District 9

Sustina filma je da su Jevreji opet u manjini ( vanzemaljci),koji ce se vratiti 2012 i tada ce nam ... po spisku. Tako sam ja video film.Da li je to razlog zbog koga ga americka produkcija nije potpisala.

district_nine.jpg

I Beograd je oblepljen ovim :D

Ispočetka mi je bilo malo teško da nateram sebe da odgledam film do kraja, možda zato što nisam navikao na takav amalgam prividnog dokumentarizma, vešto upakovane parodije na sve i svašta, produkcije koje se ne bi postideo ni Stiven Spilberg smeštene u kulise prljavog, siromašnog, crnačkog johansburškog geta i gotovo bedastog, idiotskog lika koji nosi radnju filma, a sve to začinjeno izvanrednim SF specijalnim efektima, ali mislim da je na kraju vredelo što nisam odustao.

Bez obzira na ukuse i afinitete film za čije gledanje svakako treba odvojiti 112 minuta svog vremena.

---------
Obesandjo's Lieutenant: [gets a machete, moves towards Wilkus, laughing] Hehe, I will teach you...
Wikus Van De Merwe: [grabs an alien weapon] YOU BLIKSEM!
Obesandjo's Lieutenant: Hey, HEY, HEY!
[gets blown away by Wilkus]
Obesandjo: OH! HOLY SHIT!
Wikus Van De Merwe: [blasts several more of Obesandjo's soldiers, then turns to Obesandjo] You tell them to fokking stand down!
Obesandjo: [shouts to his soldiers in Xhosa, who back off]
Wikus Van De Merwe: Put the fokking weapons in the bag!
[backing away with the weapons]
Wikus Van De Merwe: Don't fokking look at me!

---------

Film predstavlja kritiku humaniteta,neku vrstu apela za uvazavanje maksime:"Sve sto je (ne)ljudsko nije mi strano".
District 9 ima i milenaristicku konotaciju,medjutim utisak je pokvaren neopjevano pateticnim krajem,
Neill Blomkamp odstupa od zagovaranja tolerancije,
jer niko nije spreman da prihvati metamorfozu,
vec se nastoji povracaju u filmu kritici izlozenom humanom statusu,elem,mozda bi kraj bio jos gori da
je ljubav uspijela da pobijedi razlike medju vrstama,tek bi to bilo pateticno,bar meni...
O da,milenarizam,pogledajte samo kakvom tlacenju su izlozeni vanzemaljci u filmu,
a predvodnik aliena niko drugo do njihova verzija Hrista,
slijede dionice prepune nasilja a zatim i uspinjanje u nebo,njegov povratak se ceka.
Reminscencija na aperthejd je veoma umjesno iskoristena da bi se stvorila osnova za fiktivno terorisanje vanzemaljaca od strane ljudi...

Poslednja izmena:

Back