Dobro jutro, dobar dan, dobro veče i laku noć...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
korinđari...????

bili...vrištukali pred vratima...extra klinci...častili ih...valja se..:aha:
Korindjari vi ih zovete?Mi kažemo vertepi z:)
Opet sneg? :zgrudvanje:

Zene i domacini, da vas pitam nesto: sta radite kad vam na Badnje vece, kad je svuda porodica na okupu, dolazi neko koga uopste nije briga za tudje poimanje tradicije, (nije vam rod, niti neki blizak covek) i pruzi ruku kad se lomi pogaca?
Dajete parce i njemu ili ne
?

S obzirom na to, da u mom kraju, svako sedi kuci na Badnje vece, (ni motkom ne bi uterali nekog u tudju kucu na ovaj dan) ja bas ne razumem kad neko ignorise tudje obicaje. I nema to veze sa verom, da ne budem pogresno shvacena.
Vidi se da si bliže Pirotu od nas z:lol:

Kod nas bile 3 ekipe. :)
Kod mene nisu smeli od kera z:mrgreen:

Ja bih mu dala parče. Kako bih ga ostavila da gleda dok mi uzimamo?

Ja sam imala ranije takve situacije (sa jednim istim covekom) i uvek mu davala parce. A onda su svi nagrnuli da me grde, da se to ne radi, jer se pogaca deli na clanove porodice, blabla.

I posto su me danas upozorili ako se pojavi da to ne radim...zbog toga vas pitam.
(Pojavio se...ostao sat vremena, video da ce muz da kasni i otisao... nemam komentar. )

Ništa od toga ovde..z:p

Ne poznaješ ih?

get_img

z:mrgreen:

Opet sneg? :zgrudvanje:

Zene i domacini, da vas pitam nesto: sta radite kad vam na Badnje vece, kad je svuda porodica na okupu, dolazi neko koga uopste nije briga za tudje poimanje tradicije, (nije vam rod, niti neki blizak covek) i pruzi ruku kad se lomi pogaca? Dajete parce i njemu ili ne?

S obzirom na to, da u mom kraju, svako sedi kuci na Badnje vece, (ni motkom ne bi uterali nekog u tudju kucu na ovaj dan) ja bas ne razumem kad neko ignorise tudje obicaje. I nema to veze sa verom, da ne budem pogresno shvacena.

zakljuchamo kapiju,odvezemo kerove i postavimo peshadijske prepreke...ako uspe do praga dam mu kutiju prve pomoci :lol:

inache...kod mene je isto,verujem kod svih prisutnih...al dao bih mu i jela i pica...gost se mora ispostovati...bar dok ne predje granice gostoljubivosti

Korinđanje

Ovaj stari običaj još se praktikuje tu i tamo po Vojvodini,a najsličniji je američkom ˝trick or treat˝. Na Badnje veče deca idu od kuće do kuće i pitaju: Jel´ slobodno korinđati? Ako jeste,kreću pesmice u horu ili pojedinačno. Onda im raznežene bakice i dekice daju slatkiše,jabuke,orahe i suve šljive (pare retko ili nikad). Ovo ima i dublji smisao,jer se na Badnje veče posti,pa klinci moraju da sačekaju Božić da bi uživali u ˝plenu˝. Znači,uzdržavanje od zadovoljstva.
U svakom slučaju,posmatrati decu korinđaše je prilično slatko:)

pa što nisi vezao psa...:tiganj:
Poštujem običaje s juga,evo Slončeta i Modesti pitaj z:lol:
zakljuchamo kapiju,odvezemo kerove i postavimo peshadijske prepreke...ako uspe do praga dam mu kutiju prve pomoci :lol:

inache...kod mene je isto,verujem kod svih prisutnih...al dao bih mu i jela i pica...gost se mora ispostovati...bar dok ne predje granice gostoljubivosti
I bre Slonče si iz Nish ili Pirot?z:lol:

Korinđanje

Ovaj stari običaj još se praktikuje tu i tamo po Vojvodini,a najsličniji je američkom ˝trick or treat˝. Na Badnje veče deca idu od kuće do kuće i pitaju: Jel´ slobodno korinđati? Ako jeste,kreću pesmice u horu ili pojedinačno. Onda im raznežene bakice i dekice daju slatkiše,jabuke,orahe i suve šljive (pare retko ili nikad). Ovo ima i dublji smisao,jer se na Badnje veče posti,pa klinci moraju da sačekaju Božić da bi uživali u ˝plenu˝. Znači,uzdržavanje od zadovoljstva.
U svakom slučaju,posmatrati decu korinđaše je prilično slatko:)

Kod nas se prošvercuje i koji matori uz decu,alavo to bre :lol:

e konachno nadjoh omiljenu mi bozicnu pesmicu od najdrazeg autora :heart:

Elegija jedne svinje

Kakva je to zbrka? Šta se ovo radi?!
Domaćin me gleda, smeši se i sladi.

Taj običaj ružan odavno se vodi,
Svinja uvek strada kad se Hristos rodi.

Ja preturam knjige iz vremena stari',
I nalazim tamo različite stvari.

Pravoslavni ovi kad god Božić slave,
Prvo motka zvekne preko moje glave.

Bilo ti je svašta, svakojakih čuda -
Pravoslavna svinja nesrećna je svuda.

Ta ovakvu samrt ko bi, vraga čeko?
Dunave, Dunave, prevezi me preko!

E pa na što praznik - to mi teško pada -
Kad se jadna svinja ponajmanje nada?

Kad se lepo širi i po blatu valja,
Ne mareći ništa što je blato kalja.

Kad ni traga nema od uma i svesti,
Kad jedino misli šta bi mogla jesti.

Kad god Božić ovi pravoslavni slave,
Prvo motka pukne preko moje glave.

Zbogom, moje blato i krmače "česne",
Zbogom, tiha polja i dubrave lesne.

Ja se više neću valjati po blatu,
Čas poslednji kuca i na mome satu.

Ah, taj strašni časak ko bi, vraga čeko?
Dunave, Dunave, prevezi me preko!

Vojislav J. Ilić
(1887)

Kod nas su vertepi, predstavljaju 4 judejska cara, od kojih Irod šalje ostalu trojicu na put da nađu dete koje je sin božji. Ima i dve gube koji predstavljaju običan narod koji slavi rođenje Hrista spasitelja. Gubama se daju slatkiši i namirnice, a carevi nose maketu crkve u koju se stavljaju pare.

eto a moj brat juce postavio klip u Barceloni slave tri kralja umesto Deda mraza i meni to sad jako liči na ovo vaše..

Kod nas su vertepi, predstavljaju 4 judejska cara, od kojih Irod šalje ostalu trojicu na put da nađu dete koje je sin božji. Ima i dve gube koji predstavljaju običan narod koji slavi rođenje Hrista spasitelja. Gubama se daju slatkiši i namirnice, a carevi nose maketu crkve u koju se stavljaju pare.

Pa dobro,to je to i kod mene ipak smo blizu :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back