“Dodik je lažov i manipulator koji potcjenjuje građane”

комшија

Stara legenda
Poruka
90.942

1620123868115.png

"Dodik je lažov i manipulator koji potcjenjuje građane


- BiH ne treba treći entitet. To je velika avantura za sve političke subjekte i cijelu Republiku Srpsku,. To je nešto u šta mi ne bismo trebali da ulazimo. Raspakivanje Dejtona i treći entitet to je kao da se igrate sa vatrom. Zašto bi to Republika Srpska podržavala? Ne razumijem Dodika... Dodik je jedan od većih lažova u ovoj zemlji koji potcjenjuju građane, manipulator, rekao je Šarović.

res_1620120377_dodik-je-lazov-i-manipulator-koji-potcjenjuje-gradane[1].png


04.05.2021 | 11:12

“Zalažem se za promjenu izbornog zakona sa pitanjima koja su lakše rješiva. Postoji niz pitanja koja se mogu riješiti. HDZ misli da je to odlična prilika da riješi neka vrlo važna pitanja koja su u interesu te stranke, ja to ne dovodim u pitanje. Poštujem njihov stav da imaju određen zahtjev“, kazao je.

On je naglasio da BiH ne treba treći entitet.

"To je velika avantura za sve političke subjekte i cijelu Republiku Srpsku,. To je nešto u šta mi ne bismo trebali da ulazimo. Raspakivanje Dejtona i treći entitet to je kao da se igrate sa vatrom. Zašto bi to Republika Srpska podržavala? Ne razumijem Dodika. Na stranu saradnja, prijateljstvo sa bilo kim, ali igrati se avanturistički pozicijom Republike Srpske koja je stvorena u tako dramatičnim okolnostima i to raspakivati i reći možda bi to trebalo treći entitet. To automatski znači manju Republike Srpske", kaže Šarović i dodaje da on, kao razuman čovjek, će reći NE, što će nama tako nešto.

"Izborni zakon OK, ali teška pitanja ne možemo da se oko njih dogovorimo. Postoji 15 pitanja koja možemo riješiti: da bude manje korupcije, video nadzor, elektronska kontrola glasova… Praktična pitanja ne dolaze na red zbog velikih“, izjavio je Šarović.

Kada je riječ o Inckom zahtjevu poništavanja dodijeljenih povelja haškim osuđenicima, Šarović je rekao kako se u tu cijelu priču ubacila NSRS, koja i nije dodijelila te povelje, i traži se da ona o tome odluči.

“Mi u SDS-u kažemo da je neko imao razlog za to da dodijeli, dobio naklonost nekih građana, koji su aplaudirali Dodiku i SNSD-u što su se odlučili za to, a mi smatramo da se to ne treba naći na sjednici NSRS. Treba ga delegirati SNSD-u i reći morate da nađete određeno rješenje. Sada bi bilo najlakše reći

hajde neka Narodna skupština donese odluku da se oduzmu te medalje, a onda će Dodik ili neko drugi kada ode Incko ponovo dodijeliti takvo nešto. Smatram da je to ponižavajuće prema bilo kom i ne želimo da u tome učestvujemo. SDS nije u tome učestvovao. Obmanuli ste neke glasače tim“, poručio je.

"Dodik je jedan od većih lažova u ovoj zemlji koji podcjenjuju građane, manipulator“, dodao je.

Komentarišući pojavu non-papera, on je rekao da je on nastao u kuhinji onih koji žele da skrenu pažnju sa stvarnih pitanja.

"I ja sam nekada dobijao non-papere i jasno je da tu postoji određena diplomatska pravila. Dođe ambasador jedne zemlje i ne želi javno uručiti to i kaže očekivanje naše zemlje su da se po tom i tom pitanju tako i tako očitujete“, rekao je.

Naveo je i da je to uobičajena praksa, ali se uvijek zna ko to traži kao i da to nije došlo od Evrope.

(BN)


link

Додига одмах ухапсити по првом доласку у Београд! И предати суду за организовани криминал. Његову свиту послати у цезе!
 
To automatski znači manju Republike Srpske", kaže Šarović i dodaje da on, kao razuman čovjek, će reći NE, što će nama tako nešto.
Зашто би то значило мању Републику Српску? Какве везе има стварање ентитета Хрвата са српским територијама? То само боошњама не иде у прилог јер онда не би могли да бирају Хрватима више представника у предсједништву.

На страну све то, не треба Република Српска да се мијеша у та препуцавања. Пустимо савезнике нек' се међусобно договоре.

Договори су им добро ишли док је требало етнички чистити СР БиХ од Срба '92. и 95.
 
Opet ste se nadali besplatnim opštinama, kao u jes-pejperu Marka Đurićija
Немамо ми ниједну ''бесплатну општину''.

За те општине је плаћена цијена од 25.000 угашених живота.

То што бисте ви бесплатно да их вратите, па... неће ићи.
 
Зашто би то значило мању Републику Српску? Какве везе има стварање ентитета Хрвата са српским територијама? То само боошњама не иде у прилог јер онда не би могли да бирају Хрватима више представника у предсједништву.

На страну све то, не треба Република Српска да се мијеша у та препуцавања. Пустимо савезнике нек' се међусобно договоре.

Договори су им добро ишли док је требало етнички чистити СР БиХ од Срба '92. и 95.
1620124676060.png


 
Зашто би то значило мању Републику Српску? Какве везе има стварање ентитета Хрвата са српским територијама? То само боошњама не иде у прилог јер онда не би могли да бирају Хрватима више представника у предсједништву.

На страну све то, не треба Република Српска да се мијеша у та препуцавања. Пустимо савезнике нек' се међусобно договоре.

Договори су им добро ишли док је требало етнички чистити СР БиХ од Срба '92. и 95.
Pa išli su im dobro tek od kraja 94' kada ih je Klinton naterao da se dogovore ,pre toga baš nisu živeli u nekoj ljubavi .
 
Pa išli su im dobro tek od kraja 94' kada ih je Klinton naterao da se dogovore ,pre toga baš nisu živeli u nekoj ljubavi .
Па и јесу у првој години рата до избијања сукоба '93, заједно су пјевали, пецали на Сави, правили логоре и држали Крајину у окружењу.

Када је весеље прошло и пливање почело, дигла се прашина у кући.
 
To su neki adžuvani,prodane duše,poturice. Danas je samo gospodin Milorad pravi antifašista po uzoru na njeogove prethodnike doktora Karadžića,doktora Koljevića,doktora Krajišnika legendarnog doktora Krajišnika i dr.


Inzko poslao UN-u novi izvještaj: Dodik je prijetnja miru, HDZ traži etnizaciju​

4. Maja 2021.
Share on Facebook
Tweet on Twitter
600_149509412614918356131478531264Valentin_Inzko_Vijece_sigurnosti_UN.jpg


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dostavio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija 59. izvještaj o Bosni i Hercegovini, koji se odnosi na period od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021. godine.

Inzko će se danas obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i predstaviti 59. izvještaj o Bosni i Hercegovini generalnom sekretaru UN-a o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini. Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a počet će u 16 sati po srednjoevropskom vremenu. Faktor je u posjedu izvještaja koji će Inzko danas predstaviti generalnom sekretaru UN-a.
Inzko u izvještaju ističe da se BiH u izvještajnom periodu suočavala sa teškim posljedicama koronavirusa, te problemima u nabavci vakcina, čime se, smatra on, nastavila otkrivati ozbiljna disfunkcionalnost u zemlji, pri čemu pojedini politički zvaničnici prečesto žrtvuju jedinstveni i koordinirani pristup borbi protiv pandemije u korist stjecanja političkih poena.
– To je dovelo do situacije u kojoj su, u odsustvu mjera koje provode nadležne vlasti na državnom nivou, entiteti poduzeli jednostrane i nekoordinirane mjere, što je rezultiralo poduzimanjem različitih rješenja na različitim dijelovima teritorija BiH – navodi Inzko.

Dodik doveo u pitanje Dejtonski sporazum

Podsjeća da je Milorad Dodik, za kojeg je kazao da de facto predvodi vlast entiteta RS, ponovo doveo u pitanje Dejtonski mirovni sporazum, te teritorijalni integritet i suverenitet BiH.
– U martu je Narodna skupština RS-a usvojila nekoliko zaključaka u vezi s tim, koji također pozivaju na okončanje vojne komponente međunarodne misije u BiH. Što je najzabrinjavajuće, Narodna skupština RS-a poziva lokalne političke aktere da se uključe u rasprave o budućnosti BiH i upozorava da bi, ako se to pitanje uskoro ne uvrsti na dnevni red, „trebalo pokrenuti razgovore o mirnom raspuštanju – podsjetio je Inzko.
Ukazao je također i na spominjanje “mirnog razlaza”, te na pozive na povlačenje međunarodnih vojnih snaga, što se, ocjenjuje Inzko, može protumačiti kao prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, ali i miru i stabilnosti u BiH. S tim u vezi podsjeća da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) potvrdio svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.
– Neće biti precrtavanja mape BiH – poručio je visoki predstavnik.
Uporedo sa napadima iz entiteta RS na Dejtonski mirovni sporazum i državu BiH, Inzko ističe i probleme u funkcioniranju Federacije BiH, gdje Vlada još uvijek nije formirana, iako je od Općih izbora prošlo 2,5 godine. To je, smatra Inzko, nezamislivo u demokratskim državama zasnovanim na vladavini zakona, te slobodnim i poštenim izborima. Odgovornost za činjenicu da nova Vlada nije imenovana, te da u aktuelnom sazivu nedostaju dva ministra, Inzko pripisuje HDZ-u BiH, stranci koja blokira taj proces dok se ne postignu izmjene izbornog zakonodavstva.
– Na državnom nivou vlada potpuna stagnacija, o čemu svjedoči i loš zakonodavni učinak Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH. Tokom trenutnog mandata, osim budžetskih akata, u potpunosti je usvojen samo jedan novi zakon – upozorava Inzko.
Uprkos brojnim opstrukcijama, u izvještajnom periodu su, ističe, postignuti i određeni pozitivni iskoraci. U tom kontekstu izdvaja održavanje Lokalnih izbora u Mostaru, te uspjeh Centralne izborne komisije (CIK) da, uprkos pritiscima, uspješno organizuje izbore tokom pandemije. Tekuća godina, dodaje, predstavlja priliku za provođenje izborne reforme, koja mora rezultirati provedbom tehničkih preporuka ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije.
– Usvajanje amandmana na Ustav BiH i Izborni zakon BiH također su potrebne za provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetima “Sejdić i Finci” i zaustavljanje diskriminacije zasnovane na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta. Sve ove promjene su ključne i moraju se provesti na način koji čini izborni sistem transparentnijim i otvorenijim. Jasno sam rekao da promjene ne mogu rezultirati daljnjim etničkim ili teritorijalnim podjelama u BiH. Ne postoji pravni razlog koji bi opravdao takve podjele i ja čvrsto vjerujem da nam provedba slučajeva “Sejdić i Finci” daje historijsku priliku da odmaknemo institucije BiH od diskriminacije i približimo se otvorenosti – navodi se u izvještaju.
Govoreći o različitim pogledima na izmjene izbornog zakonodavstva između SDA i HDZ-a BiH, Inzko ističe da HDZBiH insistira na “legitimnom predstavljanju”.
– To bi zahtijevalo daljnju etnizaciju sistema redefiniranjem izbornih jedinica u Federaciji na osnovu etno-teritorijalne podjele ili etničke deklaracije birača sa Popisa stanovništva 2013., dok SDA favorizira model po kojem se zastupljenost proširuje na Ostale i na građane, u kojem mora se osigurati ravnoteža između kolektivnih prava i individualnih prava, a uloga i odgovornosti Doma naroda u Federaciji treba se reducirati kako bi se izjednačile s onima iz Vijeća naroda RS-a – navodi Inzko.

Ozbiljno shvatiti prijetnje NSRS-a

Osvrnuo se i na aktivnosti Narodne skupštine RS-a u vezi sa ulogom visokog predstavnika u BiH i imenovanjem njegovog nasljednika. Podsjetio je da je 10. marta održana posebna sjednica na Dodikov zahtjev, te da je na njoj usvojen set od deset zaključaka koji, kako je kazao, podrivaju osnove Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Inzko upozorava članice Vijeća sigurnosti UN-a da ozbiljno shvate prijetnje Narodne skupštine RS-a. Visoki predstavnik također upozorava na neprovođenje odluka sudova, poput odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetima iz grupe “Sejdić-Finci”, ali i odluku o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović, te odbijanje vlasti entiteta RS da provedu odluke Ustavnog suda BiH.
– Teško je dati pozitivnu ocjenu o BiH kada njeni lideri ustrajno i otvoreno odbijaju poštivati obavezujuće sudske presude. Tvrditi da se poštuje vladavina zakona je besmisleno ako se ne prati sa akcijama – navodi se u izvještaju.
Govoreći o izazovima za Dejtonski mirovni sporazum, Inzko ističe i izjave kojima se osporava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, u čemu prednjači predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. U tom kontekstu Inzko izdvaja Dodikove prijetnje organizacijom referenduma o secesiji entiteta RS, te posljednje najave o “mirnom razdruživanju”.
 

Inzko poslao UN-u novi izvještaj: Dodik je prijetnja miru, HDZ traži etnizaciju​

4. Maja 2021.
Share on Facebook
Tweet on Twitter
600_149509412614918356131478531264Valentin_Inzko_Vijece_sigurnosti_UN.jpg


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dostavio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija 59. izvještaj o Bosni i Hercegovini, koji se odnosi na period od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021. godine.

Inzko će se danas obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i predstaviti 59. izvještaj o Bosni i Hercegovini generalnom sekretaru UN-a o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini. Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a počet će u 16 sati po srednjoevropskom vremenu. Faktor je u posjedu izvještaja koji će Inzko danas predstaviti generalnom sekretaru UN-a.
Inzko u izvještaju ističe da se BiH u izvještajnom periodu suočavala sa teškim posljedicama koronavirusa, te problemima u nabavci vakcina, čime se, smatra on, nastavila otkrivati ozbiljna disfunkcionalnost u zemlji, pri čemu pojedini politički zvaničnici prečesto žrtvuju jedinstveni i koordinirani pristup borbi protiv pandemije u korist stjecanja političkih poena.
– To je dovelo do situacije u kojoj su, u odsustvu mjera koje provode nadležne vlasti na državnom nivou, entiteti poduzeli jednostrane i nekoordinirane mjere, što je rezultiralo poduzimanjem različitih rješenja na različitim dijelovima teritorija BiH – navodi Inzko.

Dodik doveo u pitanje Dejtonski sporazum

Podsjeća da je Milorad Dodik, za kojeg je kazao da de facto predvodi vlast entiteta RS, ponovo doveo u pitanje Dejtonski mirovni sporazum, te teritorijalni integritet i suverenitet BiH.
– U martu je Narodna skupština RS-a usvojila nekoliko zaključaka u vezi s tim, koji također pozivaju na okončanje vojne komponente međunarodne misije u BiH. Što je najzabrinjavajuće, Narodna skupština RS-a poziva lokalne političke aktere da se uključe u rasprave o budućnosti BiH i upozorava da bi, ako se to pitanje uskoro ne uvrsti na dnevni red, „trebalo pokrenuti razgovore o mirnom raspuštanju – podsjetio je Inzko.
Ukazao je također i na spominjanje “mirnog razlaza”, te na pozive na povlačenje međunarodnih vojnih snaga, što se, ocjenjuje Inzko, može protumačiti kao prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, ali i miru i stabilnosti u BiH. S tim u vezi podsjeća da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) potvrdio svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.
– Neće biti precrtavanja mape BiH – poručio je visoki predstavnik.
Uporedo sa napadima iz entiteta RS na Dejtonski mirovni sporazum i državu BiH, Inzko ističe i probleme u funkcioniranju Federacije BiH, gdje Vlada još uvijek nije formirana, iako je od Općih izbora prošlo 2,5 godine. To je, smatra Inzko, nezamislivo u demokratskim državama zasnovanim na vladavini zakona, te slobodnim i poštenim izborima. Odgovornost za činjenicu da nova Vlada nije imenovana, te da u aktuelnom sazivu nedostaju dva ministra, Inzko pripisuje HDZ-u BiH, stranci koja blokira taj proces dok se ne postignu izmjene izbornog zakonodavstva.
– Na državnom nivou vlada potpuna stagnacija, o čemu svjedoči i loš zakonodavni učinak Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH. Tokom trenutnog mandata, osim budžetskih akata, u potpunosti je usvojen samo jedan novi zakon – upozorava Inzko.
Uprkos brojnim opstrukcijama, u izvještajnom periodu su, ističe, postignuti i određeni pozitivni iskoraci. U tom kontekstu izdvaja održavanje Lokalnih izbora u Mostaru, te uspjeh Centralne izborne komisije (CIK) da, uprkos pritiscima, uspješno organizuje izbore tokom pandemije. Tekuća godina, dodaje, predstavlja priliku za provođenje izborne reforme, koja mora rezultirati provedbom tehničkih preporuka ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije.
– Usvajanje amandmana na Ustav BiH i Izborni zakon BiH također su potrebne za provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetima “Sejdić i Finci” i zaustavljanje diskriminacije zasnovane na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta. Sve ove promjene su ključne i moraju se provesti na način koji čini izborni sistem transparentnijim i otvorenijim. Jasno sam rekao da promjene ne mogu rezultirati daljnjim etničkim ili teritorijalnim podjelama u BiH. Ne postoji pravni razlog koji bi opravdao takve podjele i ja čvrsto vjerujem da nam provedba slučajeva “Sejdić i Finci” daje historijsku priliku da odmaknemo institucije BiH od diskriminacije i približimo se otvorenosti – navodi se u izvještaju.
Govoreći o različitim pogledima na izmjene izbornog zakonodavstva između SDA i HDZ-a BiH, Inzko ističe da HDZBiH insistira na “legitimnom predstavljanju”.
– To bi zahtijevalo daljnju etnizaciju sistema redefiniranjem izbornih jedinica u Federaciji na osnovu etno-teritorijalne podjele ili etničke deklaracije birača sa Popisa stanovništva 2013., dok SDA favorizira model po kojem se zastupljenost proširuje na Ostale i na građane, u kojem mora se osigurati ravnoteža između kolektivnih prava i individualnih prava, a uloga i odgovornosti Doma naroda u Federaciji treba se reducirati kako bi se izjednačile s onima iz Vijeća naroda RS-a – navodi Inzko.

Ozbiljno shvatiti prijetnje NSRS-a

Osvrnuo se i na aktivnosti Narodne skupštine RS-a u vezi sa ulogom visokog predstavnika u BiH i imenovanjem njegovog nasljednika. Podsjetio je da je 10. marta održana posebna sjednica na Dodikov zahtjev, te da je na njoj usvojen set od deset zaključaka koji, kako je kazao, podrivaju osnove Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Inzko upozorava članice Vijeća sigurnosti UN-a da ozbiljno shvate prijetnje Narodne skupštine RS-a. Visoki predstavnik također upozorava na neprovođenje odluka sudova, poput odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetima iz grupe “Sejdić-Finci”, ali i odluku o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović, te odbijanje vlasti entiteta RS da provedu odluke Ustavnog suda BiH.
– Teško je dati pozitivnu ocjenu o BiH kada njeni lideri ustrajno i otvoreno odbijaju poštivati obavezujuće sudske presude. Tvrditi da se poštuje vladavina zakona je besmisleno ako se ne prati sa akcijama – navodi se u izvještaju.
Govoreći o izazovima za Dejtonski mirovni sporazum, Inzko ističe i izjave kojima se osporava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, u čemu prednjači predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. U tom kontekstu Inzko izdvaja Dodikove prijetnje organizacijom referenduma o secesiji entiteta RS, te posljednje najave o “mirnom razdruživanju”.
Janko,šta god da govori Incko ili neki slični njemu, treba da imas na umu da vi ste nacija ,ako ste nacija, od milion jedinki i sa tendencjim ubrzanog demografskog pada.O Bosni ne morate da brinete.Srbi će se pobrinuti da sve sa Bosnom bude kako treba.
 
1620199989106.png





TOTALNI DEBAKL VOŽDA IZ LAKTAŠA: Vrh SDS-a, PDP-a i DNS-a odbio poziv Milorada Dodika na razgovore o mogućim rješenjima za BiH!


miledodik[1].jpg


Prije 17 min

Lideri opozicionih stranaka u bh. entitetu Republika Srpska odbili su poziv na razgovore i prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da budu dio zajedničke srpske platforme u dijalogu između RS-a i FBiH i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je prije dva dana opoziciju na razgovor i ponudio da odrede vrijeme i mjesto sastanka, ali je izrazio opravdanu sumnju da će do tih razgovora doći.

- Ja bih volio da do toga dođe, ali s ovakvom opozicijom i njihovim rukovodstvom, koji su nekoliko puta već izdali Srpsku, ne možemo očekivati nikakav konsenzus. Ako SDS i PDP neće da budu dio zajedničke platforme u ime Republike Srpske, oni se sami isključuju. Za nas je najvažnije i najgore da oni nisu dio bloka s nama, da su dio bloka sa SDA - ocijenio je Dodik.

Lideri dvije najveće opozicione stranke, kao i lider DNS-a, samo dan nakon ovih Dodikovih riječi potvrdili su ono čega se lider SNSD-a najviše bojao.
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručuje da je opredjeljenje PDP-a poštivanje Dejtonskog sporazuma i da im, kako kaže, ne pada na pamet da prihvataju ikakve lažne razgovore o njegovom rušenju sa Miloradom Dodikom i njegovim, kako kaže, prudsko-akciznim partnerima.

- Neka ti prodavači magle odgovore o čemu će razgovarati ako je jasno da je Dejtonski sporazum jedini mogući okvir iza kojeg stoje sve svjetske sile, uključujući i Rusiju. Zar zaista očekuju da povjerujemo da će se ljudi koji se ne mogu dogovoriti o nabavci vakcina, dogovoriti o izmjenama Međunarodnog mirovnog sporazuma? Kvazisrbovanje SNSD-a više nigdje ne prolazi i, što se nas tiče, s njima se jedino može razgovarati o tome da su za 15 godina neprekidne vlasti postali multimilioneri, a narod sve siromašniji i rasut širom svijeta - kaže Borenović za “Glas Srpske”.

Lider DNS-a Nenad Nešić kaže da će DNS uvijek učestvovati u rješavanju pitanja bitnih za sudbinu Republike Srpske, ali neće učestvovati u “političkom cirkusu SNSD-a”.

- Pozivam Dodika i SNSD da pokažu ozbiljnost i počnu da poštuju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske. Jedan od tih zaključaka je i onaj o neučestvovanju srpskih predstavnika u radu institucija na nivou BiH dok ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH i dok ne odu stranci iz tog suda. Pozivam ga da to poštuje i nakon toga će se DNS odazvati pozivu na razgovore sa SNSD-om - kaže Nešić.
Što se tiče poziva na razgovore s Federacijom BiH, on kaže da je primijetio da Dodik svakodnevno razgovara sa Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i ostalima.

- Ne znam o kakvim razgovorima priča kad on svakodnevno razgovara s njima. Ako ne zna šta da im poruči, mi smo spremni da ga podučimo - dodaje Nešić.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević kaže da je načelno uvijek za razgovore, ali da je lider SNSD-a prokockao sve dosadašnje prilike za jedinstven nastup.

- Svi dosadašnji Dodikovi pozivi su bili rezultat neke njegove trenutne utakmice i namjere da izvuče političku korist. To su isprazne priče, jer je izmanipulisao sve čega se dohvatio. Zato smatram da ne treba prihvatiti taj poziv i da s njim više nema nikakve ozbiljne priče - kaže Miličević.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić kratko je odgovorio šta misli o odbijanju opozicionih stranaka da sjednu za zajednički sto s ostalim srpskim strankama i razgovaraju o zajedničkoj platformi.
- Oni su time potvrdili da nisu dio projekta koji se zove Republika Srpska. Kratko i jasno - kaže Špirić.
 
1620200106559.png




BEOGRADSKI POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ ZA "SB" NAJAVLJUJE RASPLET: Dodikova karijera je gotova, Čović vodi Hrvate u propast, a Rusi imaju jedan veliki problem u Bosni i Hercegovini…


Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić govorio je za "Slobodnu Bosnu" o pozadinama "non-papera" koji su nedavno procurili u javnost, ambicijama Rusije u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, razlozima koalicije Milorada Dodika i Dragana Čovića te stalnim nasrtajima na BiH od istočnih i zapadnih susjeda.



dodik-janjic[1].jpg


Imali smo priliku u kratkom vremenskom periodu pročitati sadržaje dva "non-papera", šta mislite da se krije iza tih neformalnih dokumenata, tko bi, na koncu, iz svega mogao izvući najveću korist?

- Generalno je bilo mnogo više "non-papera", ali su bila dva gde je očigledno napravljen medijski spektakl, ali i pojačan diplomatski i politički interes.

Ako uzmemo takozvani Janšin "non-paper", s kojim se bavila i vanredna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Savezne Republike Slovenije, a to znači da na indirektan način imamo potvrdu da je tekst preobličen u Sloveniji, nastao u Janšinom kabinetu ili ne, Slovenija se zadovoljila time da utvrdi kako je on procureo, verovatno je to bilo važno za njihove unutrašnje političke borbe i izbore.

A ako uzmemo onaj drugi deo interesa, pa na kraju se opet radi o istoj grupi ljudi, bez obzira što ta dva "non-papera" zagovaraju različite pristupe, reč je o grupi ljudi koji su od 2015. ili 2016. pa do pre godinu dana zagovarali razgraničenja.

Korist od svega imaju i lokalni lideri Aleksandar Vučić, Dragan Čović, Milorad Dodik.

Što se tiče drugog papira, tema nisu interesi ni Srbije ni Kosova nego kako da se progura jedan koncept iza kojeg stoji briselska birokratija i diplomatija. Znači, prvi profiteri i interesenti iz ovog jesu Lajčak i Mogherini. Na ovaj način se njen mandat racionalizuje. On je bio potpuno bezuspešan, cela ta ekipa ljudi, to su stotine ljudi koje radi pri tom telu, da kažem vojničke komisije, koliko na samom terenu, toliko i u Briselu, naravno tu su i lokalne vođe, svi oni simuliraju da postoji neka dinamika, pregovori i o tome govore "non-paperi", da su, eto, jako blizu nekom rešenju, ali da samo ne postoji politička volja. Dakle, svi oni koji iz pravljenja privida promena reformi izbegavaju da se zaista promeni stanje i njihove vrste politika, imaju direktan interes od ovih "non-papera".

Kad smo kod Milorada Dodika, on je ponovno otvoreno najavio otcjepljenje, mislite li da najnovijim akcijama ipak riskira sankcije?

- Kada se Dodik penjao ponovo na vlast, više se ne mogu setiti koja je to godina bila, ali sećam se da je bio to forum ekonomista u Sarajevu. On je tada predstavljao svoj model odvajanja od BiH po modelu Crne Gore, što znači, prvo pokušaj da se sa Sarajevom nađu rešenja, potom da uz neko učešće i nadzor EU se dogovore kriteriji referenduma i na kraju mirni referendum, po uslovima da se svi slože i na kraju odvajanje. Znači, to je bilo ono što je na tom skupu Dodik zagovarao, pokazivajući na zgradu UNIS-a u Sarajevu, gdje je hteo da smesti Predsedništvo Republike Srpske, da bi pokazao želju da sarađuje sa Sarajevom u mehanizmu odvajanja.


Posle je on to, posle Vučićeve posete Srebrenici, počeo da preformuliše kao na vezu s Kosovom. Dakle, ako može Kosovo, može Republika Srpska. Nikad on nije objasnio kako to odjedanput Republika Srpska, koja je međunarodno priznati entitet nastao iz mirovne konferencije s garantovanim statusom u istom položaju s Kosovom, koje se još uvek bori za svoj status. Drugo, ne može uopšte da objasni kako to sad mirovna konferencija ne važi, a važi, naprimer, za Kosovo, neka rezolucija koja ne postoji, jer u tom momentu nemamo nikoga da to javno zagovara, tek su se kasnije počeli javljati plaćeni lobisti. Dodik je tom pričom polako ulazio pod suknju Beograda, odnosno vlasti u Beogradu, pa i Vučića, te je s tom podrškom itekako manipulisao jačajući veze, pogotovo u Moskvi, istovremeno sve više je zaoštravao svoju antizapadnu, anti-NATO i antiameričku retoriku.

NATO STIŽE, MIRIŠU AVLIJE​


Ono što je meni bilo jasno prije dve-tri godine je da je Dodik završio svoju karijeru kad je napravio kompromis o budućoj saradnji s NATO savezom i de facto omogućio nastavak saradnje i ulazak BiH u NATO. Dakle, Dodika treba meriti po tom suštinskom pitanju, odnosom prema NATO savezu, kao što možete meriti i Vučića. Kratko rečeno, mislim da je problem Dodika samo delimično problem strategije, da je više način vladanja koji je autoritaran, da je to više nesposobnost vođenja neke ekonomske i razvojne politike i, treće, da je to problem korupcije i učešća u širim međunarodnim kanalima, pranja novca i korupcije, to je pravi problem Milorada Dodika, a onda još veći problem Republike Srpske, što je za pokriće mnogih javnih dugova koji su prebačeni na Republiku Srpsku, počeo sastavljajući hipteke na sve živo.

Po meni je Dodik jedan čovek koji je u separatizmu, recesijama, u početku po evropskom modelu, kasnije po modelu Srpska za Kosovo, pokušao da spasi vlast. Ne vidim ja njega kao promotora neke politike secesije. On je majstor statusa quo i zamrznutog konflikta.



Kako ocjenjujete koaliciju Milorada Dodika s Draganom Čovićem s obzirom na to da su njih dvojica napravila dosta"dobar posao" u Federaciji BiH, a isto tako se i Dodik uključio u Čovićevu kampanju oko Izbornog zakona?

- To je ona politika dvojice protiv trećeg, tako je počelo, sukobi u BiH, onda su bili Bošnjaci s Beogradom, SDA pod Zulfikarpašićem i Alija Izetbegović, oni su koketirali s Beogradom, onda su promenili stranu, napravili koaliciju s Hrvatskom, Tuđmanom i upali su u taj ratni sukob s Beogradom. Dakle, uvek je to bilo, politika dvojice protiv trećega, pitanje je samo cene koju će platiti, za ovo će cenu platiti kao i prošli put Hrvati. Više sada nego prošli put i mislim da je ta cena već sad jasna, to će biti sve masovnije iseljavanje Hrvata iz BiH, a za to će se, onda, verovatno optuživati tzv. muslimanski radikalizam ili „veliko rađanje“ Bošnjaka, što su već i počeli. Neko je u svojim glavama utvrdio da postoji magična granica koja se, doduše, negde spominje u Islamskoj deklaraciji, ali ne tačno 51 posto i da je to to.

SLOBO, FRANJO, ANDREJ, ACA...​

A sad kad se vratimo na ovu priču, da li zaista verujete da je bilo "Bljeska" i "Oluje" bez saradnje Tuđmana i Miloševića? Mislim, ljudi, Drvar, Petrovac, očišćeni od strane hrvatskih jedinica, za razliku od Kninske krajine, nisu bili obavešteni. A znate zašto? U jednom momentu su vlasti Republike Srpske, Karadžić i njegovi, mimo dogovora Tuđmana i Miloševića odlučili da naprave čak i Ustav i ugovor o saradnji Republike Srpske Krajine i Republike Srpske. Znači, podela Bosne je zajednička politika dva etnonacionalizma, Miloševićevog i Tuđmanovog, a onda je logično da, kad pređeš na politiku etnonacionalizma, da će ti prvi saradnik za Bosnu biti HDZ, ne SDP ili nova levica iz Hrvatske, a današnji HDZ živi od ostataka sećanja na Franju Tuđmana.

Ta dva nacionalizma se još snažno podržavaju. Evo, vi ste imali pre nekoliko dana ministra spoljnih poslova Hrvatske, koji je, verovatno zbog izbornih potreba u Hrvatskoj, pristao da dođe u posetu hrvatskoj manjini u Subotici, znajući da ga neće dočekati ni ministar spoljnih poslova Selaković ni da će biti u medijima. To se radi samo kad ste u velikoj saradnji. Ili uzmite drugi primer, ako hrvatska manjina predlaže da je prirodni mehanizam manjina iz Srbije, da se raskine sporazum koji je potpisan sa Srbijom u doba Tadića, koji garantuje jednog predstavnika Hrvatske u Skupštini Srbije, a vi to ne radite, šta je to? Itekakva koordinacija politike Plenkovića i Vučića, malo preko odbora evropskih narodnih partija, a malo preko BiH. Jer, u suštini, kako se sprečavaju ustavne promene BiH? Naprimer, kažete treba da se garantuje izborno pravo svih građana, pa i onih ostalih, a oni vama kažu dajte nam hrvatski entitet i tako se sve blokira. To je već jedan uhodan mehanizam, zajednički interesi SNSD-a i jednog slabog HDZ-a da se drže tenzije oko Bosne i pokazivanju kako će, navodno, oni nešto da reše.

ZELJKO%20DRAGAN%20SLOBODNA%20BOSNA[1].jpg



U tom kontekstu, od dolaska Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva BiH do danas, niti jedan visoki hrvatski dužnosnik nije došao u Sarajevu i razgovarao s Komšićem. Je li to negiranje izborne volje građana!?


- Ima ona izreka, kaže: “Uvek ima onaj treći”, onaj mali koji sreću kvari, e Komšić je taj treći, on se ne uklapa u model ovih politika. Drugo, svi etnonacionalizmi svjesno idu na tzv. poništavanje loših Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ovaj je „loš“, ovaj nije veliki Hrvat, ovaj ne zagovara rat, ovaj ne ide u odvajanje svoje zajednice od drugih. Ovaj „mali“ Komšić razume gde živi, a onda i njega neki drugi ljudi razumeju. Drugo, osporavanje hrvatstva Komšićevog je čisto ideološko, nema tu ničeg etničkog ili kulturološkog. Ne govori hrvatski, koji je to argument? Ali je ideološki i kalkulantski, jer ako ste rekli da vlast pripada konstitutivnim narodima, e onda ste morali imati hrabrosti i da tačno predvidite gde je to, gde ljudi glasaju, kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Jevreji, a gde kao građani. Opet smo došli da treba napraviti ustavne promene, da treba uvesti Veće građana, a da se nacionalna i etnička prava mogu štititi u Gornjem domu, znači stigli smo do dvodomne skupštine, nije puno drugih mehanizama. Dakle, to je ta nedorađenost Daytona, koji je pravljen da se zaustavi rat, a ne da se zaustavi institucija za sva vremena, to se sada zloupotrebljava kao alibi za vlast onih koji ne znaju drugačije nego ko što su radili devedesetih, a to jesu HDZ, SNSD, SDA, a to nije Komšić. On i dalje radi kao devedesetih, misli da građani mogu da imaju svoj nacionalni i širi društveni identitet.


RUSKI RULET​

Vidjeli ste da postoje tenzije između Ambasade Rusije u BiH i članova Predsjedništva BiH, čak i nedavna izjava visokih američkih dužnosnika kako su oni za "veliku BiH" nije baš najbolje sjela predstavnicima službene ruske politike u BiH. Šta Rusi, zapravo, očekuju na kraju?

- Mehanizam uspostavljen Daytonom odgovara Rusiji. Naprimer, Veće za implementaciju mira, u kome je i Rusija, u suštini nije garant sporazuma. Garanti sporazuma su Amerika, Rusija i Evropska unija, oni su garanti sporazuma iz Daytona. Dakle, to je jedna od retkih tačaka u međunarodnoj politici za koju Rusija može da se uhvati i da bude, zavisno od krize, lokalni ili regionalni igrač. Drugo, nema lošeg rešenja za Rusiju, ali najidealnije je ovako nerešeno stanje, status quo. Zato su oni jedno vreme cenili ulogu Dodika, jer je on igrao status quo, ali on sad ugrožava status quo. Dodik je faktički stavio potpis na približavanje NATO-u, to je ta bolna tačka, sve vreme je bolna tačka približavanje NATO-u.

Uključenje celog Balkana u NATO znači homogenizaciju NATO-a i potiskivanje ruskog uticaja. Ruski interes je da se zaustavi širenje NATO-a, jer se oni moći NATO-a s pravom boje i pokušavaju da igraju snagom energetike i ovisnosti nekih zapadnih NATO država i cele EU o njihovom gasu, istovremeno dobro znaju da oni ne mogu da završe Sibir i Aljasku ako se udruže NATO i Kina. Dakle, jedna vrlo delikatna situacija u kojoj Rusija igra realnu, pragmatičnu, multivektorsku politiku, vrlo fleksibilnu. Daću konkretan primer, kad se pojavio taj „non-paper“, Janša, Rusija i Lavrov su rekli da su oni protiv crtanja mape, da su za mirno rešenje svakog problema, u ovom momentu, kad se pregovaraju opcije za Ukrajinu, Dombas, Rusiji itekako odgovara da se pozove na primer Daytona, na postojanje jedne države sastavljene od nekoliko entiteta i naroda. Oni ne mogu više da traže od Republike Istočne Ukrajine ili entiteta Dombas i oni to dobro znaju. Dakle, Rusija je jedna moćna regionalna sila, u energetici čak i svetska sila, ona pokušava da u suštini održava mnogo kriza, jer to drugi plaćaju, ne plaća Rusija, ona plati ambasadora, obaveštajne službe rade svoj posao i koriste svoje saradnike na terenu, ali oni nemaju neku posebnu investiciju u Bosni, Srbiji, Crnoj Gori, za održavanje nestabilnih situacija.



Rusija vrlo jasno nudi do znanja jednu opciju, to je stvar najnovije ruske reakcije na tok pregovora Biden - Putin, očigledno nisu zadovoljni još, barataju javnosti s pričom kako je Bidenu cilj da napravi antirusku koaliciju, širom sveta, da zaokruži Rusiju, ali očigledno je da je igra oko Ukrajine dovedena dotle da se sad čeka da se Evropa i Amerika izjasne oko njihove podrške BiH i od toga, naravno, zavisi hoće li oni podržati Veće za implementaciju mira. Jedna stvar je jasna, Rusija nikad neće oboriti to Veće, Dodik nikad neće opozvati instituciju visokog predstavnika, jer onda Rusija ne bi imala preko čega da deluje.

Pratite događanja u Crnoj Gori, vidjeli ste da je ministar Leposavić negirao genocid, Očekuje se da nova Vlada obznani ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Kakav bi rasplet situacije mogao biti?

- Ja tu vidim dve različite politike. Otkad je došao novi patrijarh, Srpska pravoslavna crkva traži da se priprema i potpiše ono što je već potpisano s Katoličkom crkvom i sa Islamskom zajednicom. Faktički prihvata da se produži važenje zakona protiv koga je i ona bila i protiv koga se mobilizacijom došlo do nove Vlade, shvatajući da zakon nije tako loš. Negiranje ratnog zločina, genocida u Srebrenici je ista priča širom sveta. Onaj ko je počinio zločin, on gleda da se umanje žrtve drugoga, ali će zato uvećavati žrtve koje su nad njegovima, ako oni uopšte imaju svoje i njihove napravljene. Dalje, oko Srebrenice, osporavanjem brojki ne može se osporavati činjenica, ali osporavanjem brojki žrtava osporava se i da je to organizovano i urađeno u ime jednog naroda. Oni se uvek pozivaju na mišljenje Međunarodnog suda u tužbi BiH protiv Srbije. Da, prva dva dana događanja u Srebrenica nije napravljen zločin, to je ono dok je bilo javno prisustvo holandske jedinice, ali trećeg dana, molim vas…

Valjda su prva dva dana ljudi koncentrisani u logorima, šta su čekali? Bombone, čokolade koje je delio Mladić? Ili su čekali možda razmenu koja se nije dogodila. Dakle, po meni, osporavanje Srebrenice je, zapravo, pokušaj da se već sada napiše nova istorija devedesetih, da se potpuno amnestira ona politika koja je dovela do Srebrenice i da se možda ponovo krene tim putem. Nije čudo što je odgovor Demokratskog fronta i još nekih stranaka u koaliciji u Crnoj Gori, da tako misli većina naroda. Dakle, to je po meni jedna duboka trauma nacionalizama i na jedan pervertirani način iskazana, u nesposobnosti da se prizna realnost i pokušaj da se ona potpuno falsifikuje.

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)
 
1620215976398.png




Pitajte kakav je Dodik kada dođe neko iz Vašingtona


Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, opisao je predsjedavajućeg Milorada Dodika kao "zločesto, inteligentno dijete koje pomiče granicu". Nazvao ga je i "jakim, bahatim kadabahijom na lokalnom nivou", koji zna da se "s rogatima ne vrijedi bosti".

res_1620215436_pitajte-kakav-je-dodik-kada-dode-neko-iz-vasingtona[1].jpg


05.05.2021 | 13:44

Komentarišući inicijativu Narodne skupštine RS o mogućim rješenjima za BiH uz pravo na “samoopredjeljenje”, Komšić je rekao kako je predizborna kampanja počela prerano.

“Uvijek me čudi da ljudi koji su punoljetni, očekivati da su pametni i znaju se orijentisati u životu i prostoru, rade stvari za koje i sami unaprijed znaju da su nemoguće. Sve to što NSRS radi, znaju da je nemoguće doći do toga što zagovaraju. Pitate se šta je razlog? Riječ je o jednoj predkampanji, malo je ranije počelo nego što je obično. Svi mi znamo, ako smo imalo pametni, racionalni i logični, da sve to što je gospodin Dodik govorio i NSRS hoće, predlaže je nemoguće“, rekao je Komšić.

O prijetnjama koje se spominju u posljednje vrijeme i "non-paperima", kazao je “da nema ništa od tih prijetnji i da nikome nije do sukoba”.

Komentarisao je Dodikove izjave o mirnom razlazu.

“Sa Miloradom Dodikom to ovako izgleda: kao žestok čovjek kada priča na našem nivou. On tačno zna kome smije, a kome ne smije šta reći. To je kao zločesto, inteligentno dijete koje pomiče granicu. Pitajte kako reaguje kada neko stigne iz višeg položaja iz Vašingtona ili Bruxellesa. Danas imamo sastanak sa ministrom Turske. Mislite da će spomenuti ‘mirno razilaženje’?

On je kadabahija, bahat i jak, ali na lokalnom niovu. Kada dođu veliki, ‘ovolišni je’ (pokazivao kažiprstima). Više puta sam se uvjerio u svom životu u to. Tako je bilo sa programom reformi, NATO-om, vježbama… Nije on toliko naivan da ne zna onu narodnu da se 's rogatim ne vrijedi bosti'”, zaključio je Komšić.


(N1)
 
1620222097353.png





Dodik da povuče saglasnost za NATO vježbu na Manjači


Demokratski narodni savez poziva srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na održavanje NATO vježbe ''Brzi odgovor 21'' na Manjači i u Glamoču. Podsjećamo Dodika da je na izborima 2018.godine pobijedio na platformi vojne neutralnosti

1620222123783.png


05.05.2021 | 15:01

Milorad Dodik dobio je podršku naroda 2018 kada je rekao: ''Ljudi u Republici Srpskoj moraju biti svjesni da takve vježbe nisu u našem interesu. Imamo negativno iskustvo sa NATO-om, koji nas je bombardovao. Ja nisam iracionalan, znam šta je NATO, šta je moć Zapada, ali ne možete dozvoliti da vječno budete poniženi''!?

DNS poziva Milorada Dodika da, prije nego što usvoji i u Brisel pošalje ovogodišnji ANP prekršten u ''Program reformi 2021'', što je novi korak ka članstvu u NATO-u inače vojno neutralne Republike Srpske, pita građane Republike Srpske na referendumu šta o tome misle.

"Prije bilo kakve zloupotrebe nacionalnog interesa i osjećanja za potrebe izborne kampanje podsjećamo Milorada Dodika da su put ka članstvu u NATO-u i nezavisnost Republike Srpske u direktnoj koliziji, pa bi bio red da se odluči da li je za snažnu BiH, članicu NATO-a, ili nezavisnu Republiku Srpsku!?", saopšteno je iz DNS.

(BN)
 
Pogledajte prilog 919521




Dodik da povuče saglasnost za NATO vježbu na Manjači


Demokratski narodni savez poziva srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na održavanje NATO vježbe ''Brzi odgovor 21'' na Manjači i u Glamoču. Podsjećamo Dodika da je na izborima 2018.godine pobijedio na platformi vojne neutralnosti

Pogledajte prilog 919522

05.05.2021 | 15:01

Milorad Dodik dobio je podršku naroda 2018 kada je rekao: ''Ljudi u Republici Srpskoj moraju biti svjesni da takve vježbe nisu u našem interesu. Imamo negativno iskustvo sa NATO-om, koji nas je bombardovao. Ja nisam iracionalan, znam šta je NATO, šta je moć Zapada, ali ne možete dozvoliti da vječno budete poniženi''!?

DNS poziva Milorada Dodika da, prije nego što usvoji i u Brisel pošalje ovogodišnji ANP prekršten u ''Program reformi 2021'', što je novi korak ka članstvu u NATO-u inače vojno neutralne Republike Srpske, pita građane Republike Srpske na referendumu šta o tome misle.

"Prije bilo kakve zloupotrebe nacionalnog interesa i osjećanja za potrebe izborne kampanje podsjećamo Milorada Dodika da su put ka članstvu u NATO-u i nezavisnost Republike Srpske u direktnoj koliziji, pa bi bio red da se odluči da li je za snažnu BiH, članicu NATO-a, ili nezavisnu Republiku Srpsku!?", saopšteno je iz DNS.

(BN)
. Hasan el Basri:
“Jasan znak da je čovjek daleko od Allahove milosti i da ga je Allah napustio jeste njegovo bavljenje i zanimanje onim što ga se ne tiče”
 
1620231743500.png




SDS odbio poziv lidera SNSD-a: Nećemo biti dio Dodikove igre


Srpska demokratska stranka neće biti učesnik u jednoj u nizu propalih inicijativa Milorada Dodika, kojima on vara vlastiti narod, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, komentarišući Dodikov poziv opoziciji u Republici Srpskoj da razgovaraju o njegovoj inicijativi za razgovor i dijalog između konstitutivnih naroda o mogućim rješenjima.

SDS odbio poziv lidera SNSD-a: Nećemo biti dio Dodikove igre


05.05.2021 | 16:40

Šarović je rekao da ova, kao i prethodne Dodikove inicijative, dolazi u trenutku kada vlast nema odgovor na krupna životna i ekonomska pitanja i kada želi izbjeći odgovornost za propuste u borbi protiv pandemije virusa korona.

„Dodikova ponuda opoziciji je kao i sama inicijativa neodgovorna i neozbiljna. U trenutku kada imamo toliko gladnih ljudi postavlja se pitanje o mirnom razdruživanju, iako je jasno da se o tome ne može postići dogovor“, rekao je Šarović.

On navodi da ova inicijativa u suštini znači raspakivanje "Dejtonskog sporazuma", ističući da je to apsolutni avanturizam koji Srpsku može dovesti u lošu poziciju.

„Ova priča koja se nameće u javnosti treba samo Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću za ubiranje političkih poena “, rekao je Šarović.

Šarović, koji je danas posjetio opštinu Lopare, gdje je održao sastanak sa funkcionerima i načelnicima i gradonačelnicima SDS iz Izborne jednice 6, rekao je da je za SDS ovo jedna od najuspješnijih izbornih jedinica.

„ Od šest lokalnih zajednica u ovoj izbornoj jedinici četiri vode načelnici i gradonačelnici iz SDS-a. Od SNSD-a smo mnogo jači i kada su u pitanju odbornički mandati, jer SDS ima ukupno 43 odbornika, a SNSD ima 29“, rekao je Šarović i poručio da će SDS 2022. godine u ovoj izbornoj jedinici još ubjedljivije pobijediti političke protivnike iz SNSD-a.


05052021044729.jpg



Zamjenik predsjednika SDS-a i načelnik opštine Lopare Rado Savić je rekao da je na Majevici, Semberiji i Posavini SDS najjača politička stranka.

„Danas smo razgovarali o tome šta treba raditi kako bismo na izborima 2022. bili apsolutni pobjednici, a sve sa ciljem da donesemo bolji život građanima Srpske. Stanje u koje je ova vlast dovela Republiku Srpsku nije dobro, što se vidi svaki dan i zato se udružujemo i tražimo dobre prijedloge i inicijative da stvari promijenimo na bolje“, rekao je Savić.


(BN)
 
Pogledajte prilog 919590



SDS odbio poziv lidera SNSD-a: Nećemo biti dio Dodikove igre


Srpska demokratska stranka neće biti učesnik u jednoj u nizu propalih inicijativa Milorada Dodika, kojima on vara vlastiti narod, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, komentarišući Dodikov poziv opoziciji u Republici Srpskoj da razgovaraju o njegovoj inicijativi za razgovor i dijalog između konstitutivnih naroda o mogućim rješenjima.

SDS odbio poziv lidera SNSD-a: Nećemo biti dio Dodikove igre


05.05.2021 | 16:40

Šarović je rekao da ova, kao i prethodne Dodikove inicijative, dolazi u trenutku kada vlast nema odgovor na krupna životna i ekonomska pitanja i kada želi izbjeći odgovornost za propuste u borbi protiv pandemije virusa korona.

„Dodikova ponuda opoziciji je kao i sama inicijativa neodgovorna i neozbiljna. U trenutku kada imamo toliko gladnih ljudi postavlja se pitanje o mirnom razdruživanju, iako je jasno da se o tome ne može postići dogovor“, rekao je Šarović.

On navodi da ova inicijativa u suštini znači raspakivanje "Dejtonskog sporazuma", ističući da je to apsolutni avanturizam koji Srpsku može dovesti u lošu poziciju.

„Ova priča koja se nameće u javnosti treba samo Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću za ubiranje političkih poena “, rekao je Šarović.

Šarović, koji je danas posjetio opštinu Lopare, gdje je održao sastanak sa funkcionerima i načelnicima i gradonačelnicima SDS iz Izborne jednice 6, rekao je da je za SDS ovo jedna od najuspješnijih izbornih jedinica.

„ Od šest lokalnih zajednica u ovoj izbornoj jedinici četiri vode načelnici i gradonačelnici iz SDS-a. Od SNSD-a smo mnogo jači i kada su u pitanju odbornički mandati, jer SDS ima ukupno 43 odbornika, a SNSD ima 29“, rekao je Šarović i poručio da će SDS 2022. godine u ovoj izbornoj jedinici još ubjedljivije pobijediti političke protivnike iz SNSD-a.


05052021044729.jpg



Zamjenik predsjednika SDS-a i načelnik opštine Lopare Rado Savić je rekao da je na Majevici, Semberiji i Posavini SDS najjača politička stranka.

„Danas smo razgovarali o tome šta treba raditi kako bismo na izborima 2022. bili apsolutni pobjednici, a sve sa ciljem da donesemo bolji život građanima Srpske. Stanje u koje je ova vlast dovela Republiku Srpsku nije dobro, što se vidi svaki dan i zato se udružujemo i tražimo dobre prijedloge i inicijative da stvari promijenimo na bolje“, rekao je Savić.


(BN)
Ako si jak oni su jaci
Ako si brz oni su brzi
Oni znaju gde stanujes
gde letujes gde zimujes
IMG_20210506_024309.jpg
 
Зато га и ценим; јер, грађани су сој који треба сатрти. :flert:
У суштини то би била друга фаза сатирања сељаштва.
Прво су их титићи произвели у грађане запостављањем
села и високоградњом спаковали их у бетонске кутије.
Затим су се исти покондирили и негирајући икакву везу
са својим прецима по ваздан ебали мамицу сељачку
сваком ко је остао у додиру са сопственом културом.
Породицу су виђали само кад оду по сир, кајмак, прасетину,
јагњетину и остале реликте прошлости које су из освете
таманили у сласт.
Ја би њих сатирао али на кулуку породичних имања да
се врате коренима и памети.
 
Па и јесу у првој години рата до избијања сукоба '93, заједно су пјевали, пецали на Сави, правили логоре и држали Крајину у окружењу.

Када је весеље прошло и пливање почело, дигла се прашина у кући.
Prvi sukobi su bili još sredinom 1992.
 

Back
Top