Dobro plemenitost- Zlo niskost

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
366.750
"Svaki dan započni rečima: danas ću se susresti s protivljenjem, nezahvalnošću, drskošću, izdajstvom, mržnjom i sebičnošću ljudskom,
a sve zbog toga što oni koji greše ne znaju šta je dobro, a šta zlo.

Što se mene pak tiče, već odavno mi je poznata priroda dobra i njegova plemenitost, kao i priroda zla i njegova niskost.
Poznajem i prirodu samog grešnika koji mi je brat, ne po krvi, već stoga što je obdaren razumom i božanskom iskrom.
I zato mi ništa od toga ne može nauditi jer me niko ne može uplesti u neko nisko delo."

(Marko Aurelije)

Da li vi umete da spoznate i razdvojite dobro od zla kao Marko Aurelije i oduprete se zlu i uplitanju u neko nisko delo ? I na koji način to radite ?

"Svaki dan započni rečima: danas ću se susresti s protivljenjem, nezahvalnošću, drskošću, izdajstvom, mržnjom i sebičnošću ljudskom,
1. Glavni problem, je što bez materijalnih dobara ne može da se živi.
2. Drugi problem je što bez radda ne može da bude materijalnih dobara.
3. Treći problem ke što niko ne voli da radi i materijalna dobra prouzvodi.
4. Četvrti problem je što su jenštine, jaki i bezobrazni ljudi u svetu ubedili sve glupe ljude, koji su u svetu većina, da najbolje prirodno rešenje da se dođe do mateerijalnih dobara, nije njihova proizvodnja, već rksplotacija, prevara i pljačka, tj. borba svakoga sa svakim, u kojoj jači prežiljava, u kojoj je pravo jačega njegovo prirodno pravo i u kojoj su dozvoljena sva sredstva.

Sa ovakvim ubeđenjem su se svi ljudi sveta složili i u skladu sa tin ubeđenjem napravili su svetski lopovski, nasilni, eksplatatorski i nepravedni društveni i ekonomski poredak. I zato što su se svi ljudi sa takvim svestkim društvenim i ekonomskim poretkom složili, to nikako ne znači da greše oni koji eksploatišu druge ljude, varaju, pljačkaju, kradu ili buijaju, sve da bi se domogli svetskih materijalnih blaga bez rada, već da greše oni koji tako ne rade, već osuđuju one koji tako rade.

Živelo robovlasništvo.
živeo feudalizam.
Živela demkratija i kapitalizam.
Živep fašizam!

Da sam u pravu, evo predložću da oni koji se sa ovakvim, eksploatatorskim društvenim i ekonomskim porecma ne slažu, neka sebe obeleži ovim trobojnim sibbolom jednstva sveta ii jedinstvenog svetskog pravednog društvenog i ekonomskog poretka, i uverićete se da to niko na ovom forumu filozofije neće hteti da učini. I još će dobro da bude ako me niko zbog ovakvog predloga ne proglasi vešticom i ne stavi na krst ili spali na lomači. Što nikako ne bi bilo prvi put.
xjpg.1164611.jpg

Apsurgma je tvrdnja, ali istinita, da ni oni koji misle da ne greše, takođe, ne znaju šta je dobro, a šta zlo. Sve religije sveta, na primer i svi prosvetljeni ljudi, već vekovima, ćak i hiljadama goba, pričaju o dobru i pozivaju ljude na dobra dela, a pojma nemaju šta je dobro, a šta zlo. Setimo se koliko je tokom istoruje bilo svetskih verskih ratova i koliko su, upravo vernici, pozivajući se na svoja verovanja i dobro, počinili jedni drugima zala. Uzmimo hrišćane za primer. Danas ih u svetu ima oko 2,5 milijarde i uđite u njihove hramove i poslušajte kako su im puna usta raznih priča o dobru, a tokom istorije, kao i danas, čine najmonstruoznija zla. Muslimani isto tako. U početku su vodili sdilne ratove sa mamerom nametanja islama čitavom svetu i te svoje ratove su proglasili "svetim ratovima" ("džihad"). Obećavajuči svojim ratnicima koji se žrtvuju za svoju veru i najviše poubijaju pripadnika drugih vera, carstvo nebesko. Iako je Muhamed rekao: "Onaj ko ubije makar jednog ćeoveka, isto je kao da je poubijao ceo svet". Kao što je i Hrust pozivai ljude da vole jedni druge kao što sebe vile. Pa čak da vole i neprijatelje svoje..

Sve ove verničke priče o dobru nemaju nkakve veze sa onim đto pojam "dobro" podrazumeva. Pojmovi "dobro" i "tlo" se temelje na sasvim drugačijoj logici od verničke, Prosto iz razloga što vernici pojma nemaju da se dobro ne može postiči nikakvim pričama i apelima da ljudi ćine dobra dela, bez znanja da ljudi ne mogu činiti dobra dela dok ne ispune jedan veoma vmžan preduslov, bez kojeg dobrih dela, ma koliko na dobra dela apelovali, ne može da bude.

KO kakvom preduslovu se radi?

Već sam u mom gornjem postu objasnio da bez materijalnih dobara život nije moguć. I da naterijalnih dobara ne može da bude bez rada. I da je najveći ljudski problem što materijana dobra svim ljudima trebaju i što materijalna dobra svi ljudi vole, a niko ne voli da radi i da ih proizvodi. Pa su ljudi tokom istorije, smislili betbroj raznih načina kako da taj svoj san ostvare, da udobno žive, a ništa ne rade. Ova ljudska težnja je mnogo jača od svih verskih priča o dobru, i ona je ta koja je pokretala ljude tokom celi eljdske istorje da čine zla i još uvek ih pokreče. Dpk priče o dobru još uvek na ljude nemaju nikakav uticaj.

Ovde nije reč, kako bi neki mogli da pomisle, o ljudskoj pohlepi, već jednostavno o ljudskom neznalju Univerzalnog zakona, pomoću kojega se opšte dobro mže ostvariti, a to su materijalna dobra, bez pohlepe i uzajamnnih ratova, eksploatacija, robovanja, pljćki, prevara itd. To veoma lako može da se postigne uz pomoć uspostavljanja takvog društvenog i ekonomskog poretka, u kojem nikakvih drugih podela ne sme da bude, sem pravedne podele rada i rezultata rada. U kojem ne sme da bude nikakvog društveno neopravdanog i nekorisnog rada, tj. rada koji za život nema apsolutno nikakvu vrednost. Kao što je to slučaj, na primer, sa ljudskim društvom, u kojem verovatno, vuše od 50% ljudi radi poslove čiji rezultati rada ne koriste održanju ljudskog društva, već su čak uzrok svih stradanja ljudskog društva i siromaštva. Kao što je to, na primer, politička verska, nacionalna i klasna podela sveta, koja će na kraju, da bi se kao takva održala, da odvede ljudsko društvo u samounuištenje. Zašto, na prime,r danas Rusi i Ukrainci ili I Izraelci Palestinci ratuje? I ceo svet se zbog toga podelio na dva tabora, sa pretnom da se ti ratovi prošire na ceo svet. Da li to ima ikakve veze sa zdravopm ljudskom pameću? Naravno da nema. Niti i jedan tazlog za takva krvopriliča, paljenja, rušenja i ljudske patnje ne postoji, sem onog skrivenog razloga koji stoji u dnu svake ljudske duše, a to je pohlepa, sa ciljem da se dobro živi na tuđi račin, od pljačke i eksploatacije tuđih teritorija i materijalnih dobara,

Tako je bilo u celom svetu, a i danas je, tokom cele ljuske istorije. Imali smo robovlasništvo, feudalizam, demokratiju, kapitalizam, fašizam, komu nizam i ništa se promenilo nije. I dalje ljudi pričaju o dobru i zlu, apeluju jedni na druge da ne čine zlo, već dobro, a niko ne može da se seti da to u uslovima nepravdenih svetskih političkih i ekonomskih poredaka - robovlasništva, feudaluma, demokratije, kapitalizma, fašizma i komunizna nje moguće. Niti će da bude dok god te svetske političke, verske, nacionalne i klasne podele budu postojale i ljudi se budu međusobo borili da se one održe, jer one jednom delu ljudskog društva služe da može da ekspčoatiše i pljačka drugi teo društva i žive na tuđi raum bez društveno opracdanog i korisnog rada. I to neće moći da se promeni, ma koliko ljudi apelovali jedni na druge da ne ćone zlo, već dobrp, jer ljudi po svpjoj volji to nikada, zbog pohlepe, neeć da učine, sve dok sami sebe prisilno ne nateraju.

Prisilno naterati sebe da ne ćine zlo, a čine dobro, znači isključivo odreći se svojih nepriodnih i besmislenih političkih, verskih, nacionačnih i klasnih podela, koje nemaju apsolutno nikakvu živtnu vrednost, a zati se svi na planeti uhedine i naprave jedinstveni svetski, potpuno ravnopravni društveni i ekonomski poredak, u kojem niko neće ni od koga, kao u mravljim ili pčelinjim društvima, da bude, ni bogatiji ni sisromašnijik. I u kojem će svaki za rad sposobnam ćovek morati tokom svog radnog vremena, da se bavi samo društveno opravdanim korisnm radom, tj. radom od kojeg se živi. Kao što to rade mravi, pčele ili ćelije u telima biljaka, životinja i ljudi, čije su svesti na mnogo višem stuplju razvoja, nego svesti svih ljudi sveta.

Prosto mi dođe muka kad god vidima da neko zagvara ljubav među ljudima, a ro ljudi rade već hiljadama godina, a nikome ni na pamet ne pada da počne da zagovara jedinstvei, pravedni svetski društveni i ekonomski poredak, bez kojeg ljubavi među ljudima nikada neće moćida bude. Imajuži na umu da su sve materijalne forme od kojh se Svemir sasoji - i atomi i mebeska tela i galaksije i tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi - sagrađene upravo po pricipu jedinstva, ljubavi i pravednosti, bez ččega ceo Svemir, ne samo da bi se raspao, već ne bi mogao ni da nastane.
xjpg.1164611.jpg

Prilozi

• xjpg.1164611.jpg
    xjpg.1164611.jpg
    3,3 KB · Pregleda: 0
krvopriliča, paljenja, rušenja i ljudske patnje ne postoji, sem onog skrivenog razloga koji stoji u dnu svake ljudske duše, a to je pohlepa, sa ciljem da se dobro živi na tuđi račin, od pljačke i eksploatacije tuđih teritorija i materijalnih dobara,

Pogledajte prilog 1653651
Kako kaže izreka " Dok jednom ne smrkne drugom ne svane " što je tačno a zamka je u tome što je takav moto prilagođen kratkom životnom veku pa se mnogi odluče za ovu logiku života bez mogućnosti bilo kakve promene.

Kako kaže izreka " Dok jednom ne smrkne drugom ne svane " što je tačno a zamka je u tome što je takav moto prilagođen kratkom životnom veku pa se mnogi odluče za ovu logiku života bez mogućnosti bilo kakve promene.
Prvo pročitaj ceo moj gornji post, pre nego počneš da pričaš gluposti. "Dpk jednom ne smrkne drugom ne svane ", nije princip harmonije i dobra, već haosa i zla, kojim se rukovode ljudi sa nisko razvijeom svešću. A to su svi ljudi u našoj civilzaciji, jer misle da je to prirodan i najbolji način da se održr u životu. Ja sam u mom goenjem posto objasnio nešto drugo.

Prvo pročitaj ceo moj gornji post, pre nego počneš da pričaš gluposti. "Dpk jednom ne smrkne drugom ne svane ", nije princip harmonije i dobra, već haosa i zla, kojim se rukovode ljudi sa nisko razvijeom svešću. A to su svi ljudi u našoj civilzaciji, jer misle da je to prirodan i najbolji način da se održr u životu. Ja sam u mom goenjem posto objasnio nešto drugo.
Nije princip harmonije ali je činjenica ima primera koliko hoćeš evo recimo u bilo kom sportu nađi i jedan primer dali je nekome svanulo a da se onom drugom nije smračilo. Ili u prirodi vuk ogladni pojede zeca i svane mu a jadnom zecu se smrači. Na kraju krajeva ni ovde ne svane ako se na drugom kraju planete ne smrači. Ne kažem da nema boljeg rešenja ali činjenice su neumoljive.

Nije princip harmonije ali je činjenica ima primera koliko hoćeš evo recimo u bilo kom sportu nađi i jedan primer dali je nekome svanulo a da se onom drugom nije smračilo. Ili u prirodi vuk ogladni pojede zeca i svane mu a jadnom zecu se smrači. Na kraju krajeva ni ovde ne svane ako se na drugom kraju planete ne smrači. Ne kažem da nema boljeg rešenja ali činjenice su neumoljive.
Čovek se rodi, pa mu svane, a zatim, ostari i umre, pa mu se smrkne, ali to nema nikakve vete sa pogrešnim shvatanjima ljudi da jedan čovek koji nema, treba da opljačka onoga koji ima, pa mu svane jer on sad ima, a onom oplačkanom se snrkne, jer on sad nema.To nije prirodno pravilo prežovljavanja za koje robovlasnici,feudalci, fašisti, demojrate i kapitalisti ubeđuju svet fa jeste prirodno pravilo i tako opravdavaju svetske ratove, eksploataciju, pljačke, prevare itd. Tvrdeći još da je to najboljii način da se napreduje i dostigne materijalno blagostanje. I kada neko pronalazi primere gde nekome svane, a drugomee smrkne, to znači da se i on sa tim pravilom slaže i opravdava ga. Samim tim svima stvalja do znanja da je i on sam zao čovek i da je njegova svest još uvek na niskom razvojnom stupnju.

I ako uopšte to pravolo može da se samatra orirodnim, to je svakako pravilo neznanja, haosa i zla, koje je takođe prirodno, jer i neznanje može da bude prirodno. Ali to nema nikakve vete sa pravilom znanja, harmonije i dobra, koje je takođe prirodno, po kojem svim članovima jednog društva može da svane, a ne samo nekim, a pri tom nikome neće da se smrkne.

To pravilo harmonije i opštef dobra počinje da važi kad svi članovi jednog društva otkriju da se materijalno blagostanje lakše ostvaruje, ako svi rade i materijalna dobra proitvode, a zatim pravedno dele, nego ako jedan deo društva rdi i proizvodi, a drugi deo društva ništa ne radi i ne proizvodi, već eksploaatiše, pljačka ili ubija one koji rade i proizvode i bogate se na njihov račun.

I ono što se ovde pojavljuje kao jedna golema ljudska glupost od strane onih koji ssu postali svesni da ljudi ne treba jedni prema drugima tako da se odnose, jeste to što oni smatraju da je uzrok tome nedostatak ljubavi među ljudima, pa počnu da propagiraju ljuba. To rade sve svetske religije već hiljadama godina, a te ljubavi među ljudima još uvek nigde nema. Postavlja se pitanje, zašto? Odgovooor glasi, zato što se tu be radi o nedostatku ljubavi među ljudima, već je uzrok tome ljudsko neznanje da se do materijalnih dobara najlakše dolazi njihovom prouzvodnjom, kojom svi ljudi treba da se bave, a zatim pravedno dele rezuktate svoga rada. I da mržnje među ljudima više neće moći da bude kad se se svi ujedine i naprave pravedan društveni i ekonomski poredak i svi se prihvate rada od kojeg se živi. Kao što to rade pčele ili mravi ili ćelije i telima boljaka, životnja i ljudi.

Sve kad se sabere, poenta cele priče je u tome, ako želimo da među ljudima nestane, mržnje, a zavlada ljubav, da tada ne treba propagirati ljubav, već pravedan društveni i ekonomski poredak. I kad se u tome uspe, ljubav među ljude će da dođe sama, da je niko ne propoveda,

Da li danas iko u svetu zagovara pravedan društveni i ekonomski poredak? Ne zagovara apsolutno niko, pa čak ni jedna svetska religoja ili ideologija. A ljubav među ljudima zagovaraju milioni ljudi, a i pored toga ljudsko društvo srlja u propast., Ne treba zagovarati ljubav. NIčija ljubav nikome ne treba. Šta je mene briga da li će neko da me voli ili mrzi ili ću ja nekoga da volim ili mrzi, jer ja nemamm ništa od toga sko me neko voli, niti neko drugi ima od toga ako ja nekoga volim. Ali ako se svi na svetu ujedinimo, odreknemo se našoh besmislenih političkih, verskih, nacionalnih i klasnih ubeđenja i podela koje su uzrok svih dosadašnjih svetskih mržnji, ratova, ljudskih stradanja i siromaštva, a zatim napravomo jedinstveni svetski pravedni društveni i ekonomski poredak i svi se prihvatimo samo onog rada od kojeg se živi, automatski, umesto dosadašnjeg pakla koji smo pravili na Zemlji, zavladaće raj.

Nigde nisam naveo da je to dobra logika tako da me prerano osudjujes sto moze da dovede do lancane reakcije ako su obe strane u konfliktu nerazumne. Ti mene osudis bez jasnih razloga onda ja ako sam nerazuman uzvratim istom merom tebi a ako sam jos ne razumniji onda ne samo prema tebi nego prema svima...i tako to funkcionise . Trazeci primere ukazujem na dubinu tog problema a ne da bi opravdavao nasilje.

Nigde nisam naveo da je to dobra logika tako da me prerano osudjujes sto moze da dovede do lancane reakcije ako su obe strane u konfliktu nerazumne. Ti mene osudis bez jasnih razloga onda ja ako sam nerazuman uzvratim istom merom tebi a ako sam jos ne razumniji onda ne samo prema tebi nego prema svima...i tako to funkcionise . Trazeci primere ukazujem na dubinu tog problema a ne da bi opravdavao nasilje.
Ne osuđujem ja tebe ili bilo koga. Ono što ja redovno radim je samo logička analiza nivoa ljudske svesnosti na lestvici njene evolucije na kooj se trenuno nalazi, računajući od njenog početnog stanja haosa i zla, do vrfunca sa značenjem harmonije i dobra. Gde je izreka "dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane", odličan pokazatelj da se naša civilizacija još uvel nalazi na najnižoj stepenici razvoja, kada ona, ne samo da ne ide napred, već samoj sebi preti da se uništi.

I naravno, onda ja dajem prirodno i logičko, a ujedno i univerzalo rešenje, šta naša civilizacija treba da uradi da do samouništenja ne dođe. A to je e da ne propagira ljubav da bi se ukolnila mržnja među ljudima kao uzrok samouništenja, veš da se počne sa propagiranjem i radom na ujedinjavanjem sveta u jedinstvenu pravednu ekonomsku uniju, sa potpuno pravednom podelom tada i rezultata rada. bez koje ljubavi među ljudima nikada neće moći da bude. Da se na taj način ukloni mržnja među ljudima, uzrokovana političkom, verskom, nacionalnom i klasnom podelom sveta, kao glavnim uzrokom mtžnje i ratova među politički, verski, nacionalno i klasno podeljenim svetom.

Naravno uz napomenu da i ovakva podela sveta ima svpj uzrok, a to su materijalna dobra bez kojih nilko ne može da živi, a koja niko ne voli da proizvodi. Pa da bi se došlo do materijalnih dobara bez rada, oni koj isebe smatarju elitom društva, pronalaze razna nasilna rešenja da materijalnih dobara dođu, a to su uvek politika, religija, nacija i klasa, i nepravedni društveni i ekonimski svetski poreci- robovlasništvo, feudalizam, fašizam, demokratija i kaputalizam, pa i propali komunizam, pomoću kojih elita koja uspostavlja i upravlja nekoim od ovih poredaka u uspeva da bez društvenoopravdanog i korisnog rada prigrabi za sebe i prisvoji veći deo materijalnih dobara koja društvo proizvodi.

Dakle, želeo sam samo da kžem da izrea " Dok nekom ne smrkne, drigom ne svane" ima svoje veoma diboke korene, utroke i logiku i da bi se ona razumela, potrebno je do kraja poznavati prirodne zakone po kojma život i celukupna szvarnost postoji i ravcija se. Bez tog znanja i razumevanja, ljudsko društvo nikada neće da uspe da izađe iz ghovana u kjima se još uvek zaglavljeno nalazi i preti da se udavi.

Ne osuđujem ja tebe ili bilo koga. Ono što ja redovno radim je samo logička analiza nivoa ljudske svesnosti na lestvici njene evolucije na kooj se trenuno nalazi, računajući od njenog početnog stanja haosa i zla, do vrfunca sa značenjem harmonije i dobra. Gde je izreka "dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane", odličan pokazatelj da se naša civilizacija još uvel nalazi na najnižoj stepenici razvoja, kada ona, ne samo da ne ide napred, već samoj sebi preti da se uništi.

I naravno, onda ja dajem prirodno i logičko, a ujedno i univerzalo rešenje, šta naša civilizacija treba da uradi da do samouništenja ne dođe. A to je e da ne propagira ljubav da bi se ukolnila mržnja među ljudima kao uzrok samouništenja, veš da se počne sa propagiranjem i radom na ujedinjavanjem sveta u jedinstvenu pravednu ekonomsku uniju, sa potpuno pravednom podelom tada i rezultata rada. bez koje ljubavi među ljudima nikada neće moći da bude. Da se na taj način ukloni mržnja među ljudima, uzrokovana političkom, verskom, nacionalnom i klasnom podelom sveta, kao glavnim uzrokom mtžnje i ratova među politički, verski, nacionalno i klasno podeljenim svetom.

Naravno uz napomenu da i ovakva podela sveta ima svpj uzrok, a to su materijalna dobra bez kojih nilko ne može da živi, a koja niko ne voli da proizvodi. Pa da bi se došlo do materijalnih dobara bez rada, oni koj isebe smatarju elitom društva, pronalaze razna nasilna rešenja da materijalnih dobara dođu, a to su uvek politika, religija, nacija i klasa, i nepravedni društveni i ekonimski svetski poreci- robovlasništvo, feudalizam, fašizam, demokratija i kaputalizam, pa i propali komunizam, pomoću kojih elita koja uspostavlja i upravlja nekoim od ovih poredaka u uspeva da bez društvenoopravdanog i korisnog rada prigrabi za sebe i prisvoji veći deo materijalnih dobara koja društvo proizvodi.

Dakle, želeo sam samo da kžem da izrea " Dok nekom ne smrkne, drigom ne svane" ima svoje veoma diboke korene, utroke i logiku i da bi se ona razumela, potrebno je do kraja poznavati prirodne zakone po kojma život i celukupna szvarnost postoji i ravcija se. Bez tog znanja i razumevanja, ljudsko društvo nikada neće da uspe da izađe iz ghovana u kjima se još uvek zaglavljeno nalazi i preti da se udavi.
Problem ljudske civilizacije je taj što još ne uspeva da napravi ravnotežu izmednju napretka i opasnosti.
S druge strane interes i moći se još ne kreću ka pravdi niti ljubavi, prosto te vrijednosti nisu u interesu, profit je još uvijek iznad svega.

Problem ljudske civilizacije je taj što još ne uspeva da napravi ravnotežu izmednju napretka i opasnosti.
S druge strane interes i moći se još ne kreću ka pravdi niti ljubavi, prosto te vrijednosti nisu u interesu, profit je još uvijek iznad svega.
Mislim da ne čitaš ili ne razumeš sva moja objašnjenja uzroka svih svetskih zala. Bilo da je ovakko ili onako, ne bi vredelo da ponovo samo za tebe pišem i objašnjavam sve ono što sam već toliko pita do sada u oovoj i drugim temama o tome pisao i objašnjavao..

Što se mene pak tiče, već odavno mi je poznata priroda dobra i njegova plemenitost, kao i priroda zla i njegova niskost.
Poznajem i prirodu samog grešnika koji mi je brat, ne po krvi, već stoga što je obdaren razumom i božanskom iskrom.
I zato mi ništa od toga ne može nauditi jer me niko ne može uplesti u neko nisko delo."

(Marko Aurelije)

Da li vi umete da spoznate i razdvojite dobro od zla kao Marko Aurelije i oduprete se zlu i uplitanju u neko nisko delo ? I na koji način to radite ?
Ma u Srbiji jaknu i kapuljaču od duxa na glavu i napolje pa sta te strefi...nema pomoći.Ja kod mosta na Adi izleće iz pravca hipodroma neki opel astra KG u kontra smeru,ablendujem,palim duple migavce...drugi lik vidim u retrovizoru oće ka sajmu svira mu nema razumevanja kao ja ali sam barem spustio prozor pa kragujevcaninu bio Porfirije,krstio se.

Poslednja izmena:
Neko vidi probleme, neko vidi sustinu necega,nekoga...

Od ljudi mahom ne mozemo napraviti hrabre osobe, vec ili bezumne, ili lude ili kukavice , tj smradove.

To sve nije problem...
To je priroda...
Svako od njih ce da reaguje, kao smrad, kao kukavica, kao lud ili povremeno ili na ivici da stalno bude bezuman

Problem napravimo kad pripisemo pogresnu osobu pogresnoj grupi , ili jos gore, kad zahtevamo da pogresna osoba bude drugima predstavljena kao pogresna grupa..

Od babe devojku, od glupaka lukavca, od budale naivca, od ku.rave zenu punu zivota i vrednosti prema svima, od blente osobu koja je brzopleta i ostale humanizme i eufemizme...
Ne znam sta bi bili eumachizmi, bice i taj pojma, valjda ovo kad pizdice, novovaspitani bioloski muskarci , a psiholoski i karakterno pichoke pa ih treba humanizovati da su od identiteta i integriteta...

Recimo uzmite neku grupu , npr forum, ili neki sajt za igranje...

Ono sto je zajednicko je da ce se prvo formirati zajednica ugrozenih...
Nisu oni ocigledno ugrozeni, ne bi nista posebno primetili , ali ,ako pustimo spontano da pocnu da prikazuju reakcije u interakciji ,npr u igrici..isto je i na forumu, lakse mi preko igrice da krenem..

Dakle , u igrici ce prvo uociti onog ko pobedjuje ubedljivo,ne klackalica, nego ko odskace..
Tada ce vecina poceti da igra igru, u odnosu na njega, ne da igra igru npr u odnosu na sebe, ili igru da unapredi svoj stil igranja...nego ce igrati tako da uspeh bude zadovoljavajuci , a bice, ne zato sto bolje igraju,nego zato sto pocinju da igraju tako da malo ili vise sabotiraju najboljeg igraca,ili vise njih.

Laz je da to ne radi vecina....
U petnici su radili test,psiholoski , i razne testove, i ispalo je da jedan djak od 60 ne radi to ,svi ostali rade...svi na balkanu posto je bilo i iz BIH,rade igru u odnosu na pobednike...tj igru na uspeh, a ne nadobre performanse..

To moze biti toliko izrazeno da cak eliminisu , izbace igraca koji odskace...i da nastave svoju igricu u okruzenju koje im ne smeta , gde imaju svoje lidere, svoj sistem kvaliteta i svoju ligu ko je ko..

Liga uspeha,to se tako zove u biznisu i u zatvorenim drustvima...

Isto vazi i za forum, forum je od igre performansi kakav je trebao da bude, voljom administracije i pojedinaca, pretvoren pre 10 godina u forum uspeha, tj formirane su psihologije uspeha i ova liga uspeha, grupe ili tabori ,i to je ocekivano , ali se ne desava uvek..

Cak i kad su ljudi takvi,skloni igrama uspeha, a ne igrama performansi , oni sami , poneki od njih , usmeravaju na uzdrzavanje od ispoljavanja svojih spontanosti..
10% sada, a nekad 20% ranije...
A zasto ?
Kad vecini zadovoljstvo donosi uspeh, ?
Pa zato sto sve te piz.dice, shvataju u dubini duse, nikad ni blizu povrsine, da je sladje kad si vest , veliki ,stvarno , a ne pod uslovima uspeha...

U praksi ,to znaci sledece, zaboraviti sve negativne okolnosti koje se desavaju , kad treba ostvariti uspeh, gledati da uspeh bude ostvaren igrama performansi ,bar tako se zavaravati, a ako ne moze, onda igrama uspeha..

Ovo poslednje je osnova korupcije, protekcionizma,poltronstva,i svih ostalih vama poznatih, drustvenih i staleskih igara,koje vas cine..

Hocemo li da vidimo kako funkcionisu igre uspeha?

Ako primenime ono sto sam pisao za igricu, na forum, to bi vi zvali zavist,tj ako je intezivno ,onda je zluradost ili zloba, a ustvari je samo intezitet aktivnosti u pitanju,a ne sustina...

Dakle vecina, upotrebicu mi ,mi ljudi,osujecujemo tok igre drugih ucesnika, ako osecamo , ili znamo iz prethodnih ucinaka da imaju pobednicku igru , imaju veci uticaj svojom recju, efektom, ubedjenjem, obrazlozenjem, misljenjem, na grupu , pogotovo , ako nam to misljenje ne odgovara, ili ugrozava efikasnost naseg misljenja i pristupa ili nekog okoriscenja....tj mi smo radije za zabludu koja nam donosi neku korist ili lakocu zivljenja, nego na neke novotarije,kako nazivamo kad neko iznosi moguce i istinitu teoriju , tvrdnju, iskaz.

Ako je minimalno to nase osujecenje igre tih pojedinaca van nase interesesne bande, podgrupe u grupi, onda na sebe gledamo kao na objektivne osobe, ili na kulturne ili na visokih vrednosti osobu , i eto plusa, i uzdrzavanja od introspekcijski vidljivih ali ipak zeljenih malih podmetanja i klecki..

Rad na sebi,mala digresija, je upravo rad na tome da te zeljene male neprimetne klecke stvarno i ne zelimo , uklonimo, i to je moguce,nekima, i neki to i uspeju...
Neki se i rode sa takvim vaspitanjem, pa malo tumaraju nekad im krivo , ali se vrate na to naivno , tako kazu, ali prostodusno sagledavanje da svako igra igru , gledas svoju igru , a ne da igras igru u odnosu na tudju igru...

Ali to je nekad bilo retko , treba introspekcije, ili vaspitanja, ne mora oba , zacudo, to je vrlo cudna stvar, teoretski zahtev je visok IQ , ali okruzenje koje neguje visoke standarde drustvenog ponasanja ustvari ugradjuju visok IQ rezultat u svakodnevno i dobijamo tekovinu,tradiciju iskovanu na visokom IQ koji je dao iskustvo..

SFRJ je isla tim putem , ali i putem revolucije, subverzionizma najgoreg seljastva, dva puta minimum, ako ne dodam CIA subverziju ,to je treci ,ili politicke skole subverzivno autisticko sebicni put, to bi bio cetvrti ....neki kazu dodaj i hedonizam kroz lako cemo pivce za zivce popodnevno humanisticko oprastanje..
Tu se sugerise,kod tog zadnjeg, uticaj pravoslavlja na socijalizam...sto je ok, posto su obe ideologije po teoriji socijalno odgovorne...

Ali da vratim na nesto strateski...
Okrecem sve naopacke , da ne bi bila kao jos jedna knjiga, iz opusa stvarnosti sta je zivot nego igra..
Sta je tacno uslovilo pojavu da su nam milije igre uspeha , od igara performansi ili igara igranja na sopstvenu igru,vec igramo na igru najjaceg ili na igru pobednika , klecka stil ili okoristi se stil..

Pa nase ljudsko medjusobno ponasanje i ogovaranje koje je bilo na nacin valorizovanja uspeha, novog drustvenog entieta, kreativa, a ne dobrog rezultata.
Ja sam kao neki izuzetan takmicar u mnogim oblastima, iskusio te nijanse,i cak i u strucnim krugovima, je manje od 5% , npr krugovima takmicara matematike, , toje bas esnafski usko strucno , pa opet samo 5% gleda na rezultat kao rezultat , a svi ostali kao na uspeh...
Moram da pohvalim moje konkurente, znaci od nas trojice, 1,2,3 ,sva trojica su blentavi ,ali svi racunaju rezultat a ne uspeh...doduse tako smo sva trojica i prosli , umesto prestiznih post studija, sva trojica su progutani normalnim drustvenim tokovima u Srbiji , cak i kad nismo u Srbiji , nismo se usmerili da totalno preskocimo Srbiju, kao sto ja poznajem, neke tamo10 20 po rangu koji su malih ambicija ali uvek daj ako moze...i sad su uvazene face na Kembridzu.

Dakle ako se zeli totalno drugacije drustveno u smislu drustva , ne strukture drustva, nego ljudi ,bande, okruzenje, onda se treba usmeravati na smanjenje naseg procenjivanja svega kroz i kao uspeh.Zanimljivo je sledece, ljubav moze da se gleda kao osecnja, emocija ili kao uspeh..
Kao osecanje je to osecam i tacka...nije me briga da li me postuje, da li me ne postuje, nadam se da hoce..
Kao emocija, gde sam tu ja, osecam ali gledam da bude postovanja, da bude uzvracena, zato vise lici kao da zene imaju emocije, a muskarci kao osecanja, ali to nije tacno , pokvarili smo i muskarce, i oni su sad emo...
A trece, ljubav kao uspeh, to je mali zacin, em ti se svidi osoba, em si mocan pa je smuvas bez obzira na pol, em uzivas u razvijanju svoje veze i usmeravanja razvoja svoje veze, nekad mora toplo hladno , nekad mora manipulacija, nekad manipulacijom ustvari izazivas razvitak partnera, mada moram da priznam sve ove taktike su vise prisutne kod zena, vrlo retko su kod muskaraca, kod kojih je operativno prisutno , znaci kako je navuci , kako da da, kako preci onaj granicni status, kad jednom da seks, onda se totalno promeni prema tom muskarcu , sto je kod vecine zena istina...te je samim tim prelazak, ubod, seks, sam po sebi , po karakteru vise uspeh, nego rezultat.
Zasto je seks muskarca sa zenom osobine uspeha?
A zasto nije kao ikod ostalih stvari samo rezultat?
Pa zato sto zavisi od trenutka, a ne od kvaliteta, zavisi odokolnosti ,od emotivne bure u toj zenskoj osobi tog trenutka, da li ce i koliko bitiupecana, podlozna ili cak i zavedena odredjenim mogucim marifetlucima muskarca....
To cini sve aktivnosti muskarca malo vise bliskim slucajnosti , iako je bitna vestina,ali i okolnosti,a posto je znacajna stvar u pitanju ,postaje primer uspeha...a ne rezultata, ne igra igre, ...

Od ljudi mahom ne mozemo napraviti hrabre osobe, vec ili bezumne, ili lude ili kukavice , tj smradove.

To sve nije problem...
To je priroda...
Kakvi će ljudi da budu, to nema nikakve veez sa ljudskom prirodom, već sa idejama, tj. informacijama, koje ljudi smatraju nekakvim istinama po kojima treba da žuve da bi im bilo dobro. Kao na primer, kad bi rekli, da nije takva priroda biljaka koje će da niknu na uzroranoj njivi, već priroda ideja, tj, informacija koje stoje u semenkama biljaka, kje ćemo da bacimo na uzoranu njivu.

I ako to znamo, a ne dopadaju nam se ljudi i njihova ponašanja, pa bi želeli da ih promnimo da budu bolji nego što jesu, tada, jednostavno, samo promenimo ideje, tj. informacije po kojima ljudi ubuduće treba da žive i rešili smo problem.

To što su do sada ljudi bili loši i što su još uvek loši, to je zbog ideja koje su do danas vladale svetom i još uvek vladaju. To su ideje robovlasništva, feidalizma, demokratije, kapitalizma, fašizma, komunizma, krišćanstva, islama, hinduizma, taoizma itd. Sve ove različite, loše i uzajamno suprotne ideje su se ukorenjivale u ljudskim glavama, uzrokovale su različite tipove ljudi i razlilite njihove, uvek suprotne životne ciljeve, žeje i ponašanja, koja su bila uzrokom svih dosadašnjih svetskih zala.

Sve ovo podrazumeva, ako želimo da promenimo sve ljude sveta, sa ciljem da budu bolji i da sva zla koja ljudi čine, prestanju, moramo oborotit sve loše, tj. lažne ideje koje su do sada vladale svetom i dati im na raspolaganje ideju koja ima značenje Ustine o njovom postojanju, cilju i svrsu njihovog postojanja i jedinom, tj. prirodnom i univerzalnom rešenju o tome kako se taj cilj, bez potrebe uazajamne konkurencije, mržnje, borbe i svake vrste zla, najlakđe ostvaruje. Ta ideja harmonije i dobra u prirodi je odavno poznata i po njoj su napravljene sve materijalne forme u Svemiru - atomi, nebeska tela, galaksije i tela ćelija, biljaka, žovotinja i ljudi,

Kada je u pitanju ljudsko društvo, ova ideja podrazumeva oslobađanje svih ljudi sveta od njihovih lažnih i zlih ideološko-političkih, verskih, nacionalnih i klasnih podela i pripadnosti, zatom njihovo totalno ujedinjenje i stvaranje jedinstvene svetske pravedne ekonomske unije.

I to je sve što treba i može da se kaže na temu "Dobro plemenitost - zlo niskost". Bilo šta drugo što bilo ko može da kaže na ovu temu, nema filozofsku vrednost.

I ako to znamo, a ne dopadaju nam se ljudi i njihova ponašanja, pa bi želeli da ih promnimo da budu bolji nego što jesu, tada, jednostavno, samo promenimo ideje, tj. informacije po kojima ljudi ubuduće treba da žive i rešili smo problem.
Nisi resio problem,nego si napravio problem

Ti ces biti shvacen kao diktator...uzmi primer svake osobe koju teras na nesto, svejedno je da li ona sama misli da je to dobro za nju ili samo ti to mislis.

Ima jedan mali problem, to je tacno...Ako ne zelis dabudes diktator, nametnik, mozes dabudes jos dva,usmerivac, i lider..i jos jedno uslovljivac..
Uslovljivac je prljavo malo,ali ljudi najvise vole, jer su i sami prljavi , svoj se svome raduje...u toj trgovini ce na opstu srecu i napredak , izgubiti sebe...
Usmerivac, tu si vecito mundjalo , ovako kao ja, seronja u ocima svih priglupih, bezobraznih , nevaspitanih , lenjih, i onih nakaradnih, bilo da su vecotisli u nastranu ili perverzno...
Lider,e tu ides natri tacke napada, nudis identitet, jaka navlakusa, nudis sigurnost,nudis i moc nevidljivu skoro uvek,ali je tu i nudis neshvacenu korist,samo obrise vidljive nekim pojedincima....gde ces jadan objasnjavata komunizam ili socijalizam,pepi Bandicu,krajisniku ,nego mu reci ,svi cemo biti ravnopravni ,i neces vise morati malo malo pa u policijsku stanicu , ili kod gospodara imanja...
Ili u danasnjim uslovima,na ulicu,zato sto je nevidljivi vlasnik kompanije,resio daproda biznis i promeni struku ulux apartmane..

Ta egzistencijalna depresija jecudo koliko je prisutna kod ljudi danas,nego nemam kome da pricam...pitajte decu i unucice...

Back