Dobar i los covek

Tao Te Ching: “Sta je dobar covek ako ne ucitelj losem coveku? Sta je los covek ako ne rad dobrog coveka? Ako to ne razumes, izgubices se, ma kako da si inteligentan. To je velika tajna.”

-Poenta ove izreke je u balansu. Medjutim, u njoj ima nekoliko nedoslednosti. Kao prvo, potencira znacaj medjuljudskih odnosa, a zapostavlja znacaj odgovornosti i individualnog razvoja. Ne uci uvek dobar covek loseg kako da bude los. Da li ce neko biti dobar ili los zavisi i od licnog izbora.

Drugo, karakteristike dobrog coveka nisu pravilno shvacene. Dobar covek nije neko ko je glup/nesvestan ili neko ko dozvoljava da ga iskoriscavaju. Naprotiv, dobar covek je svestan razlike izmedju dobra i zla. Zato je mudar, ali ne i lukav. Iskren je i prema sebi i prema drugima. Postuje druge, ali i sebe.

Zna kada nesto treba ciniti za druge, a kada za sebe. Tako stvara sklad. Covek koji cini dobro za druge, ali ne i za sebe, nema pravilnu procenu vrednosti, pa nije istinski dobar, ni mudar. Njegove aktivnosti stvaraju nesklad, isto kao i aktivnosti coveka koji radi sve samo za sebe, a nista za druge.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.