Imam toliko pitanja da postavim, ali ne odobravaju mi se odgovori, ne znam zasto. Kada budem polozio B1, cuo sam drugara da je najlakse na telcu, da li je to podjednako priznato kao i gete i osd? Uglavnom sta znaci to cekanje za noks 3-5, sta mi jos pored jezika sve treba da bih otisao da radim u Nemacku?
Sva tri su priznata.Telc ima pogucnost polaganja Telc Pflege...Mozes da izaberes allgemein(opsti) ili Deutsch Pflege(nega).
To oznacava duzinu/vreme cekanja od datuma aplikacije na termin do dobijanja E-Mail-a od Ambasade u kom pise za kad je zakazan termin...(svako pita za svoju kategoriju za koju je aplicirao)...
NOKS 3-5 znaci da je neko zavrsio srednju skolu 3/4/5 stepena,a u Nemackoj ce raditi u istoj oblasti za koju se obrazovao.
Treba napraviti Lebenslauf(CV) na nemackom,prevesti na nemacki svedocanstva,diplomu,uverenje o polozenom strucnom ispitu.Vazno je uzeti u skoli sate prakse i taj papir prevesti na nemacki kod ovlascenog prevodioca.Iskopirati to u vise primeraka i originale i prevode.Pasos treba iskopirati u vise primeraka...Mogu se dokumenta skenirati,ako se namerava aplicirati elektronski...Treba napisati na nemackom propratno pismo...Pripravnicki se racuna u Anerkennungspraktikum(sati i zadaci iz tog perioda treba uzeti i prevesti)...
Moze se aplicirati samostalno ili agencija posreduje trazenje posla...Svako bira svoj nacin.Ima i varijanta Triple Win preko NZS gde oni zavrsavaju sve oko Ambasade...
Posle apliciranja i slanja dokumentacije potencijalni poslodavac se javlja i dogovara se probni rad...Kad se to zavrsi na obostrano zadovoljstvo poslodavac salje dvojezicni ugovor,koji treba potpisati...
Ja sam posle toga cekala Vorabzustimmung (predsaglasnost) ,koji je bio vazan za unos podataka...
Zustimmung sad trazi Ambasada tako da ne znam u kom trenutku treba aplicirati za termin u Ambasadi (naravno elektronski) po novom sistemu prijavljivanja.1.11.2017 su unete izmene...Posle apliciranja na termin dobija se E-Mail sa referentnim brojem kao znak uspesne prijave...Posle sledi cekanje na drugi E-Mail...Dok se ceka moze se usavrsavati jezik...poloziti voznja...prikupljati dokumentacija po odgovarajucem informatoru,koji se nosi na termin...Kad stigne drugi E-Mail od Ambasade potvrdjuje se i nosi na termin u stampanoj verziji...Posle se ceka ono glavno Viza...Vodi racuna koliko jos vazi pasos...Antrag(Zahtev) za vizu se popunjava na nemackom ili engleskom.Sve se kopira u dva primerka...
Kad se ode u DE radi se Anerkennung(nostrifikacija),a moze i odavde da se posalje dokumentacija u odgovarajucu pokrajnu(u kojoj je radno mesto) da se dobije odgovor koliko sati prakse je potrebno jos odraditi da se zavrsi drzavni ispit u Nemackoj.
Kad se zavrsi drzavni ispit dobija se Urkunde(uverenje) da je diploma priznata i treba imati polozen B2.
Prva Viza se dobija na 6 meseci...