Đaci pešaci iz Predole kod Ušća

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
289.971
Zahvaljujući nekadašnjem žitelju Predola, sela na obroncima Željina, koji je ustupio svoju vikendicu - 10-ogodišnji Aleksandar Banković ne mora da pešači 7 i po kilometara do škole. Aleksandrova učiteljica svakog dana kolima prelazi 75 kilometara, jer dolazi iz Kraljeva kako bi držala nastavu svom jedinom učeniku.

Poslednjih 5 kilometara putovanja preko planinskih bespuća do sela Predole, za učiteljicu Helenu Veselinović su vrlo naporna jer su putevi nekategorisani. Kuća nema duž nekoliko kilometara puta.

U slučaju da padne sneg učiteljica Helena bi ovde morala da ostavi svoj automobil, savetuju meštani sela Predole i do škole koja je udaljena oko kilometar i po ide kozijom stazom umesto glavnim putem.

Srećom, sneg još nije pao. Put vodi pored stare škole koja se pre nekoliko godina urušila pod snegom. U isto vreme u školu stiže i Aleksandar u pratnji svoga vernog psa. Nastava se održava u vikendici koja je ustupljena školi. U njoj su samo jedna školska klupa, tabla i peć na drva, bubnjara.

Clip2.jpg


"Aleksandru veoma znači, njegovoj porodici jer do sledeće škole oni imaju 5 kilometara. On je, da kažem, i dalje mali tako da bi bilo jako teško da on putuje 5 kilometara do škole pogotovo zimi kada padne sneg kada su uslovi malo otežani", kaže Helena Veselinović, učiteljica OŠ Milun Ivanović.

Aleksandar kaže da je sada dovoljno stasao da ide i do "Međurečja", u veću školu.

Aleksandar Banković, učenik OŠ Milun Ivanović kaže da je navikao: „Idem sa mojim kučićima. Oni me brane od životinja. Lepo mi je u školi. Četvrti sam razred i lepše mi je u školi nego kod kuće".

Clip3.jpg


Aleksandrova sestra Julijana pohađa školu u Gokčanici. Ona je mnogo ranije krenula od kuće.

"On ima 2,5 kilometara do škole, a ja 7. Zato što je gore četvorogodišnja škola, a ovde osmodišnja. Ja sam sad 6. razred, tako da tamo nema mesta za mene", navodi Julijana Banković, učenica 6. razreda OŠ Milun Ivanović.

U školi u Gokčanici samo su dve učenice. Julijana i šestogodišnja Ruška iz sela Borovo. Sve do 70-tih godina prošlog veka u ovim planinskim školama bilo je i do 60 učenika.

"Sledeće godine škola se zatvara. On prelazi u Gokčanicu ili se možda sa porodicom bude preselio za Kraljevo tako da više dece neće biti", ističe Helena Veselinović, učiteljica u OŠ Milun Ivanović.

Put do kuće Aleksandru je teži nego dolazak u školu. Njegov dom je na kraju sela na samim padinama Željina.

Clip5.jpg

link
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
289.971
Kada sam procitala ovaj tekst bila sam tuzna i zadovoljna..Tuzna jer dok se deca po gradovima ponasaju bahato i nasilnicki u školama ovaj decak hoda 7 km do skole da bi ucio i dobar je ucenik, a zadovoljna sto ova mlada uciteljica ima volje i entuzijazma da putuje 75 km..do vikendice u kojoj uci ovog decaka
 

canavaro

Aktivan član
Poruka
1.312
Da ja zivim u tamo, odselio bih se iz tih zabiti! sigurno ne bih dozvolio da zbog moje nesposobnosti da se negde drugde snadjem, ili tvrdoglavosti pa da nadju odem "sa ognjišta" moja deca ispastaju pa pesace dnevno do skole 15km.
neodgovorno, nepromisljeno, debilno mi je praviti decu ako nemas uslove za njih...
drzava mora da placa jednu uciteljicu + put od nekoliko hiljada km mesecno da bi se skolovalo jedno dete!? a za iste pare, u "normalnim okolnostima" moze 30 ucenika da se skoluje.
 

Top