Quantcast

Do 2020 Rusi postaju manjina a Rusiji

andeli apokalipse

Aktivan član
Poruka
1.926
Niska stopa prirodnog priraštaja i rastuća imigracija iz bivših sovjetskih republika izazvali su eksplozivan rast muslimanske zajednice u Rusiji. U isto vrijeme ruska populacija je zapala u krizu. Kratak životni vijek i mali broj rođene djece među etničkim Rusima prouzrokovali su smanjenje broja stanovnika za 700.000 godišnje. Vraćanjem dugo ograničavanih vjerskih sloboda u Rusiji je islam doživio procvat. Zbog toga se mnogi etnički Rusi boje da njihova zemlja gubi svoj nacionalni identitet. Danas u Rusiji živi oko 25 miliona muslimana, što je porast od 40% u odnosu na 1989. godinu.
Do 2020, uz kontinuirani rast, muslimani će dostići petinu cjelokupnog stanovništva. Broj muslimana nastavlja rasti zahvaljujući imigraciji iz većinski muslimanskih bivših sovjetskih republika iz oblasti sjevernog Kavkaza i Centralne Azije. Muslimanski lideri tvrde da je Rusija raj za muslimanske imigrante koji rade i oslanjaju se na svoju rastuću zajednicu, ne obraćajući pažnju na porast prema njima neprijateljski nastrojenog nacionalizma.

Damir Gizatullin iz Vijeća muftija kaže: "Neki neodgovorni političari pokušavaju osvojiti izborne poene stvarajući nacionalističko raspoloženje. Tvrdnja da je Rusija za Ruse je pogrešan put koji bi mogao dovesti do raspada Ruske Federacije."

Mnogi etnički Rusi užasavaju se od mogućnosti da postanu manjina u vlastitoj zemlji. Alexander Belov iz Pokreta protiv ilegalne imigracije kaže: "Historija je borba između rasa i religija. To je prirodni zakon. Ljudi su navikli da žive s ljudima sličnim sebi, da govore jezikom koji su ih naučile njihove majke."

Pravoslavna crkva koja je obnovljena nakon raspada Sovjetskog saveza i dalje je dominantna u Rusiji. Ali uz uspon islama praćen negativnom stopom priraštaja slavenskog stanovništva Rusije na vidiku su dramatične promjene. Ako se ovaj trend nastavi, muslimani bi za 30 godina mogli postati brojniji od etničkih Rusa.

Izvor: aljazeera.net http://www.sadrvan.com/arhiva/Vijesti/Vijesti_iz_Svijeta/I_ove_godine_sve_vi%9Ae_muslimana_u_Rusiji/
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.