Do you love Keanu Reeves?

On je najprizemniji
Prizeman znaci prost(ak)... pravilno je reci - stoji cvrsto na zemlji, sa obe noge na zemlji (ako vec hocemo da kazemo za nekog da nije nadmen, pokondiren, da *ne para nosom oblake*...) a nikako - prizeman.

Ne znam kako se ta nepravilna upotreba pojma *prizeman* zapatila i uslo u masovnu POGRESNU upotrebu poslednjih godina?

Prizeman znaci prost(ak)... pravilno je reci - stoji cvrsto na zemlji, sa obe noge na zemlji (ako vec hocemo da kazemo za nekog da nije nadmen, pokondiren, da *ne para nosom oblake*...) a nikako - prizeman.

Ne znam kako se ta nepravilna upotreba pojma *prizeman* zapatila i uslo u masovnu POGRESNU upotrebu poslednjih godina?
Ne slazem se , vise opisuje da je neko, sto kazes, sa obe noge na zemlji, realan.
Nego da je prost, zemlja nije prosta , onaj blizu nje nije prost

Ne slazem se , vise opisuje da je neko, sto kazes, sa obe noge na zemlji, realan.
Nego da je prost, zemlja nije prosta , onaj blizu nje nije prost
I ne treba da se slazes (cepanice se slazu a mi nismo cepanice), kaze se - *Nisam saglasan*.

A za tu *prizemnost* (kao atribut za ljude) nadji nekog filologa i pitaj - ne moras da verujes meni na rec... Taj termin do pre nekoliko godina niko nije koristio u tom znacenju... a sad se siri kao pozar (posebno na internetu - ljudi imaju sklonost da sve te naopake izraze vrlo lako prihvataju... a posto malo ljudi danas bilo sta cita od prave knjizevnosti izgubili su i moc da primete takve neadekvatne izraze tj.oni im ne *paraju usi*)

Poslednja izmena:
I ne treba da se slazes (cepanice se slazu a mi nismo cepanice), kaze se - *Nisam saglasan*.

A za tu *prizemnost* kao atribut za ljude nadji nekog filologa i pitaj - ne moras da verujes meni na rec... Taj termin do pre nekoliko godina niko nije koristio u tom znacenju... a sad se siri kao pozar (posebno na internetu - ljudi imaju sklonost da sve te naopake izraze vrlo lako prihvataju a posto malo ljudi danas bilo sta cita od prave knjizevnosti to im onda i ne *para usi*)
Ma vidim i sam, *nisam saglasan* :D to sto je neko naopako nesto uradio ne treba da znaci da ne trebamo ispraviti :D
* Pri zemlji * tj * prizeman* nema nijedan razlog da se to vezuje za nesto lose, za losu osobinu
Prizeman stan nije los stan nego stan u prizemlju zgrade.

Приземљено и приземно​

Петак, 25.09.2015. у 09:05

Увек је пријатно упутити другоме лепу реч или примити комплимент, али међу похвалама гдекад се нађу и такве позитивне оцене које – због непримерено употребљене речи – казују управо супротно од онога што се намеравало саопштити. Наиме, онај ко каже: „Та девојка је заиста добра, васпитана је, вредна и приземна“, изрекао је у истој реченици и хвалу и покуду, тачније – покудом је обезвредио похвалу. Упитаћемо се можда – како? Хтело се, заправо, рећи да је одређена особа реална, једноставна, скромна и неузнесена, али је казано да је проста, примитивна и неморална. Наиме, придев приземан, -мна, -о има управо такво (фигуративно) значење када се употребљава са циљем карактеризације човека (приземан човек = низак, рђав, неморалан човек)...

Др Драгана Вељковић Станковић

Професор Филолошког факултета Универзитета у Београду

* Pri zemlji * tj * prizeman* nema nijedan razlog da se to vezuje za nesto lose, za losu osobinu
Prizeman stan nije los stan nego stan u prizemlju zgrade.
https://nova.rs/magazin/lifestyle/r...snom-znacenju-magnovenje-nije-to-sto-mislite/

Znate li šta govorite kad kažete da je neko konformista ili prizeman?

Na stranici Dnevna doza pravopisa skrenuta je pažnja na sedam reči koje većina upotrebljava u potpuno pogrešnom značenju. Pozivajući se na Rečnik srpskog jezika Matice srpske (2011), data su prava

... Prizeman čovek nije skroman. Prizeman čovek je prost, primitivan i nemoralan.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAKLJUCAK - sasvim je razlicito opisivati ljude i stanove *prizemnim* atributom

Poslednja izmena:
Ma video sam al se ne sla
pardon, nisam saglasan
Onda procitaj i post br. 14 - tu sam ti citirao profesorku filoloskog fakulteta (na istu *prizemnu* temu)

Evo ti i treci autoritet -

*Lingvista Vlada Đukanović za MONDO kaže da reč dubiozan sigurno upotrebljate pogrešno, da reč ignorant ima drugačije značenje nego što mislimo...
... Dok budete nekome govorili da je prizman, proverite pravo značenje, dodaje on.Rprizeman možemo da čujemo u kontekstu da je neko skroman što je pogrešno. U pravom smislu te reči prizeman znači prost, nemoralan čovek", dodaje on.

Eto, oni kazu tako... ali ti (i hiljade drugih po mrezama valjda *bolje* znate)

Screenshot_3.png

Onda procitaj i post br. 14 - tu sam ti citirao profesorku filoloskog fakulteta (na istu *prizemnu* temu)

Evo ti i treci autoritet -

*Lingvista Vlada Đukanović za MONDO kaže da reč dubiozan sigurno upotrebljate pogrešno, da reč ignorant ima drugačije značenje nego što mislimo...
... Dok budete nekome govorili da je prizman, proverite pravo značenje, dodaje on.Rprizeman možemo da čujemo u kontekstu da je neko skroman što je pogrešno. U pravom smislu te reči prizeman znači prost, nemoralan čovek", dodaje on.

Eto, oni kazu tako... ali ti (i hiljade drugih po mrezama valjda *bolje* znate)
Kad je nesto nelogicno ne tice me se ko sebe smatra autoritetom, ajmo da ispravimo
Uostalom, naucnici nisu nepogresivi, preporucivali su neko vreme i drogiranje i busenje glave kao lek.
Ps
Prost i nemoralan uopste nemaju isto znacenje, nemoralan ne mora biti prost, moze biti profinjen i kulturan
Eto jos jedne greske

Back