Ђорђе Вукадиновић : "Међународно право" и сила лицемерје као принцип

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Smorisha

Buduća legenda
Poruka
34.957
Ђорђе Вукадиновић
недеља, 13. март 2022.
Исправите ме ако грешим. Нешто се не сећам да су 1999. а и касније, спортисти из САД и других НАТО држава били избацивани са спортских такмичења зато што су те земље драстично кршиле међународно право и без одобрења Савета безбедности УН сурово бомбардовале и вршиле агресију на суверену земљу?
Сећам се да су због санкција и „српске агресије“ оштећене каријере и животи читавој генерацији сјајних спортиста из Србије и СРЈ
Напротив. Сећам се да је, својевремено, због „злочина“ мешања политике у спорт – а, заправо, због мајице са натписом „Косово је Србија“ – пливач Милорад Чавић остао без медаље и да му је практично уништена каријера. Сећам се да су због санкција и „српске агресије“ оштећене каријере и животи читавој генерацији сјајних спортиста из Србије и СРЈ.
А сада се масовно и готово хистерично руски спортисти протерују са такмичења и суспендују или искључују из буквално свих међународних организација и савеза. Па, су, чујемо, под удар дошле чак и руске мачке, којима ће, „због руске агресије“, такође бити ускраћено учешће на међународним мачјим такмичењима. Док, с друге стране, најразличитије манифестације подршке светских спортиста Украјини постају део обавезног програма скоро свих спортских догађаја. И нико не говори о „недопустивом мешању политике у спорт“.
Буквално сваког 24. марта, поводом почетка НАТО бомбардовања, слушао сам од истих људи како „не треба гледати ствари поједностављено“ и да „морамо узети у обзир ширу слику“. И да је „важно видети шта је све НАТО интервенцији претходило“. И како је, заправо – а мисли се, наравно, на Милошевића – „крив онај који је народ изложио НАТО бомбама“.
%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B14.png

А сада, наједном, када је реч о Украјини, те исте особе постају ватрени поборници „међународног права“. И не занима их више „контекст“, ни оно што је сукобу претходило. И не говоре више да је „криво украјинско руководство које је народ изложило погибељи“. Не. Сада се вози само „чисти хуманизам“ и безусловна „подршка територијалном интегритету“.
Да ли је суверена и независна Куба имала суверено право да суверено одлучи да на својој сувереној територији инсталира руске ракете? И да ли је Кенеди био "лудак" и "Хитлер" када је, по цену светског рата,ултимативно тражио да се у интересу америчке националне безбедности те ракетеуклоне? Да ли су грађани Италије били „суверени“ да изаберу власт по свом нахођењу – или је деценијама владало неписано, али „гвоздено“ правило да комунисти не могу да уђу у владу?
Или, ако хоћете свежији и ближи пример: Зашто није могуће (а знамо да није) да, рецимо, Демократски фронт, овакав какав је, буде равноправни члан владе независне и суверене Црне Горе? Или зашто то, годинама уназад, све док се нису „унапредили“, у Србији нису могли радикали?
Хоћу да кажем: суверенитет и међународно право нису самопослуга нити аутомат за кафу, па да уђете или притиснете и узмете шта вам одговара. А управо тако су третирани у деценијама америчке постхладноратовске доминације
И шта би са територијалним интегритетом Сирије, по чијој територији већ скоро деценију бесправно вршљају стране, америчке и турске трупе, противно вољи тамошњих власти и упркос захтевима да се оне повуку?
Хоћу да кажем: суверенитет и међународно право нису самопослуга нити аутомат за кафу, па да уђете или притиснете и узмете шта вам одговара. А управо тако су третирани у деценијама америчке постхладноратовске доминације. И зато садашњи западни и НВО ламенти над лешом међународног права и начела територијалног интегритета и суверенитета делују, најблаже речено, лицемерно и неуверљиво.
1646206806-profimedia-0665130034-1536x864.jpg

Исте су силе, иста мржња, исте манипулације и спинови. И, заправо, ТО је онај главни разлог због којег српско јавно мњење у већини, овако здушно, па понекад чак и мало некритички навија за Русију
Но, свет може да реагује овако и онако – мало интереси, мало различите информације, дезинформације, предрасуде, површност итд. Али онај ко је доживео 1999. и видео ко се све и са каквом реториком био дигао на Србију, нема и не може да има много дилеме о томе шта се сада дешава. Исте су силе, иста мржња, исте манипулације и спинови. И, заправо, ТО је онај главни разлог због којег српско јавно мњење у већини, овако здушно, па понекад чак и мало некритички навија за Русију. Нема то толико везе са конкретном ситуацијом у Украјини и Путином, а поготово не са деловањем руске „меке моћи“, „агентура“ итд. Ништа од тога. Већ, напросто, негде у дубини, људи у Србији осећају да смо и ми и Руси, у суштини, жртве истог глобалног жрвња.
И зато ова скандирања и мурали. Зато онако масован скуп подршке Русији испред споменика цару Николају и испред руске амбасаде у Београду. Није овде у питању подршка разарању било кога (а поготово не Украјине, за чији народ и овде постоји велика емпатија), већ се ради о спонтаном гесту отпора према описаном белосветском лицемерју и манифестацији подршке руском народу који је, објективно говорећи,тренутно изложен бруталној кампањи мржње која је врло слична оној којој су некада били изложени Срби и Србија.
ukrajina2.jpg

Није до краја јасно да ли је ово што се тренутно догађа на истоку Европе последица нечијег великог и злог Плана, или је више плод глупости, ароганције и површности светске политичке елите, која је годинама бахато игнорисала жалбе, молбе и упозорења која су долазила из Москве. Но, у крајњој линији, то је све мање важно. Свет је на прагу великог и страшног сукоба, који далеко премашује границе Украјине. То не виде или само они који су слепи, или они којима је глобално заглупљивање и слепило пројектовани задатак и циљ.

(бивши народни посланик и уредник НСПМ)
 

Mystic+

Legenda
Poruka
69.768
Добродошли у Други хладни рат.

ДА.

Стим да је претходни хладни рат био биполарни, а овај ће бити мултиполаран са међ.реал-политиком (без МП и принципа УН)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.