• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Додик изазвао скандал, Немачка тражи објашњење

cronnin

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.431

комшија

Stara legenda
Poruka
82.751
1665398811063.png

"SB" U PREDSJEDNIŠTVU BiH: Ambasador Njemačke u BiH predao akreditive Džaferoviću


Riječ je o ambasadoru za kojeg je bila sazvana i posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kada je odbačen veto Milorada Dodika (SNSD), člana Predsjedništva BiH o davanju agremana ambasadoru SR Njemačke u BiH Thomasa Fitschenu.

1665398823377.png


Prije 47 min

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Njemačke Thomasa Fitschena.

Riječ je o ambasadoru za kojeg je bila sazvana i posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kada je odbačen veto Milorada Dodika (SNSD), člana Predsjedništva BiH o davanju agremana ambasadoru SR Njemačke u BiH Thomasa Fitschenu.

Naime, tada je NSRS “preuzela” ulogu države s obzirom na to da entitet ne može davati agremane već to čini državno Predsjedništvo. Milorad Dodik je povukao vitalni nacionalni interes na ovu odluku, navodeći kao razlog da je “veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske“.

Nakon što je on odbačen Dodikov veto, Narodna skupština ponovo je na sebe “preuzela” državne nadležnosti navodeći u zaključku kako “daje agreman” njemačkom ambasadoru. Tim glasanjem u NSRS-u nije osporena Odluka Predsjedništva BiH donesena 2. septembra i ona nastavlja biti važeća.


A tog 2. septembra članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šedfik Džaferović su dali agreman ambasadoru dok je Dodik bio protiv.

Načelniku Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mirsadu Bešiću, 28. septembra 2022. godine, kopije akreditivnih pisama uručio je novoimenovani ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen.

Prije imenovanja za ambasadora u Bosni i Hercegovini, Fitschen je bio ambasador Njemačke u Austriji, a ranije je službovao pri Misiji Ujedinjenih nacija, u Ambasadi u Manili, Misiji UN-a u Ženevi.

Radio je i pri multilateralnim organizacijama, a specijalnosti su mu borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, te vladavina zakona.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.