Dnevnik istraživača Antarktika pronadjen posle 100 godina

Vesti Krstarice

Domaćin
Poruka
3.171
VELINGTON, 23. oktobra 2014. (Beta-AFP) - Dnevnik fotografija Džordža Marija Levika, naučnika koji je učestvovao u ekspediciji na Antarktiku, pronadjen je posle više od 100 godina ukopan u debelom sloju leda.

Dnevnik, koji je pronašla Fondacija Antarktika Novog Zelanda, pronadjen je posle topljenja snega kod baze Tera Nova, gde se 1911. godine nalazio brod ekspedicije naučnika Roberta Skota sa šezdesetak istraživača.

Tekstovi u svesci se još mogu pročitati, ali je povez oštećen od leda.

"To je uzbudljivo otkriće. Sveska predstavlja nezaobilazan deo rekonstrukcije toka ekspedicije", rekao je direktor fondacije Najdžel Votson.

Prema njegovim rečima, sveska je poslata na Novi Zeland na restauraciju posle čega će biti vraćena fondaciji na Antarktiku, zaduženoj za održavanje pet lokacija koje su koristili naučnici Skot, Ernest Šeklton i Edmund Hilari.

Pošto je stigla na Antarktik, Skotova ekspedicija bila je podeljena u dve grupe. Uspela je da dodje do Južnog pola, ali su u povratku svi stradali zbog ekstremne hladnoće i pothranjenosti.

Druga grupa, u kojoj je bio Levik, putovala je duž obale Antarktika, ali je njena baza bila okružena debelim slojem leda zbog čega nijedan drugi brod nije mogao da dodje da je spasi.

Levik i još petorica u grupi preživeli su tako što su iskopali sklonište u ledu i jeli pingvine i foke.

U Levikovoj svesci se ne nalaze velika otkrića o sudbini ekspedicije, već niz fotografija s datumima i opisima slikanih predela.

Po povratku sa Antarktika, Levik je učestvovao u Prvom svetskom ratu u krvavoj bici kod Galipolja. Potom je radio za obaveštajnu službu u britanskoj vojsci. Preminuo je 1956. godine.

Levik je proučavao pingvine. Napisao je nekoliko stotina naučnih radova o "izpačenom ponašanju" pingvina. Neke radove je namerno pisao na grčkom kako bi ograničio broj čitalaca. Ti radovi na grčkom poznati su u naučnom svetu ali nikada nisu objavljeni u prevodu.
 

Back
Top