Djavo...

Zanimljiva tema.....
Ako otkrijemo simboliku reči Đavo u mitologiji starih religija,možda će nam neke stvari biti jasnije.....

Evo ja sam pronašla neke interesantne informacije na tu temu..

Prvo malo o značenju reči Đavo.
Reč Đavo,Devil,zapravo znači *mali Bog*.U ranom hrišćanstvu se počela koristiti da bi se demonizirali bogovi starih religija ,koje su smatrane suparničkim.Rano hrišćanstvo je proglasilo bogove i duhove starih paganskih religija pogubnima i poistovetilo ih sa davlima. Nimfe, drijade, satiri i duhovi prirode su tako postali vile, a crkva ih je proglasila davlima.
Reč Lucifer,kako se još naziva đavo,je latinskog porekla,nastala od dve reči *lux* što znači svetlost i *ferre* čto znači doneti.....U slobodnom prevodu *donosilac svetlosti*.

Slovenska religija
Kod nas Slovena ,mitološki, Đavo je ,po predanju Sv.Save ,bio Dabog.Dabog je crno i hromo božanstvo donjeg sveta,gospodar mrtvih,zaštitnik stoke,zaštitnik vukova.Takođe je nazvan Daba,Dabo i Hromi Daba.Dabog je po predanju bio pronalazač i zaštitnik kovačke veštine ,kao i zaštitnik plemenitih metala (srebra,zlata).
Uvodom i prihvatanjem Hrišćanstva funkcije Daboga su prenete na hrišćanske svetce (Sv.Jovana,Sv.Savu,Sv.Arhanđela,Sv.Đorđa,Sv.Nikolu,Sv.Mratu),a lik Daboga je preobražen u Sotonu ili Hromog Dabu.Jedna od hipostaza Dabogovih je verovatno i Vid, božanski vidar cije je ime sacuvano u velikom srpskom prazniku Vidovdanu. Car Trojan sa tri glave, koji se pominje u jednoj skaski, verovatno je božanstvo blisko Triglavu jer je opisan kao noćni konjanik.
Takodje se u nas Slovena Černobog poistovećivao sa đavolom,on je bio Bog podzemnog sveta,a kasnije mu hrišćani daju naziv đavo.

Persijska religija
U persijskoj religiji (Zaratustrizmu) postojala su dva boga. Dobar Bog je bio Ahura Mazdi,a loš iliti Đavo ,bio je Ahriman.Zaratustrizam je prva religija koja nije pravila razliku izmedju bogatih i siromašnih,zato je i bila masovno prihvaćena u to vreme.
btw......Reč Bog potiče iz Persije.

Britanska mitologija
U britanskoj mitologiji psi su povezani sa smrću i podzemnim svetom. Cak se i za obične pse smatra da mogu videti duhove, te da mogu predvideti nesreću ili smrt svog vlasnika. Pas koji nocu zavija je znak smrti. Postoje mnoge price o psima duhovima ili fantomskim psima, obicno su to crni psi koji opsedaju usamljena mjesta. Psi duhovi opsedaju severne i istocne obale Britanije. To je možda izraz kolektivnog sjecanja na vikinške osvajace, koji su sa sobom donijeli price o Odinovim psima. Blatne ravnice istocne Anglije (Engleske) nastanjuje fantomski pas poznat kao Crna psina ili Stara psina («shuck»), a ime je nastalo od staro saksonske reči succa- đavo. Razlicito ga opisuju- ili ima jedno oko na sredini glave ili ima plamtece crvene oči ili čak bez glave ali sa lebdecim očima ispred tela. Crni pas je često povezan sa magijom, demonskim silama i smrcu, te se često pojavljuje da najavi smrt.Ovde vam preporučujem knjigu *Bakstervilski pas*
TAMNI COVEK
Izraz za vilenjaka, jer vecina ima tamnu boju kože. Tokom suđenja vešticama u Britaniji, navodi se da su veštice imale intenzivne kontakte sa «Tamnim covekom», tada se smatralo da je to đavo.

Asirska mitologija
Asirci su sa đavolom poredili buntovno ,morsko čudovište koje su nazivali Rahab.

Grčka mitologija
Kod grka Đavo ili Sotona nazivao se Heosphoros,što u prevodu na engleski znači *down bringer*.Takodje su ga grci nazivali *jutarnja Zvezda*(morning star) ,ili *dnevna Zvezda* (day star),a u književnosti u grka nazivan je *"bringer of the Dawn".Naziv *morning star*,za đavola ,možete naći u Odiseji..

Rimska mitologija
Pošto su rimljani bili zagriženi astrologijom i astronomijom,oni su planetu Veneru nazivali Luciferom...ili đavolom.Zato što je Venera (Lucifer) jedna inferiorna planeta,u tom smislu da njena orbita leži između orbite Zemlje i Sunca,i kada se gleda sa Zemlje nikada ne može da se popne visoko na nebo.Može se videti na istočnom jutarnjem nebu,sat vremena pre nego što Sunce izađe,i na zapadnom večernjem nebu ,sat vremena pošto Sunce zađe.Venera (Lucifer) je najsvetliji objekat na nebu posle Sunca i Meseca.Drevni narodi nisu mogli da razumeju kako je ne mogu videti noću ,kao druge planete.Verovali su da Luciferov pad sa nebesa objašnjava ovu astronomsku pojavu.Lucifer (Venera) je sijao tako jako zato što je želeo da preuzme tron od Saturna i Jupitera.

Jevrejska religija
*How have you fallen from heaven, Lucifer, the morning star? You have been cut down to earth, You who cast lots on nations.* (*Kako si pao sa nebesa,Lucifere ,jutarnja zvezdo? Bio si odbačen na Zemlju,ti koji si mnogo koštao narod*)
Takodje nazvan *morning star*....*jutarnja Zvezda....Za nju su vezivali kralja Vavilona.
Kasnija jevrejska tradicija ,koja je mnogo poznatija sadašnjoj crkvi,elaborira *o padu andjela*,pod vođstvom Samhazai ("the heaven-seizer"),i Azael (Enoch).
Đavola takodje nazivaju i Helel.

Dosta od mene....ajd sad vi malo pišite
 
Dobar broj naših mitologa smatra kako je srpski vrhovni bog imao svojstva htoničkog božanstva,tako da se i mitski lik đavola dovodi najbliže odnose sa tim božanstvom:nijedan srugi demon nije preopterećen tolikim nasledstvom iz stare vere kao đavo.Prema Čajkanoviću đavo je protivnik Božiji ,neprijatelj ljudski,personifikacija greha i zla.U skaskama sa dinarskog prostora često se žena dovodi vezu sa đavolom,odnosno đavo je stvorio ženu.
Đavo je demon donjeg sveta,crne je boje,kao i drevni srpski bog,đavo je hrom.
On dakle živi u vodi,viru,a među njima postoji,krivi,šepavi đavo.On se najzad bavi kovačkim zanatom.Đavo se se veoma razume u lekarstvo kao i Vodan iHermes,odnosno kao i naši sveci koji su zamenili Daboga.
Najzad,vrlo je važno da da se i dan-danas đavo naziva imenom ili epiklezom,nekadašnjeg našeg vrhovnog boga,to ime je Daba koji je hiporistik od imena Dabog......
 
Vec sam se zabrinula za temu, kad ono... :-)


Djavo, grcki DIABOLOS, vladar pakla, nasuprot Bogu na nebu.
Kazu da atributi njegovi poticu prvenstveno od etrurskog demona donjeg sveta Haru:

nos - kljun orlusine
usi- siljate
krila- slepog misa, da bi se razlikovali od krila andjela
zubi- kao u vepra
nosi cekic, kao simbol smrti
nosi telesne osobine jarca- rogovi, noge, rep

( Ovakav podseca na grckog boga prirode PANA, inace, vrlo stari bog stada i pastira, sklon smehu, svirci i igri, a kao jedno od bozanstva plodnosti, vrlo zaljubljive naravi. Poznat po tome sto je progonio nimfu Siringu, koja mu je pobegla tako sto se pretvorila u trsku, od koje je on napravio sviralu, a prihvatili su je svi cobani. Jedan je od retkih paganskih bozanstava koja su imala i svoju ulogu u hriscanstvu. Kako prenosi Plutarh, za vreme cara Tiberija, putnici na jednom brodu koji se nalazio juzno od Krfa, tri puta culi su glas koji je saopstio da je "veliki Pan mrtav". Ovo se tumacilo kasnije u teoloskim spekulacijama kao poruka o Hristovom vaskrsenju, odnosno konacnu smrt paganskih bogova. Mada je Pan simbol netaknute prirode, Arkadije i pastoralnog pesnistva.)

Djavo cesto otpozadi ima drugo lice ( kao bog Janus, rimski cuvar vrata i praga), ali i tri, kao pandan Svetoj Trojici koje njegovi podanici moraju da poljube, a taj poljubac se zove poljubac srama, OSCULUM INFAME!
U narodnim legendama pojavljuje se i kao figura koja ne izaziva uvek strah, vec u zelenoj ili crvenoj odori, pa cak kao lep i zavodljiv "knez", ali kome su ledja razjele zabe, crvi i zmije. Lepi knez, Mefisto.
Zmije, zmajevi, cak i lav, i lisica su njegovi simboli, kao i crvena ptica, crvenkasta veverica, bazilisk i kukavica.

U grckoj vladar Donjeg sveta i gospodar mrtvih je Had, brat Zevsa i Posejdona. Turoban i nemilosrdan, ali ne i zao. Grci nemaju pravog Sotonu! Nisu mu se podizali hramovi, jer se od njega ne trazi usluga i nista ne ocekuje. Ozenjen Persefonom.Po njemu se naziva Donji svet uopste.

Sta je sa egipatskom mitologijom?

U paganskim mitologijama nijedan bog nije ni samo dobar ni samo zao. U hriscanskoj je sve pojednostavljeno. A, cini se, da su svi moguci negativni atributi mnogih bozanstava, prepisane djavolu.
Mene zanima, prvenstveno zbog nekih licnih stvari, koliko se djavo moze dovesti u vezu sa Dionisom. Ne samo u mitoloskom smislu.

Preporuka za literaturu, dobrodosla.
Ne mogu vise da kuckam.:)
 
Po Hriscanstvu, djavo ili Satana je bio prvi medju andjelima. Ako je bio andjeo morao je da bude veoma lijep.
Po predanju taj prvi andjeo se uzoholio i pozelio da se odcijepi od Boga. Poslije toga je nastupio njegov pad u tamu. Samim tim sto se odmetnuo od svjetlosti postao je tama.
Ljudi su ga okarakterisali kao nesto lose pa prema tome su mu dodijelili i ruzan izgled.
Njegov pad se smatra silaskom na Zemlju i prema tome Zemljom i nasim svijetom vlada on.
Sve ljepote poroka, bogatstvo, ovozemaljska sreca su njegovo djelo, tj. ljepak za one koji su skloni sami po sebi padu ili posrnucu, dok je zivot pun odricanja pravi put.
Takodje Hriscanstvo nudi nadu onima koji se citav zivot zlopate i idu trnovitim putem jer ovozemaljski zivot nije sve.
Toliko o religiji i njenom tumacenju djavola.
 
ђаво је пали анђео, некада први међу анђелима који је хтео да буде као БОГ, и због гордости је устао против ТВОРЦА, после поражен од стране Анђеоске војске по командом Архангела Михајла бива протеран са небеса и са њим 1/3 Анђела које је успео да затрује својим грехом.
 
djavo je varao ljude kroz istoriju uzimanjem ljudsko - zivotinjskog oblika i uloge bozanstava tako da su mnogobozacke religije i kultovi slavili: apolona, baala ( ili vaala ) i jos mnoge. Vaal je jedan od najstarijih kultova laznih bogova - palih andjela i njegovo ime se pominje u Mesopotamiji i dugo je taj kult vladao kroz istoriju. Starozavetna a kasnije Hriscanska nauka i religija precizno rastavlja demonsko od Bozanskog i slavi Hrista kao spasitelja. Prvi zapisi o slavljenju demonskih bozanstava su upravo u Mesopotamiji gde su i zaceti prvi gradovi u istoriji kao sto je Ur ciji ostaci su pronadjeni krajem 19 veka.
 
Da li je neko primetio da pomen djavola i prica o njemu nimalo ne smeta niti iritira ali pomen Boga, Hrista, vere, pravoslavlja izaziva erupciju najprostackijih i najvulgarnijih reakcija nekih likova na ovom forumu?
 
9610ministrycleared8ks.jpg
 
Evolucija postoji samo u sotonskom delovanju na ljude tako da vreme kultova laznih bogova ( postoje samo jos u Indiji i nekim zabitima u svetu ) polako smenjuje vreme kulta samog satane uporedo sa narastajucim Hriscanskim delovanjem kao i najnovija pojava laznog mesijanstva - Hriscanstva koje je nauka laznog Hrista - satane ciji propovednici i ucitelji plave svet cineci to u skladu sa globalizacijom tj. " konacnim ujedinjenjem sveta " pod kisobranom laznog mesijanstva. Kult baala, velzevula ( belzebuba ) i ostalih " bozanstava " se neguje u " najvisim " krugovima posvecenih dok moderni ateizam, vezan za materijalno cini temelj modernog svetskog poretka. Moze se otici mnogo dalje ispitujuci tajna drustva, bratstva i ostala udruzenja kao i delovanje bezbrojnih sekti i opet ce se doci do zakljucka - djavo ne miruje i ne treba ga potceniti.
 
King 7:
Da li je neko primetio da pomen djavola i prica o njemu nimalo ne smeta niti iritira ali pomen Boga, Hrista, vere, pravoslavlja izaziva erupciju najprostackijih i najvulgarnijih reakcija nekih likova na ovom forumu?

ne, niko to nije primetio zato sto se to ne desava..
uosalom, cak i da je tako, onda bih rekao da djavo ima bolji marketing....
 
A ko vas uopste salje na moju pricu? Sta to vas toliko intrigira? Malo - malo pa mi cepate nogavice. Trazite paznju na nekom drugom mestu, jurite ribe. Ne dosadjujte pokusavajuci da mi se nametnete jer nemam nameru da provedem vece u zvatanju sa vama.
 
Ja ne znam zašto se ti toliko primaš na svaki post koji nije hvalospev i traktat o Bogu. Ovo je forum, a čak ni tema nije tvoja nego je otvorila Divlja. Znači, ako nećeš dijalog i konverzaciju, idi u crkvu pa tamo možeš sam sa sobom do mile volje.

Ja sam nihilista. Verujem doduše u čoveka. I u dobro, koje se sa zlom bori od iskona. Da nema te borbe, zlo bi od samog početka zavladalo svetom. Ali nije. Ima i dobrog. I baš zbog te borbe, potpuno su mi apstraktne teorije o odricanjima, mučenju i zlopaćenju kroz život mirno i pognute glave, jer te (zamisli), nakon ovozemaljskih patnji čeka nebesko carstvo u kome ćeš biti nagrađen. Nagrađen za šta? Za pognutu glavu? Vešto plasirano od strane crkve da bi niži stalež, robovi, imali makar san o satisfakciji koju će jednom doživeti.
 
magnolija:
Ja ne znam zašto se ti toliko primaš na svaki post koji nije hvalospev i traktat o Bogu. Ovo je forum, a čak ni tema nije tvoja nego je otvorila Divlja. Znači, ako nećeš dijalog i konverzaciju, idi u crkvu pa tamo možeš sam sa sobom do mile volje.

Ja sam nihilista. Verujem doduše u čoveka. I u dobro, koje se sa zlom bori od iskona. Da nema te borbe, zlo bi od samog početka zavladalo svetom. Ali nije. Ima i dobrog. I baš zbog te borbe, potpuno su mi apstraktne teorije o odricanjima, mučenju i zlopaćenju kroz život mirno i pognute glave, jer te (zamisli), nakon ovozemaljskih patnji čeka nebesko carstvo u kome ćeš biti nagrađen. Nagrađen za šta? Za pognutu glavu? Vešto plasirano od strane crkve da bi niži stalež, robovi, imali makar san o satisfakciji koju će jednom doživeti.
NE primam se na svaki post nego samo na citiranja mojih od ljudi kojima se obicno nikad ne obracam, znaci u pitanju je dosadjivanje ili sabotaza teme. Ako si dobro propratila tema je postavljena a ja pokusavam da dam odgovor. Prema tome - preispitaj malo svoju kritiku. Inace, Bog je svetinja nad svetinjama tako da svako dvoumljenje, popustanje i tolerisanje u tom slucaju je saucesnistvo. Zato ne skrecite sa teme i ne kvarite je.
 
King 7:
Inace, Bog je svetinja nad svetinjama tako da svako dvoumljenje, popustanje i tolerisanje u tom slucaju je saucesnistvo. Zato ne skrecite sa teme i ne kvarite je.
Upravo je to ono što me najviše iritira. Bez dvoumljenja (znači bez razmišljanja), bez trunke sumnje, bespogovorno... verovati. Dogma koja propoveda slepu poslušnost. Nazadna shvatanja.

Ajde neću više da ¨kvarim temu¨.
Đavolska tema, istina.
 
magnolija:
Upravo je to ono što me najviše iritira. Bez dvoumljenja (znači bez razmišljanja), bez trunke sumnje, bespogovorno... verovati. Dogma koja propoveda slepu poslušnost. Nazadna shvatanja.

Ajde neću više da ¨kvarim temu¨.
Đavolska tema, istina.
Dvoumljenje i sumnja nisu mudrost kao sto i vera nije vera pored dokaza. Vera je stvar srca a ne ociju tako da bespogovornost u Hriscanstvu nimalo ne brani razmisljanje ali zahteva tvrdocu stava sto se vidi po mnogim svecima koji su ostavili za sobom divna pisana dela. Pre bih rekao da sumnja moze biti najsmrtonosniji otrov jer " onaj koji ne veruje i kad bi video ne bi poverovao ", znaci demon navodi coveka na sumnju jer sumnja nije vera. Opet, bolje bespogovorno verovati u iskonsko dobro nego bespogovorno se drzati sumnje koja je slepo poslusna nagonima, lazima, instiktima jer covek koji upadne u tu mrezu postaje bespogovoran sluga djavolu. NE moze se sedeti na dve stolice ili kako se kaze: ne moze se sluziti i Bogu i mamoni ". Ljudi su u stanju da veruju u trista gluposti samo da ne bi verovali u jednu pravu stvar. To je idolatrija novog vremena, novi paganizam, nazadnjastvo gore nego pre hiljadu godina. Hriscanstvo je diglo najvecu civilizaciju u istoriji, samo da dodam.
 

Back
Top