Dizelska revolucija: Novi motor za tenkove ima inovativnu tehnologiju, koja će i u automobile!

I koliko vremena provodiš na magistralnom putu a koliko u gradu? Svaki auto troši malo na magistralnom putu ali u gradu većina srče ko blesava. Naročito ovi trocilindrični mikseri tu marketing ne može da pomogne, već prilikom prve posete pumpi vidimo da nešto nije u redu. Nakon nekog vremena shvatimo da uz povećanu potrošnju goriva ide i potrošnja ulja kod trocilindričnih motora.

Trocilindrični motori su po fabrikama predviđeni za gradsku vožnju, a i b segment a upravo tu imaju povećanu potrošnju.

Пошто се гурам по центру Београда, ту станујем, ауто троши нешто преко 7 литара.
Претходни ауто је имао 1,3 мотор... Трошио је преко 10.

Новији ауто = мања потрошња (иако сада имам цилиндар мање).
Не возим живахно јер је или гужва или су улице такве да то није паметно чинити.

E pa upravo o tome pričam četvorocilindrični motor sa 16 ventila novije proizvodnje po gradu troši 5-6 litara. Litar više je za mene katastrofalno mnogo a ne znam koji trocilindraš može da pređe više od 100 soma bez generalke. Uostalom sedi pa izračunaj koliko ti pojede više za period eksploatavije pa ćeš videti da ode još jedan ceo auto.

Golf 1.6 dizel je trošio 5 litara nafte po gradu, očekujem da danas troši 3-4 litra dalje me ništa ne zanima kako će to vw da smisli. Hoće 25.000 evra za nov auto? Pa koga oni varaju?!??

Poslednja izmena:
Ja gledam auto kao dugoročnu investiciju od 10-15 godina koliki je mislim vek trajanja novog automobila. Za to vreme i pređenu kilometražu ne želim da dajem još jedan automobil kroz delove i gorivo. Ako je to tebi nebitno onda možeš i nešto od 2000 kubika da voziš zar ne?

Sa movom tehnologijom očekujem da to bude manje svakih 10 godina a ono je pazi sad, više!

Pa nisam baš siguran sa mobilnim mi se desilo da je baterija bila puna tek skinuta sa punjača i nije izdržala ni 10 minuta razgovora - tel se ugasio i kada sam ga opet upalio bila je prazna. Tel sam opet napunio i više nije bilo takvih problema radi i dan danas, baterija odlična drži kao prvog dana. Slično mi se desilo i sa robotom usisivačem samsung. Puna i on je krenuo da radi i riknuo posle 15 minuta. Ponovo se dopunio i onda je radio 1,5h kao i obično.

Zamisli da ti se to desi sa el automobilom? Šlep služba. Mali benzinac i 200 km baterija pa ajd bože pomozi.
Sa druge strane zima, leto, klima, farovi, uzbrdo, nizbrdo itd.

Poslednja izmena:
Ne postoji savršeno rešenje ali tehnologija litijumskih baterija ide ka sve boljim rezultatima..već sada imaš u prodaji baterije koje pri fizičkom oštećenju ne explodiraju i ne prave požare.
Možemo pisati i o softveru, BMS koji kontroliše punjenje i pražnjenje.itd
Samo predrasude mogu biti velika kočnica za svakoga, zdravo je i peške na kraju krajeva...

Test baterija visokog kapaciteta.

Inače i benzinac pri sudaru može da explodira kao bomba, sada rade na tome da el. automobili budu bezbedniji i na tom polju.
Samo Balkancima ne možeš da kažeš ništa, oni tvrde da je to sve sranje, Golf nacija.

Pa sra nje je budi realan, već 150 godina se muče da dovate više od 100 km dometa. Msm lako je nagurati baterije i tražiti 100.000 evra aj ti to spakuj u 10.000 evra bato sa dometom 500 km.
Malo sutra. Tj možda u sledećem veku kako su intelegentni.
Pa najbolje za djabe da ti daju top ponudu?
Kada je top ponuda bila jeftina 😆
500km autonomije hoće za male pare haha.
E vlada Balkanski mentalitet ubija...
Vidi dokle su nordijske zemlje otisle, mi se u Srbiji i dalje bojimo punjive baterije da koristimo , uzima baja alkalne, nema pare za punjač skupo mu...a baca na pljuge svaki dan 300dinara 😆

Pa ko još koristi punjive baterije aj realno ja sam ih koristio pre 30-40 godina a danas se to ne isplati, jednom je dopuniš i ona se raspadne, recimo za sat i slično, ajde isplati se za onaj merač pritiska. Bateriju imam al ne koristim više jer imam blic na mobu. Baterijama odzvonilo :lol:
Ma ovo sa strujom se namerno petlja kako bi se više zaradilo na nafti i ništa više.
Ako i bude nešto nasledilo to neće biti sigurno ovo sad što gnoje.

Ima još brdo primera eto Aku alati danas.
90ih ko je imao bušilicu na baterije taj je platio baš mnogo para a nije imala neke performanse..
Pojavom li-ion baterija pakovali su baš jak alat od početka ovog milenijuma da bi danas imao sve na baterije čiji alat se meri snagom kao onaj koji radi na 220v.
Ima bušilice , brusilice, srafilice, testere, čekiće...
Baš sam skoro nabavio SDS max čekić od Makite, roka sine ko blesava, kakav crni kabal više da vucaram.
Jednostavno odavno smo u mobilnom fazonu , i daleko se brže i lakše radi nego pre.

Kinezi su pustili čak teretni voz koji radi na lifepo4 baterije..nestane struja ona ima autonomiju do 200km...a biće toga još u budućnosti.

Ja imam i dan danas tu bušilicu makitu kupljenu početkom 90tih i radi kao prvog dana, samo recikliram bateriju svakih 10 godina. Eto jedino za taj alat što valja i ništa više bukvalno! I još kako je kadmijumka imala odlične performanse! Šrafiš ceo dan do ludila nikada kraja! Ova poslednja kadmijumka mi roka evo već11tu godinu i ne gubi dah!
Nikakve druge baterije nisu tako dobre za aku alat kao kadmijumke samo da znaš. Nećeš naći nigde lijon da traje toliko i radi bez greške.

Ja imam i dan danas tu bušilicu makitu kupljenu početkom 90tih i radi kao prvog dana, samo recikliram bateriju svakih 10 godina. Eto jedino za taj alat što valja i ništa više bukvalno! I još kako je kadmijumka imala odlične performanse! Šrafiš ceo dan do ludila nikada kraja! Ova poslednja kadmijumka mi roka evo već11tu godinu i ne gubi dah!
Nikakve druge baterije nisu tako dobre za aku alat kao kadmijumke samo da znaš. Nećeš naći nigde lijon da traje toliko i radi bez greške.
Ni-cd je prevaziđen odavno lol, kapacitet baterije se meri u Ah tako da tvoja ni-cd od koliko 1.3 ili 2Ah ne može da duže da tera alat od moje na nakitu od 5Ah a ni od 3Ah.
Uzmi u obzir da je isti napon baterije npr 3s kao 12v ,4S 14v ili 5s 18v kod li-on.
Jedna Lion je zamena za 3ni-cd koje su vezane redno da bi dobio napon kao jedna od li-on.
Ne može ni jedna ni-cd da se meri sa li-on , to je tvoj subjektivni osećaj.
Verujem da mogu da ti dugo traju te ni-cd pošto možda a verovatno imaju veći broj ciklusa punjenja i pražnjenja...sve ostale prednosti su na strani li-on.

Koliko su masivnije baterije npr ni-cd za Aku alati nego li-ion...
Da bi dobio paket od 12v treba ti 9nicd a za isti taj napon samo 3 li-ion.
Još jedan info bušilice recimo na 12v 90oh imale su do 20Nm a danas imaju i ladno 40.
Moćne li-on baterije imaju i do 30A pri pražnjenju , to ni-cd baterije nikada nisu ni mogle...
Onda snagu izračunava tako što napon pomnozis sa amperazom, recimo 12x30= 360W a gde su jače Masine koje danas rade na 18 ili 36v

Oooo rođače može još kako! Kadmijumka kada udari pa tu puca i cigla! Ima i udarnu opciju hehe kadmijumke su što se tiče šrafilica nepobedive. Naži mi lijonku koja može 10 godina da radi kao prvog dana. Nema. Nije ti sve što je na papiru u praksi kako treba, tu omanu lijon samo tako.
Da ne kažem prevara. Evo moj drugar kupuje stalno profi i ima groblje alata rezervnog jer su baterije pocrkale. Sve hoću da odem i proberem nešto, ima na KP da se kupi plastični adapter 500 din montiraš na bušilicu i ubaciš parkside lijon.

Back