Dizajn WAP sajta.

• Začetnik teme Začetnik teme Leka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Leka

Aktivan član
Poruka
1.677
Da li se neko bavio ovim?Bilo bi mi drago ako bi podelili svoja iskustva samnom i ostalima koje
ovo zanima.
Dosao sam do zakljucka da je WML ustvari "osakaceni" HTML i wmlscript "osakaceni" js,sad ce neko reci
"bravo,otkrio si toplu vodu" ;) .Salu na stranu.
Pregledao sam referencu i obrnuo tutoriale na www.w3schools.com ali mi ostaju neke stvari veoma
nepoznate pa cu vas pitati.(googlao sam ali sve vode idu do w3schools ili do spiska tagova)

1.Koliko je max broj karti(card) koji moze da se nadje na jednoj wml strani?
2.Da li je bolje da uradim wap sajt kao jednu stranicu sa vise karti ili kao vise stranica
sa jednom do dve karte?
3.Kad mob. pristupa sajtu on ucitava prvu stranu sa svim kartama ali prikazuje samo prvu kartu,
dakle,jel moram da pazim na vel stranice zbog vel. memorije na telefonu.Jel ima neka optimalna
velicina do koje ici kad ce pravi stranica da ne bi bilo memori overflow-a,ili neceg slicnog na tel.?
4.Jel mogu negde naci specifikacije velicina displeja na mob. telefonima da bi po tome znao da
izorganizujem izgled stranice i velicinu slika.
5.Posto nemam tel. koji podrzava wap,da li postoji neki prog. koji "oponasa" displej telefona da
sa njim testiram izgled stranice?
6.Koji ste software koristili(za konvertovanje slika u wbmp,i u bilo koje druge svrhe)?

Unapred zahvaljujem na odgovorima.

P.S. Ako zelite da pristupate wap stranicama sa vaseg racunara,koristite program Klondike WAP
Browser.

Smanji Klodivik i eto ti oponashanja ekrana sa moba :D

Za wbmp mozhes da korishtish malo sofisticiranije programe za obradu fotki. Ja koristim Photoimpact. Skokni na www.tabtab.com i moci ces da skinesh neko programche koje je ochajno po pitanju wml editovanja, ali konvertuje u wbmp. E, sad, imashe neka adresa na koju mozhesh da poshaljes svoj jpeg i da ti vrate wbmp, ali....

Shto se tiche ekrana, oni se razlikuju od modela do modela. Neka ti standard bude 101x80 ili 5 redova teksta.

Ako su ti velike strane, bolje je staviti po jednu karticu (card) na svaku. Tako se uglavnom rade sajtovi. Time se smanjuje vreme za uchitavanje, i memorija koju strana drzhi kod telefona, a koja je chesto vrlo mala. E, sad, vishe kartica su dobro reshenje ako koristish promenjljive...

Back