Đukanović brutalno preti SPC! Obnovićemo autokefalnost crnogorske crkve i ispraviti istorijsku nepravdu!

anajade

Elita
Poruka
15.484
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je saopštio da će se "obnovom autokefalnosti ispraviti istorijska nepravda"

Dopadalo se o nekome ili ne, na tom pitanju će se vrlo predano raditi, poručio je Đukanović, dodavši da Srpska pravoslavna crkva "čuva infratsrukturu ideje Velike Srbije".

- Danas Srpska pravoslavna crkva pokušava da na bilo koji način, dakle, kroz razne forme, opstruira ono što su evropska htenja i evropske ambicije savremenog crnogorskog društva, želeći na taj način da čuva vjerski monopol u Crnoj Gori, da opstruira uspostavljanje pravne države i da nastavi da koristi ono što joj, saglasno pravnom sistemu Crne Gore, ne pripada - rekao je Đukanović.
ekao je da je ostao "jedan važan korak kojim ćemo takođ ispraviti jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku XX veka".

- A to je obnova Crnogorske autokefalne crkve i da, dopadalo se to nekome ili ne, da ćemo na tome vrlo predano raditi jer je to u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima Demokratske partije socijalista, kao temeljnog oslonca savremene Crne Gore - zaključio je Đukanović.
https://informer.rs/vesti/drustvo/440932/djukanovic-brutalno-preti-spc-obnovice
 
dodavši da Srpska pravoslavna crkva "čuva infratsrukturu ideje Velike Srbije".

Ја мислим да овај аргумент никада неће пресушити код црногорских, хрватских и беј-ха политичара.

Увек ће неке контроверзне одлуке бити у духу спречавања рађања идеје Велике Србије, а њихови гласачи безмозгаши ће се увек палити на исту фору.

Одрадише Воја и Драле опасан посао '90-их, улили су свима у региону страх у кости.
 
ova dzukela ateista ali koristi ovo da zavadi i da pukne..
Pući će ali malo sutra. Sve pravoslavne države imaju sopstvene pravoslavne crkve i tu su krivi pravoslavci što su tako uspostavili pravilo. Po državama su hteli posebnosti i nisu hteli da im centar bude u Carigradu ili u Moskvi kao katolicima u Rimu. Milo samo koristi to pravilo.
 
Pući će ali malo sutra. Sve pravoslavne države imaju sopstvene pravoslavne crkve i tu su krivi pravoslavci što su tako uspostavili pravilo. Po državama su hteli posebnosti i nisu hteli da im centar bude u Carigradu ili u Moskvi kao katolicima u Rimu. Milo samo koristi to pravilo.
provocira srpski narod,..to mu je zadatak..ebe se njemu za crkvu..
 
Pući će ali malo sutra. Sve pravoslavne države imaju sopstvene pravoslavne crkve i tu su krivi pravoslavci što su tako uspostavili pravilo. Po državama su hteli posebnosti i nisu hteli da im centar bude u Carigradu ili u Moskvi kao katolicima u Rimu. Milo samo koristi to pravilo.

Мхм, супер му иде план за сада.

Нико им не признаје аутокефалност, на челу им је група рашчињених свештених лица из СПЦ и скоро да немају никакву инфраструктуру.

О томе су требали раније размишљати, па док су могли, да одраде све по македонском моделу.

Сада су ипак другачија времена.
 
https://www.dw.com/sr/bitka-za-crkve-i-manastire/a-49110984


Crna Gora
Bitka za crkve i manastire


Montenegro Auferstehungskathedrale in Podgorica (DW/R. Krackovic)

Sve crkve i manastiri koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Srbiji 1918. godine, a koji kasnije nisu na zakonit način prešli u svojinu neke verske zajednice, postaće državna imovina, predviđeno je predlogom novog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je nedavno usvojila crnogorska Vlada. Zakon se radio 4 godine, javne rasprave su bile praćene i incidentima a od početka se ovoj odredbi snažno suprotstavila i najveća crkva u Crnoj Gori – Mitropolija crnogorsko – primorska (MCP).

Crkveno pitanje u Crnoj Gori već godinama je i politička tema, naročito od odvajanja od Srbije 2006. godine, s obzirom da je Mitropolija deo Srpske pravoslavne crkve (SPC). Vlast na to ne gleda blagonaklono, deo njenih pristalica MCP naziva i „okupatorskom crkvom" ali njihova Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) i dalje ima mnogo manje vernika. Uz to, ona je nekanonska odnosno nije priznata od Carigradske patrijaršije.

Svako malo, vlast i Mitropolija su u klinču. Nedavno je Vlada krenula da ruši nelegalno sagrađenu krstionicu Mitropolije kod Tivta ali su se kod nje okupili vernici i odbranili je. Pristalicama CPC posebno bode oči to što vlast ni nakon 14 godina nije sklonila metalnu crkvu sa planine Rumije kod Bara, koja je takođe nelegalno postavljena 2005. i to helikopterom Vojske tadašnje Srbije i Crne Gore. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, najavio je prošle godine rešavanje crkvenog pitanja u Crnoj Gori. Predlog novog zakona je prvi korak na tom planu ali i, već sada je jasno, tačka novog sukoba države i najbrojnije crkve.

Zakon protiv najveće crkve

„Predloženi zakon je, u stvari, zakon protiv Mitropolije crnogorsko - primorske. Postoji čitav niz članova u kojima samo što nije nacrtana Mitropolija i kojima se ona stigmatizuje. Ovo je u stvari zakon o oduzimanju svetinja Mitropolije ali i ostalih vjerskih zajednica", tvrdi koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić.

S druge strane, u Vladi kažu da apsolutno nema govora o bilo kakvom obliku konfiskacije i nacionalizacije verskih objekata već se samo radi o uvođenju pravnog reda i utvrđivanju šta jeste a šta nije državna svojina.

„Predlogom zakona ne oduzima se imovina nijednoj verskoj zajednici, već naprotiv, štiti se pravo svim verskim zajednicama koje dokažu da imaju pravo svojine na vjerskim objektima i zemljištu", poručuje Žana Filipović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, koje je pisalo zakon.

Filipović dodaje i da ovim zakonom Vlada ispunjava svoju ustavnu i istorijsku obavezu da pitanje slobode veroispovesti u Crnoj Gori uredi modernim zakonom, po najvišim međunarodnim standardima. „Država će štititi imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbediti da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države", najavljuje Filipović.

Bitka oko crkvene imovine

Zakonom je predviđeno da ako neka verska zajednica ima dokaze da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati. Ipak, ako nema takvih dokaza, već je reč o imovini koju je stvarala država Crna Gora i koja predstavlja kulturnu baštinu svih njenih građana, ta imovina biće upisana kao kulturno blago, odnosno državna svojina Crne Gore.

Džomić tvrdi da u doba stvaranja moderne crnogorske države, od 1852. do 1918. godina, crkvena imovina nikad nije bila državna a nije ni kasnije. Podseća i da je Mitropolija nedavno na sudu dokazala da je crkva Svetog Dimitrija na Kruševcu u Podgorici u vlasništvu crkve iako je država pokušavala da je prisvoji.

Filipović, pak, kaže da ako bilo koja vjerska zajednica ne bude imala dokaze o pravu svojine nad crkvama i manastirima, ta imovina će se upisivati na državu.

Kako su verski objekti upisani u katastar?

U Crnoj Gori postoji između 650 I 700 pravoslavnih verskih objekata. Skoro svima raspolaže Mitropolija crnogorsko – primorska gde negiraju česte tvrdnje krugova oko CPC da su ovi objekti upisani na Srpsku pravoslavnu crkvu sa sjedištem u Beogradu.

Velibor Džomić
Velibor Džomić

„To su ordinarne laži jer tako nešto nije ni pravno moguće. Oni su upisani na Mitropoliju i njene eparhije a u knjigama stoji i naš matični broj", kaže Džomić.

Proteklih godina CPC je podnosila i krivične prijave protiv službenika crnogorske Uprave za nekretnine zbog navodnog nezakonitog upisa crkava i manastira na Mitropoliju tokom ratnih devedesetih i poslije referenduma 2006. Džomić kaže da su sve prijave, njih oko 50, odbačene jer su nadležni utvrdili da je sve čisto. Osvrnuo se i na tvrdnje CPC da su neke crkve i manastiri upisani na fizička lica.

„Postoji u nekim listovima nepokretnosti da je upisan mitropolit crnogorsko-primorski i oni tu vide Amfilohija Radovića. Nije to Amfilohije Radović nego mitropolit crnogorsko-primorski kao institucija", dodaje Džomić.

Mitropolija najavljuje otpor

Džomić ponavlja da je ovaj zakon neprimenljiv jer mu nije jasno kako će se dokazivati vlasništvo nad nečim što je već dokazano pred institucijama.

„To je suprotno Ustavu Crne Gore i zdravom razumu i mi ćemo se braniti na svaki način. To znači i pravno ali pružićemo i građanski otpor. Žalićemo se ako nam oduzmu bilo koju crkvu i priložićemo i dokaze, odnosno pravosnažna rešenja iz katastra. Pitajte bilo koga iz katastra da li danas mogu da se menjaju ta rešenja. Ne postoji pravni način da se to uradi. Ovo produbljuje podele među građanima, stvara zlu krv i može da izazove ozbiljne društvene posledice", upozorio je Džomić.

Filipović, s druge strane, objašnjava da procedura utvrđivanja prava svojine na verskim objektima podrazumijeva podnošenje pravno valjane dokumentacije na osnovu koje će o upisu odlučivati Uprava za nekretnine ili sud.

„Zbog kompleksnosti ovog pitanja, mislimo da priču ne bi trebalo zasnivati na pretpostavkama već pustiti da pred nadležnim organima subjekti dostave dokumentaciju i sprovedu postupak", kaže Filipović. Ona kaže da će interese države u ovim slučajevima štititi Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore. Ponavlja da ovaj zakon ravnopravno tretira sve verske zajednice kao i da im država stalno pomaže u jačanju verskog života dodeljujući im ukupno 200 hiljada evra godišnje iz budžeta ali i pomažući u gradnji crkava i manastira.

Ipak, zbog svega će Mitropolija 15. juna, u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, organizovati i Trojičindanski narodni sabor.

„Poslaćemo poruku Vladi da se ne mogu na ovaj način rešavati prava crkve koja su vekovna, neporeciva i nezastariva. Mitropolit Amfilohije pročitaće proglas Vladi i javnosti da nema potrebe da se radikalizuju stvari u Crnoj Gori i da nam treba zakon koji će biti jednak za sve, a ne zakon koji će biti batina za sveštenike i vernike najbrojnije crkve u Crnoj Gori", zaključio je Džomić.
 
Проблем са Информером је што им више нико нормалан не вјерује. Мислим могу они пренијети и коју истиниту вијест, може да се деси, ал џаба, осим оних вјерних читалаца, финалних производа једног процеса ријалитизације, нормални им неће вјеровати.

Зато сам морао провјерити и потражити колико је истинита ова вијест, и могла би бити (ајд и они да убоду), пренијели су је још неки портали, Политика међу њима, па рецимо да је то то.

Уобичајен рукопис Мила Ђуканезеа, по занимању, неуморног борца против тог опаког великосрпског национализма. Сад оно јес' да је необично да се политички врх петља у ствари Цркве, и то отворено, али не мари Мило за те нијансе, он има своје зацртано.
А то је генерисати стално нове анимозитете, нетрпељивости, сукобе, међу (данас) колективитетима између којих се прави вјештачким путем све већи јаз, оних који су остали вјерни коријенима, ономе што им преци бејаху, и онима који би да направе отклон од оног што су им стари били.
Има Мило подршку од ипак озбиљнијег играча, који ради на неспоразумима и сукобима, зато се толико и окуражио.

Мало ће теже ићи са овим наумом, а и реално није лако од секте регистроване у МУП-у као НВО направити вјерску заједницу коју ће уважавати вјерници.
Али и неће лако одустати, те протуве и немају скрупула.
 
On ne preti on najavljuje šta će da uradi.
I ne može tu niko ništa. Hebe se njemu za "veliku Srbiju" i crnogorsku crkvu on hoće punu kontrolu u svom dvorištu a pošto SPC nije legla na rudu i mlatila politiku umesto da se drže svog posla prvenstveno sad će da ih zaboli. Nije bila neka vidovitost predvideti šta će biti.
SPC ako ima imalo mozga da angažuje najbolje međunarodne advokate(ozbiljne i skupe ne neke ruske ili srpske zamlate) i pred sud u Strazburu ili koji već međunarodni ima jurisdikciju za imovinska pitanja jer je to jedino bitno. Nema načina da ga sprečiš da forsira svoju crkvu, crnogorci su većinski rasrbljeni i to se neće menjati barem ne u pravcu u kojem SPC želi, za Vaseljensku patrijaršiju i njeno mišljenje ionako ne mari niko dalje od istanbulskog atara a i pitanje je nakon autokefalnosti UPC i podrške SPC ruskoj crkvi u tom sporu kako će reagovati, EU zabole, Srbija ne može ništa, Rusija em ne može ništa em bi mešanjem u korist SPC zacementirala podršku Đukanoviću sa zapada da "istraje" tako da je to najgluplji mogući potez.
Žalosno ali mislim da će im isporučiti kartu u jednom pravcu jako brzo.
 
On ne preti on najavljuje šta će da uradi.
I ne može tu niko ništa. Hebe se njemu za "veliku Srbiju" i crnogorsku crkvu on hoće punu kontrolu u svom dvorištu a pošto SPC nije legla na rudu i mlatila politiku umesto da se drže svog posla prvenstveno sad će da ih zaboli. Nije bila neka vidovitost predvideti šta će biti.
SPC ako ima imalo mozga da angažuje najbolje međunarodne advokate(ozbiljne i skupe ne neke ruske ili srpske zamlate) i pred sud u Strazburu ili koji već međunarodni ima jurisdikciju za imovinska pitanja jer je to jedino bitno. Nema načina da ga sprečiš da forsira svoju crkvu, crnogorci su većinski rasrbljeni i to se neće menjati barem ne u pravcu u kojem SPC želi, za Vaseljensku patrijaršiju i njeno mišljenje ionako ne mari niko dalje od istanbulskog atara a i pitanje je nakon autokefalnosti UPC i podrške SPC ruskoj crkvi u tom sporu kako će reagovati, EU zabole, Srbija ne može ništa, Rusija em ne može ništa em bi mešanjem u korist SPC zacementirala podršku Đukanoviću sa zapada da "istraje" tako da je to najgluplji mogući potez.
Žalosno ali mislim da će im isporučiti kartu u jednom pravcu jako brzo.

Ово ће бити правна борба између СПЦ и Ђукановића.

Мислим да се неће десити ништа озбиљније, нису у Црној Гори толико расрбљени, ако погледаш мало даље од Подгорице и Цетиња.

Нема још подлогу да истера читаву једну цркву из своје земље.
 
Pravoslavne crkve počivaju na samostalnosti po državama. Jbg šta ćeš kada nismo katolici sa centrom u Rimu. Pravoslavci vole da se dele.
БОЉЕ ЋУТИ и не брукај се, већ си то радио превише пута!

ВАТИКАН и католици су обавили невиђено много ПРЉАВИХ ПОСЛОВА И ЗЛОЧИНА према православном свету,
а ти прљави послови су само мењали интензитет и форму али никада нису престајали. ДОВОЂЕЊЕМ на власт
УЦЕЊЕНОГ Мила Шиптара, отвориле су се нове и невиђене опције за нови круг терора у Дукљанији.

Мило ШИПТАР само наставља идеју изнешену у писму које је 28. децембра 1969. године стигло блаженопочившем
митрополиту Црногорско-приморском Данилу Дајковићу. Два дана раније ово писмо је као препоруку под бројем 22384
писао у Метковићу, а упутио из Сарајева Франциско Паловинети који се представио као специјални изасланик папе.
У писму се наводи да "садашњи народ" у Црној Гори (од комуниста проглашена "црногорска нација" 1.маја 1946.) нема
више ништа заједничко са "некадашњим народом" (?!?) у Црној Гори (историјска српска нација Црне Горе).
Писмо које је похрањено у архиву Митрополије Црногорско-приморске и гласи:

Ваше Преосвештенство, молим да ми опростите на грешкама, али трудићу се да их буде што мање, јер сам по први пут у повјерљивој мисији овдје. Молим да разумијете моје напоре које чиним сам уз припомоћ веома оданих и повјерљивих саучесника, али све то да што боље и савјесније, да најбоље намјере Свете Столице извршим што разборитије уз велику обазривост, нашто сам нарочито упозорен.

Носим Вам специјалну поруку Светог Оца Папе и Његову поруку требам лично да уручим па сам радо прихватио овај напорни пут да се уз његов благослов овјековечи труд и обезбиједи Ваша сагласност и саучешће што је изричита жеља Св. Оца Папе па сам пошао на овај историјски пут који треба да овјековечи Вас.

Но, ево у Сарајеву сам позван у Надбискупију и задржан, хитно обавијештен са напоменом да моментално није погодан моменат - наиме пала би у очи моја присутност на Цетињу, па би могле наступити немиле посљедице и многе непријатности од ненамјерних злих људи Ваше средине, што би омело и много нашкодило постигнутим успјесима у одвајању Ваше Свете цркве од натурене сепаратистичке јереси.

Много се постигло и Св. Отац Папа је веома задовољан и предложио је да би било најбоље да се скине она мала капела и смјести у музеј или Његуше гдје би одговарао намјени, гдје историја тога времена изумрлог старог народа још једино не може да види.

Свима је јасно да садашњи народ нема више ништа заједничко са некадашњим народом оријентисаним великосрпском идеологијом која је злоупотријебила овај народ, који ето може се рећи потпуно изумире. Нови народ са новим навикама и новим животом је народ будућности и нових прегнућа, па је вољан Св. Отац Папа да овај народ свесрдно помогне и да га поврати у праву Христову вјеру зашто је вољан и да уложи велика средства.

Св. Отац Папа је вољан да даде 500 милиона лира као помоћ за израду маузолеја који ти храбри људи тако упорно траже и желе, па ће и Папина помоћ много допринијети, па ће само тражити да у маузолеј буду смјештене кости Луције - Црногорке (Озане Которске), која је још раније прешла у праву Христову вјеру и до смрти била изложена свим прогањањима, али никад није хтјела да ту вјеру осрамоти и остави. Зато ће она бити оглашена Светицом и жеља би била да се њени остаци похране у маузолеј зашто ће бити изграђен велики и диван саркофаг који ће красити унутрашњост маузолеја. Св. Отац Папа цијениће веома Ваше напоре и велику душевну и просвјетну вриједност, цијенећи Вашу оданост светој цркви, а вјерујући да ће у Вама наићи на сарадника у борби да се успостави у Црној Гори права Христова вјера и осамостали као новорођенче Св. Оца Папе, он је вољан да све жртве поднесе и сва средства за то уложи, па једва чека да се освети Дивни Храм у Титограду и успостави библиотека, доведу мисионари и отпочне помагање тог доброг народа у превођењу правој Христовој вјери.

У томе Св. Отац Папа рачуна на Вашу сарадњу и вољан је да Вам понуди положај међу својим најближим сарадницима а да Ви руководите свим тим пословима уз загарантовану дискрецију. То је била моја мисија и то би била порука коју сам имао да уручим са још многим другим, па како сам спријечен и како су сада заоштрене многе несигурности од пакости људи, то сам обавијештен да приликом посјете Предсједника од стране Пачинелија и додира истог са извјесним храбрим људима Титограда, да се ово сада избјегне и затражи додир или састанак у Загребу или Ђакову, како би се избјегло да се предају новчана средства и награде храбрим људима на мјестима која би била подлога непријатности како тих храбрих људи тако и свег досадашњег успјеха и рада.

Износећи Вам ово молим Вас да разумијете велико интересовање Св. Оца Папе за Ваша велика дјела и љубав према својој пастви која треба да се преведе правој Христовој вјери за што би Ви били најпогоднија личност.

Вјерујем да Вам је познат удио Св. Оца Папе код одвајања македонске цркве, но из специјалних разлога у данашњој вјери, што је било условљено од тих храбрих људи у Скопљу, који су вољни да се у догледно вријеме и тај народ преведе у праву Христову вјеру.

Из жеље да се све то најљепше среди молим да донесете Вашу одлуку гдје би жељели да се лично састанемо и примите све што Вам доносим а Ви ми дадете Вашу сагласност или могућност, доставите Надбискупији Загреб.

Метковићи

С особитим поштовањем, одани покорни Вам Паловинети.


Јеси ли сада нешто сконт'о, Генија? :think:
 
Историчар др Александар Стаматовић
Не треба бјежати од тога да се констатује да Срби у Црној Гори и сви они национални Црногорци који искрено и суштински схватају њен православни идентитет и традицију, долазе сада на црвену линију иза које даље нема повлачења“, упозорава Стаматовић.
Али не треба се заваравати — само снажним, одлучним и јасним одговором у коме би се окупиле на десетине хиљада вјерника, који су спремни по цијену живота да бране светиње, режим се може довести к познанију права“, увјерен је наш саговорник.

ce se znaci gine..
 
БОЉЕ ЋУТИ и не брукај се, већ си то радио превише пута!

ВАТИКАН и католици су обавили невиђено много ПРЉАВИХ ПОСЛОВА И ЗЛОЧИНА према православном свету,
а ти прљави послови су само мењали интензитет и форму али никада нису престајали. ДОВОЂЕЊЕМ на власт
УЦЕЊЕНОГ Мила Шиптара, отвориле су се нове и невиђене опције за нови круг терора у Дукљанији.

Мило ШИПТАР само наставља идеју изнешену у писму које је 28. децембра 1969. године стигло блаженопочившем
митрополиту Црногорско-приморском Данилу Дајковићу. Два дана раније ово писмо је као препоруку под бројем 22384
писао у Метковићу, а упутио из Сарајева Франциско Паловинети који се представио као специјални изасланик папе.
У писму се наводи да "садашњи народ" у Црној Гори (од комуниста проглашена "црногорска нација" 1.маја 1946.) нема
више ништа заједничко са "некадашњим народом" (?!?) у Црној Гори (историјска српска нација Црне Горе).
Писмо које је похрањено у архиву Митрополије Црногорско-приморске и гласи:

Ваше Преосвештенство, молим да ми опростите на грешкама, али трудићу се да их буде што мање, јер сам по први пут у повјерљивој мисији овдје. Молим да разумијете моје напоре које чиним сам уз припомоћ веома оданих и повјерљивих саучесника, али све то да што боље и савјесније, да најбоље намјере Свете Столице извршим што разборитије уз велику обазривост, нашто сам нарочито упозорен.

Носим Вам специјалну поруку Светог Оца Папе и Његову поруку требам лично да уручим па сам радо прихватио овај напорни пут да се уз његов благослов овјековечи труд и обезбиједи Ваша сагласност и саучешће што је изричита жеља Св. Оца Папе па сам пошао на овај историјски пут који треба да овјековечи Вас.

Но, ево у Сарајеву сам позван у Надбискупију и задржан, хитно обавијештен са напоменом да моментално није погодан моменат - наиме пала би у очи моја присутност на Цетињу, па би могле наступити немиле посљедице и многе непријатности од ненамјерних злих људи Ваше средине, што би омело и много нашкодило постигнутим успјесима у одвајању Ваше Свете цркве од натурене сепаратистичке јереси.

Много се постигло и Св. Отац Папа је веома задовољан и предложио је да би било најбоље да се скине она мала капела и смјести у музеј или Његуше гдје би одговарао намјени, гдје историја тога времена изумрлог старог народа још једино не може да види.

Свима је јасно да садашњи народ нема више ништа заједничко са некадашњим народом оријентисаним великосрпском идеологијом која је злоупотријебила овај народ, који ето може се рећи потпуно изумире. Нови народ са новим навикама и новим животом је народ будућности и нових прегнућа, па је вољан Св. Отац Папа да овај народ свесрдно помогне и да га поврати у праву Христову вјеру зашто је вољан и да уложи велика средства.

Св. Отац Папа је вољан да даде 500 милиона лира као помоћ за израду маузолеја који ти храбри људи тако упорно траже и желе, па ће и Папина помоћ много допринијети, па ће само тражити да у маузолеј буду смјештене кости Луције - Црногорке (Озане Которске), која је још раније прешла у праву Христову вјеру и до смрти била изложена свим прогањањима, али никад није хтјела да ту вјеру осрамоти и остави. Зато ће она бити оглашена Светицом и жеља би била да се њени остаци похране у маузолеј зашто ће бити изграђен велики и диван саркофаг који ће красити унутрашњост маузолеја. Св. Отац Папа цијениће веома Ваше напоре и велику душевну и просвјетну вриједност, цијенећи Вашу оданост светој цркви, а вјерујући да ће у Вама наићи на сарадника у борби да се успостави у Црној Гори права Христова вјера и осамостали као новорођенче Св. Оца Папе, он је вољан да све жртве поднесе и сва средства за то уложи, па једва чека да се освети Дивни Храм у Титограду и успостави библиотека, доведу мисионари и отпочне помагање тог доброг народа у превођењу правој Христовој вјери.

У томе Св. Отац Папа рачуна на Вашу сарадњу и вољан је да Вам понуди положај међу својим најближим сарадницима а да Ви руководите свим тим пословима уз загарантовану дискрецију. То је била моја мисија и то би била порука коју сам имао да уручим са још многим другим, па како сам спријечен и како су сада заоштрене многе несигурности од пакости људи, то сам обавијештен да приликом посјете Предсједника од стране Пачинелија и додира истог са извјесним храбрим људима Титограда, да се ово сада избјегне и затражи додир или састанак у Загребу или Ђакову, како би се избјегло да се предају новчана средства и награде храбрим људима на мјестима која би била подлога непријатности како тих храбрих људи тако и свег досадашњег успјеха и рада.

Износећи Вам ово молим Вас да разумијете велико интересовање Св. Оца Папе за Ваша велика дјела и љубав према својој пастви која треба да се преведе правој Христовој вјери за што би Ви били најпогоднија личност.

Вјерујем да Вам је познат удио Св. Оца Папе код одвајања македонске цркве, но из специјалних разлога у данашњој вјери, што је било условљено од тих храбрих људи у Скопљу, који су вољни да се у догледно вријеме и тај народ преведе у праву Христову вјеру.

Из жеље да се све то најљепше среди молим да донесете Вашу одлуку гдје би жељели да се лично састанемо и примите све што Вам доносим а Ви ми дадете Вашу сагласност или могућност, доставите Надбискупији Загреб.

Метковићи


С особитим поштовањем, одани покорни Вам Паловинети.


Јеси ли сада нешто сконт'о, Генија? :think:
Pa da, katolici su krivi što se pravoslavci dele po državama i nacijama. Dokazao si.
 

недеља, 09. јун 2019.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да је запањен изјавом црногорског председника Мила Ђукановића, а у којој је навео да ће „радити на обнови црногорске аутокефалне цркве“.
Amfilohije.jpg


Према митрополитовим речима, то је први пут у историји да „атеиста ствара цркву“.
Ђукановић је оптужио Српску православну цркву да покушава да чува инфраструктуру идеје „велике Србије“ у Црној Гори и поручио да ће радити на обнови црногорске аутокефалне цркве, свидело се то некоме или не.
Црногорски председник је рекао и да неће дозволити да савремена Црна Гора живи под диктатом једне верске организације која представља реликт прошлости, јер не може да схвати да је то време одавно прошло.
„Ја сам био запањен овим што сам чуо од председника Црне Горе, човека који је наследник комунистичке власти и који се јавно декларише као атеиста“, истакао је митрополит Амфилохије за РТС.
С друге стране, додао је Амфилохије, он приговара како неће црква да се меша у политику, а покушава да буде глава цркве, да ствара своју цркву.

„То је први пут у историји да атеиста ствара цркву“, закључио је митрополит Амфилохије.


 
Ово ће бити правна борба између СПЦ и Ђукановића.

Мислим да се неће десити ништа озбиљније, нису у Црној Гори толико расрбљени, ако погледаш мало даље од Подгорице и Цетиња.

Нема још подлогу да истера читаву једну цркву из своје земље.
Pa da, katolici su krivi što se pravoslavci dele po državama i nacijama. Dokazao si.
Не вреди теби сугерисати ни објашњавати! Једноставно, ти си и на ову као и сличне теме
веома неука особа која дркељише својим незнањем на "Крсти". Бесмислено је са таквима
покушавати озбиљно разоварати, све обесмислите и строваалите у жабокречину!
 
Baš naprotiv bez imovine SPC nema ni uticaj, kao i u Makedoniji džaba im formalna kanonska nadležnost kada su isterani pre 60-70 godina i tamo više nemaju šta da traže u tom smislu. CPC nakon poklona koji će dobiti ima da sisa Milu dokle god je živ i na vlasti bez minimalnog talasanja i samo će raditi na učvršćivanju crnogoskog "identiteta" i verovatno lojalnosti DPS-u. Dugoročno to će se itekako isplatiti jer nove generacije će jednostavno gubiti bilo kakvu vezu sa srpskim sentimentom čak i u sada tome naklonjenim delovima.Za par decenija se niko neće ni sećati da je SPC bila tu. Sa imovinom SPC niko ne može da istera, mogu da je sapliću ali da je izbace ne i ostaje i uticaj ako nikakav drugi onda makar da održe koliko toliko taj neki srpski sentiment još neko vreme.
Ali realno je zicer da će Milo bolje odigrati i završiti se debaklom SPC. Jedino ako se nagode nešto ali mislim da je kasno sada jer je ovaj krenuo đonom.
 
imovina crkvi nije vazna , vazna je vera

i sta ima veze kako se zove ako siri i propoveda pravoslavlje

spc treba da pozdravi i pokloni sve te zgradurine , u cilju manjeg problema medju pravoslavnom bracom.

Овде је питање много сложеније од самих објеката.

За време Османлија Срби су свој идентитет сачували превасходно због религије, где је велику улогу такође играла и Пећка Патријаршија.

Погледај број Срба у Македонији пре и после стварања Македонске Православне Цркве и одузимања 99% објеката СПЦ тамо.

Ово питање је јако важно, јер може изазвати то да ће за 50 година и Херцег Нови и Никшић постати антисрпски настројени, а то значи да смо изгубили и Црну Гору.
 

Back
Top