Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li ima nekog ko je dobio posao u IT struci a da mu diploma nije usko vezana za IT? Ako ima, molim ga/je da mi se javi :)

I mene to zanima. Dobio sam posao kao IT Consultant. Imam godinu ipo radnog iskustva a firma u DE je ista firma za koju i ovde kod nas radim. Po zanimanju sam strukovni inzenjer masinstva.

Nisam siguran da li treba po NOKS 1-2 da se prijavimo ili cemo ipak morati da saljemo diplomu na Nostrifikaciju pa da se prijavimo po NOKS 3-5

Koja je tvoje diploma, imas li radnog iskustva?

Poslednja izmena:
Pa zovni opet i pitaj.
Pisao je neko na forumu da 26.02.predao zahtev za vizu,
A,da su mu 27.02.javili da je viza odobrena. Ne znam sta da kazem. Da li zavisi od ambasade, pokrajne, ili cega vec, ne znam...
Mislim da je lakse cekati termin. To se dobija sigurno, samo je pitanje kada, a onda cekanje na odgovor za vizu, hoce li ili nece...
Nadam se da svima hoce.
Izgleda da bas ide sporo.......8 maja sam bio na terminu a tek je stiglo u nemačku posle dve nedelje.....e od tada je proslo još dve nedelje pa ću videti šta će biti.....u svakom slučaju javljam :-D

I mene to zanima. Dobio sam posao kao IT Consultant. Imam godinu ipo radnog iskustva a firma u DE je ista firma za koju i ovde kod nas radim. Po zanimanju sam strukovni inzenjer masinstva.

Nisam siguran da li treba po NOKS 1-2 da se prijavimo ili cemo ipak morati da saljemo diplomu na Nostrifikaciju pa da se prijavimo po NOKS 3-5

Koja je tvoje diploma, imas li radnog iskustva?

Uh druze, ja nisam aplicirao ni za 1-2, ni za 3-5, vec za 6-8 (visokokvalifikovani, plava karta). Diploma mi je sa priznatog tehnickog drzavnog fakulteta, ali koji nije IT, imam oko 4 i nesto godina iskustva u IT-u (nazalost prvih godinu i nesto na crno), kao i par IT sertifikata koje takodje planiram da ponesem u ambasadu.

Iako mi diploma nije usko vezana za radno mesto, ipak mi nije bilo logicno da se prijavljujem pod nekom drugom kategorijom. Posebno sto IT spada u deficitarna zanimanja. Nije sve to do kraja jasno objasnjeno. Pogledaj ovo: https://expatriates.stackexchange.c...ce=google_rich_qa&utm_campaign=google_rich_qa

Kazu da je najbitnije da imas ugovor IT firme sa platom iznad onog minimuma. Ne znam vise ni ja sta da mislim :)

Ono sto meni nije jasno je kako oni znaju iz onog prostog izvoda iz PIO koja firma se cime bavi, na kom radnom mestu je neko radio itd...

Poslednja izmena:
Da bruto, u Berlinu :) a zavrsio sam master na Politecnico di Milano

Sve i da ti odobre vizu, tesko ces ti prezivljavati u Berlinu sa 930e mesecno. Pogledaj malo po netu prosecna primanja za arhitekte sa tvojim radnim iskustvom i od prilike koju hiljadu evra dole na godisnjem nivou spustis, ali da ides na minimalac, ja bas i ne bih. Da prezivljavas mozes i u Srbiji.

Svakao je na tebi da odlucis, a da li ce ti sa tim primanjima odobriti vizu, niko osim ambasade ne zna 100%.
Moje licno misljenje je da nece, previse mala plata. Cistaci imaju 10e bruto, i ljudi su ovde pisali da su ih odbijali kad im je u ugovoru napisano manje.

Sto se tice znanja nemackog jezika za clanove porodice.

Your spouse does not need to know any German to obtain a residence permit if
- you yourself have an EU Blue Card
- you yourself work in Germany as a highly-qualified person, a researcher or self-employed person and were already married when you moved to Germany,
- it is obvious that there is little need for integration assistance (for instance as a rule if your partner is a graduate),
- you are a national of Australia, Israel, Japan, Canada, the Republic of Korea, New Zeeland or the United States of America.

Tekst kopiran sa sajta kancelarije za imigracije: http://www.bamf.de/EN/Migration/Arbeiten/Familiennachzug/familiennachzug-node.html

Neznam druze gde si polagao ispit jer ja sam prosle godine polagao u Minhenu na IHK i nije bas kao sto si rekao bar ne meni.
Svi koji su polozili do 9.9.2009 god ne treba im ispit dovoljno je kada dodju u DE da odslusaju module 5 dana po 8h dnevno i zavrsili su.Oni koji su polozili od 10.9.2009 god pa nadalje idu 5 nedelja po 8h dnevno i posle toga na ispit u IHK.Ja nisam imao znanje jezika na nivou C1 vec A2 i prakticni deo uopste nema vec samo test od 45 do 50 pitanja.Da bi polozio moras imati minimum 30 boda zavisi koje pitanje i koliko boda vuce.Cenovnik za 5 modula je od 450 do 600€.Cenovnik za skolu od 5 nedelja je od 2000€ pa do 3000€ koliko je moj sef platio.Ispit na IHK je 120€ i nije bas mnogo tezak.Nemojte bacati pare na Slovenacki Cod jer ne vazi ovde.Dovoljno vam je da sef napise i da prilozite u Ambasadi potvrdu da ce te prilikom dolaska u DE zavrsiti Cod95.Pricam vam iz licnog iskustva jer sam ja kroz ovo prosao i sve zavrsio.Ambasada sugurno zna da za polaganje Cod95 je potrebna viza i prijava stana u zemlji gde cete raditi i drugacije ne moze.
Pozdrav.

Moze da mi na knezevic.demijan@gmail.com objasnis kako to jer ja hocu isto cod95 nemacki kad odem da polazem tako cu izgleda morati a svi kazu tezak zato pitam i dal moze bez iskustva da polozim

Uh druze, ja nisam aplicirao ni za 1-2, ni za 3-5, vec za 6-8 (visokokvalifikovani, plava karta). Diploma mi je sa priznatog tehnickog drzavnog fakulteta, ali koji nije IT, imam oko 4 i nesto godina iskustva u IT-u (nazalost prvih godinu i nesto na crno), kao i par IT sertifikata koje takodje planiram da ponesem u ambasadu.

Iako mi diploma nije usko vezana za radno mesto, ipak mi nije bilo logicno da se prijavljujem pod nekom drugom kategorijom. Posebno sto IT spada u deficitarna zanimanja. Nije sve to do kraja jasno objasnjeno. Pogledaj ovo: https://expatriates.stackexchange.c...ce=google_rich_qa&utm_campaign=google_rich_qa

Kazu da je najbitnije da imas ugovor IT firme sa platom iznad onog minimuma. Ne znam vise ni ja sta da mislim :)

Ono sto meni nije jasno je kako oni znaju iz onog prostog izvoda iz PIO koja firma se cime bavi, na kom radnom mestu je neko radio itd...

Po onomr sto sam skontao sa foruma i sa sajta ambasade ako hoces da se prijavis po NOKS-u 6-8 Diploma mora da bude sa akademskih studija i da odgovara radnom mestu.
NOKS 3-5 diploma mora da bude srednja skola ili visoka strukovnih studija i da odgovara radnom mestu.
NOKS 1-2 U slucaju da se diploma razlikuje od radnog mesta onda trebaju potvrde da si obavio obuku, praksu, neke kurseve, radno iskustvo.

Ako nisam upravu molim clanove foruma koji su detaljnije upuceni da pojasne prijave po NOKS-u.

Iz izvoda za PIO ne mogu znati cime se firma bavi to sigurno. Ali eto..ipak traze...tako makar stoji u formularima.

Po onomr sto sam skontao sa foruma i sa sajta ambasade ako hoces da se prijavis po NOKS-u 6-8 Diploma mora da bude sa akademskih studija i da odgovara radnom mestu.
NOKS 3-5 diploma mora da bude srednja skola ili visoka strukovnih studija i da odgovara radnom mestu.
NOKS 1-2 U slucaju da se diploma razlikuje od radnog mesta onda trebaju potvrde da si obavio obuku, praksu, neke kurseve, radno iskustvo.

Ako nisam upravu molim clanove foruma koji su detaljnije upuceni da pojasne prijave po NOKS-u.

Iz izvoda za PIO ne mogu znati cime se firma bavi to sigurno. Ali eto..ipak traze...tako makar stoji u formularima.

Ne bih se sa tobom slozio u vezi noksa 6-8. I ovi koji su zavrsili visoke strukovne studije mogu da konkurisu za 6-8. Jonny_spqr sa foruma je ziv primer. Dobio je vizu, i evo ga covek raspituje se za spajanje..

Ovo i mene zanima. Nigde ne pise u informatoru da treba svedocanstvo prethodnog razreda. Odakle ta informacija? Da li treba sa apostilom da bude kao i sve ostalo?
Ja pricam kada vam dete i vi dobijete Vizu i stignete u DE, prijavite se na stan i sa prijavom i svedocanstvom prevedenim (bez apostila) odete u Skolu i oni ce odluciti da li ce dete nastaviti razred iz koga je doslo u DE ili ce ga vratiti u nizi razred.Neznam u kom informatoru i gde ste gledali sta vam je potrebno.

Ne bih se sa tobom slozio u vezi noksa 6-8. I ovi koji su zavrsili visoke strukovne studije mogu da konkurisu za 6-8. Jonny_spqr sa foruma je ziv primer. Dobio je vizu, i evo ga covek raspituje se za spajanje..
To je dobra vest. Imam strukovnu skolu ali mi onda nije jasno ovo sto pise na sajtu ambasade za cekanje termina.

Zanimanja sa kvalifikacijom / srednjom stručnom spremom (završena srednja (stručna) škola / viša stručna škola ili visoka škola strukovnih studija u trajanju od 3 ili 4 godine) NOKS 3-5
7 meseci

U zagradama pise visoka škola strukovnih studija.
I da li diploma mora da odgovara radnom mestu ili je dovoljno da imas radno iskustvo?

Pozdrav svima,
Ja od kuce radim za kompaniju koja ima deo u Berlinu. Radim nesto kao IT Service Desk Engineer.Taj posao treba da radim tamo kada dodjem. Zavrsio sam srednju elektrotehnicku skolu Nikola Tesla u Beogradu i ima oko17 godina radnog iskustva, u IT oko 7-8. Ja sam zakazao za predaju papira 07.02 po NOKS-u 3-5. Moze biti da sam pogresio ali znam licno coveka (srednja strucan sprema) koji je bio i vratili ga sa pricom da je on NOKS 3-5 a to sto je radno mesto u nemackoj inzenjerskog naziva nemora da znaci da on treba da se prijavi kao 6-8. U stvari gledali da ga otkace, zasto sami Bog zna. Sve u svemu covek je u pravu IT je deficitaran ali pravila nisu bas jasna. I da covek je u pravu kad ti kaze za ugovor vezano za minimalac. Jedno pitanje, radio sam u inostranstvu 2012 i prevod diplome i apostili i sve vezano oko toga sam uradio te 2012 planiram da prilozim to sa ovim dokumentima nadam se da to nezastareva. Ako neko zna nek mi javne. Hvala

Ja pricam kada vam dete i vi dobijete Vizu i stignete u DE, prijavite se na stan i sa prijavom i svedocanstvom prevedenim (bez apostila) odete u Skolu i oni ce odluciti da li ce dete nastaviti razred iz koga je doslo u DE ili ce ga vratiti u nizi razred.Neznam u kom informatoru i gde ste gledali sta vam je potrebno.

Sto se tice skola, fakulteta...kada se nose nasa uverenja na uvid, treba da budu samo prevedena i overena, apostili nisu potrebni. Kada sam se ja upisala na doktorat, nosila sam prevedene diplome. Posto je trebalo da prikazem da znam i engleski, nosila sam prevedena 4 svedocanstva iz gimnazije, bez apostila. Tako da apostili za skolovanje nisu potrebni.

- - - - - - - - - -

Da, sva dokumenta koja imam su mi na adresi na kojoj ne zivim.

Mene je u ambasadi pitala da li zivim na istoj adresi kao u pasosu, i to je odmah unosila u kompijuter.
Isto me je pitala i u agenciji.
Mozete reci da je to validna adresa ako imate tamo nekog U slucaju da ambasada posalje neki dopis ili ne daj Boze odbijenicu ( nadajmo se da nece ni kome).

- - - - - - - - - -

Da li neko moze da mi pomogne:
sta traze na produzivanju radne dozvole i boravka? AUFENTHALTSERLAUBNIS? sta moram da imam npr imam sve osim jezickog sertifikata B1 ali imam A1

Novi ugovor o radi
Tri platne (poslednje )
Ugovor stana
Prijavu stana
Pasos
Ako se setim sta jos, javljam

Sto se tice skola, fakulteta...kada se nose nasa uverenja na uvid, treba da budu samo prevedena i overena, apostili nisu potrebni. Kada sam se ja upisala na doktorat, nosila sam prevedene diplome. Posto je trebalo da prikazem da znam i engleski, nosila sam prevedena 4 svedocanstva iz gimnazije, bez apostila. Tako da apostili za skolovanje nisu potrebni.

- - - - - - - - - -

Mene je u ambasadi pitala da li zivim na istoj adresi kao u pasosu, i to je odmah unosila u kompijuter.
Isto me je pitala i u agenciji.
Mozete reci da je to validna adresa ako imate tamo nekog U slucaju da ambasada posalje neki dopis ili ne daj Boze odbijenicu ( nadajmo se da nece ni kome).

- - - - - - - - - -

Novi ugovor o radi
Tri platne (poslednje )
Ugovor stana
Prijavu stana
Pasos
Ako se setim sta jos, javljam

Hvala lepo! Pa, reci cu gospodji u ambasadi da je ta adresa validna ali da boravim na drugoj u slucaju da hoce nesto da mi posalju, mislim da je to okej. Inace, srecno sa vizom!

Poslednja izmena:
Imam pitanje u vezi spajanja porodica ...

Nadam se da ću uskoro dobiti boravišnu dozvola na osnovu koje i plavu kartu.Plan nam je da se spojimo u junu sledeće godine. Kako se vreme čekanja konstantno pomera razmišljam da već sada prijavim termin za spajanje porodica. Interesuje me sledeće:
1. Da li postoji neki rok po dobijanju vize za spajanje da se se porodica prijavi u Nemačkoj. Npr. u roku od 10 dana, jer može da se desi da dobijemo nešto ranije pa bi se prijavili za 2-3 meseca po dobijanju?
2. Da li je spajanje porodice standardno za sve ili ima razlike ako član porodice ima plavu kartu?
3. Inače, da li za dobijanje boravišne po bilo kom osnovu postoji rok u kome treba da se prijaviš u Nemačkoj?

Hvala!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back