Đedović Handanović: Srbija dala dodatna uveravanja da će Rusi izaći iz NIS, čekamo odgovor

Dе Sisti

Stara legenda
Poruka
92.721
Значи, Вучић се заклео пред иконом свог свеца Кремљофија Красног да ће ишћерати Путина из НИС.
Очекујемо врло опипљив план за то, са доста контролних тачака, где ће будно око службеника ОФАК процењивати да ли се у пракси примењује никад већа заклетва Вучића.

https://www.021.rs/info/biznis-i-ek...avanja-da-ce-rusi-izaci-iz-nis-cekamo-odgovor

Đedović Handanović: Srbija dala dodatna uveravanja da će Rusi izaći iz NIS, čekamo odgovor​

26.11.2025.​

14:19​

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je Vlada Srbije pružila dodatna uveravanja SAD da će Rusija izaći iz vlasništva u NIS-u.
Đedović Handanović: Srbija dala dodatna uveravanja da će Rusi izaći iz NIS, čekamo odgovor

Foto: Beta (Miloš Miškov)
Ona je dodala da se odgovor iz Vašingtona u vezi sa produženjem licence za rad NIS-a očekuje tokom današnjeg dana ili noći.

"Sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo šta će biti odgovor iz Vlade SAD, jer su oni ti koji odlučuju o sankcijama. Mi smo ti koji možemo da damo dodatna uveravanja da će ruski vlasnici izaći iz vlasništva kompanije. Mi smo ta dodatna uveravanja juče i dali", rekla je ona nakon sastanka u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.
Istakla je kako je važno da se pregovori oko promene vlasničke strukture u NIS-u uspešno okončaju što pre.

"Važno je da ne bude ometanog rada i da snabdevanje našeg tržišta bude obezbeđeno. Mi smo spremni da donesemo sve relevantne odluke koje su neophodne da bi se to i desilo", kazala je Đedović Handanović.

Podsetila je da su SAD već dale dozvolu da se pregovori u vezi sa izlaskom ruskog kapitala iz NIS-a vode do 13. februara i ocenila da će država imati dovoljno vremena da reaguje u slučaju da pregovori budu neuspešni.

"Pregovori su započeti, ali ne mogu da se završe za sedam ili osam dana i zato smo tražili dodatno vreme. U slučaju da ne budu uspešni ili da ih Vlada SAD ne odobri država će sa svojim relevantnim institucijama stati upravo i uraditi ono što je neophodno, doneti određene odluke da bi kontrola nad NIS-om bila preuzeta, odnosno da ne bi bila više u rukama ruskih vlasnika", navela je Đedović Handanović

Pregovori su započeti, ali ne mogu da se završe za sedam ili osam dana i zato smo tražili dodatno vreme. U slučaju da ne budu uspešni ili da ih Vlada SAD ne odobri država će sa svojim relevantnim institucijama stati upravo i uraditi ono što je neophodno, doneti određene odluke da bi kontrola nad NIS-om bila preuzeta, odnosno da ne bi bila više u rukama ruskih vlasnika", navela je Đedović Handanović

ДаклеМ:
1) Ако добију додатно време, то неће бити дуго
2) Ако преговори не успеју, држава се обавезује да предузме мере.

Што ће рећи, А.Ф. ВУчић заклео се да Руси НЕЋЕ ВИШЕ БИТИ власници НИС

"Sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo šta će biti odgovor iz Vlade SAD, jer su oni ti koji odlučuju o sankcijama. Mi smo ti koji možemo da damo dodatna uveravanja da će ruski vlasnici izaći iz vlasništva kompanije. Mi smo ta dodatna uveravanja juče i dali", rekla je ona nakon sastanka u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Ameri verovatno nisu tražili "uveravanja" da će neko izaći iz vlasničke strukture već da zaista izađe iz vlasničke strukture što se nije desilo.

Tako da Vučić i Đedovićka sa "nestrpljenjem očekuju" odgovor od Amera iako im prodaju maglu a jasno im je rečeno šta treba da se uradi.

Drugi problem je što NIS ne otkupi Srbija jer ima pravo preče kupovine. Ovako ako dozvoli da drugi izaberu kupca, to pravo gubimo, što bi bio još jedan štetan potez po energetsku suverenost.

Počele su pripreme za obustavu rada i rafinerije i Petrohemije u Pančevu, a NBS sprema se za prekid platnog prometa sa NIS-om. Predsednik države moli Amerikance da odobre licencu za rad i istovremeno poručuje da je Vlada usvojila njegov predlog da se Rusima da 50 dana da pronađu kupca iako taj rok znači krizu za Srbiju. Vučić ponavlja da nacionalizacije NIS-a neće biti.

Glasno cure poslednje kapi sirove nafte, pa je pančevačka rafinerija prešla u tihi hod.

"Imamo još četiri dana do potpunog zaustavljanja rada rafinerije ukoliko ne dođe do odobravanja licence od američke vlade", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ako Vašington hitno ne bude dao dozvolu za rad, čeka nas, objašnjava Vučić, crni scenario: od ugroženosti NBS, zdravstvenog i bezbednosnog sistema, preko nedostatka hrane, struje i grejanja, pa do skupljeg goriva. I dok najavljuje da će se država protiv krize boriti rezervama, zalihama i uvozom, Vučić objašnjava i da je sprečio Vladu da momentalno nacionalizuje NIS i ubedio je da prihvati njegov predlog da se Rusima, iako Srbija nije u igri, da još vremena da nađu kupca.

"Posle 50 dana ukoliko ne dođe do stvaranja kupoprodajnog ugovora mi nemamo izbora i ni tada nećemo da nacionalizujemo odmah već ćemo da uvedemo svoju upravu i onda ponudimo najvišu moguću cenu i da platimo najvišu cenu ruskim prijateljima. i mi smo spremni da trpimo sve posledice narednih pedeset dana", rekao je Vučić.

"To je neverovatno ponašanje. On je sebe direktno optužio da je u ovom trenutku stavio supremaciju interes Rusije naspram interesa Srbije. Mi moramo da gledamo naš interes i da ne isključimo mogućnost sankcija Rusiji i nacionalizacije NIS-a", smatra bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Na kraju će najverovatnije se ruskim prijateljima uslediti neprijateljsko preuzimanje zaključuje Milan Ćulibrk iz nedeljnika Radar.

"Čekali smo 300 dana, da damo još 50....neshvatljivo zaista. Istovremeno ministar finansija objašnjava predlog budžeta za 2026. u kome je sve najnormalnije. predviđeno je da sledeće godine država samo na osnovu akciza u sledećoj godini prikupi 1,9 milijardi evra...kakve akcize , ako ne bude derivata, ljudi o čemu mi pričamo", naveo je Ćulibrk.

Odmah posle Vučićevog obraćanja javnosti, oglasio se najpre NIS porukom da počinju pripreme za obustavu rada rafinerije u Pančevu i Petrohemije, a potom je i NBS saopštila da se sprema za obustavu platnog prometa sa NIS-om. I dok predsednik države i po cenu krize kupuje vreme Rusima, Moskva još nije zvanično potvrdila da uopšte planira prodaju i traži kupca.

https://n1info.rs/biznis/vucic-i-po...je-potvrdila-da-uopste-planira-prodaju-nis-a/

Значи, Вучић се заклео пред иконом свог свеца Кремљофија Красног да ће ишћерати Путина из НИС.
Очекујемо врло опипљив план за то, са доста контролних тачака, где ће будно око службеника ОФАК процењивати да ли се у пракси примењује никад већа заклетва Вучића.

https://www.021.rs/info/biznis-i-ek...avanja-da-ce-rusi-izaci-iz-nis-cekamo-odgovor

Đedović Handanović: Srbija dala dodatna uveravanja da će Rusi izaći iz NIS, čekamo odgovor​

26.11.2025.​

14:19​

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je Vlada Srbije pružila dodatna uveravanja SAD da će Rusija izaći iz vlasništva u NIS-u.

Foto: Beta (Miloš Miškov)
Ona je dodala da se odgovor iz Vašingtona u vezi sa produženjem licence za rad NIS-a očekuje tokom današnjeg dana ili noći.

Istakla je kako je važno da se pregovori oko promene vlasničke strukture u NIS-u uspešno okončaju što pre.

"Važno je da ne bude ometanog rada i da snabdevanje našeg tržišta bude obezbeđeno. Mi smo spremni da donesemo sve relevantne odluke koje su neophodne da bi se to i desilo", kazala je Đedović Handanović.

Podsetila je da su SAD već dale dozvolu da se pregovori u vezi sa izlaskom ruskog kapitala iz NIS-a vode do 13. februara i ocenila da će država imati dovoljno vremena da reaguje u slučaju da pregovori budu neuspešni.

"Pregovori su započeti, ali ne mogu da se završe za sedam ili osam dana i zato smo tražili dodatno vreme. U slučaju da ne budu uspešni ili da ih Vlada SAD ne odobri država će sa svojim relevantnim institucijama stati upravo i uraditi ono što je neophodno, doneti određene odluke da bi kontrola nad NIS-om bila preuzeta, odnosno da ne bi bila više u rukama ruskih vlasnika", navela je Đedović Handanović
Puze pred Amerikom i jos se hvale, umesto da se stide sto nisu izgradili sistem za "daleko bilo" i evo to je sada doslo do izrazaja.

Pitanje je koliko bi gorivo bilo skuplje ako se uvozi i ako se ne dira rafinerija niti proda, u drugim zemljama koje nemaju svoje rafinerije, je cak i jeftinije.

A uostalom, tranzit moze da ide preko ruskog gasovoda i da nam to Rusi ne naplacuju, ako bismo se opredelili da ne diramo NIS.

Back