Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel ima jos neki datum u septembru ili smo samo mi koji smo na forumu? :D

Maro,kamo srece da smo samo mi,to je samo nekolicina ljudi koji se ovde javljaju,ko zna koliko ih ima sto neznaju za ovaj forum.Tako je i u avgustu bilo vrlo malo ljudi na forumu pa se cekalo do besvesti.Videcemo ovih dana kako ce podeliti,trebalo bi da podele veci deo septembra jer ako nastave da dele termine kao do sada ljudi iz oktobra ce cekati do kraja godine...videcemo

Zdravo,

da upotpunim svoje prethodno pitanje sa svim potrebnim dokumentima (prema forumularu na sajtu ambasade) i jezikom na kome su priloženi po NOKS 6-8.

1. Pasoš + 2 fotokopije (svih relevantnih stranica)
Pasoš treba da ima najmanje dve prazne stranice. Vodite računa da pasoš važi najmanje još tri meseca po isteku vize.
Priložite fotokopiju stranice pasoša sa ličnim podacima kao i kopije svih stranica sa vizama, pečatima ili drugim napomenama

-- Fotokopije bez prevoda stranice o generalijama?

2. Obrazac za podnošenje zahteva
Kompletno i čitko popuniti na nemačkom ili engleskom jeziku i svojeručno potpisati. Nemojte koristiti obrasce za podnošenje zahteva za tzv. Šengensku vizu!

--- Popunjavanje može da bude na engleskom?

3. Tri fotografije
Tri identične biometrijske fotografije za pasoš, ne starije od šest meseci. Dve fotografije nalepite na predviđeno mesto (na svaki obrazac po jednu), a treću priložite posebno.

4. Taksa
Taksa iznosi 75 evra. Ambasada će prilikom podnošenja zahteva proveriti da li su ispunjeni uslovi za oslobađanje od plaćanja takse.

--- Da li se uplaćuje pre podnošenja na neki Ž.R ili na licu mesta?

5. Potpisani ugovor o radu(i/ili ugovor o delu) Original + 2 fotokopije
Ugovor o radu koji treba da sadrži sledeće podatke:
Vrsta, opis i trajanje planirane delatnosti, nedeljno radno vreme, mesto vršenja delatnosti, visina zarade, mesto sastavljanja ugovora, datum i potpise obe ugovorne strane.

--- Ovde ne piše konkretno an kom jeziku se traži ugovor?

6. Potvrde o stručnoj kvalifikaciji Original + 2 fotokopije
Npr. diplome, svedočanstva sa apostilom i prevodom na nemački jezik overenim od strane sudskog tumača, kao i radna knjižica (ukoliko je posedujete, bez prevoda) i potvrda o priznavanju visokoškolske spreme:
>> Informacije o tome da li je Vaša inostrana diploma uporediva sa
nemačkom diplomom i da li je visokoškolska ustanova priznata, možete naći preko baze podataka ANABIN: http://anabin.kmk.org/ - informacije sa portala treba odštampati i priložiti zahtevu za izdavanje vize (oba primerka).

--- Ovde je jasno da treba da bude na nemačkom. Da li i kopije treba da budu prevedene sa apostilom i da li treba da budu povezane?

7. Listing iz penzijskog i invalidskog osiguranja (bez prevoda) + 2 fotokopije
Listing iz penzijskog i invalidskog osiguranja treba da sadrži podatke o svim radnim odnosima sve do dana podnođšenja zahteva.

--- Ovo je bez prevoda, prema instrukcijama.

8. Izvod iz trgovinskog registra Nemačke/ili bilans prihoda i rashoda + 1 kopija
Možete skratiti proces rešavanja Vašeg zahteva ako uz zahtev priložite izvod iz trgovinskog registra Nemačke i/ili poslednji bilans primanja i rashoda. U pojedinim slučajevima Ambasada može tražiti ovaj dokument naknadno.

--- Ovo nije relevantno za fizička lica?

9. Licenca za bavljenje poslom (ukoliko je predviđena za datu struku) Original + 2 fotokopije

--- Samo za specifična zanimanja.

10. Po potrebi potvrda o postojećem zdravstvenom osiguranju Original + 2 fotokopije
Potvrda o zaključenom zdravstvenom osiguranju morate predočiti jedino, ukoliko iz ugovora o radu ne proizlazi da će Vaš poslodavac regulisati pitanje zdravstvenog osiguranja.

--- Ukoliko postoji u ugovoru naznačeno da je regulisano zdravstveno osiguranje, dodatno privatno nije neophodno uplatiti?

Dodatna pitanja:
1. Da li je neophodno da pred podnošenje zahteva zakupim stan kako bi naveo adresu? To je malo problematično jer se unapred plaća 3-6 kirija. Ili je dovoljno da se rezerviše hotel na 10ak dana? Ili ništa od navedenog?
2. Što se tiče datuma na ugovoru, kako sam zakazao 17.03, nadam se da će ceo proces da se završi do 01.07. Stim u vezi bih poslodavcu rekao da stavi taj datum kao početak rada. Ukoliko se probije datum, to nije problem za postupak, osim za poslodavca koji bi trebalo da pretpostavljam aneksira ugovor?
3. Trenutno idem sam, a nakon toga planiram spajanje porodice. Za njih ništa ne navodim, već naknadno pokrećem proceduru?

Mislim da sa ovim svim imamo dobar pregled procesa NOKS 6-8. Samo se nadam korisnim odgovorima :-)

Hvala..

Postovani,
Aplicirali smo 25.03.2018.god., za sportsku vizu. Dobili smo povratni mail sa registarskim brojem ali jos uvek nismo dobili termin. Imamo ogranicen rok zbog potpisanog ugovora sa klubom pa me zanima kada ce biti zakazan termin i koliko se ceka za sportsku v izu.
Svi mi imamo ugovore i rokove na njima, ali nazalost, ambasadu to ne zanima, oni termine dele po svom tempu. Mnogo ljudi je ostalo bez poslodavca cekajuci ili je pomeralo pocetak ugovora. Nismo do sad imali neku informaciju na forumu koliko se caka za tu vizu. Ali neki prosek cekanja je oko 4 meseca koliko pratim

Maro,kamo srece da smo samo mi,to je samo nekolicina ljudi koji se ovde javljaju,ko zna koliko ih ima sto neznaju za ovaj forum.Tako je i u avgustu bilo vrlo malo ljudi na forumu pa se cekalo do besvesti.Videcemo ovih dana kako ce podeliti,trebalo bi da podele veci deo septembra jer ako nastave da dele termine kao do sada ljudi iz oktobra ce cekati do kraja godine...videcemo

Ali su iz avgusta cekali maksimalno 6, 6,5 meseci na meil sa terminom vec su februara i marta ljudi iz avgusta dobijali termine... Jedino je kraj avgusta podeljen pocetkom aprila... Septembar ulazi u 8 mesec kako dele... Ja od 13 og se nadam da ce biti u maju...

Ali su iz avgusta cekali maksimalno 6, 6,5 meseci na meil sa terminom vec su februara i marta ljudi iz avgusta dobijali termine... Jedino je kraj avgusta podeljen pocetkom aprila... Septembar ulazi u 8 mesec kako dele... Ja od 13 og se nadam da ce biti u maju...

Na zalost cekanje je sve duze iz meseca u mesec,i ljudi su vec usli u 8.mesec,a verovatno ce uci i u 9.mesec i onda kad udjem u deveti idem kod ginekologa da vidim kad ce da mi bude termin:):):)

Zdravo,

da upotpunim svoje prethodno pitanje sa svim potrebnim dokumentima (prema forumularu na sajtu ambasade) i jezikom na kome su priloženi po NOKS 6-8.

Pasoš treba da ima najmanje dve prazne stranice. Vodite računa da pasoš važi najmanje još tri meseca po isteku vize.
Priložite fotokopiju stranice pasoša sa ličnim podacima kao i kopije svih stranica sa vizama, pečatima ili drugim napomenama

Kompletno i čitko popuniti na nemačkom ili engleskom jeziku i svojeručno potpisati. Nemojte koristiti obrasce za podnošenje zahteva za tzv. Šengensku vizu!

3. Tri fotografije
Tri identične biometrijske fotografije za pasoš, ne starije od šest meseci. Dve fotografije nalepite na predviđeno mesto (na svaki obrazac po jednu), a treću priložite posebno.

4. Taksa
Taksa iznosi 75 evra. Ambasada će prilikom podnošenja zahteva proveriti da li su ispunjeni uslovi za oslobađanje od plaćanja takse.

Vrsta, opis i trajanje planirane delatnosti, nedeljno radno vreme, mesto vršenja delatnosti, visina zarade, mesto sastavljanja ugovora, datum i potpise obe ugovorne strane.

Npr. diplome, svedočanstva sa apostilom i prevodom na nemački jezik overenim od strane sudskog tumača, kao i radna knjižica (ukoliko je posedujete, bez prevoda) i potvrda o priznavanju visokoškolske spreme:
nemačkom diplomom i da li je visokoškolska ustanova priznata, možete naći preko baze podataka ANABIN: http://anabin.kmk.org/ - informacije sa portala treba odštampati i priložiti zahtevu za izdavanje vize (oba primerka).

--- Ovde je jasno da treba da bude na nemačkom. Da li i kopije treba da budu prevedene sa apostilom i da li treba da budu povezane?

Listing iz penzijskog i invalidskog osiguranja treba da sadrži podatke o svim radnim odnosima sve do dana podnođšenja zahteva.

8. Izvod iz trgovinskog registra Nemačke/ili bilans prihoda i rashoda + 1 kopija
Možete skratiti proces rešavanja Vašeg zahteva ako uz zahtev priložite izvod iz trgovinskog registra Nemačke i/ili poslednji bilans primanja i rashoda. U pojedinim slučajevima Ambasada može tražiti ovaj dokument naknadno.

9. Licenca za bavljenje poslom (ukoliko je predviđena za datu struku) Original + 2 fotokopije

10. Po potrebi potvrda o postojećem zdravstvenom osiguranju Original + 2 fotokopije
Potvrda o zaključenom zdravstvenom osiguranju morate predočiti jedino, ukoliko iz ugovora o radu ne proizlazi da će Vaš poslodavac regulisati pitanje zdravstvenog osiguranja.

--- Ukoliko postoji u ugovoru naznačeno da je regulisano zdravstveno osiguranje, dodatno privatno nije neophodno uplatiti?

Dodatna pitanja:
1. Da li je neophodno da pred podnošenje zahteva zakupim stan kako bi naveo adresu? To je malo problematično jer se unapred plaća 3-6 kirija. Ili je dovoljno da se rezerviše hotel na 10ak dana? Ili ništa od navedenog?
2. Što se tiče datuma na ugovoru, kako sam zakazao 17.03, nadam se da će ceo proces da se završi do 01.07. Stim u vezi bih poslodavcu rekao da stavi taj datum kao početak rada. Ukoliko se probije datum, to nije problem za postupak, osim za poslodavca koji bi trebalo da pretpostavljam aneksira ugovor?
3. Trenutno idem sam, a nakon toga planiram spajanje porodice. Za njih ništa ne navodim, već naknadno pokrećem proceduru?

Mislim da sa ovim svim imamo dobar pregled procesa NOKS 6-8. Samo se nadam korisnim odgovorima :-)

Hvala..

1. Nista iz pasosa ne prevodis, samo kopiras
2. Na sajtu pise da moze, i neki clanovi ovog foruma su popunjavali na engleskom
4. Taksa se uplacuje u ambasadi
5. Ugovor MORA biti na nemackom
6. Ono sto sam ja uradila: stavila apostil na diplomu i dodatak diplomi i prevela sve sa apostilom
8. Izvod iz trgovinskog registra Nemacke trazi od poslodavca, moze na mail da ti posalje, to je potvrda da je firma registrovana, a kao sto pise moze skratiti proces odobravanja vize pa bolje da imas
10. Zaista ne znam siguran odgovor na ovo pitanje, ali koliko sam shvatila svima traze da se uplati osiguranje, ali svakako ga uplacujes tek kad ti odobre vizu i jos ce ti sluzbenica u ambasadi to reci ukoliko je naravno potrebno

1. Mislim da nema potrebe, mozes u formularu da navedes adresu firme
2. Problem za ambasadu je jedino ako je ugovor stariji od sesti meseci od datuma potpisivanja..tada traze da se naknadno donese novi ugovor
3. U ovaj problem se zaista ne razumem

:))

Zdravo,

3. Tri fotografije

4. Taksa

Dodatna pitanja:

Hvala..

1. Da. Bez prevoda.
2. Da
3. Da
4. Na licu mesta
5. Ne piše konkretno, ali je po logici stvari na službenom jeziku države u kojoj se zasniva radni odnos.
6. Apostil ide na original, pa se sve zajedno prevodi (pisano je više puta naširoko o tome)
7. Da
8. To su podaci o vašoj budućoj firmi. Ako vi ne donesete, tražiće oni službenim putem, što će malo produžiti postupak odobravanja vize.
9. Da
10. Mislim da se to odnosi na zdravstvenom osiguranju u Nemačkoj. Ako vam ne piše u ugovoru ništa o tome, onda morate imati ugovor sa nekim osiguranjem. Putno osiguranje u trajanju od 6 meseci traže pri viziranju u svakom slučaju.

Dodatna pitanja:
1. Nije potrebno. U zahtevu umesto svoje navodite adresu poslodavca.
2. datum na ugovoru nije problem. Bitno je da ugovor nije stariji od 6 meseci.
3. Za porodicu se zakazuje poseban termin za "spajanje porodice". Do sada je moglo da se na termin za Noks 6-8 (plava karta) povede cela porodica bez posebnog zakazivanja. Nadam se da ćemo uskoro saznati da li je i dalje to moguće. U svakom slučaju, možete im zakazati termin jer se čeka malo duže nego za noks 6-8.

PS. Ttattjana je bila brža.

Dobio sam vizu bez naseg putnog osiguranja. Dakle, potvrda o zdravstvenom osig. iz Nemacke bila je sasvim dovoljna.

To je baš korisna informacija. Možeš li samo precizirati o kakvoj se potvrdi radi? Već si imao ugovor sa nekim osiguranjem ili su ti uvažili odredbu ugovora koja se odnosi na zdr. osiguranje?

Svima koji su dobili termin danas čestitam od srca i želim vizu što brže!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back