"DISKRIMINACIJA"

• Začetnik teme Začetnik teme DeDa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DeDa

Ističe se
Poruka
2.566
Da li smatrate da je ukidanje skolskog rspusta u toku Bozicnih praznika po Gregorijanskom kalendaru,vrsta diskriminacije ucenika rimokatolicke veroispovesti po verskoj pripadnosti?
Hvala. :(

DeDa:
Da li smatrate da je ukidanje skolskog rspusta u toku Bozicnih praznika po Gregorijanskom kalendaru,vrsta diskriminacije ucenika rimokatolicke veroispovesti po verskoj pripadnosti?

Apsolutno, pogotovu sto je to praznik koji slave i hriscani svih ostalih naroda koji zive u Srbiji, medju kojima su neki pravoslavne vere.

licno mislim da se radi o drugim, prakticnim razlozima, jer ni ranije nije bio raspust zbog katolickog bozica, a i zasto bi se, ako bi bio, onda diskriminisale neke druge religije ili minorne verske grupacije.

DeDa:

Pitam se zbog cega smo generalno kao nacija optereceni time da nekoga ugrozavamo.Ako je neko neke druge vere, treba da ima pravo i na svoj Bozic, i na Uskrs, ili bilo koji drugi dan koji mu je znacajan.Ali da u Srbiji niko ne ide u skolu zato sto je katolicki Bozic, to mi je vec malo apsurdno, obzirom da sumnjam da bi se u Hrvatskoj desilo isto u odnosu na pravoslavne.
Posto je u poslednje vreme u nasem okruzenju sve vise Kineza, mogli bismo organizovati raspust i za kinesku novu godinu,sledeci princip da svima treba udovoljiti...
Svakome treba omoguciti versku slobodu, ali ne treba preterivati.

itaka 025:
DeDa:

Pitam se zbog cega smo generalno kao nacija optereceni time da nekoga ugrozavamo.Ako je neko neke druge vere, treba da ima pravo i na svoj Bozic, i na Uskrs, ili bilo koji drugi dan koji mu je znacajan.Ali da u Srbiji niko ne ide u skolu zato sto je katolicki Bozic, to mi je vec malo apsurdno, obzirom da sumnjam da bi se u Hrvatskoj desilo isto u odnosu na pravoslavne.
Posto je u poslednje vreme u nasem okruzenju sve vise Kineza, mogli bismo organizovati raspust i za kinesku novu godinu,sledeci princip da svima treba udovoljiti...
Svakome treba omoguciti versku slobodu, ali ne treba preterivati.
u potpunosti se slazem sa tobom, narocito o ovom delu sa hrvatskom

Алjона:
Код нас у Русији, на пример, Рођење Христа је национални празник и стога, наравно, наши ученици имају зимски распуст.
Deca treba da slave rođendan Čarlsa Darvina, 12. februar. Ne zato što je to, slučajno, i moj rođendan... 8)

Sizif:
Алjона:
Код нас у Русији, на пример, Рођење Христа је национални празник и стога, наравно, наши ученици имају зимски распуст.
Deca treba da slave rođendan Čarlsa Darvina, 12. februar. Ne zato što je to, slučajno, i moj rođendan... 8)

...али :wink: деца славе Рођење Христа...

Не, него је реч о томе да мањине немају права да угрожавају већину. У Израелу је недеља радни дан на пример, и коме се не свиђа, нека иде. Нешто слично важи и за остале државе. :roll:

Svako ima pravo da slavi svoj Bozic.Da li ce da dobije slobodan dan ili ne,zavisi od direktora firme.U nekim drzavama je Bozic drzavni praznik,uglavnom na zapadu.Posto je i u Srbiji vecinsko stanovnistvo pravoslavne vere ne bi bilo lose kada bi i bozic bio drzavni praznik.To nema nikakve veze sa diskriminacijom.U skolama pa ne dopustio mesanje vere,bas zbog diskriminacije.

Demokratija se dokazuje time sto vecina ne ugrozava prava mnajine.
Dakle, vecina mora da pronadje nacin kako da manjina zadovolji potrebe, a da time naravno ne rusi postojece vrednosti vecine.
U nasem slucaju to nije tako posto vecina NEMA HRABROSTI da prizna pravo manjine. Razlog, valjda znaju sami.

Inace, po pitanju Bozica, da kazem i ovo, velike zemlje koje gaje demokraticnost, ne traze od Srbije, koja se valjda jedina jos ravna po julijanskom kalendaru, da na dan svog Bozica, obavlja poslove.
To znam iz prakse.

Back