ДНК ПРОЈЕКАТ: Сваки десети Србин је Герман, нема Срба турског порекла, Хрвати и Бошњаци имају скоро исти ДНК као Срби

Археогенетским истраживањима је утврђено да је ово миграциони пут I2-PH908 и предачких мутација https://i.postimg.cc/PfYT50qf/IMG-20190505-221744.jpg

PH908 је настала у Западној Украјини и је у Рашку, Дукљу, Босну, Херцеговину и јужну Далмацију пре око 1400 година.
Предачке гране PH908 су путовале из западне Европе преко Чешке и Пољске до западне Украјине где је настала мутација PH908. Најстарији предак PH898 је нађен у мезолитској некрополи у Мотали у Шведској.

Izvini, ali takve migracije nosilaca PH908 koje navodiš od zapadne Ukrajine do Raške, Duklje, Bosne, Hercegovine i južne Dalmacije pre 1400 godina arheogenetskim nalazima nisu potvrđene. Potencijalno predačke grane PH908 su pronađene na više mesta u Evropi, između ostalog i u Starčevačkoj kulturi.

Neke stvari koje pišeš u svojim postovima su tačne, neke su jako konfuzne i pune nepreciznosti i netačnosti kao da imaš neku zbrku u glavi.

Izvini, ali takve migracije nosilaca PH908 koje navodiš od zapadne Ukrajine do Raške, Duklje, Bosne, Hercegovine i južne Dalmacije pre 1400 godina arheogenetskim nalazima nisu potvrđene. Potencijalno predačke grane PH908 su pronađene na više mesta u Evropi, između ostalog i u Starčevačkoj kulturi.

Neke stvari koje pišeš u svojim postovima su tačne, neke su jako konfuzne i pune nepreciznosti i netačnosti kao da imaš neku zbrku u glavi.

Миграције PH908 и предачких мутација су утврдили стручњаци светског гласа, а не ти, ја, Кртинић, Јерковић. Марко или Јанко. Најбољи познавалац I2a хаплогрупе је биолог професор Кен Нордверт. Он је први дошао до закључка да I2a1b није палео-балканска. Да је то тачно схватио је и Марјановић који је првобитно тврдио да се је ова хаплогрупа преживела задње ледено доба на Балкану.
PH908 не исходи из оне I2a која је нађена у Старчевачкој култури.

Миграције PH908 и предачких мутација су утврдили стручњаци светског гласа, а не ти, ја, Кртинић, Јерковић. Марко или Јанко. Најбољи познавалац I2a хаплогрупе је биолог професор Кен Нордверт. Он је први дошао до закључка да I2a1b није палео-балканска. Да је то тачно схватио је и Марјановић који је првобитно тврдио да се је ова хаплогрупа преживела задње ледено доба на Балкану.
PH908 не исходи из оне I2a која је нађена у Старчевачкој култури.

Ispade sad da je Nordvent akademsku reputaciju stekao doktorskom disertacijom o migracijama PH908. Čovek je bio hobista, administrator na websajtu neke komercijalne kompanije koja vrši testiranja i on je chatujući nešto saopštavao klijentima.

Pusti sad njega, nego reci kojim je arheogenetskim nalazom utvrđena migracija PH908 baš iz zapadne Ukrajine do Raške, Duklje, Bosne, Hercegovine i južne Dalmacije pre 1400 godina.

Na raznim mestima su pronađeni potencijalni preci PH908, između ostalog i u Starčevačkoj kulturi.

Poslednja izmena:
Ispade sad da je Nordvent akademsku reputaciju stekao doktorskom disertacijom o migracijama PH908. Čovek je bio hobista, administrator u nekoj komercijalnoj kompaniji koja vrši testiranja i on je chatujući nešto pisao klijentima.

Pusti sad njega, nego reci kojim je arheogenetskim nalazom utvrđena migracija PH908 baš iz zapadne Ukrajine do Raške, Duklje, Bosne, Hercegovine i južne Dalmacije pre 1400 godina.

I2a-Din је нађена у узорку из Пољске (Шлеска) из 10-ог века https://www.theapricity.com/forum/showthread.php?214540-I2a-Din-in-900s-AD-Poland
Куд ћеш бољи доказ да није палео-балканска. Значи људи носилаца I2a-Din је било у Пољској пре 1100 година. Илири и Трачани никад нису живели у Пољској.
Могао бих да причам о 15 милиона носилаца Динарика у источној Европи, о етничким Швеђанима носиоцима Динарика, о одсуству те хаплогрупе у Италији итд. Ниједан једини узорак из античког периода са Балкана који је до сад тестиран није испао I2a, а нађене су неке друге хаплогрупе. Чак је у Бугарској код Димитровграда (југоисточна Бугарска) у узорку из гвозденог нађена R1a, а I2a нема ни за лек.

I2a-Din је нађена у узорку из Пољске (Шлеска) из 10-ог века https://www.theapricity.com/forum/showthread.php?214540-I2a-Din-in-900s-AD-Poland
Куд ћеш бољи доказ да није палео-балканска. Значи људи носилаца I2a-Din је било у Пољској пре 1100 година. Илири и Трачани никад нису живели у Пољској.
Могао бих да причам о 15 милиона носилаца Динарика у источној Европи, о етничким Швеђанима носиоцима Динарика, о одсуству те хаплогрупе у Италији итд. Ниједан једини узорак из античког периода са Балкана који је до сад тестиран није испао I2a, а нађене су неке друге хаплогрупе. Чак је у Бугарској код Димитровграда (југоисточна Бугарска) у узорку из гвозденог нађена R1a, а I2a нема ни за лек.

U Poljskoj je pronađen I- L621, potencijalni predak PH908.
https://www.yfull.com/tree/I-L621/
Naravno da PH908 nije pronađen na Balkanu. Ko je tvrdio da jeste. Radi se o grani nastaloj pre oko 2000 koja nije ni mogla biti pronađena. Na uzorcima iz bronzanog doba u Dalmaciji nisu pronađeni ni potencijalni preci PH908.

Nikakvi Šveđani nosioci PH908 ne postoje, niti je to utvrđeno ijednom studijom. Sad već počinješ ozbiljno da izmišljaš.

Poslednja izmena:
U Poljskoj je pronađen L621, potencijalni predak PH908.

Naravno da PH908 nije pronađen na Balkanu. Ko je tvrdio da jeste. Radi se o grani nastaloj pre oko 2000 koja nije ni mogla biti pronađena na veoma stari kostima. Na uzorcima iz bronzanog doba u Dalmaciji nisu pronađeni ni potencijalni preci PH908.

Nikakvi Šveđani nosioci PH908 ne postoje niti je to uvrđeno ijednom studijom. Sad već počinješ ozbiljno da izmišljaš.

Лакше мало са квалификацијама.
Етнички Швеђани носиоци Динарика постојe. Види шведску заставу под I-A12505 former 1800 ybp, TMRCA 1500 ybp https://www.yfull.com/tree/I-CTS10228/
Одакле Динарик у Шведској о томе се може расправљати. Ја мислим да су то потомци Љутића или Поморјана које су Викинзи одвели у Шведску. На то указује и то што су шведски носиоци најближи пољским, као што може да се види на линку.

Лакше мало са квалификацијама.
Етнички Швеђани носиоци Динарика постојe. Види шведску заставу под I-A12505 former 1800 ybp, TMRCA 1500 ybp https://www.yfull.com/tree/I-CTS10228/
Одакле Динарик у Шведској о томе се може расправљати. Ја мислим да си то потомци Љутића и Поморјана које су Викинзи одвели у Шведску. На то указује и то што су шведски носиоци најближи пољским, као што може да се види на линку.

To je grana I-Y4882, ne PH908. Učinilo mi se da tvrdiš da postoje etnički Šveđani nosioci PH908.

To je grana I-Y4882, ne PH908. Učinilo mi se da tvrdiš da postoje etnički Šveđani nosioci PH908.

Нисам то тврдио.

Да се осврнем на оно што си рекла да на Пореклу пумпају I2-PH908. Не бих рекао. Из авиона је видљиво да пумпају E и J хаплогрупе или да будем блажи па да кажем да имају наклоност и позитивну дискриминацују према поменутим хаплогрупама. То да закидају R1a је тачно. Само из Крајине знам за око 15 R1a Срба који нису убачени у табелу нити у статистике, неке су прво ставили у табелу па их онда избацили. Као праве се блесави да не знају да ли је Србин или Хрват, а очигледно буде да се ради о Србину. Могу да ти наведем конкретне примере.
Кад су у питању Е или Ј онда се не испитује које је нације, него се одмах проглашава за Србина и убацује у табелу и статистике. Тако су ставили једног Хрвата Е1b из Лике међу Србе иако се зна да у крају одакле је тестирани нема Срба са тим презименом, тек кад су чули од самог тестираног да је Хрват избацили су га из табеле. Једног Рома E1b још држе у табели, то је онај Мортимер са Априситија. Недавно су Хрвата из Далмације који је J2b1-M205 ставили у табелу желећи да је Србин, али је један форумаш који је Србин из Далмације изнео доказе да се ради о Хрватима па су га избацили из табеле пар дана након стављања.
Ако пратиш Кртинића могла си приметити да је мали милион пута изнео нетачну тврдњу да је Е1b 20% код Срба и да је друга по заступњености иза R1a. Ову E и J манију промовисану од водећих ликова са Порекла не примећујем само ја него сам то чуо од више људи са Порекла и ван тог форума.

Poslednja izmena:
Нисам то тврдио.

Да се осврнем на оно што си рекла да на Пореклу пумпају I2-PH908. Не бих рекао. Из авиона је видљиво да пумпају E и J хаплогрупе или да будем блажи па да кажем да имају наклоност и позитивну дискриминацују према поменутим хаплогрупама. То да закидају R1a је тачно. Само из Крајине знам за око 15 R1a Срба који нису убачени у табелу нити у статистике, неке су прво ставили у табелу па их онда избацили. Као праве се блесави да не знају да ли је Србин или Хрват, а очигледно буде да се ради о Србину. Могу да ти наведем конкретне примере.
Кад су у питању Е или Ј онда се не испитује које је нације, него се одмах проглашава за Србина и убацује у табелу и статистике. Тако су ставили једног Хрвата Е1b из Лике међу Србе иако се зна да у крају одакле је тестирани нема Срба са тим презименом, тек кад су чули од самог тестираног да је Хрват избацили су га из табеле. Једног Рома E1b још држе у табели, то је онај Мортимер са Априситија. Недавно су Хрвата из Далмације који је J2b1-M205 ставили у табелу желећи да је Србин, али је један форумаш који је Србин из Далмације изнео доказе да се ради о Хрватима па су га избацили из табеле пар дана након стављања.
Ако пратиш Кртинића могла си приметити да је мали милион пута изнео нетачну тврдњу да је Е1b 20% код Срба и да је друга по заступњености иза R1a. Ову E и J манију промовисану од водећих ликова са Порекла не примећујем само ја него сам то чуо од више људи са Порекла и ван тог форума.

Мислио сам рећи да Кртинић тврди да је E1b друга код Срба иза I2a, грешком написах R1a.

E1b може бити евентуално 20% код Срба са Косова и код торлачких Срба са југоистока Србије, али да укупно код Срба буде толико је нереално и ниједна статистика то не показује.

Znaš onaj vic:

Ima li turcizama u srbijanskom jeziku?

Odgovor: Aman jok bre

Труцизам је већ друга прича.Има код нас и германизма и мађаризма и шта све не.
Али он не доказује да имамо турске гене.
Напротив ја одговорно тврдим да једна трећина Турске има балканске коријене.
Два разлога:
Прво просто сви јаничари али и војни плаћеници тог времена на крају каријере добијали су земљу у турској.Јаничари су најмање били Турци.Њихови потомци данас живе у Турској.
Други историјски је доказ је насилни данак у крви и свјесне потурице за статус.Они 80 посто после балканских ратова бјеже у Турску.

Poslednja izmena:
Нису хтеле. А чак и да јесу, праве Турке нису могле наћи јер их није било у српским крајевима а Анадолија је далеко...
Понекад се дешавало да српска потурица силује православну Српкињу, то је било само кад су Срби дизали устанке а потурице их гушиле. Кад се деси да нека православна Српкиња буде силована од потурченог Србина и остане трудна то дете се убијало дављењем у води. Карађорђева жена је удавила своје дете јер је свекрва набедила Карађорђа да је ова силована од стране неког муслимана. Она се заклињала да је дете Карађорђево, али га је ипак удавила у потоку.

Средњи вијек је, није се силовало само на балкану и нису Срби једини били под Османлијама.
Та је пракса постојала код сваког освајача у Европи, да се понизи непријатељ силујеш му жену али многи заборављају да након пада Смедерева Срби постају вазални народ којег не силујеш него мотивишеш да ти буде одан вазал.Према томе та теза како су данашњи Срби продукт силованих жена је тотална шизофренија и шупљак,тотални историјски фалш углавном потекао од бошњака када желе да увреде Србина и покажу како су они заправо "чистији" од Срба.Све у свему само факти све остало је шупља прича.

Нисам то тврдио.

Misliš na testirane u sklopu Srpskog DNK projekta ili rezultate koje je Nebojša prikupio sa 23&me?:mrgreen:

Koliko znam svi testirani čiji su rezultati prikupljeni u sklopu različitih testiranja koje je organizovao Srpski DNK projekat su najnormalnije upisani u tabele, pogotovo oni koji pripadaju "podobnim" haplogrupama R1a i I2a1.
Problem sa 23&me je što kod njih nije navedena nacionalnost niti STR vrednosti pa se sve vodi na nađgađanje i upoređivanje sa predajama zapisanim kod Karanovića ili inih autora. ista situacija je i sa J i E haplotipovima čiji su rezultati prikupljeni preko 23&me

Na žalost sasvim druga situacija je sa E1b, J2 i J1 haplogrupama gde su mnogi testirani preko Srpskog DNK projekta, čije su vrednosti STR-ova kao i etnicitet poznati, povukli svoje rezultate iz projekta baš zbog ovakvih napada rasnacionalista. Ukupan procenat starosedelačkih haplogrupa bi trebao biti veći bar za 5-10%

Могу да ти наведем конкретне примере.
Молио бих те да ми преко пп наведеш о којим резултатима се ради.

Krishna:
Кад су у питању Е или Ј онда се не испитује које је нације, него се одмах проглашава за Србина и убацује у табелу и статистике. Тако су ставили једног Хрвата Е1b из Лике међу Србе иако се зна да у крају одакле је тестирани нема Срба са тим презименом, тек кад су чули од самог тестираног да је Хрват избацили су га из табеле.

Итекако се испитује, постоји десетине J и E1b резултата са 23andMe (јер се ради о тестиранима код њих) типично хрватских или мешовитих презимена који постоје а нити су објављени на форуму а камоли унети у табелу. Дакле избачен је из табеле (и то је један такав пример, а било их је још, али су избачени), али ''ту сигурно нешто има!''. Не знам само зашто си се окомио на те две хаплогрупе, како да нема питања да ли фалсификују са високим процентом R1b, G2a, I1? Када се објави R1a Хрват на теми о новим тестиранима то није проблем, али када се убаци E1b (који се касније избаци) то је одмах завера у питању. :D

Krishna:
Једног Рома E1b још држе у табели, то је онај Мортимер са Априситија.
Добро знаш да је директна мушка страна те персоне српске народности. Може неко бити абориџинског порекла по мајци и по очевој мајци, али ако су му деда, прадеда и сви познати мушки преци били Срби не постоји разлог да не буде у табели СДНКП, а потврђен је на ову грану (могуће давнијег васојевићког порекла). Узгред, његов резултат се не налази у табели.

Krishna:
Ако пратиш Кртинића могла си приметити да је мали милион пута изнео нетачну тврдњу да је Е1b 20% код Срба и да је друга по заступњености иза R1a.
Као што је и мали милион пута изнео тврдњу да је R1a друга по заступљености (свако може проверити листајући снимке гостовања и предавња), и обрнуто (за E1b).

Krishna:
Ову E и J манију промовисану од водећих ликова са Порекла не примећујем само ја него сам то чуо од више људи са Порекла и ван тог форума.
Што не значи да је тачно, напротив, у питању је будалаштина.

Na žalost sasvim druga situacija je sa E1b, J2 i J1 haplogrupama gde su mnogi testirani preko Srpskog DNK projekta, čije su vrednosti STR-ova kao i etnicitet poznati, povukli svoje rezultate iz projekta baš zbog ovakvih napada rasnacionalista. Ukupan procenat starosedelačkih haplogrupa bi trebao biti veći bar za 5-10%
У питању је неколцина људи, који се мислим могу пребројати на прсте једне руке. Наравно, један од разлога је тај што се гледају у очима других као ''неподобни'', што у њима ствара неку врсту кризе идентитета. А има и оних који су пре тестирања желели бити нешто друго (углавном нека од ''пожељних хаплогрупа'') па им се због тога није свидео резултат (још ако је нека ''егзотика'' у питању). Такви људи нису за генетичку генеаологију, најбоље им је да се држе удбашке митоманије у лику Шарића и Деретића.

Poslednja izmena:
Misliš na testirane u sklopu Srpskog DNK projekta ili rezultate koje je Nebojša prikupio sa 23&me?:mrgreen:

Koliko znam svi testirani čiji su rezultati prikupljeni u sklopu različitih testiranja koje je organizovao Srpski DNK projekat su najnormalnije upisani u tabele, pogotovo oni koji pripadaju "podobnim" haplogrupama R1a i I2a1.
Problem sa 23&me je što kod njih nije navedena nacionalnost niti STR vrednosti pa se sve vodi na nađgađanje i upoređivanje sa predajama zapisanim kod Karanovića ili inih autora. ista situacija je i sa J i E haplotipovima čiji su rezultati prikupljeni preko 23&me

Нетачно.

На статистикама за скоро све српске крајеве базираним на резултатима са 23andme I2a жешће доминира, а R1a је друга. Кад је српски или светски днк дан па буде преко 100 или 200 насумично узетих узорака I2a већином иде изнад 40%.
То да Е1b дува за вратом, стигне или престигне R1a буде само кад се умешају резултати тестираних преко друштва Порекло. Што буди неке сумње...

Лол какво је ово лудило стопроцентно. Какви викинзи!?

Дробњаци бато! Потомци неког Викинга који је дошао на ове просторе у 11-ом веку, и мрчио неку нашу. :D

Дробњаци бато! Потомци неког Викинга који је дошао на ове просторе у 11-ом веку, и мрчио неку нашу. :D
Potomci srednjovjekovnih rudara ili garda cara Dusana. Moja rodjaka po ocevoj strani svedska po majcinoj midle istern.

Potomci srednjovjekovnih rudara ili garda cara Dusana. Moja rodjaka po ocevoj strani svedska po majcinoj midle istern.

Ово за Шведску и Блиски Исток си мислио на физички изглед?

Заправо ни једно ни друго.
Предак Дробњака по директној мушкој линији је дошао на Балкан крајем 11-ог века кад су Нормани из Јужне Италије под Робертом Гвискардом извршили инвазију на Византију (1081-85) https://sr.wikipedia.org/wiki/Роберт_Гвискард#Против_Грка
Последњи заједнички предак Дробњака и једног Сицилијанца по мушкој линији је живео пре око 950 година, то је утврђено преко днк. Нормана је било на Сицилији и у Јужној Италији а и временско поклапање са Сицилијанцем указује на то да је предак Дробњака дошао у поменутој војној експедицији Нормана под Робертом Гвискардом.
Хаплогрупа I1-P109 коју имају Дробњаци (Новљани) је типична за Скандинавију и ван Скандинавије се ноже наћи само тамо где су долазили Нормани.

Потомци саских рудара код нас су носиоци I2-M223 и R1b-U106. Те хаплогрупе су нађене само код косовских Срба и око Копаоника, где је стварно било Саса.

ДНК ПРОЈЕКАТ: Сваки десети Србин је Герман, нема Срба турског порекла

Половина Срба има словенско порекло, док је у другој половини највише оних с генима староседелаца Балкана, каже руководилац Српског ДНК пројекта Милан Рајевац поводом Светског ДНК дана и додаје да су се у генетски код Срба „уписали“ и Германи и Келти, али и народи са Кавказа и Блиског истока.

Back