Dobri evropski filmovi

Sensei

Master
Moderator
Poruka
55.092
"Holivud" (američki) filmovi dominiraju, verovatno zbog reklame, ali ima masa dobrihg filmova po svetu.

Fokusirao bih ovu temu na evropske filmove. Imate li neki da preporučite?

Skoro sam odgledao holandski psihološki triler, prilično dobar

Faithfully Yours - Trailer (Official) | Netflix​

Koristeći jedna drugu kao alibije, dva prijatelja se iskradaju da bi se upustili u tajne poslove - ali njihova složena mreža laži se raspliće kada jedna od njih nestane.

Skandinavci: prave dobre krimi filmove. Gledao sam desetak. Najvise preporucujem Pusher triologiju posebno 2. i 3. deo
Francuzi: Najjaca i najvitalnija kinematografija u Evropi. Poslednji koji je ostavio odlican utisak na mene je bio The wages of fear
Italijani: Da nisu pukli pre par decenija rekao bih da su najbolji, ovako su ih Francuzi presisali jer su bili konzistentniji. Perfect Strangers je solidan od novijih italijanskih.
Rusi: Veliko trziste te stancuju mnogo filmova od kojih su, kao i svugde, vecina losi. Odgledao "Sputnjik" nedavno - zali boze vremena koje sam protracio na tu glupost.
Nemci i Spanci: Njihovu kinematografiju prosto ne volim, narocito spansku. To je do ukusa prosto. Pokusao sam nedavnoda odgledam od Almodovara jedan film - umalo se nisam ispovracao koliko je bolestan.
Od ostalih bih, sem nas naravno, izdvojio jos jedino Poljake. Sve ostale zemlje se ne isticu puno sto se tice filmova.

Spanci prave dobre triler, krimi, misterija filmove i serije... narocito par finih ima ovaj lik Oriol Paulo.
Contratiempo, elcuerpo, los ojoh de julia...

El inocente mini serija isto je dobra.

Skandinavci pored solidnih krimi filmova, imaju odlične drame s osvrtom na tu socijalnu stranu, gde se moze puno nauciti o njihovom memtalitetu, uredjenju zemalja itd.
2 mi padaju na pamet, fantastična, sa Mikelsenom, Another round i The hunt (možda i nešto najbolje što sam odgledao u zadnjih 10ak godina)

Crimen Ferpecto ( 2004.)
565ff00de177f27ea600853bc747bf66.jpg

Back