Dobar, los, zao i ....

gost 237132

Zainteresovan član
Poruka
364
Zamislite sledece : Maru zove Milan (njen decko). Kaze joj da moraju hitno da se vide i
onda se prekine veza. Mara do Milana moze doci samo camcem. Ona nema kod sebe novca da plati "prevoz" camcem. Starac koji upravlja camcem bi Maru prevezao samo ako mu plati u "naturi" jer drugacije nema kako.
Kada su se Mara i Milan sreli Milan je raskinuo sa Marom. Mara se pozalila Milanovom drugu Aci ali on je rekao da nece da se mesa. Kada je ispricala sta se desilo Milanovom drugu Joci, on ju je zaprosio.

Mene interesuje Vase misljenje o tome ko je ovde dobra a ko losa osoba. Rangirajte uz objasnjenje...

Pa ako ne krenemo u dublju psihološku analizu koja je neizvodljiva jer ona ne deli ljude na dobre i loše (a treba imati u vidu da je ovo PDF psihologija)...možemo se osvrnuti na istu onu analizu na koju se osvrćemo kad gledamo Kasandru. Dakle...splavar je zao (1), Milan je loš (2), Aca je neutralan (3), Mara (Kasandra) i Joca su dobrice (4). Svako ko bude analizirao psihološki ne može dati vrednosni sud u smislu ,,taj je dobar'' i ,,taj je loš'' pošto te kategorije ne postoje u psihologiji.

Zamislite sledece : Maru zove Milan (njen decko). Kaze joj da moraju hitno da se vide i
onda se prekine veza. Mara do Milana moze doci samo camcem. Ona nema kod sebe novca da plati "prevoz" camcem. Starac koji upravlja camcem bi Maru prevezao samo ako mu plati u "naturi" jer drugacije nema kako.
Kada su se Mara i Milan sreli Milan je raskinuo sa Marom. Mara se pozalila Milanovom drugu Aci ali on je rekao da nece da se mesa. Kada je ispricala sta se desilo Milanovom drugu Joci, on ju je zaprosio.

Mene interesuje Vase misljenje o tome ko je ovde dobra a ko losa osoba. Rangirajte uz objasnjenje...

Ako je pristala na dil sa čamdžijom, Mara je ludo zaljubljena i - glupa. :sad2:
Milan je mogao da dođe kad mu je već toliko bilo hitno ... (Kako li bi on reagovao na čamdžijinu nepristojnu ponudu? :mrgreen:) Oduran lik: cima devojku da bi joj rekao da raskida sa njom. :lol:
Joca je ili odavno zaljubljen u Maru, ili neki sažaljiv tip. (A možda je taj romantik - pod uslovom da je Mara pristala da plati čamdžiji u naturi i to mu rekla - pomislio: evo žene koja je spremna da učini sve u ime ljubavi! :neutral: Ili: ako nije pristala, oduševilo ga je njeno dostojanstvo?)

U ovoj priči svi su ili tužni, ili priglupi, ili zbunjeni, izuzev Ace, koji se distancirao (jer je hladan, nezainteresovan, a najverovatnije drži stranu Milanu iz ortačke soilidarnosti).

deda je gej, mara mu je namestila jocu, deda ju je prevezao. milan je mislio da je deda kresnuo maru, ali mu je ona rekla istinu tj. da je pomogla dedi da savata jocu, zbog cega se on zgrozio. mara je otisla kod ace i posto mu je priznala istinu, aca se odusevio, jer mu je joca oteo zeMsku i 100 evrica pride i pomislio ova mara je opsana. prava zeMska za mene.
a mozda se sam joca ponudio, ali milan nije poverovao mari da je joca isto gej i mislio da se ona heftala sa dedom.

el dobro? :lol: :lol:

edit

U ovoj priči svi su ili tužni, ili priglupi, ili zbunjeni, izuzev Ace, koji se distancirao (jer je hladan, nezainteresovan, a najverovatnije drži stranu Milanu iz ortačke soilidarnosti).

nisi pohvatala, aca je na kraju zaprosio maru.

Poslednja izmena:
deda je gej, mara mu je namestila jocu, deda ju je prevezao. milan je mislio da je deda kresnuo maru, ali mu je ona rekla istinu tj. da je pomogla dedi da savata jocu, zbog cega se on zgrozio. mara je otisla kod ace i posto mu je priznala istinu, aca se odusevio, jer mu je joca oteo zeMsku i 100 evrica pride i pomislio ova mara je opsana. prava zeMska za mene.
a mozda se sam joca ponudio, ali milan nije poverovao mari da je joca isto gej i mislio da se ona heftala sa dedom.

el dobro? :lol: :lol:

edit

nisi pohvatala, aca je na kraju zaprosio maru.

pa onaj zarez me zbunjuje
Kada je ispricala sta se desilo Milanovom drugu Joci, on ju je zaprosio
Da li je nju zaprosio Joca ili Aca?
Kome je ispričala: Joci, pa ju je on zaprosio, ili je Aci ispričala šta se desilo Milanovom drugu Joci, pa je zaprosio Aca? :whistling:

1 Starac je zao...
Za ostale ne znamo kakvi su...
2 Milan, ne znamo zasto je raskinuo sa Marom....
3 Aca ne zeli da se mesa, mozda je to i pametno... a mozda i nije...
4 Joca zaprosio Maru... to ne govori nista o tome kakav je on...

Mozda je Mara prevarila Milana sa Jocom pa on raskida...
A mozda Aca sve to zna pa zato nije hteo da se mesa..

Upravo tako.
Tema i jeste namenjena tome. Nema poentu sem da pokaze da u nedostatku informacija sami iste smisljamo.
Pa eto neobavezno caskanje iliti sto bi neko rekao prodavanje magle :)
Odgovori umnogome zavise i od predhodnih iskustava pojedinca i njegovih moralnih uverenja.
Npr. da li je Mara dobrica ako plati u naturi ili je glupa? Da li je prihvatljivo drzati se po strani i koji su razlozi za to?
:)

Mada meni je recimo zanimljivo da 90% ljudi ce reci da je starac zao.
On je iskoristio svoju moc da bi dobio ....
Zar to nije ekvivalent sponzora?
A opet svi samo trube o sponzorusama a sponzori se ne pominju cesto u negativnom kontekstu...

Netacno. Moralna merila postoje i nisu relativna...

U ovom slucaju ne postoj idovoljno informacija da bi smo definisali kakve su osobe..

Moralna merila postoje. Ali treba li ih se striktno drzati ili nas pogled na njih moze biti fleksibilan?
Da prica je nedorecena ali u tome je i njena lepota. Svako je moze tumaciti kako zeli.
Npr. Zamisli da camdzija boluje od teske bolesti. Zena mu je davno umrla i dugo nije bio u drustvu zenske osobe.
Zato je predlozio devojci da je preveze u zamenu za malo zadovoljstva. Da li se tvoj stav prema njemu sada promenio?

Moralna merila postoje. Ali treba li ih se striktno drzati ili nas pogled na njih moze biti fleksibilan?
Da prica je nedorecena ali u tome je i njena lepota. Svako je moze tumaciti kako zeli.
Npr. Zamisli da camdzija boluje od teske bolesti. Zena mu je davno umrla i dugo nije bio u drustvu zenske osobe.
Zato je predlozio devojci da je preveze u zamenu za malo zadovoljstva. Da li se tvoj stav prema njemu sada promenio?

Šta je striktno? Ako postoje jasne granice, to je kao da živiš u nevidljivom kavezu... znači, ne treba ih se držati.
Ne volim nedorečene priče, ostavljaju previše prostora za pretpostavke... koje uglavnom vode do pogrešnih zaključaka.

I do sexa mu je?
Baš mu je zapelo?
Po svaku cenu?

Inače, ne kontam temu... onakvi smo kakve nas okolnosti nateraju da budemo.

Nije se promenio moj stav prema njemu... To sto ona predlaze je zo, nema opravdanja za zlo...
Moralna merila se ne menjaju o obzirom na okolnosti ..
Ubiti je uvek zlo ... kao i ciniti zlo..

Nije se promenio moj stav prema njemu... To sto ona predlaze je zo, nema opravdanja za zlo...
Moralna merila se ne menjaju o obzirom na okolnosti ..
Ubiti je uvek zlo ... kao i ciniti zlo..

I te kako se menjaju.
Šta se dešava u ratnim okolnostima, da li tu vladaju moralni zakoni, ili zakoni džungle?
Nije uvek zlo ubiti.

Poslednja izmena od moderatora:

Back