Dobio nagradu za VI generisanu fotografiju, ali je diskvalifikovan

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
351.905
flamingone.jpg

Fotografija flaminga Majlsa Estreja je diskvalifikovana na prestižnom takmičenju, ali poznati fotograf je poslao poruku: „Priroda je toliko fanatastična i kreativna, i mislim da nijedna mašina to ne može da pobedi”

Fotografija flaminga bez glave delovala je kao nešto što samo veštačka inteligencija može da zamisli. Na kraju krajeva, skoro savršeno okrugla, ružičasta grudva prerja postavljena na dve noge nalik čačkalicama imala je sva obeležja slike generisane veštačkom inteligencijom: neobične vibracije, čudne proporcije i delovi tela koji nedostaju.

U stvari, slika – u jednakoj meri apsurdna i realistična – bila je toliko zapanjujuća da je nagrađena na konkursu u kategoriji veštačke inteligencije za fotografije u boji. Ali „F L A M I N G O N E“, kako je naslovljena, nije nastala na osnovu tekstualnih promptova unetih u alatku za generisanje fotografija. Umesto toga, na fotografiji se nalazi sasvim pravi – i to ne bez glave – flamingo koga je fotograf Majls Estrej snimio na plažama Arube pre dve godine.

Estrejveva fotografija – koja je osvojila treće mesto u kategoriji generisanih fotografija i nagradu za najviše glasova publike – bila je diskvalifikovana pošto je otkrio istinu. Međutim, kako je Estrej rekao za Vašington post, „F L A M I N G O N E“ je ipak ispunio svoju misiju: poslao je dirljivu poruku svetu koji se bori sa sve naprednijom, moćnom tehnologijom i obiljem lažnih slika koje ona donosi.

„Moj cilj je bio da pokažem da je priroda tako fantastična i kreativna, i mislim da nijedna mašina to ne može da pobedi“, rekao je Estrej za Post. „Ali, s druge strane, VI slike su napredovale do tačke u kojima se ne razlikuju od prave fotografije. Pa kuda nas to vodi? Koje su implikacije i zamke toga? Mislim da je to veoma važan razgovor koji bi pod hitno trebalo da pokrenemo.”

Otprilike dve godine, 38-godišnji fotograf koji putuje po svetu razmišljao je o „nadrealnoj fotografiji ptice koja već izgleda nadrealno“ koju je snimio na netaknutoj plaži na obali Arube. Tog sunčanog dana, Estrej je krenuo oko pet sati ujutru prvim brodom koji je išao na malo ostrvo poznato po jatu flaminga, nadajući se da će imati sreće. Kada je stigao tamo, primetio je jarko ružičastu pticu koja „obavlja svoju uobičajenu jutarnju rutinu“ i čisti svoje perje, „Imao sam mnogo sreće da uhvatim ovaj kadar“, kaže fotograf.

Estrej, čiji se rad fokusira na „hvatanje sveta onakvog kakav jeste“, rekao je da nije očekivao takvu pozitivnu reakciju – niti stotine „smešnih, promišljenih i iskrenih komentara“ koje je dobio na društvenim medijima.

„Sve su to ljudski kvaliteti koje veštačka inteligencija nikada ne može da ponovi ili da se poveže sa njima“, naglašava fotograf. „Mislim da je to prelepo i to je deo te poruke koju sam u početku želeo da pošaljem. Zapravo, sve to zajedno je poruka.”..link

Back