Dodik: Lako bi mogli donijeti odluku da propisi BiH neće važiti u RS, nek se ne igraju s tim

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326
OŠTAR ODGOVOR O pitanju koalicije na državnom nivou
Dodik: Lako bi mogli donijeti odluku da propisi BiH neće važiti u RS, nek se ne igraju s tim
Dvoličnost SDA je takva da, samo kad je nešto protiv Hrvata i Srba, oni će da crnim đavolom napraviti koaliciju, kaže Dodik
S. Mujić / Avaz.ba
prije 1 sat > prije 9 minuta
Dodik: Lako bi mogli donijeti odluku da propisi BiH neće važiti u RS, nek se ne igraju s tim - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Dodik: Nema koalicije na državnom niovu
FOTO: M. TABAKOVIĆ
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a, Draganom Čovićem, odgovarajući na pitanje novinara ima li koalicije na državnom nivou, lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao "kako je očigledno da nema". Istakao je kako saradnja teško funkcionira, zbog ponašanja SDA koja bira svoje političke poltrone iz SDS-a i PDP-a, te da će sve ići na teret BiH.
- Najbolja potvrda podjele BiH je ovo što imamo, dvoličnos SDA u kojem samo kad je nešto protiv Hrvata i Srba u BiH oni će sa crnim đavolom napraviti koaliciju i to će učiniti, prema tome to ne može da izađe na dobro. RS se sigurno neće dati, loše kalkuliraju. Veoma je blizu dan kada će RS, ako se ovako nastavi, donijeti propis koji su najavljivali i ranije u kojem zakoni i druge odluke BiH neće važiti na prostoru RS. Neka se igraju s tim, dovest će nas u poziciju da to moramo uraditi. Mi to možemo uraditi. Nemojte da ko sumnja da ne možemo. Neće im pomoći ni ovi strani mentori – poručio je Dodik.
  • reklama
Dodik: Ponovo prijeti
Foto: M. Tabaković
" readability="-1" style="box-sizing: border-box; position: relative; width: 390px; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px;">Dodik: Ponovo prijeti - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Dodik: Ponovo prijetiFOTO: M. TABAKOVIĆ
Poručio je i kako neće dozvoliti da se u RS provedu izbori pod upravom sadašnjeg CIK-a.
- Hoćete da formiramo svoju Komisiju, da možda je moguće. Vi ćete raći da je to nije zakonito. Pa šta je s vama, kako vi možete nezakonito? U čemu je razlika? – rekao je Dodik.
Dodao je i kako vlast u RS u ovom trenutku ima dvije trećine poslanika parlamenta, navodeći da je "to tako ubitačna većina da je ništa ne može osporiti"
- Možemo doniejti ustav, nemojte da nas neko nagoni da donosimo ustav – rekao je Dodik.
Poručio je i u kako ga ne interesuje Sarajevo, te da to nije njegov grad.

Kada je riječ o imenovanjima čelnih ljudi u institucijama gdje to nije provedeno, on je rekao kako i dalje važi ranije sklopljeni sporazum SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA.

Novinari su Dodika pitali i za mišljenje oko izbora za direktora OSA-e na šta je kazao kako je za direktora SIPA-e, već je izabran kandidat i da "Hrvati nemaju problem s tim", dok za izbor direktora OSA-e konkurs nije proveden, a ukoliko kandidat bude aktuelni direktor, rekao je da će se "vidjeti šta s tim".

TAnjug

Dodara razvaljuje BIH. Konacni obracun
 
Ako nam je cilj nacionalno ujedinjenje onda nemojmo da kritikujem Orbana sa mapama, Albance na Kosovu, Hrvate za Oluju, Muslimane za svoj stav.

Da li je u stvari biti za nacionalno ujedinjenje - protiv interesa srpskog naroda?

Cilj nam je da se mi ujedinimo a drugi ne. I to je legitimno.
Ipak smo mi uvek bili pobednici i to sa ogromnim zrtvama, za razliku od njih gubitnika...
 
Додик: Извршити расподјелу средстава ММФ-а у складу са договором (ВИДЕО)
Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да постоје сви услови за расподјелу средстава ММФ-а и да би то требало коначно да буде учињено.

Милорад Додик - Фото: РТРС

Милорад ДодикФото: РТРС
Додик је након састанка са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, који је одржан у Источном Сарајеву, рекао да су испоштоване све процедуре, али да су средства још увијек блокирана јер се у Федерацији БиХ не поштује договор о расподјели.
Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, подсјетио је да према том договору, 38 одсто средстава припада Републици Српској, 62 одсто Федерацији, те да оба ентитета по пола процента издвајају за дистрикт Брчко.
Он је истакао да гувернер Централне банке БиХ нема ниједан разлог да средства не расподијели у складу са Писмом намјере које је усвојио Фискални савјет, а претходно сви нивои власти у БиХ.
- Мислимо да је ово непотребно и да додатно усложњава односе у БиХ и да БиХ губи кредибилитет јер је новац тражила хитно а он сада стоји блокиран - истакао је Додик и позвао Централну банку да изврши расподјелу средстава.
Он је напоменуо да и други пласмани са ЕУ прате средства ММФ-а, те да постоји проблем ако она не дођу до крајњег корисника.

Додик је рекао да Парламентарна скупштина БиХ треба да представља скупштине и парламенте са других нивоа, али да покушава да уради нешто што није по Уставу.
- Основна злоупотреба је везана за Централну изборну комисију. Постоје средства која се могу одобрити из привременог аранжамана за одржавање локалних избора, али је проблем нелегално изабрана Комисија - додао је он.
Према његовим ријечима, није поштовано неколико ствари које предвиђа закон, прије свега, конкрус за чланове Комисије, ситуација да се бирају они који нису политички ангажовани, те да ЦИК који је у мандату не може да оде са позиције све док се не имплементирају задњи резултати избора, а то није урађено у ФБиХ.
- Избори се требају одржати у легалној и легитимној атмосфери, а то није атмосфера у којој имате нелегитимно изабрану Комисију. Спекулације иду за тим да имате политички мотивисану Комисију која ће служити једној политици или политкама како би могли да без икаквих основа креирају сам изборни резултат, што је крајњи циљ - навео је Додик.
Он је истакао да средства нису проблем, већ да је проблем Централна изборна комисија, те додао да су судовима упућене примједбе због незаконитог избора чланова Комисије и да се чека њихова одлука.
Говорећи о односима СНСД-а и ХДЗ-а, Додик је оцијенио да ове двије странке имају добру сарадњу и да отворено разговарају о свим проблемима, при чему је истакао одређене лоше и неприхватљиве потезе Парламентарне скупштине БиХ, попут нелегалног избора чланова Централне изборне комисије.
Према његовим ријечима, уколико ЦИК не буде конституисан у складу са законом, веома је упитно не само одржавање локалних избора, него и доношење буџета институција БиХ.
Додик је навео да је разговарао и са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем о функционисању Савјета министара и именовањима у одређеним институцијама и агенцијама на нивоу БиХ, попут Агенције за истраге и заштиту БиХ и Регулаторне агенције за комуникације БиХ, односно о деблокади тих процеса.
Лидер СНСД-а рекао је да односе са ХДЗ-ом не могу покварити ни турбуленције у Ливањском кантону.
https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=384790
 
Додик: Нема сагласности за приједлог за именовање судије у Хагу (ВИДЕО)
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да ниједан орган у БиХ није дао сагласност за кандидатуру Јасмине Ћосић Дедовић, која је била дио тима ратног злочинца Насера Орића, за судију Међународног кривичног суда у Хагу.

Милорад Додик - Фото: РТРС

Милорад ДодикФото: РТРС
- Таква особа никад не може имати нашу сагласност и о томе ћу обавијестити све оне који гласају о избору судија суда правде у Хагу - рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је то још једна манипулација и још једно питање без договора.
- То вријеђа жртве и породице оних које је убио Орић и његови пратиоци, за шта постоји низ доказа. Само страшиво судство није смјело никада да пресуди тај злочин - оцијенио је Додик.
Он је подсјетио да је Тужилаштво БиХ узело предмет Орић од надлежног суда у Бијељини, након чега је у овом тужилаштву стајало десет година, те да су у међувремену умрли многи свједоци.
Додик је напоменуо да је у то вријеме Јасмина Ћосић Дедовић била у тиму одбране Насера Орића.
- То је вријеђање свих нас, жртава прије свега, и неприхватљива је пракса у БиХ да се на овај начин злоупотребљавају процедуре и доносе одлуке без сагласности свих у БиХ - нагласио је Додик.
Он је напоменуо и да је на другој судској међународној инстанци Бошњак, те да Бошњаци на овај начин покушавају опет да предложе свог кандидата.
- То је морало да се усагласи међу нама. Када треба Хрвати или Срби да иду у међународне институције то стоји као што је рецимо Венецијанска комисија гдје већ двије године не можете доћи до приједлога да иде Србин и то се стално одгађа, стално се нешто покушава измислити, а овде се заобилази комплетна процедура - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.
Он је поновио да ниједан орган у БиХ није дао сагласност да она буде кандидат, ни Савјет министара, ни Предсједништво, нити један дом Парламентарне скупштине, него да се она покушава на овај начин "подметнути", због чега је и реаговао.
Додик је у писму упућеном министру иностраних послова у Савјету министара Бисери Турковић и Високом судском и тужилачком савјету БиХ истакао да је приједлог кандидатуре Ћосић Дедовић апсолутно неприхватљив, те да представља омаловажавање не само БиХ, него и самог овог суда.
 
Dodik: Srpski narod nosilac antifašističke borbe

Danas pre 5 sati | Piše: FoNet
25863909pgfrlg.jpg

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim učesnicima Narodnooslobilačkog rata (NOR) 27. jul – Dan ustanka protiv fašizma u Bosni i Hercegovini, naglasivši da je srpski narod nosilac antifašističke borbe.

Dodik je istakao da je srpski narod dao najveći doprinos u borbi protiv fašizma i prvi se digao na ustanak, podnoseći i najveću žrtvu u borbi protiv ove najveće pošasti u prošlom veku, prenosi RTRS. On je rekao da je ovo datum kada treba sa posebnim pijetetom da se setimo svih žrtava koji su dali svoje živote za slobodu i mir, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH. Naša je sveta dužnost da se prisetimo svih koji su dali živote da danas živimo u

Otvori na danas.rs
 

Back
Top