Додик изазвао скандал, Немачка тражи објашњење

комшија

Stara legenda
Poruka
90.996

1661471371545.png

Dodik izazvao skandal, Njemačka traži objašnjenje


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na posljednoj je sjednici bio protiv odluke o davanju agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH.

1661471289890.png


25.08.2022 | 21:57

Druga dvojica članova Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali su za ovu odluku ali ona nije usvojena zbog Dodikovog odbijanja.

Kako prenose mediji BiH bi se mogla naći u problemu zbog Dodikovog ponašanja, s ozbirom da je Njemačka zatražila hitno objašnjenje ove odluke.

Ovu vijest večeras je objavio i portal "Istraga.ba".

Ukoliko Njemačka ne dobije jasno objašnjenje, tvrde da bi mogli preispitati svoje dalje ponašanje u BiH.

"Njemačka traži hitno (rok 48 h) objašnjenje o uskraćivanju agremana njihovom ambasadoru u BiH. Ukoliko ne dobiju jasno objašnjenje Njemačka će preispitati svoje dalje ponašanje i potporu Bosni i Hercegovini.

Ovo su danas službenici Vade Njemačke saopštili bh. diplomatama u Berlinu", istaknuto je.

link

Као особа под санкцијама Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, члан Председништва БиХ Милорад Додик, по диктату руса чини зло држави Босни и Херцеговини, а нарочито мањем босанско-херцеговачком енитету. Додикова (анти)политика штетна је за све грађане Босне и Херцеговине, али највише погађа оне грађане БиХ који живе у мањем босанско-херцеговачком ентитету. Због Додиковог служења Кремљу, а не својој држави и ентитету из кога је биран у Председништво БиХ, милионски вредни пројекти Европске уније и Немачке предвиђени за мањи босанско-херцеговачки ентитет, блокирани су.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Јбш амбасадора, он не носи ништа добро на ове просторе, нарочито ако долази из Немачке. Но зашто су блокирали Додика када је у питању гасовод из Србије у БиХ, од којег би заиста грађани имали опипљиву корист.
 
1661530933365.png





ŠTA ZNAČI DODIKOVO ODBIJANJE AGREMANA NJEMAČKOM AMBASADORU: Nediplomatski šamar Njemačkoj je toliko čudan i sulud da je...


“Odbijanje agremana novom njemačkom ambasadoru je ta krajnost i očigledan dokaz ne samo amaterizma i nepromišljenosti već i nervoze i panike jednog očito pogubljenog čovjeka koji već dugo pravi nepopravljivu štetu, prije svega Srbima i Republici Srpskoj”, kaže Šoja, ocjenjujući Dodikov potez kao nezabilježenu diplomatsku glupost koja bi ga mogla i morala skupo koštati.

1661530945685.png


Prije 1h

Nezabilježena diplomatska glupost, poručuju analitičari, desila se u Bosni i Hercegovini. Odbijanje agremana njemačkom ambasadoru moglo bi koštati BiH kandidatnog statusa, piše Deutsche Welle.

Prije dva dana održana je sjednica Predsjedništva BiH, nakon koje je član Milorad Dodik najavio blokadu svih projekata na nivou Bosne i Hercegovine, koji se odnose na Federaciju.

“Osim projekata za FBiH, tu ništa ne može da prođe. Ne mogu više da podržavam razvojne projekte u FBiH. Nije mi drago, ali tako moram da radim zbog patološkog odnosa druga dva člana Predsjedništva BiH prema razvojnim projektima u Republici Srpskoj”, upozorio je Dodik, nakon što su odbijeni svi njegovi prijedlozi na sjednici Predsjedništva.

Ono što je uslijedilo, nije išlo u pravcu razvojih projekata, ali bi posljedice u političkom smislu mogle biti mnogo gore, smatraju analitičari. Ne samo za jedan entitiet, nego i za cijelu državu. Dodik je, na sjednici glasao protiv davanja agremana novom abasadoru Njemačke u BiH, Thomasu Fitschenu. Nekoliko časova kasnije, iz Njemačke je stigla reakcija na ovu odluku, odakle traže da se u roku od dva dana izjasne o ovakvom potezu. Mediji već prenose da bi u suprotnom, BiH mogla ostati bez podrške Berlina, uključujuči i proces dobijanja kandidatskog statusa.

Iznenađenje nakon 30 godina saradnje​

Ministarstvo spoljnih poslova BiH primilo je i dopis u kojem se tražio hitan sastanak sa opravnikom poslova Ambasade BiH.

“Njemačka strana neprijatno je iznenađena i razočarana informacijama da Predsjedništvo BiH nije dalo agreman Nj.E. Fitschenu. Od Predsjedništva BiH traže da u narednih 48 časova da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini ovakve odluke. Neprihvatljivo je ovakvo ponašanje, kao i da se ovakvo nešto dogodi nakon 30 godina bilateralne saradnje dvije zemlje”, stoji u dopisu Ambasade BiH u Berlinu, gdje se dalje upozorava, da ukoliko ne dobiju jasno objašnjenje, da će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u spoljnopolitičkim prioritetima, posebno u dobijanju kandidatnog statusa.
Za pojedine analitičare upečatljivo je što se odgovornost traži od cijelog državnog vrha, iako je Dodik glasao za odluku.

“Apsolutno neodgovoran, politički nezreo potez koji samo potvrđuje ono što već svi u svijetu znaju – politika Milorada Dodika je štetna za sve u Bosni i Hercegovini, a najviše za državljane Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Srpskoj”, rekla je ministrica spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, naglasivši da “zbog Dodikove secesionističke i proruske politike milionski vrijedni projekti Evropske unije i Njemačke za Republiku Srpsku su blokirani i na čekanju”
U svakom slučaju, razloge Dodikove odluke i odbijanja agremana, možda treba tražiti u događaju od prije nekoliko dana, kada je Njemačka obustavila novac za kasarnu Oružanih snaga BiH u Doboju.

“Nije zgodno imati probleme sa Njemačkom, ali nikakav novac nije dovoljan da se sruši karakter srpskog naroda, što Nijemci moraju da razumiju”, rekao je Dodik tada, komentarišući odluku o obustavljanju novca, istakavši da je saglasan sa stavom Njemačke da novac za odbranu BiH ne dodjeljuje.

Odmazda za rezoluciju u Bundesatagu?​

“Kada Njemačka u Bundestagu donese rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje Republike Srpske i da se napravi drugi sistem uređenja u BiH, onda se moramo protiviti. Kako misle da kasarnama u Federaciji BiH novac daju. Ako narednu odluku budu htjeli realizovati, neće moći ni u FBiH, kada je riječ o odbrani. Ako hoće tu podjelu BiH, saglasan sam, a 200 hiljada evra (koliki je bio iznos za dodjelu kasarani u Doboju) za Njemačku je smiješno “, zaključio je Dodik.
Bivši ambasador BiH, Slobodan Šoja, koji je i ranije govorio za DW o diplomatiji Bosne i Hercegovine, reagovao je na svom Facebook statusu, napisavši da se moglo očekivati da će osobe koje su kako je rekao, odavno obesmislile i sebe i svijet iz kojeg dolaze i koji predugo guše i sebe i nas, kad-tad dotjerati vlastito ludilo do krajnosti.
“Odbijanje agremana novom njemačkom ambasadoru je ta krajnost i očigledan dokaz ne samo amaterizma i nepromišljenosti već i nervoze i panike jednog očito pogubljenog čovjeka koji već dugo pravi nepopravljivu štetu, prije svega Srbima i Republici Srpskoj”, kaže Šoja, ocjenjujući Dodikov potez kao nezabilježenu diplomatsku glupost koja bi ga mogla i morala skupo koštati.

“Ne obrazlagati ali završiti budalaštinu”​

“Ovaj nediplomatski šamar Njemačkoj je toliko čudan i sulud da je Njemačka takođe odlučila učiniti nešto nediplomatski i prekršiti Bečku konvenciju. Naime, kad jedna zemlja odbije dati agreman, prema odredbama Bečke konvencije, nije obavezna obrazložiti razlog. A Njemačka nam sad daje 48 sati da dobije objašnjenje! Razumljiva je ljutnja, ali treba se držati diplomatskih pravila. Nijemcima treba dati do znanja da im nećemo ništa obrazlagati jer im je sve jasno, uvjeravajući ih da će se to pitanje brzo riješiti”, naglašava Šoja, pozivajući Šefika Džaferovića da hitno sazove novu sjednicu Predsjedništva BiH koje mora dati agreman novoimenovanom njemačkom ambasadoru, nezavisno od toga kako će Dodik glasati.

“Ako u roku od 72 sata Dodik ne pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa (a toplo bih mu savjetovao da to ne čini) onda se smatra da je novi ambasador dobio agreman. I tako se obavezno mora što prije završiti ova budalaština”, zaključuje Šoja na svom Fejsbuk nalogu.
 
1661531032295.png

ČOVIĆEV PORTAL POHVALIO DODIKA: "Odbijanjem agremana njemačkom ambasadoru spasio je obraz BiH!"


Čovićev portal smatra da Dodik za ovaj svoj postupak "svakako zaslužio samo riječi pohvale jer je stao na braniku domovine BiH suprostavljajući se njemačkoj diktaturi i neprijateljskom djelovanju određenih krugova"!


1661531047727.png


Prije 54 min

Opskurni ABCportal, pod kontrolom HDZ-a, pohvalio je Milorada Dodika, jer se na posljednjoj sjednici Predsjedništvo BiH usprotivio davanju agremana novom njemačkom ambasadoru Thomasu Fitschenu.

Čovićev portal piše da je njemački Bundestag donio "krajnje neprijateljsku deklaraciju protiv Bosne i Hercegovine koju su retrogradne i bošnjačko nacionalističke snage u BiH čak podržale na zgražanje demokratskih snaga koje poštuju Ustav i Daytonski sporazum", te da je zbog toga Dodik glasao protiv davanja agremena.

“Iako dotični njemački diplomat nije osobno sudjelovao u kreiranju i donošenju huškačke i neprijateljske deklaracije, Dodik je jasno dao do znanja da se Njemačka nema pravo tako grubo mješati u unutarnje stvari BiH. Po Daytonskom sporazumu u BiH se osim domaćih političkih aktera mogu još samo politički mješati i predlagati Hrvatska i Srbija, drugima to nikako nije dozvoljeno pa se ova Bundestagova deklaracija s pravom naziva neprijateljskim djelovanjem onih koji su tu blamažu konstruirali, u prvom redu radikalni član Bundestaga Adis Ahmetović”, tvrdi Čovićev portal, iznoseći notornu neistinu da se "Srbija i Hrvatska imaju pravo politički miješati u BiH".

Upravo suprotno, samo se članice Vijeća za implementaciju mira, među kojim je i Njemačka, imaju ne samo pravo nego i obavezu starati se o primjeni Daytonskog mirovnog sporazuma. Srbija i Hrvatska nisu članice Vijeća za inmplementaciju mira, nego potpisnice Daytonskog sporazuma, te su preuzele obavezu provoditi odluke OHR-a, kao izvršnog organa Vijeća za implementaciju mira.

ABCportal / Screenshot
dodikson.JPG


Čovićev portal smatra da Dodik za ovaj svoj postupak "svakako zaslužio samo riječi pohvale jer je stao na braniku domovine BiH suprostavljajući se njemačkoj diktaturi i neprijateljskom djelovanju određenih krugova"!
 

1661677782758.png

NEĐO ĐURIĆ PROZIVA DODIKA U VEZI ODBIJANJA AGERMANA NJEMAČKOM AMBASADORU: "Neka Milorad objasni svoj potez, RS ne treba neprijatelje"


"U Srbiji posluje preko 400 firmi iz Njemačke, ali za razliku od nas Srbija spješno realizuje svoje međunarodne i ekonomske politike", kaže Neđo Đurić.

1661677764606.png


Prije 15h

"Ukoliko postoje razlozi za odbijanje agremana ambasadoru Njemačke, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda to treba da saopći i da upozna građane Srpske zbog čega povlači radikalne diplomatske poteze", istakao je član Predsjedništva Socijalističke partije RS, akademik Neđo Đurić.

Kako je saopćio, na sjednici Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je glasao protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru, dok su ostala dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić bili za.

U obrazloženju, Dodik je naveo da novi njemački ambasador u BiH dolazi sa lošim namjerama.

"Ako postoje opravdani razlozi, o ovom pitanju je trebalo da se izjasni i Narodna skupština Republike Srpske, kao što je do sada bio slučaj i sa manje bitnim pitanjima. Republici Srpskoj ne trebaju neprijatelji i diplomatski skandali. To je korak dalje od onog što od vlasti i opozicije očekuje narod, a to je ostanak naših ljudi na ovim prostorima i bolji životni standard. U Srbiji posluje preko 400 firmi iz Njemačke, ali za razliku od nas Srbija spješno realizuje svoje međunarodne i ekonomske politike.

Mi tek treba da se posvetimo našim domaćim privrednicima i da počnemo da gradimo dobre odnose sa svima u svijetu. I očigledno da imamo dosta toga da naučimo od Srbije. Zato tražimo da član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda javnosti objasni poteze koji nas udaljavaju od tog pravca i koji našoj privredi i našim međunarodnim odnosima prave dugoročnu štetu", poručio je Đurić.
 
1662392157579.png





POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ ZA "SB": "Dodikov vitalni nacionalni interes neće imati dvotrećinsku većinu NSRS, a njemački ambasador će dobiti agreman"


"Nedavno je Privredna komora RS pokazala da RS ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni s Njemačkom. Dakle, Njemačka je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, pa samim tim i RS. Imate stotine hiljada Srba iz BiH koji rade i žive u Njemačkoj. Naravno da oni nisu bitni Miloradu Dodiku u kampanji i sigurno ne računa na njihov glas, ali se postavlja ozbiljno pitanje šta će se desiti s privrednim subjektima koji posluju s Njemačkom", kaže Topić.

1662392176528.png


Prije 4 min

"Pokušaj Milorada Dodika da pokrene vitalni nacionalni interes po pitanju davanja agremana njemačkom ambasadoru neće dobiti dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i njemački ambasador će dobiti agreman. I Dodik je toga vrlo svjestan, rekla je za "Slobodnu Bosnu" politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić.

Prema njenim riječima, Dodik pokretanje vitalnog nacionalnog interesa koristi u svojoj izbornoj kampanji.

S Topićevom smo htjeli razgovarati i o projektima koje na području Republike Srpske realizira Njemačka kroz svoje organizacije poput GIZ-a, Friedrich Ebert Stiftunga i drugih, te o našim saznanjima da će neki od njih od 1. januara naredne godine biti zaustavljeni zbog Dodikovog suprotstavljanja Njemačkoj, poput projekata Rehabilitacije HE Trebinje, faza IV, Rehabilitacija HE Trebinje, faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Bosanska Gradiška u vrijednosti od 105 miliona eura koji su obustavljeni u aprilu ove godine. Nesumnjivo je da će zbog Dodikove politike ispaštati građani Republike Srpske, samo još nije poznato hoće li ga zbog toga nagraditi novom funkcijom i na ovim izborima. Ovi projekti su, podsjetimo, obustavljeni zbog kršenja Dejtona, Ustava BiH i urušavanja bh. institucija.

POJEDINAČNE SANKCIJE​

Šta bi se još moglo desiti, pitali smo Tanju Topić.

"Osim ova četiri projekta, Njemačka je nastojala uvesti pojedinačne sankcije unutar EU što je palo zbog veta Mađarske, ali je sada njemački kancelar Olaf Scholz pokrenuo inicijativu da se izvrši reforma unutar EU u dijelu mehanizama odlučivanja u vezi spoljne politike EU i sankcije pojedincima u oblasti kršenja ljudskih prava i slično i da se ide na većinsko glasanje. To je pravac na kojem će Njemačka insistirati i ići dalje. Isto tako i neki projekti EU koji su vezani za RS su stavljeni na stanje zamrznutosti“, rekla nam je Topićeva.

Naša sagovornica podsjeća da je najviše pomoći u RS tokom pandemije koronavirusa došlo iz EU, a da su vlasti RS slavili dezinfekciju koju su Rusi uradili na Kliničkom centru Banjaluka.

"Nedavno je Privredna komora RS pokazala da RS ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni s Njemačkom. Dakle, Njemačka je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, pa samim tim i RS. Imate stotine hiljada Srba iz BiH koji rade i žive u Njemačkoj. Naravno da oni nisu bitni Miloradu Dodiku u kampanji i sigurno ne računa na njihov glas, ali se postavlja ozbiljno pitanje šta će se desiti s privrednim subjektima koji posluju s Njemačkom, a iz Republike Srpske su. Kakve će posljedice to ostaviti po njih ako se situacija nastavi zaoštravati, a vidimo da ona ide u pravcu zaoštravanja“, kaže Topićeva.
Početak neslaganja između RS i Njemačke je bio prilikom osporavanja imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika kojeg je za razliku od Dodika prihvatio čak i Aleksandar Vučić.

"Očito je da je podrška koju je Dodik dobio od Rusije za gašenje OHR-a bila dominantnija. Ja tu vidim početak sporenja Dodika i Njemačke. Od tada kreće stavljanje Njemačke u jednu vrlo negativnu konotaciju. Ide se tako daleko da se današnja Njemačka izjednačava s nacističkom Njemačkom. Ide dotle da se govori da će nas okupirati 50 njemačkih vojnika. To je prestrašno! Dodik je nedavanje agremana njemačkom ambasadoru obrazložio zlonamjernom interpretacijom rezolucije Bundestaga gdje u vrlo pojednostavljenoj matrici građanima RS-a objašnjava da Njemačka želi srušiti RS, odnosno ugasiti je, što se, kako on tumači, jasno vidi iz rezolucije Bundestaga koja maltene ukida Dejtonski sporazum.

To je ta Dodikova matrica, a sljedeći element koji koristi u napadu na Njemačku je vezano za to da je Njemačka spriječila davanje sredstava za kasarnu u Doboju. To su bili Dodikovi stavovi i „argumenti“ da se uskrati agreman njemačkom ambasadoru“, analizira Topić koja je i sama bila napadnuta od Dodikovog režima i zbog činjenice da radi za Friedrich Ebert Stiftung.

Topićevu je Dodikov režim prije godinu označio kao „kvislinga i špijuna BND-a“, uz konstataciju „zna se šta se radilo s kvislinzima za vrijeme Drugog svjetskog rata“. Niko od zvaničnih institucija RS-a se nikada nije oglasio da pruži bilo kakvu podršku Topićevoj iako su joj te optužbe stavile metu na čelo. No, to Topićevu nije obeshrabrilo i ona se nastavila baviti svojim poslom, a on je između ostalog da kao politička analitičarka otvoreno govori o promašenim politikama koje već godinama vladaju u RS. Ona to radi i u najnovijem slučaju.

UZDA SE U RUSIJU

"U politici Njemačke i kada je obustavljala projekte uvijek se govorilo da se ne žele kažnjavati građani i entitet, nego pojedinci koji se ponašaju na konfliktan način. Međutim, zaustavljavanje projekata znači da će građani u konačnici biti kolateralna šteta. Posljedice zbog ove situacije s njemačkim ambasadorom će osjetiti svi građani BiH, bez obzira što je pristup i objašnjenje zvanične njemačke politike takav.“

Dodik se uzda u podršku Rusije iako je većina projekata koji su u RS stigli uglavnom propao. Tu retoriku koristi i u najnovijem sukobu s Njemačkom govoreći da će RS pomoći Rusija i Kina, ako neće EU.

"U pogledu finansijske podrške iz Rusije u RS ništa nije došlo. Imali smo neke projekte, odnosno privatizaciju određenog broja firmi od kojih je većina završena neslavno, pa su ostala samo dugovanja budžetima na ime poreza i doprinosa. U tom njegovom diskursu postoji prenaglašeni proruski sentiment koji se stalno potencira, slavenska bratska ljubav koja u ekonomskim odnosima nema tu vrstu ekvivalenta. To ne postoji, ali postoji narativ o prijateljstvu s Rusijom i naglašavanju prijateljskim odnosa s Putinom bez obzira što to nije ni deseti dio podrške koji BiH i entitet RS dobijaju iz EU. Postoji raskorak između narativa i stvarnog života, a taj narativ legitimira zvanična politika kroz medije i akademsku zajednicu“, konstatuje Topićeva.

Iz Ambasade Njemačke u BiH nismo mogli dobiti konkretan odgovor na pitanje s kojim projektima se RS može pozdraviti i u budućnosti ako se nastavi
ovakvo Dodikovo ponašanje.

(D. Omeragić)
 
1663204848027.png




KRAJ PRIČE: Dodik nije uspio stopirati odluku Predsjedništva BiH od 2. septembra, ona nastavlja biti važeća


Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić podržali su davanje agremana, ali je protiv bio Milorad Dodik.

1663204862294.png


Prije 10h

Budući da na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a veto člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na odluku o dodjeli agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH nije dobio dvotrećinsku podršku, odluka Predsjedništva BiH od 2. septembra nije osporena i nastavlja biti važeća.

agreman.jpg




Podsjećamo da je na sjednici Predsjedništva BiH od 2. septembra na dnevnom redu bila odluka o davanju agremana novom njemačkom ambasadoru Thomasu Fitschenu.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić podržali su davanje agremana, ali je protiv bio Milorad Dodik. Budući da su Komšić i Džaferović preglasali Dodika, on je uložio veto na ovu odluku Predsjedništva BiH.
(SB)
 

1663298465525.png

Lažna predstava završena: Dodikov veto bez glasa


Za potvrđivanje Dodikovog veta u NSRS nije glasao niko. Od 53 poslanika 46 je bilo suzdržanih, među kojima su bili i poslanici SNSD-a

1663298550087.png


14.09.2022

Dodikova predstava o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH završena je danas na posebnoj sjednici NSRS.

Posebnoj sjednici nisu prisustvovali poslanici opozicije SDS i PDP, kao ni poslanici DNS-a, ali to nije promijenilo rezultat glasanja, jer Dodikovu odluku što je čudno nisu podržali ni poslanici SNSD-a?!

SDS i PDP je saopštio da neće da učestvuju u Dodikovim "igrarijama", koje Republiku Srpsku vode u dalju izolaciju.

Zanimljivo je da je prije bilo kakvog glasanja u NSRS o potvrđivanju ili odbacivanju njegovog vitalnog interesa o davanju agremana njemačkog ambasadoru, Milorad Dodik (SNSD) u skupštinskoj pauzi je okupio koalicione partnere i saopštio da su potpisali koalicioni sporazum o podršci kandidatima SNSD-a za predsjednika i člana Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

Ovo je još jedna potvrda da je posebna sjednica NSRS farsa i da im je cilj da poprave svoj poljuljani rejting u narodu i pokušaju se nametnuti kao jedini "spasioci Srba".

Za potvrđivanje Dodikovog veta u NSRS nije glasao niko. Od 53 poslanika 46 je bilo suzdržanih, međju kojima su i poslanici SNSD-a, US, SP, DEMOS-a i nekoliko nezavisnih poslanika.



(BN Foto: Pixell)
 
1663387331601.png





BRATIĆ O POSLJEDNJEM DEBAKLU PREDSJEDNIKA SNSD-a: "Očigledno da Milanović i Dodik imaju slične ciljeve"


Senad Bratić, zastupnik u NSRS-u, u današnjoj emisiji „Dobar dan, BiH“ Hayat TV-a govorio je o posljednjem velikom debaklu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koji se morao povući zbog nepostojanja dovoljne podrške u namjeri da uskrati agreman novom ambasadoru Njemačke.

1663387343239.png


Prije 11h

Komentirao je i svojevrsno ponavljanje „dogovora iz Karađorđeva“ te privatni trosatni susret predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i Milorada Dodika na njegovom imanju.

"Očigledno da Milanović i Dodik imaju slične ciljeve, ali moram ih razočarati i reći da su oni neostvarivi. Ovo što rade šteti svim narodima", kazao je Bratić.

Osvrnuo se i na sramotne izjave Milanovića koji je negirao genocid u Srebrenici.

"Bio sam pozvan u Sabor Hrvatske, gdje je donesena rezolucija o obilježavanju dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo što radi Milanović je za svaku osudu. Na to treba da reaguju institucije Hrvatske da zaustave ovo antidejtonsko djelovanje, kao i institucije EU da pošalju upozorenje, ali i Tužilaštvo BiH", naveo je Bratić.
Kompletan tekst pročitajte na Hayat.ba.
 
Pogledajte prilog 1222153



KRAJ PRIČE: Dodik nije uspio stopirati odluku Predsjedništva BiH od 2. septembra, ona nastavlja biti važeća


Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić podržali su davanje agremana, ali je protiv bio Milorad Dodik.

Pogledajte prilog 1222154

Prije 10h

Budući da na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a veto člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na odluku o dodjeli agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH nije dobio dvotrećinsku podršku, odluka Predsjedništva BiH od 2. septembra nije osporena i nastavlja biti važeća.

agreman.jpg




Podsjećamo da je na sjednici Predsjedništva BiH od 2. septembra na dnevnom redu bila odluka o davanju agremana novom njemačkom ambasadoru Thomasu Fitschenu.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić podržali su davanje agremana, ali je protiv bio Milorad Dodik. Budući da su Komšić i Džaferović preglasali Dodika, on je uložio veto na ovu odluku Predsjedništva BiH.
(SB)
Ne da Dodik ponovnu ANEKSIJU B i H .
 

Back
Top