Do kojeg broja su stigli sa Zagorom?

Marin55

Domaćin
Banovan
Poruka
3.091
Pozdrav,

Mozete li mi reci molim vas, dokle su stigli ovi iz Veselog Cetvrtka sa Zagorovim epizodama.Znam da svaki broj izlazi svakog mjeseca pa stoga imam samo jedan broj Teroro u Muzeju sa spiskom buducih brojeva.Koji broj je jednostavno izusao na prodaju.

Inace po meni najbolja epizoda je sa Jednookim Dzekom i tu je Zagor najbolje likvidirao jednu osobu a pozitivac je klasican ali likvidirao ga je na izazov jer mu dozlogrdilo i lupio ga je sjekirom tacno u oko.Inace serija ima cetiri epizode i mozete potraziti tu avanturu jer ga crta direktno Ferry Gallieno.

Takodjer veoma su mi simpaticne epizode od Kapetana Mikija a i Kit Teler je isto fantastican.Esse Gesse je fanatasticno obradjivao Kapetana Mikija i svaka epizoda je imala svoj nastavak a da nije "Cudesnog Lica" Kapetana Mikija niko ne bi citao.

Westerni su uvijek dobri i Kit Teler je klasican Western sa smijesnim Frenki Belevenom ali zbog starine svi daju prijednost Teks Vileru koji ima ozbiljne teme i nema uza sebe saljivdziju osim ponekad ga Teks Viler nazove Kit Karsona njegovog partnera "stari metuzalem" ili pesimista.

Poslednja izmena:
Osim western izdanja u kome spada i Zagor i borbe Americkih patriota protiv Engleza, dopada mi se Mister No jer ima jednu latino-americku draz pomalo Marti Misterija mada on pcinje sa jednim novim pristupom novijeg vremena a ja vise volim historiju westerna i borbe Dzordza Vasingtona za slobodu Amerike.

Teks Viler prikazuje vrijeme klasicnog Divljeg Zapada negdje oko 1874 dok Kapetna Miki, Zagor i Kit Teler prikazuju vrijeme prije gradjanskog rata sjevera i juga.

Dosad su stigli do broja 20 plus 5 specijala, 3 Ciko specijala, 5 kolekcionarske knjige, 4 i uskoro ce peta Odabrana prica.

Zagor (redovni):
ZG VČ 1 "Tajna Sumera" (7.02.2008.)
ZG VČ 2 "Teror u muzeju" (6.03.2008.)
ZG VČ 3 "Zamke i otrovi" (3.04.2008.)
ZG VČ 4 "Misteriozno selo" (1.05.2008.)
ZG VČ 5 "Mračne sile" (29.05.2008.)
ZG VČ 6 "Podzemlje Nju Orleansa" (26.06.2008.)
ZG VČ 7 "Na tragu neprijatelja" (24.07.2008.)
ZG VČ 8 "U džungli Jukatana" (21.08.2008.)
ZG VČ 9 "Grad u močvari" (18.09.2008.)
ZG VČ 10 "Krvave piramide" (16.10.2008.)
ZG VČ 11 "Poslednja Tula" (13.11.2008.)
ZG VČ 12 "Silazak u maelstrom" (11.12.2008.)
ZG VČ 13 "Razbojnici iz skrivene doline" (8.01.2009.)
ZG VČ 14 "Tron Bogova" (5.02.2009.)
ZG VČ 15 "Lord u Darkvudu" (5.03.2009.)
ZG VČ 16 "Ljudi sa granice" (2.04.2009.)
ZG VČ 17 "Čovek koji je došao sa Istoka" (30.04.2009.)
ZG VČ 18 "Srce i mač" (28.05.2009.)
ZG VČ 19 "Vreme osvete" (25.06.2009.)
ZG VČ 20 "Tamo gde protiče reka" (23.07.2009.)

Ovo je krenulo od originalnog broja 469 i stiglo do 488, kostaju 190 dinara, 160 u Darkvudu, mekih su korica.

Zagor (specijal i dodaci):
ZG VČSP 1 "Crni plamen" (13.06.2008.)
ZG VČSPD 1 "Severnoamerički Indijanci" (13.06.2008.)
ZG VČSP 2 "Grad iznad sveta" (25.09.2008.)
ZG VČSPD 2 "Izmišljene zemlje" (25.09.2008.)
ZG VČSP 3 "Tajna Kristifora Kolumba" (18.12.2008.)
ZG VČSPD 3 "Istraživači Severne Amerike" (18.12.2008.)
ZG VČSP 4 "Princ Vilenjaka" (12.03.2009.)
ZG VČSPD 4 "Ramat: Senka Kali" (12.03.2009.)
ZG VČSP 5 "Crna duša" (4.06.2009.)
ZG VČSPD 5 "Džimi Gitara: Pesma za Kimberli" (4.06.2009.)

Ovo su Zagor specijali, od kojih je svaki izasao sa nekom knjizicom sa tekstom ili stripom o Zagorovom svetu. Mekih su korica, kostaju 280 dinara, 250 u Darkvudu.

Cico:
CI VČ 1 "Cico vitez" (20.11.2008.)
CI VČ 2 "Cico priča" (7.05.2009.)

Ovo su Ciko specijali, krenuli si od broja 18 sa prvim, a sad krecu od prvog broja. U Italiji ih je izaslo 27. Mekih su korica, kostaju 240 dinara, 200 u Darkvudu.

Zagor (odabrane priče):
ZG VČOP 1 "Crni gospodar" (4.09.2008.)
ZG VČOP 2 "Sveti breg" (27.11.2008.)
ZG VČOP 3 "Zagor protiv Vampira" (19.02.2009.)
ZG VČOP 4 "Sekira i sablja" (14.05.2009.)

Ovo je takozvana edicija "najbolje od Zagora". Najbolje Zagorove price izlaze u ovoj ediciji, sve su dosad izasle u ZS. Mekih su korica, i kostaju 340 dinara, odnosno 300 u Darkvudu.

Zagor (kolekcionarsko izdanje):
ZG VČBZ 1 "Zagor #1" (23.10.2008.)
ZG VČBZ 2 "Zagor #2" (27.10.2008.)
ZG VČBZ 3 "Zagor #3" (19.01.2009.)
ZG VČBZ 4 "Zagor #4" (5.03.2009.)
ZG VČBZ 5 "Zagor #5" (7.07.2009.)

Ovo je zasigurno najbolja Zagorova edicija ikada izasla na ovim prostorima. U njoj se nalaze Zagorove price od prvog broja bez ikakvog preskakanja prica i stranica, sa originalnim naslovnim stranama unutra. Tvrdih su korica, sa tekstualnim dodacima i naslovnim stranama prethodnih izdanja. Ovo luksuzno kolekcionarsko izdanje varira u ceni, tj. cena zavisi od broja stranica. Prva dva, cetvrti i peti kostaju 1800, u Darkvudu 1600, a treci 1400, odnosno 1250 u Darkvudu.

Ovog cetvrtka izlazi Ciko 3, a sledeceg Zagor Odabrane price 5 sa trecim susretom sa Helingenom (Bljestavi trag, oko broja 300 u ZS).

Nadam se da sam ti pomogao:D

Zasigurno je da ove strip serije lice jednom filmu ali ako bi smo uporedjivali to sa snimljenim Americkim western filmovima vidjecemo da u tim filmovima nedostaje velike plemenitosti kod glavnih junaka nego su i to neki stari prevaranti koji su igrom slucaja postali predstavnici zakona.

Ako pogledamo dobar, los i zao vidjecemo da tu ima i seksi scena sa Klint Istvudom sto to kod strip junaka to ne fali nego dosta slice po plemenitosti na Texas Ranger Walker Cak Norisa.

I sami Amerikanci su dosta svoju historiju predstavili sturo i bez plemenitiosti a narocito dio prije gradjanskog rata.Oni su predstvaili da su to bili sve pljackas do pljackasa i da nije bilo nekih plemenitih ljudi koji bi sprijecili da se kriminal odvija kao sto je to u Teksaskom Rendzeru Vokeru koji je gradjen na bazi stripa.Takvih western filmova je moglo biti i vise pa cak i da se sroci Zagor koji je slican Americkom Tarzanu,Ipak Italijani u stripovima znaju da stanu u vremenu i da to vrijeme u kojem su zivjeli ljudi predstave modernim i uobicajenim kao sto je mozda i bilo.

Italijani su veoma dobri u opisivanju dogadjaja i vidi se da Amerikanci kada snimaju western kao da nemaju strpljenja kao da ispreskakaju scene, kao da im je to neki humoristicki program predstavljanje njihove historije divljeg zapada, dok Italijani na pomalo katolicki nacin hoce da opise western kao sto je bio mozda sa puno emocija i dobrote.Dosta je pobjeda Sjevera protiv juga utjecala da se razvije jedan saljivdzijski odnos prema jugu i divljem zapadu tj. westernu.Svaki western obavezno prikaze hazard i djevojke oko muskaraca i poroke dok to u Kit Teleru i Kapetanu Mikiju nema i veoma mi je zao sto jos nisu poceli da repriziraju epizode od malog rendzera koga sam volio imitirati a koji je veoma skroman i moralan.

Poslednja izmena:
Skoro svi strip junaci su vojnici i oni su otvoreni predstavnici zakona koji se bore protiv kriminala.Kit Teler, Kapetan Miki i Teks Viler su rendzeri, Ken Parker je slobodnjak ali ocevidac mnogih historijskih dogadjaja pa se zato radnje slicno vezu za pojedine Americke filmove, Zagor je slobodnjak ali utjecajan covjek i gospodar Darkvuda a utjecajan medju Indijancima i predstavnicima zakona tako da oni znaju da Darkvudom vlada Zagor i da on pomaze predstavnicima zakona protiv svake vrste kriminala.

Komandanat Mark i Veliki Blek su vojnici.

Znaci imamo Mister No koji na egzotican nacin zivi u Manusu ali on je bivsi vojnik II svjetskog rata i pilot pa se njegovo zanimanje veze za predstavnike zakona u borbi protiv kriminala.

Znaci svi ovi junaci imaju svoju zapovjednu odgovornost a neki je imaju na osnovu svojeg autoriteta i proslosti i zato ovi stripova nama odvlace panju da ih vise volimo no western filmove.

Back