Dividenda od akcija NIS-a

Poruka
4.292
Nesto razmisljam, mada se ne razumem previse u tome, ako vec posedujemo po pet akcija kompanije naftne industrije srbije onda bi, bez obzira kolikao mala bila dividenda, ta kompanija morala da mesecno (ili kako to vec ide periodicnoi) isplacuje zaradu i svima nama. Zar nisam u pravu? Kako to ide sa isplatom dividende od akcija ?

I jos jedno pitanje jel je pocela isplata prodatih akcija? Moja majka je jos na samom pocetku kad je sve pocelo prodala akcije i jos nije dobila pare. Ako nije pocela isplata kad ce poceti i jel imaju prava da tako zavlace narod i ne daju narodu odma pare za prodate akcije jer u suprotno kad odugovlace inflacija polako smanjuje vrednost prodatih akcija jer svakog dana nesto poskupi.

Ja hocu svoju DIVIDENDU pa makar ona iznosila i 10 dinara jer 10 dinara puta 5 000 000 akcija ili koliko ih vec ima u narodu iznosi 50 000 000 dinara sto je oko pola miliona evra (bar minimum). Ko uzima tih pola miliona evra dividende posto se koliko vidim ne daje zakonska dividenda gradjanima koji poseduju akcije?

Poslednja izmena:
Pa nije prvi april! ja nisam ni pitao sta mogu sta ne mogu jer vidim da je to zamajavanje i gubljenje vremena.To jedino znaju dobro ocuvani penzioneri oni imaju vremena pa su uvek u redu gde se nesto deli.Njih treba pitati.

Pa nije prvi april! ja nisam ni pitao sta mogu sta ne mogu jer vidim da je to zamajavanje i gubljenje vremena.To jedino znaju dobro ocuvani penzioneri oni imaju vremena pa su uvek u redu gde se nesto deli.Njih treba pitati.

Pa dobro mozda i jeste gubljenje vremena ali ako su vec obecali onda moramo svuda na sva usta da ih prozivamo da LAZU jer nisu isplatili vec nekoliko meseci za prodate akcije. Ja ne shvatam zasto se mediji ne bave time (bar oni koji su nezavisni ako takvih uopste ima) i prozovu vladu za ovu prevaru?

Na kraju krajeva ja hocu svoju DIVIDENDU mesecno pa makar ona iznosila i 10 dinara!!!

Pa dobro mozda i jeste gubljenje vremena ali ako su vec obecali onda moramo svuda na sva usta da ih prozivamo da LAZU jer nisu isplatili vec nekoliko meseci za prodate akcije. Ja ne shvatam zasto se mediji ne bave time (bar oni koji su nezavisni ako takvih uopste ima) i prozovu vladu za ovu prevaru?

Na kraju krajeva ja hocu svoju DIVIDENDU mesecno pa makar ona iznosila i 10 dinara!!!

Dividende ( ddopbit po osnovu akcija) se isplaćuje nakon podnošenja završnog računa, ukoliko je po istom akcionarsko društvo ostvarilo dobit.
Rok za podnošenje završnog računa za predhodnou godinu za preduzetnike je mart naredne godine, a preduzeća ( samim tim i NIS) jun. Tako da ćeš na eventualne dividende pričekati do naredne godine.
Ali, pošto je prethodnih godina NIS poslovao sa gubitkom, a prema najavama ove godine će poslovati sa dobiti, verovatno će menadžment preduzeća ( po pravilu se uvek tako radi) doneti odluku da se dopit iz ove iskoristi za pokriće gubitaka iz prethodnih godina.
Tako da ti od te dividente nema ništa, sasvim sigurno.:mrgreen:
Vezano za ovo da majka nije dobila novac od prodatih akcija. To mi zvuči neverovatno. Kao prvo brokerska kuća preko koje je prodala akcije bila je u obavezi da u roku od tri dana pare od prodaje akcija prenese na njen račun, umanjeno za njihovu proviziju.

Vezano za ovo da majka nije dobila novac od prodatih akcija. To mi zvuči neverovatno. Kao prvo brokerska kuća preko koje je prodala akcije bila je u obavezi da u roku od tri dana pare od prodaje akcija prenese na njen račun, umanjeno za njihovu proviziju.

Ma nije dobila, a nije prodala nikakvoj brokerskoj kuci vec u posti kao i svi ostali. Nekoliko puta je isla (mozda do pre mesec dana) u postu da pita kad ce pare od prodatih akcija a odgovarali su joj da jos nema isplata. Pa cekaj jer neko dobio pare od prodatih akcija u posti? Ako jeste zasto onda neko dobija a neko ne? Kako da i moja majka dobije? Ja jos necu da prodama ali hocu do nove godine jer polse nove godine se dozvoljava uvoz goriva sto znaci da ce vrednost akcija NIS-a vrtoglavo da padnu.

Ma cekaj recite jel neko naplatio akcije koje je prodao posti??? I ako niko nije kad ce pare?

Nisam prodao, al znam da su ljudi prodavali i naplaćivali. Po Zakonu o berzanskom poslovanju, ukoliko su akcije prodate u roku od tri dana pare moraju biti na računu.
Lepo prijaviš nadležnoj inspekciji.
E sad ima mogućnost da je majka na zahtevu za prodaju stavila cenu ispod koje neće da proda akcije. A da ta cena nije postignuta. Sve su to stvari koje mogu da se provere.

Ne TRI dana od trenutka kada je PREDALA u postu, nego tri dana od trenutka PRODAJE na berzi.......
A rok za prodaju na berzi, zavisno od zahtevane cene je 90 dana, posle cega se zahtev mora obnoviti..
Ko je stavio realnu cenu, akcije je vrlo brzo prodao(4,5 dana) i sa prebacivanjem na racun maksimalno 10 dana.

Ne TRI dana od trenutka kada je PREDALA u postu, nego tri dana od trenutka PRODAJE na berzi.......
A rok za prodaju na berzi, zavisno od zahtevane cene je 90 dana, posle cega se zahtev mora obnoviti..
Ko je stavio realnu cenu, akcije je vrlo brzo prodao(4,5 dana) i sa prebacivanjem na racun maksimalno 10 dana.

Nisam prodao, al znam da su ljudi prodavali i naplaćivali. Po Zakonu o berzanskom poslovanju, ukoliko su akcije prodate u roku od tri dana pare moraju biti na računu.
Lepo prijaviš nadležnoj inspekciji.
E sad ima mogućnost da je majka na zahtevu za prodaju stavila cenu ispod koje neće da proda akcije. A da ta cena nije postignuta. Sve su to stvari koje mogu da se provere.

:think:

Od dividende naravno nema nista.
Vecinski vlasnik moze da vodi politiku kompanije u smeru isplacivanje dividendi(sto u ovom slucaju 100% nece da uradi) ili da se vodi akomulacijom kapitala u sredstva ili u novac.

Naravno da nece da isplacuju dividende(ne nece, nego jednostavno ce da vode drugu politiku za koju imaju pravo) dok ne postanu vlasnici bar 90 posto kapitala.

ako kompanija ima profit, onda je njena odluka da li ce da deli dividende ili ce celu porciju da ulozi u biznis. sve to ima svoje reperkusije, ukoliko deli dividende, njihove akcije ce odmah poskupeti tako da ako zele da se finansiraju kasnije, mocice to da urade mnogo bolje. dakle, deljenje dividende je njihova odluka uglavnom.
ako kompanija ne posluje dobro, ne samo da nema dividendi nego i njene akcije padaju.

Back