Moderan dizajn nameštaja

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.365
Tokom 20. veka, nameštaj je rastao više od funkcionalnog dizajna. U okviru promišljenog i umetničkog oka nekolicine glavnih dizajnera, nameštaj je bio podstaknut arhitektonskim dizajnom i razvijen da se pretvori u neku vrstu umetnosti.

Pioniri ove nove eru su bili
  • Ray-Bernice Alexandra Kaiser Eames
  • Arne Emil Jacobsen
  • Marcel Lajos Breuer
  • Charles-Édouard Jeanneret, poznat kao Le Corbusier
  • Ludwig Mies van der Rohe
  • Charlotte Perriand
  • Florence Marguerite Knoll Bassett
  • Ettore Sottsass
  • Achille Castiglioni
  • Vico Magistretti
  • Harry Bertoia
  • George Nelson
  • Giovanni "Gio" Ponti
  • ...
ima ih još, ako se setite, slobodno dodajte
 
Eames Lounge Chair Black

Mid Century Lounge Chair & Ottoman​


replika popularnog seta bračnog para čarls i Rej Ejms
 
Tokom 20. veka, nameštaj je rastao više od funkcionalnog dizajna. U okviru promišljenog i umetničkog oka nekolicine glavnih dizajnera, nameštaj bi bio podstaknut arhitektonskim dizajnom i razvijen da se pretvori u neku vrstu umetnosti.

Pogledajmo neke vodeće dizajnere nameštaja koji ne samo da su istraživali odvažne radove tokom svoje sezone već i koji su proizvodili ikonične oblike koji su predstavljali starost i šire.
Charles-Édouard Jeanneret-Gris – poznat i kao Le Corbusier – bio je švajcarsko-francuski arhitekta i dizajner nameštaja poznat po svojim dizajnima plana metropole kao što su Unité d'Habitation u Francuskoj i restrukturiranje Chandigarha, prestonice za indijske države Pandžab i Haryana. Le Korbusije je tokom svoje karijere nastavio da obezbeđuje inovativne arhitektonske projekte, uključujući i u oblasti dizajna nameštaja. Osnovao je sopstvenu kompaniju za dizajn nameštaja 1928. sa izuzetnom kolekcijom, uključujući komplet ležaljki kroz kolaborativni savez sa Šarlot Perinda i Pjerom Žaneretom.
Le-Corbusier-Basculant-Chair-C009-.jpg
 
Poslednja izmena:
Marcel Breuer
Marsel Breuer je počeo sa radom u Berlinu pre nego što se preselio u SAD 1937; konačno je započeo sopstvenu praksu 1946. Njegova Wassily stolica je ta koja skrenula pažnju javnosti na njegov rad. Čist prekid popularnijih dizajna teškog nameštaja u to vreme, svetlosna struktura Wassily Stolice bila je podstaknuta stabilnim tubularnim gvožđem koje se više koristi za bicikle, stilom razmišljanja unapred koji je trenutno personifikovao njegove Bauhaus korene.
marcel-breuer-wassily-chair-963481_large.jpg
 
Charlotte Perriand
charlotte_perriand_portrait.jpeg

Iako je prvo negirala da je pomagala Le Korbusijeu, odlučnost Šarlot Perinda učiniće da stekne zasluženo mesto u studiju za dizajn nameštaja gde je bila važan partner u proizvodnji Korbusierove kolekcije stolica, sa prvoklasnim komadima kao što je Grand Confort. Nakon što je napustila Korbusijeov studio 1937., francuska dizajnerka i arhitekta nastavila bi da proizvodi svoje dizajne sa solidnom umetničkom veštinom koristeći mešavinu elemenata za svoj rad.
21054312_master.jpg
 
Charles and Ray Eames
Čarls i Rej Eames vladali su scenom dizajna nameštaja u SAD od početka pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka, a najpoznatiji su po svojim Eames lounge i otomanskim stolicama. Iako je duo prešao u različite umetničke projekte kao što su fotografija, film i drugi arhitektonski eksperimenti, moćni par je poznat po važnim dobročinstvima u izgradnji modernih dela unutar SAD. Dizajn nameštaja Čarlsa i Reja Eamesa pomogao bi kao podsticaj drugim vodećim dizajnerima nameštaja u njihovo vreme.
595_1-e1566487206545.jpg
 
Vico Magistretti

Vico-Magistretti-1.jpg


Vico Magistretti je započeo svoju dizajnersku karijeru razvojem metropoliten projekata u gradu Milanu. Napredovao je od industrijskog dizajna do nameštaja pedesetih godina i produžio karijeru kroz partnerstvo sa mnogim kompanijama za proizvodnju nameštaja. Magistretti je zabeležen kao jedan od vodećih italijanskih dizajnera nameštaja sredinom 20. veka osvajajući priznanja za svoj trud.
 
Arne Jacobson
1600x900swanleather3-jpg-1024x576.jpg

Danski arhitekta i dizajner nameštaja Arne Jakobson najbolje se izdvaja po svojoj ikoničnoj stolici u obliku jajeta koja je očigledno uzurpirana u druge dizajnerske trendove tokom godina. Ohrabren dizajnom i elementima koje koriste Eamesi, Džejkobson je ubrzo počeo da ide iz sveta arhitekture u dizajn nameštaja pedesetih godina prošlog veka, ispunjavajući raznolikost modernih i laganih stolica od kojih bi poznati komadi kao što je Jaje Stolica koje je test vremena potvrdilo kao veliki uspeh.
 
Marcel Breuer
Marsel Breuer je počeo sa radom u Berlinu pre nego što se preselio u SAD 1937; konačno je započeo sopstvenu praksu 1946. Njegova Wassily stolica je ta koja skrenula pažnju javnosti na njegov rad. Čist prekid popularnijih dizajna teškog nameštaja u to vreme, svetlosna struktura Wassily Stolice bila je podstaknuta stabilnim tubularnim gvožđem koje se više koristi za bicikle, stilom razmišljanja unapred koji je trenutno personifikovao njegove Bauhaus korene.
marcel-breuer-wassily-chair-963481_large.jpg
Ovu stolicu imam :heart:
 

Florence Knoll Bassett​

Florence-Knoll-Bassett-1.jpg


Bassett se pridružila poslu dizajna nameštaja sa istaknutim višegodišnjim iskustvom u arhitekturi. Kada se preselila u Njujork i upoznala svog muža Hansa Knola, odlučila je da se oproba u poslu sa nameštajem. Primenjujući svoje iskustvo iz arhitekture, koristila je prostor i savremene tehnike za komplete nameštaja kompanije. Bassett je nastavila da vodi kompaniju i nakon smrti Hansa Knola, i dizajnirala uspešan i ikoničan nameštaj iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.
 
Goli zidovi, visoki plafoni, vidljive cevi I kablovi, između kojih visi zanimljiva rasveta predstavljaju prakticno simbol mnogih danas modernih enterijera. Ovakav stil “ogoljenih” građevinskih materijala i njegove nesavršenosti danas čini upravo savršen izbor za preuredjenje enterijera, koje nalazimo svuda- od kafića, restorana, do rezidencijalnih prostora.
Industrijski stil nekada davno uopšte nije ni predstavljao stil, vec jednostavno prostor jedne od industrijskih zgrada, takav kakav je. Ovakav kakvim ga danas poznajemo nastao je 80-ih godina u Americi, upravo kao odgovor na potrebu da se magacini i fabrike pretvore u stambene.
Ukoliko biste želeli da unesete atmosferu industrijskog stila u svoj prostor,a da pritom ne preterate , navodimo vam par saveta kako biste dobili željeni ambijent.
• Izbor prostora. Inspiracija se traži i nalazi u starim zgradama. Ukoliko je moguće, prostor bi bilo dobro da se nalazi u nekom starom, napustenom kraju, gde je potrebno renovirati gotovo čitavu strukturu. U tom slucaju, elementi kao sto su goli zidovi od stare cigle, čelicne grede I stubovi vam idu u korist, prepričavajući istoriju prostora i nagovestavajuci razlicite kreativne ideje.

• Izbor materijala. Industrijski stil karakterišu materijali poput metala, drveta, stare cigle. Čelik i staro gvožđe su omiljeni izbor prilikom renoviranja u ovom stilu, predstavljajući materijale koji se koriste za strukturu, kao i vodovodne I električne instalacije. U industrijskom duhu se takođe koristi brušeni nikl, bakar, liveni i obojeni metali.
Čini se da gotovo ne možete naći nijedan primer ovakvog enterijera bez ogoljenih zidova od stare cigle. Uglavnom se ni ne obnavljaju, jer upravo tako vidljive, rustične daju chic efekat prostoru. Ukoliko nemate mogućnost da ogolite zidove, ovakav izgled možete postići i primenom raznih fototapeta sa uzorkom stare cigle.
Da bi prostor odisao i neophodnom toplinom, potrebno je uvoditi material kao što je drvo, koje posebno dobro izgleda ako se koristi kao neobradjeno.
Beton i smola takođe mogu biti dobar izbor materijala za obnovu poda, plafona, lavaboa,kada, kamina i sl., čime se postiže viši nivo industrijskog izgleda.

http://www.enterijer.com/wp-content/uploads/2015/09/open-space-enterijer.jpg
open-space-enterijer.jpg
 
• Kombinacija starog i novog nameštaja kao spoj industrijskog šarma i savremenog prostora. Lepota primene industrijskih elemenata u savremenom prostoru leži u prilagođavanju aktuelnih stilova sa starim.
Veliki efekat u ovakvim enterijerima se dobija primenom delova starih, industrijskih elemenata, npr.starih mašina, koji se obnavljaju, sređuju i koriste kao deo dizajna ili kao elementi nameštaja. Svi predmeti koje možda imate neiskorišćene ili ih možete naći na sajmovima i buvljacima se mogu odlično uklopiti u enterijere industrijskog stila.
Koža se često koristi za nameštaj za sedenje, naročito ako je pohabana i korišćena, jer podseća na vintage stil, koji se dosta sličan i samim tim se dobro kombinuje sa industrijskim.
urbani-enterijer.jpg
 
Nordes, Den loft

Što se tiče rasvete, gotovo je obavezno korišćenje retro, industrijskih lampi, često metalnih sa kojima možete dati potpuno nov izgled prostoru. Sa materijalima u enterijeru kao što su metal i cigla odlično se slažu stare viseće Edison lampe, koje možete naći različitih jačina i oblika, u zavisnosti od efekta kog želite da postignete.
retro-sijalice-u-enterijeru.jpg
 
Nordes, Den loft

Što se tiče rasvete, gotovo je obavezno korišćenje retro, industrijskih lampi, često metalnih sa kojima možete dati potpuno nov izgled prostoru. Sa materijalima u enterijeru kao što su metal i cigla odlično se slažu stare viseće Edison lampe, koje možete naći različitih jačina i oblika, u zavisnosti od efekta kog želite da postignete.
retro-sijalice-u-enterijeru.jpg
imam ovakve sijalice

20201010_002011_resized.jpg
 
Tis-Blog-Industrijski-Stil-2.jpg

Industrijski stil nikad nije bio više popularan nego što je sada. Divna mešavina drvenih dekora zemljanih i sivih tonova, poigravanje sa geometrijskim formama, industrijski inspirisan enterijer sa prisustvom čelika, sve je prisutniji danas. Ovaj stil se razlikuje upotrebom delova sa snažnim mehaničkim karakterom i obiljem gvozdenih elemenata. Segmenti koji ga čine su drvo, beton, čelik i neutralni tonovi, dok su ormari, stolovi i police najčešći komadi koji daju sliku industrijkog stila kroz dizajn i teksturu materijala.

 
Tis-Blog-Industrijski-Stil-1.jpg.webp

Ako vam se sviđa cigla, masivno drvo i gvožđe se mogu kombinovati na različite načine da biste dobili ovaj stil. Industrijske dnevne sobe, poput ove, često koriste slične elemente poput recikliranog drveta, izložene cigle i jedinstvenog osvetljenja. Takođe, i manje prostorije koriste mnogo sirovih industrijskih elemenata kako bi stvorile udobne i proste sobe koje nisu preplavljene.

 

Back
Top