DO 2050. GODINE 20 POSTO MANJE STANOVNIKA U SRBIJI

Srbija ce u sledecih 20 godina:

  • ojacati

  • oslabiti

  • ostati bez vojvodine i srpske

  • postati muslimanska dzamahirija


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

daxt

Elita
Poruka
17.081
BEOGRAD, 17. AUGUSTA - Srbija će 2050. godine imati 20 odsto manje stanovnika, odnosno isti broj kao 1950. godine, pa ispada kao da cijeli vijek kolijevka nije nijednom zanjihana - piše "Blic".

Tada će građani Srbije biti prosječno mnogo stariji nego sada, a već su među najstarijim nacijama u Evropi.

Najnoviji podaci američkog Biroa za podatke o stanovništvu, koji je uradio istraživanje demografske slike svijeta, pokazuju da je Srbija na četvrtom mestu u Evropi po padu broja stanovnika, a što je najgore, broj se konstantno smanjuje.

U biltenu "2009 - Vorld popjulejšn dejta šit" (NJorld population data sheet) piše da će na Kosovu broj stanovnika sa 2,2 miliona do 2050. godine porasti na 3,2 miliona, što je povećanje od 43 odsto.

Prema njihovim prognozama, veći će pad u narednih četrdesetak godina imati jedino Moldavija, Ukrajina i Bugarska, dok će se u većini razvijenih evropskih država broj stanovnika povećavati.

List navodi da Srbija ima 7,3 miliona stanovnika, a na osnovnu određenih demografskih parametara američki Biro za podatke o stanovništvu procijenio je da će ova država 2025. godine imati 6,8 miliona građana, a četvrt vijeka kasnije 5,9 miliona, što je za petinu žitelja manje nego danas.

Goran Penev iz Centra za demografska istraživanja beogradskog Instituta društvenih nauka kaže da je takva perspektiva mogućeg demografskog kretanja manje-više realna.

"To su matematičke simulacije, koje pokazuju šta bi se desilo sa brojem stanovnika, ako se ostvare određene pretpostavke. Na primeru Kosova vidi se da pretpostavke mogu biti nedovoljno pouzdane, jer se nisu obistinile ranije prognoze jer je došlo do intenzivnijeg opadanja fertiliteta", navodi Penev.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prošle godine je najzad došlo do porasta broja živorođene djece, ali je negativni prirodni priraštaj i dalje visok, tako da u Srbiji godišnje umre 30 000 ljudi, što je veličina grada poput Jagodine.

Prosječan životni vijek u Srbiji nije bio nikad duži, pa je prošle godine iznosio 73,7 godina.
 

Back
Top