Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E sad imam ja jedno pitanje... :)....za prijateljicu.
Ima srednju medicinsku. Nema nikakav sertifikat za jezik i mislim da nema ni uslova za direktan anerkennung.
Da li ona moze da aplicira za ausbildung nekako?

Puno uspeha zelim.Ambasada trazi B1.U svakom slucaju neka vidi kako tece razgovor i da li da ide na usavrsavanje i ucenje ili postoji mogucnost i za rad pod uslovom da uci jezik...Sve ce biti ok.Lako ce biti izabrati za apliciranje...Medicinari su potrebni...Svima zelim sto pre vize.

Zdravo ljudi.Imam jedno pitanje. Zakazao sam termin po NOKS-u 3-5 za radnu vizu,ali mi je stigao Bescheid da moram ici u skolu jos 2 meseca. STa sada to znaci,da sam pogresio Noks,da trebam ausbildung ili kako?
NOKS je u redu.Bescheid znaci trebas ici na jos dva meseca prakse u DE da bi mogao zavrstiti Anerkennung i posle dobiti Urkunde.Posle toga spadas u Fachpflege.Diploma je izjednacena sa nemackom.

Imam toliko pitanja da postavim, ali ne odobravaju mi se odgovori, ne znam zasto. Kada budem polozio B1, cuo sam drugara da je najlakse na telcu, da li je to podjednako priznato kao i gete i osd? Uglavnom sta znaci to cekanje za noks 3-5, sta mi jos pored jezika sve treba da bih otisao da radim u Nemacku?

Da, telc, Goethe, ösd I DaF su priznati. Goethe je po meni najteži. Osd i telc su isti (iz moje perspektive, a znam dosta dobro jezik), samo sam ja odabrala ösd jer ima na internetu mnogo više materijala za učenje i pripremu nego za telc ( jedva nadjoh par stvari).
Čekanje za Noks 3-5 znači da čekaš termin upola kraće nego Noks 1-2.
Treba ti ugovor od poslodavca pod br 1.

E sad mi treba pomoć ostalih forumaša.
Da li da mu u ugovoru stoji Pflegehilfskraft, Pflegehelfer....???
Nije valjda da treba da radi Anerkennung?

Da, telc, Goethe, ösd I DaF su priznati. Goethe je po meni najteži. Osd i telc su isti (iz moje perspektive, a znam dosta dobro jezik), samo sam ja odabrala ösd jer ima na internetu mnogo više materijala za učenje i pripremu nego za telc ( jedva nadjoh par stvari).
Čekanje za Noks 3-5 znači da čekaš termin upola kraće nego Noks 1-2.
Treba ti ugovor od poslodavca pod br 1.

E sad mi treba pomoć ostalih forumaša.
Da li da mu u ugovoru stoji Pflegehilfskraft, Pflegehelfer....???
Nije valjda da treba da radi Anerkennung?

Klepetalo, hvala ti na odgovoru. Napisi ako imas volje jos, sto vise informacija to bolje. Ali ja cu ici postepeno. Moram da se prvo jos informisem na biro u mom gradu, pa cu onda da vidim da upisem skolu stranih jezika ubrzan kurs (2 i po meseca)... E sada mi reci da li ja kada npr. zavrsim u toj skoli A1 moram da idem da polazem ili mogu da ucim sve do B1 pa tek onda samo B1 da polazem? Napisao bih koja je skola u pitanju, ali ne znam da li je to dozvoljeno.

E i jos nesto. Ja sam na fbu u nekoj grupi isto psotavio pitanje i rekli su mi da pripadam u grupu noks 1-2 kao jer sam zavrsio za negovatelja trogodisnji smer i da ne mogu da radim anerkennung. Sta uopste znaci taj annerkennung i gde ja sada pripadam?

Poslednja izmena:
Imam toliko pitanja da postavim, ali ne odobravaju mi se odgovori, ne znam zasto. Kada budem polozio B1, cuo sam drugara da je najlakse na telcu, da li je to podjednako priznato kao i gete i osd? Uglavnom sta znaci to cekanje za noks 3-5, sta mi jos pored jezika sve treba da bih otisao da radim u Nemacku?

Sva tri su priznata.Telc ima pogucnost polaganja Telc Pflege...Mozes da izaberes allgemein(opsti) ili Deutsch Pflege(nega).
To oznacava duzinu/vreme cekanja od datuma aplikacije na termin do dobijanja E-Mail-a od Ambasade u kom pise za kad je zakazan termin...(svako pita za svoju kategoriju za koju je aplicirao)...
NOKS 3-5 znaci da je neko zavrsio srednju skolu 3/4/5 stepena,a u Nemackoj ce raditi u istoj oblasti za koju se obrazovao.
Treba napraviti Lebenslauf(CV) na nemackom,prevesti na nemacki svedocanstva,diplomu,uverenje o polozenom strucnom ispitu.Vazno je uzeti u skoli sate prakse i taj papir prevesti na nemacki kod ovlascenog prevodioca.Iskopirati to u vise primeraka i originale i prevode.Pasos treba iskopirati u vise primeraka...Mogu se dokumenta skenirati,ako se namerava aplicirati elektronski...Treba napisati na nemackom propratno pismo...Pripravnicki se racuna u Anerkennungspraktikum(sati i zadaci iz tog perioda treba uzeti i prevesti)...
Moze se aplicirati samostalno ili agencija posreduje trazenje posla...Svako bira svoj nacin.Ima i varijanta Triple Win preko NZS gde oni zavrsavaju sve oko Ambasade...
Posle apliciranja i slanja dokumentacije potencijalni poslodavac se javlja i dogovara se probni rad...Kad se to zavrsi na obostrano zadovoljstvo poslodavac salje dvojezicni ugovor,koji treba potpisati...
Ja sam posle toga cekala Vorabzustimmung (predsaglasnost) ,koji je bio vazan za unos podataka...
Zustimmung sad trazi Ambasada tako da ne znam u kom trenutku treba aplicirati za termin u Ambasadi (naravno elektronski) po novom sistemu prijavljivanja.1.11.2017 su unete izmene...Posle apliciranja na termin dobija se E-Mail sa referentnim brojem kao znak uspesne prijave...Posle sledi cekanje na drugi E-Mail...Dok se ceka moze se usavrsavati jezik...poloziti voznja...prikupljati dokumentacija po odgovarajucem informatoru,koji se nosi na termin...Kad stigne drugi E-Mail od Ambasade potvrdjuje se i nosi na termin u stampanoj verziji...Posle se ceka ono glavno Viza...Vodi racuna koliko jos vazi pasos...Antrag(Zahtev) za vizu se popunjava na nemackom ili engleskom.Sve se kopira u dva primerka...
Kad se ode u DE radi se Anerkennung(nostrifikacija),a moze i odavde da se posalje dokumentacija u odgovarajucu pokrajnu(u kojoj je radno mesto) da se dobije odgovor koliko sati prakse je potrebno jos odraditi da se zavrsi drzavni ispit u Nemackoj.
Kad se zavrsi drzavni ispit dobija se Urkunde(uverenje) da je diploma priznata i treba imati polozen B2.
Prva Viza se dobija na 6 meseci...

ne moze da mu bude noks 3 pflegehilfskraft ili pflegehelfer.pomocni radnik je to.al dobro ja sam relativno skoro na forumu.anerkennung pise na sajtu samo ako je zanimanje altepfleger.ok.hteo sam da te pitam klepetalo idem u nedelju na mesec dana pa da mi bude spremno za slucaj da mi dodje termin.kako bese 2 plava zahteva za vizu za dugorocni boravak preko 90 dana.i dve liste sa uslovima

Postoji mogucnost da dobijes odgovor da ti ne fale sati prakse,jer si zavrsio taj trogodisnji smer,koji je napravljen po nemackom sistemu..Kod njih skolovanje za negovatelje traje tri godine...Ako dobijes odgovor da imas dovoljno sati prakse u tom slucaju dobijas direktan Anerkennung(nostrifikaciju) i mozes dobiti Urkunde(uverenje) da ti je izjednacena diploma sa nemackom.Naravno sve zavisi od Bundesland(Pokrajne).Svaka ima svoje zshteve i propise...

Mislim da ce mu u ugovoru pisati Krankenpfleger.Nov je smer u skolama.Neko ce se vec javiti...

ne moze da mu bude noks 3 pflegehilfskraft ili pflegehelfer.pomocni radnik je to.al dobro ja sam relativno skoro na forumu.anerkennung pise na sajtu samo ako je zanimanje altepfleger.ok.hteo sam da te pitam klepetalo idem u nedelju na mesec dana pa da mi bude spremno za slucaj da mi dodje termin.kako bese 2 plava zahteva za vizu za dugorocni boravak preko 90 dana.i dve liste sa uslovima

U pravu si, ne idu mi ti medicinski nazivi baš najbolje. Vidim sad šta sam napisala. Gde je "Helfer" je Noks 1-2. Sreća da je tu timeiris da me ispravlja.
Jeste. Dva "zahtev za izdavanje vize radi dugoročnog boravka preko 90 dana" i dva informatora za taj Noks ili 26.2. sve ostalo verujem da imaš, kopije, slike, 75€ :D itd

Klepetalo ima pravo da treba imati Ugovor sa poslodavcem i znanje jezika pod broj jedan.Anerkennung zavisi od pokrajne...Nek

- - - - - - - - - -

Klepetalo ima pravo da treba imati Ugovor sa poslodavcem i znanje jezika pod broj jedan.Anerkennung zavisi od pokrajne...Nek
Neke pokrajne su zahtevnije,a neke ne...

U pravu si, ne idu mi ti medicinski nazivi baš najbolje. Vidim sad šta sam napisala. Gde je "Helfer" je Noks 1-2. Sreća da je tu timeiris da me ispravlja.
Jeste. Dva "zahtev za izdavanje vize radi dugoročnog boravka preko 90 dana" i dva informatora za taj Noks ili 26.2. sve ostalo verujem da imaš, kopije, slike, 75€ :D itd

26.2 na zalost vise nije aktivan za apliciranje od uvodjena NOKS-eva...Sve je objasnjeno.Hvala.

- - - - - - - - - -

26.2 na zalost vise nije aktivan za apliciranje od uvodjena NOKS-eva...Sve je objasnjeno.Hvala.

I ja imam dobro znanje jezika...Drago mi je da nas ima...Bilo bi lepo da nas bude i vise...Sve najbolje...

- - - - - - - - - -

I ja imam dobro znanje jezika...Drago mi je da nas ima...Bilo bi lepo da nas bude i vise...Sve najbolje...

Imam informator 26.2 koji mogu poslati na E-Mail.Ne znam kad je aplicirao Stize prolece...pre ili posle novembra...
Izvinjavam se za gresku.Nisam odmah registrovala da je Stize prolece vec aplicirao za termin...

aplicirao sam 20.10.e sad ne znam dal je to zabranjeno ili nije.posto mi je stari ugovor relativno mali 1342 euro bruto t.j.30 sati nedeljno a samim tim i zustimmung.hteo bih da nosim informator 1-2 noks i da se pravim lud za zustimmung.jer naravno proci ce vise od 6 meseci i sad cu doneti nov ugovor sa vecim brojem sati.tako da stari informator ne bi ni nosio.jedino ako postoji pravilo da mi po starom moramo da nosimo.sta kazes ti timeiris na to

aplicirao sam 20.10.e sad ne znam dal je to zabranjeno ili nije.posto mi je stari ugovor relativno mali 1342 euro bruto t.j.30 sati nedeljno a samim tim i zustimmung.hteo bih da nosim informator 1-2 noks i da se pravim lud za zustimmung.jer naravno proci ce vise od 6 meseci i sad cu doneti nov ugovor sa vecim brojem sati.tako da stari informator ne bi ni nosio.jedino ako postoji pravilo da mi po starom moramo da nosimo.sta kazes ti timeiris na to

Trebalo bi nositi informator 26.2,ali je Ambasada nekima trazila NOKS ...Kad dobijes E-Mail pisace ti da poneses papire po NOKS ...Zustimmung ce sigurno vratiti,ali ga treba poneti,kao i stari ugovor.Spremi i nov ugovor...

Trebalo bi nositi informator 26.2,ali je Ambasada nekima trazila NOKS ...Kad dobijes E-Mail pisace ti da poneses papire po NOKS ...Zustimmung ce sigurno vratiti,ali ga treba poneti,kao i stari ugovor.Spremi i nov ugovor...

Moj savet je da izaberes povoljniju varijantu,a to je da dokumenta spremis po NOKS 1-2.Zustimmung i stari ugovor ponesi na uvid.Novi ugovor "pokriva" NOKS,a stari Zustimmung.Stari informator ponesi(stavi negde,samo ako traze...).I stari ugovor i Zustimmung ce vratiti(6 meseci od izdavanja ce proci).Samo napred.Vodi racuna o satima rada i plati da ne bude ispod minimuma za pokrajnu.Srecno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back