Dobar i kvalitetan proizvod su nista

Umri_muski

Legenda
Poruka
64.163
To svi znaju...
Da nije tacno ne bi bilo stalno izreceno , steta, bila je dobra hrana, dobar proizvod, steta sto je propala firma...
Ili kvalitet, tu se prvo odustaje, i prelazi na da isto izgleda i radi i ima ukus, a da nije istog kvaliteta, nego losije, krace, tu je blizu i slicno..

Samo dva pristupa su danas iskristalisana....stalna promena, tj budi stalno savremen, stalno otvaranja i zatvaranja radnji i renoviranja i privlacenja paznje....da se iznova i iznova ulazi u iskusenje da vidim kakvi su , probanje koje odrzava biznis...

I biti stalno savremen u smislu srozavanja kvaliteta i upotrebe tehnologije...
I to je sustina, a tajne su kako to otkriti a da drugi ne saberu 2 i 2...

Sledeci problem koji se stalno resava je smanjenje cene da bi se povecala konkurentnost za siroke narodne mase...

Tu se radi svasta...od napinjanja svakog zaposlenog, do odricanja i onda se samo ceka da se vlasnik i zaposleni istrose i to nestaje...

Naravno sto bi rekli kinezi , automatizacija i sto jeftiniji rad...ako ne moze kinez kupis masinu...sto dovodi do prednosti kapitala kao presudnog faktora da se eliminisu svi igraci u biznisu koji su starijeg doba.....
Kapital nije bitno kako je nastao , jos bolje ako je kriminalan, jer kapital je kapital, a kriminalan je najjeftiniji i najobilniji....pocisti scenu ocas posla ...

Dok zanatlija npr pica prodavac zaradi da kupi masinu za mesenje, masinu za pravljenje pica, masinu za automatsko redjanje sastojaka, razne alate, bice pregazen jednostavnim ulaganjem dilera droge koji je odradio dve ture i resio da se prebaci na legalan biznis....

To stvara jednu cudnu situaciju , zvanu karta za uspeh, tj ubij coveka, dva, uzmi novac i to ti je za osnivanje svog u tom trenutku najsavremenijeg biznisa....
Posle je do tebe kako ces da zaradu ulazes u razvoj biznisa...

I to se sve cesce desava....kriminal ili laka lova kao osnova za kapital koji ce moci da ostvari sve prednosti koje se zahtevaju od biznisa u startu , savremenost, prisutnost, medijska paznja, promocija, i osvajanje trzista....i zaliha za odbranu od napada konkurencije....i mozda i kriminalnih poduhvata , klecki....

Banke su tu neregularna konkurencija jer su kamatne stope velike, troskovi uvek jos veci, zalog zahtevan, , retko koja drzava ima bankarski sektor koji nije zlonameran ili korumpiran, npr Srbija ima totalno korumpiran bankarski sektor, na dva nacina, prvo nema tajnosti klijenta, tj svaki odlazak u banku sa zahtevom za razvojni ili investicioni kredit ce kao projekat biti odmah prodat , predat, objavljen, bar 5,6,7 zainteresovanih strana koje ce odluciti da li ce uci ili nece...
A drugo je sto se i sami krediti daju na mig, tj potrebna je necija saglasnost da ne smetas nekome...

Ako ljudi ne znaju za proizvod nece ni kupovati.
Ogromna je greska ljudi sto ne ulazu u marketing. Vremena kada se u "selu" znalo sta je dobro su prosla. Sada prezivljava ko se najvise reklamira bez obzira na kvalitet.
Srela sam jednu zenu koja je imala radnju odece od cistog pamuka. Rekoh joj da nisam cula ni da postoji. Nije se nigde reklamirala. Odakle ja ili bilo ko drugi da znamo da ima takva radnja?
Kazu ljudi propadaju domaci, mali proizvodjaci hrane... A da li ima negde spisak za svako mesto sta ko proizvodi, nudi?
Vrhunac mi je svakako kada mi kazu radimo od 8-16h...Super...bas cu izaci sa posla da kupim kozije mleko ili da odem u rasadnik.

Cak sta vise, nije izbor primenjljivosti , vec saobraznost, tj prozima se ponasanje u izboru , ekonomiji i u medjuljudskim odnosima...
Zato se ja bunim kad se ljudi povode, a na zalost, nemam drustvo , svi su lakomi na lovu , cak i kad kod svoje ishrane teraju po svome, sto je dobro , opet su kod love i u odnosima prema drugima lakomi....
Pre ili kasnije...

Ni moja familija nije nista razlicita od toga, sto mene cini tuznim i svesnim da nisam potekao od elite ili onih koji se razvijaju do maksimuma do kog mogu da dohvate...sto je npr meni bez veze jer se ne dobija nista, a gubi se puno....osim sto se utopis u mnostvo , u rulju....i tu mislim da je glavni razlog tog procesa...

Ali u poverenju, nema mnogo negativnosti, osim sto misle da si ponekad cudak, u tome sto se ne slizes sa ostalim cmaroljubivim kreaturama sveta...
Osim kad dodju ratovi i prestanak funkcionisanja zakona, tada moras da nestanes, promenis okruzenje inace te upamte i gledaju da ti skinu glavu samo zato sto si razlicit...

To svi znaju...
Da nije tacno ne bi bilo stalno izreceno , steta, bila je dobra hrana, dobar proizvod, steta sto je propala firma...

Nisu sigurno propali zbog dobrog proizvoda, postoje tu razni drugi razlozi. Možda nisu biznis vodili kako treba, ljudi se osile, uzmu kredite i posle ne mogu da vraćaju. Zatim tu imaš i svesno uništavanje konkurencije, pa recimo neka strana firma, ili neko blizak vlasti, hoće da te istisne iz igre pa namerno dampinguje cene dok ne propadneš. Srbija je generalno zemlja gde se ne ceni niti podstiče pošten rad već muljanje i burazerske kombinacije. Niko neće da se cima i osvaja tržište kvalitetom, za to treba mnogo i truda i vremena, nego je bitno da se lova namlati nabrzaka. To sve čini da neko društvo propada jer se menja sistem vrednosti, pošteni beže a bagra kolo vodi. Ali dobro, za to smo glasali na izborima, nema sad kukanja ;)

Ako ljudi ne znaju za proizvod nece ni kupovati.
Ogromna je greska ljudi sto ne ulazu u marketing. Vremena kada se u "selu" znalo sta je dobro su prosla. Sada prezivljava ko se najvise reklamira bez obzira na kvalitet.
Srela sam jednu zenu koja je imala radnju odece od cistog pamuka. Rekoh joj da nisam cula ni da postoji. Nije se nigde reklamirala. Odakle ja ili bilo ko drugi da znamo da ima takva radnja?
Kazu ljudi propadaju domaci, mali proizvodjaci hrane... A da li ima negde spisak za svako mesto sta ko proizvodi, nudi?
Vrhunac mi je svakako kada mi kazu radimo od 8-16h...Super...bas cu izaci sa posla da kupim kozije mleko ili da odem u rasadnik.
Njegovo Visočanstvo - PROFIT!
Prostor, oprema, proizvodna baza, zaposleni, regulative, ulaganje - sve to utiče na finalnu cenu proizvoda
Pa tek onda sve ostalo

Ljudima je teško da prihvate da industriji nije bitno da nas nahrani nego da zaradi
Reklama zapravo tome i služi.

A najbrutalniji su trgovinski marketi
Oni vremenom "izdresiraju" mušterije da trče ludačkom brzinom do prodavnice ko da je smak sveta.
To urade tako što spuste cenu (opet imaju profit) ali ne pošalju potrebnu količinu.
To stvori "lažnu nestašicu" i onda kupac sledeći put ne čeka dva tri dana nego ako treba zajmi da bi "uštedeo"...

A samo treba uključiti logiku

Toalet papir - trenutno jeftiniji 130 dinara
Kuhinjski ubrus - trenutno jeftiniji 120 dinara
Viršle - trenutno jeftinije 50 dinara
Sladoled u činiji - trenunto jeftiniji 150 dinara

vi možete ovde da "uštedite" 450 dinara ali samo i samo ako vam nabrojano treba
meni su se potrošile prve dve stavke tako da mi odgovara niža cena
viršle jako retko kupim u toku kalendarske godine a i ne jedu mi se tako da bi kupvoina bila trošak a ne ušteda.
sladoled koji se nudi nije onaj koji volim tako da bi i ovde kupovina značila trošak a ne uštedu

Apsolutno sam zadovoljan uštedom na prve dve stavke u iznosu od 250 dinara
To znači da mi "Politikin Zabavnik" dodje ko kec na jedanaest
E to je ušteda - samo ono što ti treba i što voliš

Cak sta vise, nije izbor primenjljivosti , vec saobraznost, tj prozima se ponasanje u izboru , ekonomiji i u medjuljudskim odnosima...
Zato se ja bunim kad se ljudi povode, a na zalost, nemam drustvo , svi su lakomi na lovu , cak i kad kod svoje ishrane teraju po svome, sto je dobro , opet su kod love i u odnosima prema drugima lakomi....
Pre ili kasnije...

Ni moja familija nije nista razlicita od toga, sto mene cini tuznim i svesnim da nisam potekao od elite ili onih koji se razvijaju do maksimuma do kog mogu da dohvate...sto je npr meni bez veze jer se ne dobija nista, a gubi se puno....osim sto se utopis u mnostvo , u rulju....i tu mislim da je glavni razlog tog procesa...

Ali u poverenju, nema mnogo negativnosti, osim sto misle da si ponekad cudak, u tome sto se ne slizes sa ostalim cmaroljubivim kreaturama sveta...
Osim kad dodju ratovi i prestanak funkcionisanja zakona, tada moras da nestanes, promenis okruzenje inace te upamte i gledaju da ti skinu glavu samo zato sto si razlicit...
Ali Muški, u biblioteci knjiga ti si tako teško štivo. :)
Ne nejasno, nego prozbiljno :) ljudi vole laganije štivo da se opuste a ti si uvek pun objašnjenja nadugo i naširoko. 👍

Poslednja izmena:
Niko ko ima kvalitet iznad ostalih a dobar marketing ne propada iz razloga zato sto su njihove musterije presle na jeftiniju losiju varijantu ..Mozda zato sto se pojavio neko ko je dovoljno dobar a dosta povoljniji a taj koji je bio "dobar" i koji je vladao tim delom tržišta se uspavao ..Toga ima dosta

Back