Dizajner enterijera

Neno

Elita
Poruka
22.080

Kreator prostora koji odiše stilom i funkcionalnošću​

Dizajneri enterijera su stručnjaci koji se bave planiranjem i uređenjem unutrašnjih prostora, sa ciljem da stvore funkcionalne, estetski privlačne i udobne ambijente. Obično rade na projektima koji uključuju kuće, apartmane, kancelarije, hotele, restorane, prodavnice, muzeje, škole i druge vrste objekata.

6.jpg

Neophodno je da u kreativni proces ugrade svoj umetnički ukus kako bi stvorili prostore koji su vizuelno privlačni i stvorili harmoniju i ravnotežu, ne zaboravljajući pritom na značaj funkcionalnosti objekta i ergonomiju.

Pored toga, trebalo bi da budu odlični komunikatori kako bi mogli da razumeju potrebe i želje klijenata i da, u skladu sa tim, naprave skice i crteže i pruže idejna rešenja, a zatim i kreiraju detaljne planove (npr. za raspored nameštaja, boje i teksture zidova, osvetljenje, nameštaj, materijale, dekoraciju, podne i zidne obloge, prozore i vrata, kao i druge elemente enterijera).

Dizajneri enterijera često rade u saradnji sa arhitektama, stolarima, električarima, vodoinstalaterima i drugim stručnjacima kako bi se osiguralo da dizajn bude izvodljiv. Takođe, moraju da imaju znanje o zakonima, propisima i standardima u vezi sa gradnjom, kao i da budu u toku sa novim trendovima i tehnologijama u ovoj grani kreativne industrije.

Dobre stvari
Dizajneri enterijera rade jedan od najkreativnijih poslova, koji je uz to i izuzetno dobro plaćen. Oni oblikuju privatne i javne prostore i uređuju mjesta na kojima ljudi provode vrijeme. Pored toga što se bave oblikovanjem prostora, oni određuju i njegovu atmosferu adekvatnom upotrebom određenih formi, boje, svjetlosti, materijala…

Jeste li kada koristili usluge ovih dizajnera ili ste i sami kreativni pa vam dizajner enterijera i nije potreban?

Za jedan stambeni prostor platio sam tu uslugu 1000 eura dizajneru i ne žalim ni 1% za tu odluku. Iako znam dosta toga, neke bitne stvari ipak ne bi bile savršeno uradjene i poštedile su me naknadnih muka i prekrajanja.

Razmišljala sam da ga angažujem, ali se nikada do sad nisam odvažila da to uradim.. što ne znači da i neću.. :)
Kako god da smo upoznati u nekim oblastima, ako nismo u toj branši, teško da ćemo znati kao npr dizajneri prostora. Praksa, iskustvo, stručnost i poznavanje trenutnih trendova je nešto što se ne može tek tako lako steći.

Poslednja izmena od moderatora:
Kako god da smo upoznati u nekim oblastima, ako nismo u toj branši, teško da ćemo znati kao npr dizajneri prostora. Praksa, iskustvo, stručnost i poznavanje trenutnih trendova je nešto što se ne može tek tako lako steći.
Pa, znam.. u pravu si.. nego ja nešto baš ne verujem mnogo ljudima iz našeg kutka sveta u poslednje vreme.. više me to spreačva..

Back