Ja imam i dan danas tu bušilicu makitu kupljenu početkom 90tih i radi kao prvog dana, samo recikliram bateriju svakih 10 godina. Eto jedino za taj alat što valja i ništa više bukvalno! I još kako je kadmijumka imala odlične performanse! Šrafiš ceo dan do ludila nikada kraja! Ova poslednja kadmijumka mi roka evo već11tu godinu i ne gubi dah!
Nikakve druge baterije nisu tako dobre za aku alat kao kadmijumke samo da znaš. Nećeš naći nigde lijon da traje toliko i radi bez greške.
Ni-cd je prevaziđen odavno lol, kapacitet baterije se meri u Ah tako da tvoja ni-cd od koliko 1.3 ili 2Ah ne može da duže da tera alat od moje na nakitu od 5Ah a ni od 3Ah.
Uzmi u obzir da je isti napon baterije npr 3s kao 12v ,4S 14v ili 5s 18v kod li-on.
Jedna Lion je zamena za 3ni-cd koje su vezane redno da bi dobio napon kao jedna od li-on.
Ne može ni jedna ni-cd da se meri sa li-on , to je tvoj subjektivni osećaj.
Verujem da mogu da ti dugo traju te ni-cd pošto možda a verovatno imaju veći broj ciklusa punjenja i pražnjenja...sve ostale prednosti su na strani li-on.
Koliko su masivnije baterije npr ni-cd za Aku alati nego li-ion...
Da bi dobio paket od 12v treba ti 9nicd a za isti taj napon samo 3 li-ion.
Još jedan info bušilice recimo na 12v 90oh imale su do 20Nm a danas imaju i ladno 40.
Moćne li-on baterije imaju i do 30A pri pražnjenju , to ni-cd baterije nikada nisu ni mogle...
Onda snagu izračunava tako što napon pomnozis sa amperazom, recimo 12x30= 360W a gde su jače Masine koje danas rade na 18 ili 36v