dizajn - za ajvar i tursiju

lezgubeaux

Gost
Poruka
88
Ako je nekom hitno za zimnicu, i nije siguran da ce neki pravi poslic da naleti na vreme, iskreno preporucujem http://www.automarket.co.yu/marketing/logo_konkurs.asp gde sajt verovatno najveceg SCG distributera auto-delova nudi 8.500 dinara za izradu logotipa!!!

Verovatno se mnogi secaju Krstaricine ponude od pre par godina, i ma koliko i ta cena bila uvredljiva (15.000) i jos se odgovorni potrudili da se celokupno ocenjivanje radova odradi potpuno neprofesionalno i bez ikakve odgovornosti prema autorima.

Besan sam zbog ovakvog IZRABLJIVANJA RADNE SNAGE kakvo namece http://www.automarket.co.yu/marketing/logo_konkurs.asp i mnogi slicni njima. Ne jednom sam citao postove kolega koji za 250 E upucavaju po 12 sati koda ili slika, bez ikakve garancije da ce u skorije vreme biti prijavljeni ilibar zadrzati "radno mesto"!

Nije stvar samo u lovi - ovime se remeti balans na citavom trzistu i sve veci broj ljudi se "gura" u slicne ucene: ili se ubijas do gomile slabo placenih poslova da bi imao nesto, ili ne radis nista!

Mislim da su ovakvi idiotluci, poput datog konkursa, idealna prilika za klince kojima su to prvi poslovi, na kojima ce se douciti, usavrsiti, dokazati. Nemam nista protiv kada neka manja firma u zacetku da slicnu ponudu za honorar, ali ovo je cista sramota!

A ne razumem sta je tu problem?
Nude ljudi 8.500 din za izradu logoa.
Pa dobro ko hoce nek izvoli nisu to male pare.
Postene receno ja nemam vremena da se bakcem sa tim ali nije to ni losa ponuda.
Sto sta ti mislis koliko bi trebalo da plate za logo.
Imaj u vidu da je ovo Srbija i da ne mozemo da guramo Americke standarde.
A i oni nisu neka firma...

Ima tu jos jedan problem.
Naravno, ne mozemo bas traziti americke cene za dizajn, ali ne mozemo raditi ni za crkavicu. E ovde se postavlja pitanje - zasto neka firma zeli logo ili ceo sajt? U svetu se firma odlucuje za sajt da bi bila "vidljiva" na ogromnom trzistu, da bi se sto vise priblizila potencijalnim kupcima, da bi vise zaradila. Naravno da zato zeli sto bolji i efektniji logo, sto bolji i efektniji sajt. Takve firme imaju potrebu za kvalitetom a TO se placa.
Premnogo sam firmi u Srbiji video koje hoce logo, sajt tek da ga imaju, "jer to ima i konkurencija" A onda plate nekog amatera koji im to odradi za crkavicu, pa gad posetis takav sajt, dizajn zastareo, linkovi ne rade, logika katastrofa, sve u svemu, cist promasaj. Medjutim za te pare, bolje nisu ni mogli dobiti. I desava se nazalost da te firme ne samo da nemaju dovoljno posetilaca, vec i oni koji posete njihov sajt, rezignirano izlaze nakon jednog minuta. A komentari su u stilu, "kakva je to firma koja nije mogla da ulozi pare pa da ima neki kvaliteta sajt (logo)"... Zar vam se to vec nije desilo? E, to su sajtovi za 100 evra!

tesko je posao web dizajnera valorizovati na nasem podrucju, ali svakako treba proceniti drugacije. Ako cemo da se slazemo da 8500 dinara nije mala para, onda smo pukli. Oni koji se bave pravim web dizajnom, jako dobro znaju koliko rada i truda je potrebno.
Ne moze neko da mi spusti cenu samo zato sto ja njemu osnovu sajta uradim za 7 dana, pa kao zato i ne moze nesto da kosta. Ili logo za 3 dana, pa zato ne vredi mnogo. Tom logikom, neko bi mogao BMW da proceni na 1000 evra, jer njihovi automobili izlaze svakeih par minuta ili brze sa trake! A koliko je vremena trebalo da se nas zanat izuci, koliko smo alata naucili da koristimo, koliko smo ulozili u Flash Action Script, koliko smo ucili HTML i IIS, koliko je tu znanja potrebno? Problem je sto se to kod nas uopste ne ceni.

A cena od 8500 za logo je jos "velika" ako se uzme u obzir da mi se pre par godina desilo da jedna firma nije zelela da plati kompletan polsovni sistem vise od 250 evra ! (jer ce mali sa 5-og sprata to da mi uradi za lilihip)

Crne godine su iza i ispred nas sto se tice IT ...

Prvo, ta "jadna mala firma" prostice iz najveceg distributera autodelova koji vec 15-ak godina radi u Srbiji. Sam gazda je cool lik (mada sam ga na kratko sreo), ali od pre par godina su odlucili da stvar komercijalizuju (umesto da se sponzorise od maticne firme) i jedan papan je odlucio da radi po principu redovnog otpustanja ljudi - dok ne naidje onaj koji hoce da rinta za dovoljno male pare.

Drugo, ovaj forum i nema GRAFICKI DIZAJN kategoriju, gde bih bio siguran da ce ljudi koji mi odgovaraju na post biti oni koji inace sednu i urade posao sami.
Ne kritikujem "skidanje" sa net-a - vec pricam o KREIRANJU LOGOTIPA - sto je sasvimdruga stvar.

Jat je pre oko godinu dana platio (ako se dobro secam) 5.000 E za prvo mesto (plus su 2. i 3. sasvim pristojno nagradjeni). Slicne velikodusne ponude su dali Jasmin (!!!) i Visa kartica. U svim tim primerima se radi o GRAFICKOM DIZAJNU gde se pre svega placa unikatno, originalno, recito i svima jasno idejno resenje, koje NE SME da se pojavi kod konkurencije ili bilo koga drugog - cak ni u slicnom obliku.

O ceni dizajna i izrade sajta ne bih raspravljao, jer je bilo dosta reci ovde o tome. Stvar je u generalnoj prici u kojoj dopustamo da nam namecu maximalno podcenjene standarde i time postajemo deo price (odnosno prihvatamo nametnuti status).

Ako vam smeta prica o sajtu za 100 E, verujte mi na rec da je ista cena za logo u najmanju ruku ista bruka. To sto se svaki sajt moze "zakrpiti" dopadljivim logotipom sa nekog free sajta - isto je i sto prodavanje WEB paketa na nekoj pijacnoj tezgi.

lezgubeaux:
Prvo, ta "jadna mala firma" prostice iz najveceg distributera autodelova koji vec 15-ak godina radi u Srbiji. Sam gazda je cool lik (mada sam ga na kratko sreo), ali od pre par godina su odlucili da stvar komercijalizuju (umesto da se sponzorise od maticne firme) i jedan papan je odlucio da radi po principu redovnog otpustanja ljudi - dok ne naidje onaj koji hoce da rinta za dovoljno male pare.

Drugo, ovaj forum i nema GRAFICKI DIZAJN kategoriju, gde bih bio siguran da ce ljudi koji mi odgovaraju na post biti oni koji inace sednu i urade posao sami.
Ne kritikujem "skidanje" sa net-a - vec pricam o KREIRANJU LOGOTIPA - sto je sasvimdruga stvar.

Jat je pre oko godinu dana platio (ako se dobro secam) 5.000 E za prvo mesto (plus su 2. i 3. sasvim pristojno nagradjeni). Slicne velikodusne ponude su dali Jasmin (!!!) i Visa kartica. U svim tim primerima se radi o GRAFICKOM DIZAJNU gde se pre svega placa unikatno, originalno, recito i svima jasno idejno resenje, koje NE SME da se pojavi kod konkurencije ili bilo koga drugog - cak ni u slicnom obliku.

O ceni dizajna i izrade sajta ne bih raspravljao, jer je bilo dosta reci ovde o tome. Stvar je u generalnoj prici u kojoj dopustamo da nam namecu maximalno podcenjene standarde i time postajemo deo price (odnosno prihvatamo nametnuti status).

Ako vam smeta prica o sajtu za 100 E, verujte mi na rec da je ista cena za logo u najmanju ruku ista bruka. To sto se svaki sajt moze "zakrpiti" dopadljivim logotipom sa nekog free sajta - isto je i sto prodavanje WEB paketa na nekoj pijacnoj tezgi.

Razumem tvoj bes u potpunosti, ali to ti je u principu zakon slobodnog trzista. Toga imas koliko hoces i ovde na zapadu. Imas sa jedne strane skolovane dizajnere i art direktore koji ne mrdaju malim prsticem ruke za ispod 1500€ za najmanje poslove. I sa druge strane imas klince sa akademije ili fakulteta koji su puni ambicija i volje za radom, a ono sto je najbitnije puni su ODLICNIH i SVEZIH ideja. To velike firme znaju i koriste uveliko organizujuci velike konkurse sa prvom, drugom, itd nagradama. Jedina razlika sa Srbijom je ta sto tu nema nikakve kinte pa kada jedna firma organizuje nesto tako svi se prijavuljuju, pretpostavljam...

Ne kritikujem "skidanje" sa net-a - vec pricam o KREIRANJU LOGOTIPA - sto je sasvimdruga stvar

A ti ljudi sto sam postavio njihov sajt ovde mislis da oni nisu graficki dizajneri.

gde se pre svega placa unikatno, originalno, recito i svima jasno idejno resenje, koje NE SME da se pojavi kod konkurencije ili bilo koga drugog - cak ni u slicnom obliku.

Tamo ti lepo pisu dve cene.Jedna je oko 10$ i to je da kupis logo ali nisi kupio i pravo da on moze biti samo tvoj.Druga cena je oko 70$ i onda imash taj logo i polazes sva prava na njega.
A to je za svega 70$ i plus imash da birash nesto od ogromne kolekcije vec gotovih ili za te iste pare mozes da narucish kakav tebi treba.

A to sto JAT i tako slicne velike firme bacaju toliko novca za logo, to je vec njihov problem, jedino ne mozes da tvrdish da je Automarket ponudio malu sumu.
Ako je to ispod tvojih standarda, onda nadji neku firmu koja ce znati da ceni tvoj rad.Niko to tebi ne brani, ali morash da shvatis da je sve to slobodno trziste i da je konkurencija sasvim normalna stvar.
Oni su ponudili 100evra za logo i siguran sam da ce dobiti dosta dobrih resenja.
I da su ponudili 50evra opet bi imao popnuda, a da su ponudili 5000evra za logo onda bi bili pravi papani, jer za te pare znas li sta sve mozes da dobijes?
Unikatan sajt sa sve logom i upotpunosti funkcionalan, postavljen na neki bruka hosting i placenim domenom, i kompletnu tehnicku podrsku, i to ne od nekog klinca, nego od istaknutog web dizajnera
I sve to da bude da padnes na dupe.

Back