Dobrovoljno davanje krvi

Puno puta, dobrovoljno dajem od 17. godine.
Traje 20-ak minuta, s tim da i poslije moraš ostati u prostorijama transfuziologije, dok popijš sok, čaj, pojedeš nešto.
Procedura prije darivanja traje 5 min. Mjere ti pritisak, vade krv iz prsta da vide kakva je koagulacija, ideš i na vagu.
Osjećaš se isto kao i prije davanja krvi, bar ja, fizički, a psihički bolje, znaš da će tvoja krv nekome pomoći. Naglase ti da taj dan ne radiš ništa što iziskuje fizički napor i to je sve.
Imaš na poslu dva dana slobodna, taj u kojem daješ krv i još jedan, po vlastitom izboru.
Srećno i bravo.

Puno puta, dobrovoljno dajem od 17. godine.
Traje 20-ak minuta, s tim da i poslije moraš ostati u prostorijama transfuziologije, dok popijš sok, čaj, pojedeš nešto.
Procedura prije darivanja traje 5 min. Mjere ti pritisak, vade krv iz prsta da vide kakva je koagulacija, ideš i na vagu.
Osjećaš se isto kao i prije davanja krvi, bar ja, fizički, a psihički bolje, znaš da će tvoja krv nekome pomoći. Naglase ti da taj dan ne radiš ništa što iziskuje fizički napor i to je sve.
Imaš na poslu dva dana slobodna, taj u kojem daješ krv i još jedan, po vlastitom izboru.
Srećno i bravo.
Hvala na podrsci 🫠❤️

Zdravo
Da li ste nekad dali krv?
Kakva je procedura?
Kako se covjek osjeca posle?
Nikad u zivotu nisam dao krv ali uskoro moram za jednog prijatelja
Moram reci da se plasim i igle i krvi ali odlucio sam to da uradim...
Moze neki savjet?
Dao 5 puta, radio sam u Zavodu za transfuziju. Onda su mi zabranili
dalje da dajem, jer sam bio na igli, tj kad sam im reko da sam na igli. Kao ko je na iglil ne sme dozivotno
da daje. Velika igla aj dajes pola litre, meni nikakav problem. Ako imas strah ne gledas kako curi u kesu.

Trideset četiri puta upisana u knjižicu. I još nekoliko koje sam davao u oružanim snagama,
a nisu upisana. Imaš jedan opsežan upitnik koji moraš popuniti o svojim ličnim podacima.
Zatim o trenutnim lečenjima, koje medikamente uzimaš, da li si vadio zub zadnjih
trideset dana. Bavljenje opasnim hobijima, da li si homoseksualac, da li se baviš
seksualnim uslugama za novac. Ne mogu se setiti svih pitanja, ima ih baš dosta.
Kada to završiš, ideš kod doktora koji uzimaju krv iz prsta da ispitaju hemoglobin.
Posle toga kilaža, visina, tlak, poslušaju pluća, srce. Nakon toga ako sve prođeš,
ideš na krevet za vađenje krvi. Uzima se nekoliko epruveta za testiranje na
zarazne bolesti, a posle glavna količina od 0,4 litara za muškarce.
Nekada malo zaboli, ali to više zavisi od tehničara koji uzima krv.

Makso, nekada donesu onaj aparat kao za šećer,
stave kaplju na trakicu, i aparat ispiše koliki je hemoglobin.
Češće donesu onu tečnost. Pa da, ako potone prolaziš.
Radio sam od 92-97, sada se sigurno osavremenelio, i ne uzimaju vise pola litre, jer tad je bilo na 6 meseci.
E sad navuce se organizam na davanje, jer navikne na obnavljanje krvi, pa mu lepo, i onda sam trazis
da ides :worth:

Radio sam od 92-97, sada se sigurno osavremenelio, i ne uzimaju vise pola litre, jer tad je bilo na 6 meseci.
E sad navuce se organizam na davanje, jer navikne na obnavljanje krvi, pa mu lepo, i onda sam trazis
da ides :worth:
Mislim da ne možeš da se "navučeš". Ja nekada osetim drugi dan neki kao, nalet energije, ali nekada ne. Zavisi. Jednom su me odbili zbog niskog hemoglobina. Prilicno su rigorozni u poslednje vreme. Sina su vratili jer koristi antihistamine npr.

Back