Ja sam napisao sta meni najvise smeta
Ajd onda cu i ja
Sama ideja komunizma je lose koncipirana. "Uzmi koliko ti je dovoljno", "Zadovolji se onim sto imas" itd.
To mu dodje da ljudi u Sibiru treba da se programiraju tako, da im recimo banane nikad ne padnu na pamet, nego da koriste samo ono cega ima u Sibiru, ili u zemlji ciji je Sibir deo.
Tako smo mi ovde u Jugoslaviji imali (nesto sto sam mnogo puta pominjao), gomilu projekata, koji su se radili samo da bi postojalo nesto u sta bi se ulilo proizvedeno u zemlji...
Jedan od takvih projekata je kanal Dunav-Tisa-Dunav, koji je klasicno presipanje iz supljeg u prazno.
Projekat Dunav-Tisa-Dunav je jedan od najvecih projekata komunisticke Jugoslavije, a sam kanal se ni dan danas ne koristi...
Komunizam propagira taj zacarani krug, u kom recimo zelezara proizvodi gvozdje, koje za automobil da fabrici automobila...
Gde recimo JP Sume, daju drva nekoj drvnoj industriji za stolice koje ce ta industrija da proizvede...
Dakle robna razmena... Novac je postojao, ali se islo ka tome da se ukine, jer novac kao takav u komunizmu ne postoji...
Znaci, zemlja se zatvara. Proizvodni pogoni posluju medju sobom. Nema izlazaka na medjunarodno trziste i razmene sa onima koji proizvode nesto za sta komunisticka zemlja nema mogucnosti...
U jednom trenutku dolazi do zasicenja, jer vise nema gde da se prespe ono sto se proizvodi, pa dolazi do nagomilavanja proizvoda, pa do nepotrebnog raspinja... Ono cemu smo svi bili svedoci. Uzima se "nepotreban visak" kancelarijskog materija, iznosi se stolarija iz drvnih industrija, jer su sve firme u zemlji obezbedjenje stolarijom i ne postoji mesto gde bi se sta prodalo, pa se daje zaposlenima...
Sa druge strane, zbog nedostatka razmene, ni sama firma se ne razvija, vec se rasipa, unistava i propada...
Kada sve to dodje skoro do dna, desava se ono sto se na kraju kod nas desilo. Dodju stranci koji nisu ziveli u komunizmu i kupe propale fabrike koje je upropastilo komunisticko vaspitanje...
Komunizam je jednostavno tako organizovan da je osudjen na Orvelovu zivotinjsku farmu i na propadanje...