Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala svima koji su mi pomogli. Klepetalo, ma u zbrci sam potpunoj. Moram da ucim jezik koji mi je potpuno nepoznat, moram da jurim papire, onda neko mi na fb rekao da pripadam noksu 1-2 a ovde mi kazu 3-5 a ja zavrsio drzavnu medicinsku skolu sve uredno. Velika zbrka je sve to. Probacu sto vise da se informisem preko biroa u mom gradu pa ako mi nesto ne bude jasno ja cu vam se obratiti. Inace hvala i srecno svima :-)

Menis u rekli u NSZ-u da ako se budem zaposlio u Srbiji u struci da oni nemaju nista vise sa mnom nego onda da se obratim Migracionom centru u Beogradu i da preko njih zavrsavam sa papirima i oko zaposlenja u Nemacku.

Dobro su ti rekli.NSZ samo upucuje...Zato sam ti i pisala da se obratis njima...To se moze elektronski puno zavrsiti.Migracioni centar je posrednik u zaposljavanju.Mozes da im posaljes e-mail da si zainteresovan za rad u DE.Mozes posle sa njima i telefonom razgovarati da razjasnite detalje...

- - - - - - - - - -

Timeiris, taj triple win vazi samo za ove sto su zavrsili IV stepen, ja sam zavrsio III stepen SSS.

To je vec novo.Do skoro je bio samo cetvrti stepen...Hvala.Oni su treci i cetvrti stepen razdvojili...Dobro je sto si se raspitao...

Onda ja sa trecim stepenom nemam mnogo sanse preko NSZ-a jer svi traze cetvrti stepen.. Ne znam uopste da li i vise da se raspitujem za rad u DE.

Nemoj dizati ruke tek tako. :cistinaocare:
Poslušaj timeiris, obrati se Migracionom centru. Ako ni tamo nema ništa obećavajuće postoji još milion opcija.
Zakaži sebi termin u NOKS 1-2, nadji posao pomoćnog negovatelja. Sačekaj 8 meseci termin i idi radi. Mada kad na terminu priložiš svoju diplomu, velika verovatnoća će biti da dobiješ vizu weiterbildung. (timeiris ispravi me ako grešim).
Posle će ti se situacija odvijati sama od sebe. Tamo, u Nemačkoj, ćeš položiti B1 ili B2, odraditi anerkennung i na konju si. Ne odustaj nikako. Imaš veoma poželjnu diplomu. Raditi isti posao za 30k dinara i 2k eura je..............:eek:

Poslednja izmena:
I jos nesto, da li imate informaciju kada dele termine koliko dana ociste?

Ne znam koliko dana ociste,svaki put rade drugacije...Pravila nema!
Sto se tice informacija,nista spec.....usporeno je i to je to,koliko je to tacno ponavljam ne znam!
Deluje kao da je usporeno a koji su razlozi to cemo tesko saznati...
Uglavnom za noks 3-5 su napisali da se ceka 4-5 meseci,vozaci ulaze u 6-ti mesec bez termina

Onda ja sa trecim stepenom nemam mnogo sanse preko NSZ-a jer svi traze cetvrti stepen.. Ne znam uopste da li i vise da se raspitujem za rad u DE.

Warum?(Zasto?)Taj smer su uveli bas zbog rada u DE.Mozes preko agencije ili samostalno slati E-Mail-ove da si zainteresovan.Uzmi iz skole sate.Reci da ti treba za rad u DE.Pripravnicki imas polozen...Uzmi i te sate prakse i saberi...Sigurno je ok.Nije mi jasna tolika tvoja nesigurnost.Nema razloga toliko da brines.Nauci jezik i samo napred.

Warum?(Zasto?)Taj smer su uveli bas zbog rada u DE.Mozes preko agencije ili samostalno slati E-Mail-ove da si zainteresovan.Uzmi iz skole sate.Reci da ti treba za rad u DE.Pripravnicki imas polozen...Uzmi i te sate prakse i saberi...Sigurno je ok.Nije mi jasna tolika tvoja nesigurnost.Nema razloga toliko da brines.Nauci jezik i samo napred.

Ja nisam odradio pripravnicki jer za moj smer to ne treba, ali pokusacu da se ubacim u gerontoloski centar uskoro da radim pa ce valjda to nesto znaciti. A nesigurnost je jer me nervira jer nema jasnih infromacija po netu i to me jako iznerviralo.
Klepetalo, ja mogu da se prijavim za noks 3-5 jer me to sleduje i da polozim b1 jer se to trazi (citao sam na stranici ambasade Nemacke). Ja bih tako da podnesem zahtev po noksu 3-5, a ne po noksu 1-2.

- - - - - - - - - -

I samo jos nesto da pitam i ne zelim vise da smaram ljude ovde. Sta se tu radi za zakazivanje noksa? Ja sam to ukapirao (ako jesam dobro) Da ti samo sa odredjenim papirima dodjes i prijavis se za to i posle nekoliko meseci te oni zovu da su ti odobrili vizu, jel sam dobro ukapirao?

Poslednja izmena:
Ja nisam odradio pripravnicki jer za moj smer to ne treba, ali pokusacu da se ubacim u gerontoloski centar uskoro da radim pa ce valjda to nesto znaciti. A nesigurnost je jer me nervira jer nema jasnih infromacija po netu i to me jako iznerviralo.
Klepetalo, ja mogu da se prijavim za noks 3-5 jer me to sleduje i da polozim b1 jer se to trazi (citao sam na stranici ambasade Nemacke). Ja bih tako da podnesem zahtev po noksu 3-5, a ne po noksu 1-2.

- - - - - - - - - -

I samo jos nesto da pitam i ne zelim vise da smaram ljude ovde. Sta se tu radi za zakazivanje noksa? Ja sam to ukapirao (ako jesam dobro) Da ti samo sa odredjenim papirima dodjes i prijavis se za to i posle nekoliko meseci te oni zovu da su ti odobrili vizu, jel sam dobro ukapirao?

Putem prijave koju mozes naci na sajtu ambasade registrujes se za termin ,popunis prijavu sve kako traze I posaljes,ubrzo dobijes povratni meil sa brojem registracije,I onda sledi cekanje,zavisno za koji noks,od 3 do 8 meseci se ceka termin,kada dobijes termin putem meila tek onda nosis dokumenata u zakazan termin,a onda posle predaje opet cekas da pozovu tj obaveste za vizu

To je trebalo da dobije u roku od 30 minuta nakon registracije. Neka pogleda junk folder kao i sve foldere na mejlu. Ako ga nema nigde, mora se ponovo registrovati jer prva registracija nije uspela. Ne možete u vezi ovoga pisati Ambasadi, jer da bi vam oni bilo kako pomogli mora imati registracioni broj.

- - - - - - - - - -

Možete pokušati, ali ovo je skoro neizvodljiva misija. Morate lično biti u Nemačkoj da vidite i potpišeš ugovor o zakupu. Ako budeš unapred tražila i našla nešto, velika je verovatnoća da ćeš biti prevarena. Prevare se dešavaju ponekad i tamo, morate biti oprezni.
Potrazili meil u Spam folder kao i u sve ostale,nigde ga nema.Pokusala je ponovo da se prijavi i kad unela broj pasosa ispod polja joj je stigla informacija ,,OVA INFORMACIJA MORA DA BUDE JEDINSTVENA,VEC UPOTREBLJENA ZA REGISRACIJU TERMINA".Nista mi nije jasno.Ispada da regitecija postoji.Samo sto nema meila sa reg.brojem.Sta da radimo?

Potrazili meil u Spam folder kao i u sve ostale,nigde ga nema.Pokusala je ponovo da se prijavi i kad unela broj pasosa ispod polja joj je stigla informacija ,,OVA INFORMACIJA MORA DA BUDE JEDINSTVENA,VEC UPOTREBLJENA ZA REGISRACIJU TERMINA".Nista mi nije jasno.Ispada da regitecija postoji.Samo sto nema meila sa reg.brojem.Sta da radimo?

da li ste sigurni da ste taj mail koristili za registraciju a ne neki drugi? mozda ste pogresili slovo ili broj dok ste kucali mail pa je stiglo nekom drugom

Moraćete da im pišete i objasnite problem. Adresa je termin@belg.auswaertiges-amt.de

Poslednja izmena:
Poklapa se samo zerspanungsmechaniker (früher Dreher oder auch Fräser).
Meni nije jasno - mozda neko drugi zna pa neka napise, da li konkretno u ovom slucaju moze da se konkurise i za neko drugo radno mesto koje spada u Metallbau jer ionako mora da se odradi nostrifikacija diplome posto je ovo NOKS 3-5 zanatlije. Recimo firma garantuje da ce se tamo odraditi razlika ispita ili tako nesto?

Meni nije jasno - mozda neko drugi zna pa neka napise, da li konkretno u ovom slucaju moze da se konkurise i za neko drugo radno mesto koje spada u Metallbau jer ionako mora da se odradi nostrifikacija diplome posto je ovo NOKS 3-5 zanatlije. Recimo firma garantuje da ce se tamo odraditi razlika ispita ili tako nesto?

Metaloglodac kao i metalostrugar (Zerspanungsmechanicker) ne spada u grupu Metallbau!!!(

Dobar dan svima!

Nov sam na forumu i odmah imam pitanje :)

Verujem da je vec bilo price o tome ali nisam uspeo da nadjem - kako i gde se stavlja apostil na diplomu? Da li se diploma tek nakon toga prevodi? Neka preporuka za prevodilacku agenciju (ili je to apsolutno svejedno)?

Hvala!

Poneses orginal diplomu i jednu kopiju diplome odes u sud. Tamo nadji kancelariju za overu dokumenata. Za apostil pecat. Platis markice 2090 din. Orginal diplumu i te markice odneses u tu kancelariju. Trazis apostil pecat da ti urade. Ponesi i jednu kopiju orginala duplome to njima ostaje. Nakon sat vremena dodjes po diplomu. Apostil pecat udaren na poledjini te orginal dipolme.

Onda odes kuci. Uzemes gogle nadjes sudskog tumaca za Nemacki jezik. Nazoves ga telefonom i ugovoris sa njima kada da dodjes kod njega. Odes kod njega predas orginal diplumu. On je nakon dan dva prevede na nemacki trazi da ti prevede i apostil pecat. On ce da overi prevod. Cena ce biti oko 1200-1500 din.

To je to....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back