Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zdravo svima, nova sam na forumu i imam jedno pitanje i svaka informacija mi je dobrodošla, pa bih vas sve zamolila za pomoc.. Suprug mi je sad u Nemackoj, dobio je posao s tim sto su mu rekli da ce prvo biti dve nedelje na probnom radu. Evo proslo je nedelju dana i oni su mu vec rekli da im on odgovara jer ima posebne sertifikate i kvalifikacije ali je problem sto se za termin tek pre sedam dana registrovao i sad ceka da dobije termin za predaju zahteva. Tom poslodavcu on bas treba i to odmah, bukvalno tamo radi po ceo dan jer imaju posla preko glave, ali poslodavac nista ne zna vezano za proceduru oko vize, kontaktirao je ambasadu i rekli su mu da mora da se ceka termin pa kad bude bice, ali ovo sto citam ovde da se ceka po pet, sest meseci je stvarno puno, ne moze taj poslodavac toliko da ceka. Sad vidim i da je suprugovo zanimanje na pozitivnoj listi deficitarnih zanimanja. Molim vas, ako neko zna nacin na koji on sad moze da ostane legalno da radi tamo do dobijanja vize, neki ugovor ili slicno pisite mi informacije.. Ili ako neko zna kako to ide kad su i deficitarna zanimanja u pitanju..? Ili da li postoji mogucnost da na neki nacin poslodacac ubrza proces za dobijanje termina, da li neka agencija moze to da sredi? Hvala unapred svima, svaka informacija bi mi puno znacila jer smo na ivici zivaca, veliki pozdrav za sve!!!

Ne overavate ni krštenicu na međunarodnom obrascu niti fotokopije.

Hvala!

- - - - - - - - - -

Mozda nekoga zanima, ja sam se raspitivala za dete. U Institutu Batut se izdaje medjunarodna knjizica za primljene vakcine, kosta 1400 dinara. Potrebno je iz Doma zdravlja da se donese uverenje sa pecatima. Ovo je sertifikat Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i svugde je priznat. Ja cu ga uzeti jer cu upisati dete u vrtic kad dodjemo u Nemacku.

Poslednja izmena:
Hvala!

- - - - - - - - - -

Mozda nekoga zanima, ja sam se raspitivala za dete. U Institutu Batut se izdaje medjunarodna knjizica za primljene vakcine, kosta 1400 dinara. Potrebno je iz Doma zdravlja da se donese uverenje sa pecatima. Ovo je sertifikat Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i svugde je priznat. Ja cu ga uzeti jer cu upisati dete u vrtic kad dodjemo u Nemacku.

Hvala za ovu informaciju. Ja sam mislio da ponesen potvrdu iz DZ (kao što daju za školu npr), ali je međunarodni obrazac sigurnija varijanta.

PS. Jel baš u Batutu ili u gradskom zavodu?

Poneses orginal diplomu i jednu kopiju diplome odes u sud. Tamo nadji kancelariju za overu dokumenata. Za apostil pecat. Platis markice 2090 din. Orginal diplumu i te markice odneses u tu kancelariju. Trazis apostil pecat da ti urade. Ponesi i jednu kopiju orginala duplome to njima ostaje. Nakon sat vremena dodjes po diplomu. Apostil pecat udaren na poledjini te orginal dipolme.

Onda odes kuci. Uzemes gogle nadjes sudskog tumaca za Nemacki jezik. Nazoves ga telefonom i ugovoris sa njima kada da dodjes kod njega. Odes kod njega predas orginal diplumu. On je nakon dan dva prevede na nemacki trazi da ti prevede i apostil pecat. On ce da overi prevod. Cena ce biti oko 1200-1500 din.

To je to....

Marko, hvala puno na detaljnom objasnjenju!

Hvala!

- - - - - - - - - -

Hvala za info. Korisno je znati.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back