Quantcast

Dizajn čarapa

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.859
Čarape (takođe poznate kao creva, posebno u istorijskom kontekstu) su dobro prianjajuća, različito elastična odeća koja pokriva nogu od stopala do kolena ili možda deo ili celo bedro. Čarape se razlikuju u boji, dizajnu i prozirnosti. Danas se čarape prvenstveno nose zbog mode i estetike, obično u kombinaciji sa suknjama srednje dužine ili kratkim.
150px-Legs_in_black_stockings.jpg
 
Poslednja izmena:

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.859
Istorijski gledano, iako je reč čarapa bar toliko drevnog porekla, ono što su muškarci obično nosili često se nazivalo čarapama, verovatno naročito kada se govori o dužim crevima. Reč zaliha koja se koristila za označavanje do donjeg dela „panja“, a po analogiji se ta reč odnosila na jednodelni pokrivač donjeg trupa i udova 15. veka - u suštini tajice koje se sastoje od gornjih stokera (kasnije će se nositi odvojeno kao pantalone do kolena) i donje čarape (kasnije se odvojeno nose kao čarape). Pre 1590-ih, čarape su bile napravljene od tkanog platna. Prve mašine za pletenje bile su za izradu čarapa. Same čarape su bile od pamuka, platna, vune ili svile. Uglađeni pamuk zvan lisle bio je uobičajen, kao i oni napravljeni u gradu Balbriggan.

Pre dvadesetih godina 20. veka, čarape, ako su se nosile, nosile su se radi topline. Dvadesetih godina 20. veka, kako su se porub haljina dizali, a centralno grejanje nije bilo široko rasprostranjeno, žene su počele da nose čarape mesne boje da bi pokrivale svoje izložene noge. Te čarape su bile prozirne, prvo izrađene od svile ili rajona (tada poznate kao „veštačka svila“), a posle 1940. od najlona.
Izvor Wikipedia
 
Poslednja izmena:

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.859
Uvođenje najlona 1939. godine od strane hemijske kompanije DuPont započelo je veliku potražnju za čarapama u Sjedinjenim Državama, jer je u jednom danu kupljeno do 4 miliona pari. Najlonske čarape bile su jeftine, izdržljive i prozirne u poređenju sa kolegama od pamuka i svile. Kada je Amerika ušla u Drugi svetski rat, DuPont je zaustavio proizvodnju najlonskih čarapa i obnovio svoje fabrike za proizvodnju padobrana, avionskih gajtana i konopa. To je dovelo do nestašice i stvaranja crnog tržišta čarapa. Na kraju rata DuPont je najavio da će se kompanija vratiti proizvodnji čarapa, ali nije mogla da zadovolji potražnju. To je dovelo do niza poremećaja u američkim prodavnicama poznatim kao najlonski neredi dok DuPont nije uspeo da poveća proizvodnju.
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.859
Prethodnica najlonki pojavila se tokom četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, kada su u filmskim i pozorišnim produkcijama čarape ušivene u gaće glumica i plesačica, prema glumici-pevačici-plesačici Ann Miller [5] i viđene u popularnim filmovima poput Daddi Long-a Noge. Danas se čarape obično izrađuju od pletene vune, svile, pamuka ili najlona (vidi čarape). Uvođenje komercijalnih najlonki 1959. godine dalo je alternativu čarapama, a upotreba čarapa dramatično je opala. Glavni razlog za to bio je trend ka višim porubima na haljinama (vidi minidress). 1970. godine američka prodaja najlonki prvi put je premašila čarape i od tada je takva. [6] Počevši od 1987. godine, prodaja najlonki započela je blagi pad zbog novoizumljenih zadržavanja, ali i dalje ostaje najprodavanija vrsta čarapa.
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.859
Iz više razloga čarape su i dalje ponekad preferirane od najlonki na severnoameričkom engleskom jeziku. To može uključivati percepciju da su čarape i s njima povezana podvezica, čipka, visoka moda, aplikacija i ekspozicija butina estetski ugodniji ili seksualno privlačniji i privlačniji od najlonki.

I najlonske čarape i najlonke u prozirnosti dele prednost brzog sušenja u poređenju sa pantalonama. Rezervne parove je takođe lako nositi ako su uništeni. Ako su stepeništem, mogu se zameniti „jedan po jedan“, što pruža prednost u cenama u odnosu na tajice.

Međutim, čarape imaju nedostatak u hladnijem vremenu, jer je više kože izloženo hladnoći u poređenju sa najlonkama. Takođe, najlonke ne zahtevaju podvezice ili pojaseve za pojaseve i ne treba ih toliko prilagođavati, a istovremeno ostavljaju glatkiju liniju ispod odeće koja se uklapa u oblik.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.