Ђукановић демантовао признавање Косова

Poruka
74.522
Председник владајуће црногорске Демократске партије социјалиста против стварања великих држава по етничком принципу
Мило Ђукановић
djukanovic.jpg


Председник владајуће црногорске Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић није најавио да ће Црна Гора признати независност Косова, као што су то пренели поједини медији, саопштено је из његовог кабинета. Након што су неке агенције и медији објавили да је Ђукановић у интервјуу сарајевској телевизији „Хајат” у суботу увече најавио да ће Црна Гора признати независност Косова ако то учини Европска унија, Ђукановић је јуче поновио „познати став Црне Горе да ће следити политику Европске уније” и истакао да свакако неће журити с признањем независности, чије проглашење најављује влада у Приштини.

Лидер ДПС-а је рекао да је Црна Гора заинтересована за постизање одрживог решења косовског питања, које ће гарантовати стабилност региона, наглашено је из кабинета Ђукановића. Додаје се да је он оценио да сада треба приступити коначном облику решења за Косово и да оно буде одрживо и обострано прихватљиво.

– У разговору са међународним сарадницима свима скрећем пажњу да решавањем тог питања не смемо оставити било какав простор за обнову идеја о стварању неких великих држава кроз обједињавање по етничком принципу. То апсолутно не смемо дозволити јер ране из тих тема још су свеже и на овом простору и у сећању Европе – казао је Ђукановић.

Бивши црногорски премијер је у интервјуу сарајевској телевизији истакао улогу Србије и њен значај за стабилност у региону и оценио да она може предводити интеграције свих земаља Западног Балкана у ЕУ. У том контексту, он је указао да „Црној Гори не припада улога барјактара када је независност Косова у питању” и нагласио да „Црна Гора неће журити да га призна”. Он је подсетио да се Црна Гора недвосмислено заложила за то да решење за Косово буде договорено између две стране, али исто тако тврдила да је време за решавање косовског проблема уверена да нема никаквог смисла даље јаловити то питање односно одлагати решење.

– Показало се свих ових година од 1999. када је СР Југославија прошла кроз сукоб са Натом, да проток времена само сужава маневарски простор за оптирање различитих решења за косовски проблем – навео је Ђукановић, објашњавајући да је ЦГ по питању Косова увек упућивала избалансиране поруке „не због допадљивости нашег дипломатског жаргона, већ због своје специфичне унутрашње политичке ситуације”.

– Верујемо да Црна Гора, као и свака друга држава региона, решавању косовског и свих других проблема на Балкану најбоље може помоћи ако сама чува своју стабилност. На тај начин допринећемо учвршћивању регионалне стабилности и стварању слике о Балкану, која ће дати неке поузданије гаранције свим кључним међународним политичким и економским факторима, који размишљају о нашем региону – рекао је Ђукановић и нагласио да решење за Косово треба да буде договорено између две стране.

Реагујући на првобитну медијску интерпретацију Ђукановићевог интервјуа, портпарол Демократске странке Србије Андрија Младеновић изјавио је да „нико не сумња у спремност и ангажованост Мила Ђукановића да подржи разбијање Србије од стране албанских сепаратиста”. Он је изјавио да „најава Мила Ђукановића да ће Црна Гора нелегално признати лажну државу Косово представља јасну поруку Црне Горе”, те да ће „и Србија адекватно одговорити Црној Гори на њено признање лажне државе коју албански сепаратисти спремају да прогласе једнострано”.

Према таквим интерпретацијама, Ђукановић је у интервјуу за сарајевску телевизију рекао да ће „у коначници Црна Гора, као и све земље региона, признати независно Косово”.

Танјуг
[објављено: 28/01/2008]
 

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
37.169
Milu bi bolje bilo da se ne zayebaje sa Kosovom. Na severu CG zive srpski nacionalisti takvog kalibra da su burazeri nam iz RS-a za njih male bebe. To pred svaki obrok organizuje porodicno prelistavanje kosovskog ciklusa.

Predlažeš da onda i ti Srbi u CG traže nezavisnost jer oni, kao i Srbi u matici, NE ŽELE IĆI U EU!:D
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.