Dobrica Ćosić kandidat za Nobela

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Pisac Dobrica Ćosić zvanično je predložen za kandidata za Nobelovu nagradu za književnost
Švedska akademija danas je formalno potvrdila da je primila predlog da pisac Dobrica Ćosić bude kandidovan za Nobelovu nagradu za književnost, rekao je profesor Svetislav Jarić iz Novog Sada.
Jarić, koji je i pokretač inicijative da Ćosić bude predložen za Nobelovu nagradu za književnost, rekao je agenciji Beta da je Udruženje književnika Srbije (UKS) glavni predlagač za tu kandidaturu, kao i da se među potpisnicima nalazi još 28 akademika, književnika, profesora filozofije, matematike.
"Među potpisnicima koji su podržali predlog o kandidaturi Dobrice Ćosića su književnici Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Egerić, predsednik Akademije Republike Srpske Rajko Kuzmanović i ugledne javne ličnosti kao što su Emir Kusturica, Siniša Kovačević, Jadranka Jovanović i drugi", rekao je Jarić.
Prema njegovim rečima, u ovom trenutku iza kandidature Dobrice Ćosića ne stoji Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), čije će Odeljenje za jezik i književnost podržati Ćosićevu kandidaturu ako uđe "u krug ozbiljnijih kandidata".
Predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Antić rekao je danas Beti da je to Udruženje sa zadovoljstvom podržalo predlog za kandidaturu Dobrice Ćosića jer je on "jedan od najznačajnijih srpskih pisaca".
Prema njegovim rečima, poslednji srpski pisac koji je bio predložen za kandidaturu za tu prestižnu nagradu bio je Milorad Pavić.
Komitet za Nobelovu nagradu za književnost će u aprilu 2011. godine odabrati 15 do 20 kandidata za tu nagradu, a u maju će izbor suziti na pet imena.
Tokom leta 18 članova Švedske akademije proučavaće celokupan rad nominovanih, a u septembru će biti održan niz sastanaka na kojima će članovi Akademije odlučivati o dobitniku koji će biti izabran u oktobru, većinom glasova.
Prema podacima Švedske akademije, svake godine ovoj uglednoj instituciji pristiže oko 350 predloga za kandidaturu.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/149549/Dobrica+Ćosić+kandidat+za+Nobela.html
 

Back
Top