Bane Gavran
Početnik
- Poruka
- 14
1. Zašto su Zeppter, Rainbow... itd... "prevaratni"? Kada se neka baka na pijaci trudi svim svojim sredstvima da Vam proda povrce, da li je onda i ona prevarant? Direktan marketing nije nikakva nepoznanica, kao i bilo koji drugi marketing.
2. Ako neko želi da vidi Tenerife mora platiti tu avionsku kartu, u bilo kakvoj organizaciji, ili preko bilo kakve druge turističke agencije. Ja lično sam putovao na Tenerife, iz Beča, za 250 EUR (povratna avio-karta sa svim aerodromskim taksama) preko low cost kompanije "Clickair". Ta presedanja koja spominjete kao nekakvu tragediju, meni su bila odlična - bio sam po par dana i u Barseloni i u Beču. Oduševljen sam tim iskustvom. Za hranu Vam na ostrvu Tenerife treba onoliko koliko dajete i kod kuće. Ako nemate novca, onda možete ići u supermarket i kuvati u apartmanu, sa istim troškovima kao i kod kuće. Ako imate nešto novca, onda možete kombinovati i kuvanje sa fast-food restoranima, isto kao i kod kuće. Ako imate još nešto više novca, onda možete jesti po restoranima, ako to inače radite. Ako imate još više novca, onda možete jesti i po skupim restoranima. Isto kao i kod kuće!
3. Ovo za vize ne bih komentarisao. Tragedija je da postoje ljudi koji 20 godina čekaju ukidanje viza da bi navodno putovali. To je najveći izgovor pred samim sobom svih onih koji ne putuju nigde. Do pre par godina nisu nam trebale vize za Mađarsku, a malo je onih koji su otišli da vide npr. Budimpeštu. Da ne govorim o onima koji kukaju nad vizama, a nisu ni našu lepu Srbiju obišli.
4. I ja se nadam ukidanju viza, dolasku "low cost" kompanija u Srbiju... i još mnogo čemu, ali me to nikada nije sprečilo da ostvarujem svoje želje. Da sam čekao da se sve to realizuje ne bih sigurno video Tenerife ili npr. tu "daleku i skupu" Dominikanu u kojoj sam takođe bio. Poslednjih 9 godina samo je nekoliko ljudi (manje od 10), koji su putovali preko CMC-a, odbijeno za vizu u nekoj od ambasada. Ako je nekom problematicno i 35 EUR godišnje da izdvoji za vizu, kako bi realizovao svoj godišnji odmor, onda je zaista bolje da takav čovek i ne putuje nigde.
1. Čak naprotiv, baš poređenje sa Zeppterom i Rainbow-om je bilo u svrhu pojašnjenja putem poređenja čime se zapravo bavite i kojim metodama prodajete proizvod kako bi sve ono o čemu se ovde priča kao o prevari postalo malo jasnije. Sledeći put kada budete hteli da date odgovor na moj komentar potrudite se bar da shvatite šta sam mislio da kažem.
2. Naravno da postoje letovi low cost kompanija iz okolnih aerodroma ali isto tako treba obezbediti povratni transfer do njih, kao i vreme. Mislim izjava baš sam uživao presedajući jer sam se po par dana zadržao u svakom od tih gradova sa kojima sam imao prilike da se upoznam je krajnje neozbiljna, ponekad pokušajte da se postavite u položaj običnih ljudi čak kako vi to volite da nazovete "ljubitelja putovanja" koji nisu zaposleni u turizmu i kojima nije posao da putuju pa im je super da presedaju šest dana, već im je put odmor za koji moraju da nađu vremena u okviru svojih poslovnih obaveza i često ne mogu sa sigurnošću da vam se najave 40 dana ranije niti da izdvoje nedelju dana na presedanja a nedelju na boravak na Tenerifama.
Inače za sve zainteresovane agencija Kompas iz Novog Sada organizuje čarter letove iz Budimpešte direktno do Tenerifa, tekse su 89 Eur ali nisam uspeo da dođem do podatka o ceni karte ali verujem da je povoljno, inače preko njih možete srediti i transfer kombijem Beograd-Budimpešta-Beograd za 80 Eur. Tako da ako je karta do 100 Eur što pod pretpostavkom da je u pitanju neki low cost čarter uopšte nije nemoguće to mu sve ukupno izađe 280 Eur bez presedanja i u jednom danu a to morate priznati ne zvuči loše. A što je još interesantnije letovi su petkom baš na dan kada vas CMC uslovljava da aranžman mora da vam počne

3. Što se tiče viza, jako je ružno da neko ko se bavi turizmom priča takve gluposti. Nešto što je jako karakteristično za našu zemlju je to da se jako puno ljudi bavi nekim privatnim poslovima koji nisu prijavljeni i sl, te iako dobro zarađuju nemaju adekvatne papire za dobijanje vize. Ja se recimo bavim bankarstvom, kreditima i često sam se susretao sa ljudima koji mesečno sasvim dovoljno zarade da bi se smatrali kreditno sposobnim ali jednostavno nemaju papire za to i ne mogu da dobiju ništa. Slično je i sa vizama, potvrda o zaposlenju i visini primanja za zaposlene, kao i radna knjižica, stotinu obrazaca, slika, fotokopija, zakazivanja u ambasadi, čekanja u redovima, neizvesnost dobijanja, i opet naravno nalaženje vremena u okviru poslovnih obaveza za to zamlaćivanje oko viza (govorim o individualnim a ne grupnim), za privatnike isto tako, a tek za majke koje putuju sa detetom a bez muža ili su ne daj bože rastavljeni, koje su tu tek peripetije od kojekakvih sudskih saglasnosti pa na dalje i naravno masa onih koje sam pomenuo u svom primeru koji imaju sredstava za put ali nemaju ni jedan papir koji bi im poslužio kao pravni osnov izdavanja vize. Tako da samo 35 eur nije jedini problem, uh kako bi mi svi voleli da samo možemo da gurnemo kroz šalter pasoš i 35 Eur i dobijemo vizu.
4. Ja ne spadam u grupu onih koji 20 god. čekaju vizu da bi nešto videli, što privatno, što poslovno proputovao sam dosta, ali valjda imam pravo da se nadam raznoraznim povlasticama i beneficijama koje bi mi život učinile lepšim i jednostavnijim.
Inače teško je vas porediti za Zepptrom, Rainbow-om i sl. jer oni svoj proizvod prodaju otvoreno i transparentno, u krajnjem slučaju ne kriju cenu svog proizvoda, vi to malo radite agresivnije.
Sviđa mi se metoda kojoj vas uče da prepreku između kupca i prodavca prevazilazite postavljajući pitanja na koja očekujete pozitivne odgovore tipa da li ste ponekad maštali o odmoru iz snova, naravno svi će reći da jesu, pa im pokažete slike neke egzotične destinace i pitate a da li bi ste voleli da otputujete na to mesto, opet svi u glas DA, i kako onda kaže prodajna škola, posle dva DA i kupac će treći put reći DA, pa sledi pitanje a da li vam zvuči interesantno da vam članstvo u CMC omogućava da tamo otputujete za 200+165=365 Eur i svi kao DAAAAA. Važi što ćete za te pare negde otputovati, daleko je to od stvarne situacije jer na tu cifru se mora dodati vrednost boda i svi transportni i sporedni troškovi, mislim kada se sve stavi na papir izvesne uštede koje se ostvaruju članstvom postoje ali pre toga treba obezbediti dosta sredstva da bi se ta ušteda ostvarila realizacijom tog putovanja.
Da ne bude zabune naravno da izvesnim ciljnim grupama to savršeno odgovara i da oni ta sredstva imaju i sve to uspešno koriste, ali se meni ne sviđa što prikrivanjem cene bodova, insistiranjem da se odluka donese još na prezentaciji (mislim shvatate li vi koliko je agresivno tražiti od ljudi da se za jednu tako krupnu i sa obzirom da je reč o 50 nedelja odmora moglo bi se reći dugoročnu investiciju odluče za nekoliko trenutaka) ljude koji ne pripadaju toj ciljnoj grupi uvlačite u nešto što neće moći da isprate, odnosno bajkama kako će na rajske destinacije putovati za 365 Eur, kako je to za svakog ko ima kulturu putovanja indentifikujete ljude sa nečim gde im nije mesto, zašto, da bi im uzeli depozit koji će ostati u vašim džepovima nizašta kada oni ujutru hladne glave shvate da ne mogu za 6 meseci ili godinu dana da vam iskeširaju 10.000 eur a i ako im to pođe za rukom ko zna da li će ikada porodično ispeti da se organizuju da se 40 dana ranije najave i već tada znaju da će svo četvoro baš tada imati vremena da putuju i para za sve ostale troškove i šta ti ja znam šta.
I još nešto, ako ovde još jednom spomenete da pričamo nešto o čemu ništa ne znamo to ću shvatiti neprofesionalno sa vaše strane, jer mi baratamo sa činjenicama sa kojima ste nas vi na vašoj prezentaciji upoznali, ako ne znamo pravu cenu bodova, ako ne znamo posledice koje nastupaju ako neko položi depozit pa odustane, ako ne znamo uslove i rokove za uplatu tih 50 bodova, to je sve zato što to na prezentaciji nije rečeno.
A bog mi je svedok da sam pitao. A znate li šta sam dobio kao odgovor? Da li pitate zato što želite da kupite ili informativno? Mislim kako mogu da kažem da nešto kupujem ako ne znam cenu? Jer kao jedna je cena ako kupujete a druga ako se samo raspitujete. Super recite mi obe da vidim koliko ću je to uštedeti ako se odlučim odmah, ali ništa! Naravno nisam imao dalje prilike ni da pitam ništa a kamoli da dobijem odgovore na sve što me zanima. A u jednom momentu sam čak počeo da kalkulišem da li mi se isplati da postanem član kluba, jer ja jako volim recimo da obilazim evropske metropole a uspeo sam bar informaciju o tome da dobijem da ima hotela sa kojima se sarađuje u svim velikim evropskim i svetskim gradovima kao i skijaškim centrima evrope, pa kao što rekoh kad ukinu vize (čisto zbog komocije!!!) lepo automobilom za praznike malo sa prijateljima da putujem Evropom, čak sam rekao i da sam zainteresovan za to ali da neću da dam depozit dok ne prenoći i nema šanse da kažu cenu. E to je jedina prodajna caka koja mi je strana, znam za one da se cena uvek izgovori u kontekstu toga da ispadne nebitna u odnosu na potrebu koju vam zadovoljava i posao koji vam završava ali isto tako znam da se u prodaji cena ne sme kriti.
Poslednja izmena:
?????)