gost 273051
Elita
- Poruka
- 18.927
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Korindjari vi ih zovete?Mi kažemo vertepikorinđari...????
bili...vrištukali pred vratima...extra klinci...častili ih...valja se..![]()

Vidi se da si bliže Pirotu od nasOpet sneg?
Zene i domacini, da vas pitam nesto: sta radite kad vam na Badnje vece, kad je svuda porodica na okupu, dolazi neko koga uopste nije briga za tudje poimanje tradicije, (nije vam rod, niti neki blizak covek) i pruzi ruku kad se lomi pogaca??Dajete parce i njemu ili ne
S obzirom na to, da u mom kraju, svako sedi kuci na Badnje vece, (ni motkom ne bi uterali nekog u tudju kucu na ovaj dan) ja bas ne razumem kad neko ignorise tudje obicaje. I nema to veze sa verom, da ne budem pogresno shvacena.

Kod mene nisu smeli od keraKod nas bile 3 ekipe.![]()

Ja bih mu dala parče. Kako bih ga ostavila da gleda dok mi uzimamo?

Korindjari vi ih zovete?Mi kažemo vertepi
Vidi se da si bliže Pirotu od nas
Kod mene nisu smeli od kera![]()

Opet sneg?
Zene i domacini, da vas pitam nesto: sta radite kad vam na Badnje vece, kad je svuda porodica na okupu, dolazi neko koga uopste nije briga za tudje poimanje tradicije, (nije vam rod, niti neki blizak covek) i pruzi ruku kad se lomi pogaca? Dajete parce i njemu ili ne?
S obzirom na to, da u mom kraju, svako sedi kuci na Badnje vece, (ni motkom ne bi uterali nekog u tudju kucu na ovaj dan) ja bas ne razumem kad neko ignorise tudje obicaje. I nema to veze sa verom, da ne budem pogresno shvacena.

Koledari kod mene.Korindjari vi ih zovete?Mi kažemo vertepi
Vidi se da si bliže Pirotu od nas![]()

...ja im nisam otvorila
Grebatori.
![]()
šta vam je narode....badnje je veče...to su ipak samo deca....o božeeeeeee....![]()

zakljuchamo kapiju,odvezemo kerove i postavimo peshadijske prepreke...ako uspe do praga dam mu kutiju prve pomoci
inache...kod mene je isto,verujem kod svih prisutnih...al dao bih mu i jela i pica...gost se mora ispostovati...bar dok ne predje granice gostoljubivosti

...ma bezobraznici alavi.
Fina deca su kuci![]()

Ma jok bre, isto samo kod tebe i mene, kod "prisutnih" nije.![]()

Poštujem običaje s juga,evo Slončeta i Modesti pitajpa što nisi vezao psa...![]()

I bre Slonče si iz Nish ili Pirot?zakljuchamo kapiju,odvezemo kerove i postavimo peshadijske prepreke...ako uspe do praga dam mu kutiju prve pomoci
inache...kod mene je isto,verujem kod svih prisutnih...al dao bih mu i jela i pica...gost se mora ispostovati...bar dok ne predje granice gostoljubivosti

Korinđanje
Ovaj stari običaj još se praktikuje tu i tamo po Vojvodini,a najsličniji je američkom ˝trick or treat˝. Na Badnje veče deca idu od kuće do kuće i pitaju: Jel´ slobodno korinđati? Ako jeste,kreću pesmice u horu ili pojedinačno. Onda im raznežene bakice i dekice daju slatkiše,jabuke,orahe i suve šljive (pare retko ili nikad). Ovo ima i dublji smisao,jer se na Badnje veče posti,pa klinci moraju da sačekaju Božić da bi uživali u ˝plenu˝. Znači,uzdržavanje od zadovoljstva.
U svakom slučaju,posmatrati decu korinđaše je prilično slatko![]()

Nek budu pirocanci prvi.ispadomo najgori od svu pirotjansku decu![]()

Tako je.Poštujem običaje s juga,evo Slončeta i Modesti pitaj
I bre Slonče si iz Nish ili Pirot?![]()
I bre Slonče si iz Nish ili Pirot?![]()

Kod nas su vertepi, predstavljaju 4 judejska cara, od kojih Irod šalje ostalu trojicu na put da nađu dete koje je sin božji. Ima i dve gube koji predstavljaju običan narod koji slavi rođenje Hrista spasitelja. Gubama se daju slatkiši i namirnice, a carevi nose maketu crkve u koju se stavljaju pare.
Kod nas su vertepi, predstavljaju 4 judejska cara, od kojih Irod šalje ostalu trojicu na put da nađu dete koje je sin božji. Ima i dve gube koji predstavljaju običan narod koji slavi rođenje Hrista spasitelja. Gubama se daju slatkiši i namirnice, a carevi nose maketu crkve u koju se stavljaju pare.