“Diskaveri” snima emisiju o mostu u Beogradu

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
129.187
Deni Forster oduševljem mostom na Adi
“Diskaveri” snima emisiju o mostu u Beogradu
D. Dostanić | 30. 11. 2010. - 12:58h

Neverovatan most preko Save koji se trenutno gradi u Beogradu, biće predstavljen u novoj sezoni emisije “Gradimo veće i bolje” koja će biti prikazana na “Diskaveriju” u maju 2011. godine.

95523_deni-forster_f.jpg

Početkom decembra, ekipa sa “Diskaverija” će u Beogradu snimati jednu od epizoda serije “Gradimo veće i bolje” upravo o mostu preko Save.

Domaćin emisije, Deni Forster će u epizodi o mostu preko reke Save provesti gledaoce kroz proces njegove izgradnje i do detalja će prikazati obeležja mosta koja oduzimaju dah.

U emisiji će posebno biti reči o nekim izvanrednim odlikama ovog mosta u izgradnji, između ostalog:
*Kada bude završen, most preko Save biće najveći most sa jednim pilonom na svetu
*Biće otporan na zemljotrese
*U pitanju je najveća operacija zavarivanja u Evropi
*Izgradnja podrazumeva podizanje jednog od najtežih tereta ikad pokušano

:worth:

:klap::klap::klap:

Xena, nije most to sto je skupo ili poskupelo. Stvar je u ne bas potpunom obavestavanju.
Sa pocetka je pricano samo o ceni samog mosta, a zanemareno je to sto moraju da se plate i pristupne petlje.
Cik mi navedi koliki udeo ljudi zna da ce sa NBG strane sa mosta da ide produzetak sve to ulice Tosin bunar? Zato "most" ne kosta 120, nego 400 miliona, sto jeceo projekat sa sve dugackim pristupnim putevima.

780d1c5450.jpg

Valjda ce da snime kad bude glavni stub zavrsen (200m), Djilas rece da pocetkom decembra treba da bude.

cenis da ovaj most nije funkcionalan?
ne bih se slozio sa tobom :D al ajd ovo je forum

Jeste funkcionalan ali bi bio funkcionalan i da je građen po jeftinijem i estetski manje atraktivnom projektu a da je ostatak novca uložen u nešto drugo.
Mislim da most previše košta ako uzmemo u obzir budžet kojim grad raspolaže i da gradske vlasti, na čelu sa D.Đilasom, ne umeju dobro da odrede prioritete.
Most jeste bio preko potreban ali mislim da su mogli da sagrade i jeftiniji a manje nabudžen i da se manje ugrade za % pa da te pare daju za još jedan most ili metro ili već nešto treće. Ali da ne kvarim temu ... :D

Jeste funkcionalan ali bi bio funkcionalan i da je građen po jeftinijem i estetski manje atraktivnom projektu a da je ostatak novca uložen u nešto drugo.
Mislim da most previše košta ako uzmemo u obzir budžet kojim grad raspolaže i da gradske vlasti, na čelu sa D.Đilasom, ne umeju dobro da odrede prioritete.
Most jeste bio preko potreban ali mislim da su mogli da sagrade i jeftiniji a manje nabudžen i da se manje ugrade za % pa da te pare daju za još jedan most ili metro ili već nešto treće. Ali da ne kvarim temu ... :D

a gde sad bezis?
ko da bude dezurno zakeralo :mrgreen:
svakako da je most skup ali bitno je da se gradi jedva cekam da onog mucenika "pancevca" osveze ili jos bolje naprave mu brata blizanca :rotf: ono je muka ko da ceka kineze do zemuna :D

Ono gde moze da se ustedi je bespotreban nadvoznjak od izlaska mosta na Jurija Gagarina, pa onda valjda paralelno sa Milutina Milankovica sve do Tosinog bunara. Mislim da bi tu moglo da se ustedi jedno 150 miliona, od ukupnih 400. Taj sam deo je duzi od mosta.

A most je takvog oblika, sa kablovima, da u glavnom toku reke ne bi bilo stubova, Sava nije toliko siroka, stubovi bi smetali plovnom putu - na Dunavu je stanje bolje (Zemun - Borca), tu ce da bude stubova a samo jedan deo ce da bude sa kablovima.

bravo razvigore "svidja ti se projekat" !
to je poenta lako je biti ZA ili PROTIV :D

meni je super da gledam najdrazi grad kako raste kako je lepsi kako se modernizuje da imam i ja nekim unucima da pricam e ovde je bilo jedno nista pa su nas zahebali za 400miiona ali sad vi imate most :D
i to kakav !
ja sam zaljubljen u savu ceo zivot oko nje...drago mi je da ce da dobije nov šešir :mrgreen:

i za bulevar su pricali ovo ono ukralo se toliko i toliko a gledajte sad DIVAN je ...
poplocan i prohodan i uvek tece curi krou beograd

VOLIMO BEOGRAD SVAKOGA DANA PO MALO !
D. Radović (a ko bi drugi napisao tako jake reci :D )

Говорили су мени људи о пилонима, о бесмислено и безобразно скупој инветрицији, само што сам ја био врло радостан кад сам видео први стуб кад сам се једном враћао у Бг и помислио сам - у, како ће ово да буде моћно :)

Most preko Ade snimaju za “Diskaveri”
L. G. | 03. 12. 2010. - 14:53h

Ekipa emisije “Gradimo veće i bolje” sa kanala “Diskaveri” počela je da snima mosta preko Ade Ciganlije, u trenutku kada se završava izgradnja njegovog najznačajnijeg elementa - pilona.

96535_a3_hs.jpg

- Pratimo priče koje zvuče neverovatno, i tako smo došli i do ovog mosta u Beogradu, specifičnog po tome što će biti najveći most sa jednim pilonom na svetu - rekao je domaćin emisije Deni Forster dodavši da je most kombinacija odličnog inženjerskog poduhvata i jako dobre analize lokacije.

On je istakao da je ekipa ove emisije došla u značajnom momentu, kada će pilon dostići maksimalnu visinu, kao i da žele da baš taj specifičan momenat zabeleže, jer smatramo da je on istorijski za izgradnju mosta.

- Kao profesor arhitekture, sa svojim stručnim timom, pokušavam da objasnim ljudima koji se baš i ne razumeju u građevine, zašto je nešto moralo da se izgradi na određeni način - Forster.

Prema njegovim rečima, ekipa koja radi na ovoj emisiji već 4,5 godine, stalno prati građevinska dešavanja na svetskom nivou i stalno je u kontaktu sa predstavnicima građevinske industrije i inženjerima. On je objasnio i da se emisija snima direktno na mestu izgradnje mosta i sa ljudima koji tu rade, dodajući da u trenutku kada inženjeri idu da postavljaju kablove, i ekipa emisije se penje na pilon i prati montažu kabla.

Producent emisije “Gradimo veće i bolje” Džo Sensa je rekao da građevinske firme ne sponzorišu ovu emisiju, već se oni u odabiru projekata rukovode njegovim značajem. On je istakao i da će most preko Ade promeniti lice grada i da će biti izuzetno značajan za Beograd, i dodao da je ovo sjajna prilika za mlade ljude da rade na izgradnji jednog takvog mosta.

.............

Ja nisam strucna i necu da polemisem ali cisto prakticnosti ..
Ovom gradu su toliko potrebni mostovi da je to vec nepodnosljivo kao sto mu treba i metro..
pa nesto razmisljam..bolje nekoliko manje atraktivnijih i jeftinijih mostova nego taj jedan da bi ga snimao Discovery..

e sada aj naljutite se na mene...:D

Nema sta da se ljutimo... Ti koji pricaju o nekakvoj magli "3 u 1" i slicno - pa sto oni nisu napravili bar 2 od ta 3 mosta ?
Za vreme kad nije bila kriza, a i neki drugi faktori su bili povoljniji... Jednostavno, to je samo necije teranje inata.

Ovaj most je na pocetku kostao 90 miliona, sada je 120... Sve ostale pare 180 miliona ili koliko vec, to su one pristupne saobracajnice - koje su dvaput duze od samog mosta.

Datum vesti: 8.6.2010 | 21:57

USAGLASILI SE?
Most preko Ade koštaće oko 182 miliona evra
Autor/izvor: SEEbiz

BEOGRAD - Kompletan projekat izgradnje mosta preko Ade Ciganlije, bez pristupnih saobraćajnica, koštaće 182,7 miliona evra. Ukupan iznos za most preko Ade sa pristupnim saobraćajnicama iznosiće oko 200 miliona evra.

U taj iznos ulaze krediti odobreni od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 69,6 miliona evra uzet 2006. godine, kao i novi kredit od 60 miliona evra čije je uzimanje juče odobrila Skupština grada. Uz ova dva zajma, iz gradskog budžeta izdvojen je još 50,1 milion evra koji su namenjeni za plaćanje svih poreza i ostalih troškova koje za sobom povlači izgradnja mosta.

Ukupno zaduženje Grada kada je u pitanju izgradnja mosta preko Ade iznosi 129,6 miliona evra, i obe pozajmice uzete su od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Prvi zajam otplaćuje se u 22 polugodišnje rate, a u julu ove godine na naplatu stiže prva otplata glavnice kredita u iznosu od 3,1 milion evra. Za dugi zajam od 60 miliona evra grejs period je do 2012. godine, a kredit se uzima na sedam godina što znači da poslednja rata stiže na naplatu 2019. godine. Novcem iz gradskog budžeta u iznosu od 50,1 milion evra plaćaju se svi troškovi u vezi sa ovim projektom. Najveći deo tog novca otići će na PDV od 18 odsto od ugovorene cene mosta koja iznosi 118, 6 miliona evra (21,3 miliona evra) i na konsultantske usluge (druga najveća stavka u troškovima, oko 10 miliona evra) koje su delom plaćene.

Odluka o novom zaduženju za most bila je povod za burnu raspravu juče u gradskom parlamentu.

"Prva projektovana cena za taj most bila je 80 miliona evra, pa 119, a sada se predviđa da će za njega, sa pristupnim saobraćajnicama, biti izdvojeno više od 300 miliona evra", kazao je šef Odborničke grupe SRS Nemanja Šarović.

S druge strane, Dragan Đilas je kazao da most preko Ade košta onoliko koliko je potpisano ugovorom pre dve godine, odnosno 120 miliona evra.

zamesateljstvo u nastavcima, ali jednosmerno - samo se povecava cena

Tim slavnog TV kanala snima na Adi
I ekipi „Diskaverija“ od mosta zastao dah
G. Svilar | 04. 12. 2010. - 00:02h | Foto: M. Đurica

Majstori dokumentarnih filmova o najvećim građevinama na svetu ovih dana borave u Beogradu da bi snimili kako se gradi most preko Ade Ciganlije. Svet će o budućem simbolu srpske prestonice biti obavešten iz prve ruke, preko „Diskaveri čenela“, u maju 2011. godine kada će biti emitovan dokumentarac o mostu u okviru nove sezone serijala „Gradimo veće i bolje“.

96752_bgdpilon-foto---marko-djurica--blic_f.jpg

Kada bude završen, most na Adi biće treći u svetu po dužini luka mostova sa jednim pilonom

Ekipa „Diskaverija“ pre dva dana bukvalno je visila na kosom kablu koji vezuje mostovsku konstrukciju sa pilonom. Slučajni prolaznici mogli su da pomisle da su u pitanju suicidne namere, ali sve se to radilo zarad što boljeg prizora koji treba da ovekoveči kamera najpoznatijeg dokumentarnog kanala na svetu.

- Hoćemo da snimimo ovu fantastičnu konstrukciju iz uglova koji do sada nigde nisu viđeni. To je bila prava čast ali u isto vreme i užas zbog velike visine. Bilo je neverovatno - objašnjava Deni Forster, koji već godinama vodi gledaoce „Diskaverija“ kroz najrazličitije krajeve sveta prikazujući im arhitektonska čuda. Bilo da je reč o hotelima u Kataru, stazi za Formulu 1 u Abu Dabiju ili nekom trećem projektu, cilj je da se gledaoci nauče da vole arhitekturu.

- Na mostu preko Save izgradnja pilona se bliži kraju pa je ovo bio i najbolji trenutak da uključimo kamere - objasnio je Džejson Longo, direktor fotografije pomenutog serijala.

Snimanje filma o mostu trajaće 10 dana, a na kraju će se sve to sklopiti u jednosatnu emisiju.

Priznanje izgradnji mosta preko Ade Ciganlije prija i gradskim čelnicima.
- Nije u pitanju samo jedan parametar na osnovu kog je to izrečeno, već se radi o kombinaciji više faktora: visine pilona, dužine kablova i luka, širine mosta i ostalih tehničkih karakteristika. Kada se svi oni uzmu u obzir jasno je da je most na Adi među najznačajnijim mostovima sa jednim pilonom u Evropi - kaže Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište.

Računajući dužinu luka, prema Vikipediji, najveći mostovi sa jednim pilonom na svetu su: Živopisni most (Rusija, dužina luka 410 m), most Surgut (Rusija, 408 m), most Žinbei (Tajvan, 400 m), most Flehe (Nemačka, 368 m), most Vezel Niderhajm (Nemačka, 335 m) i most Kao-Ping Hsi (Tajvan, 330 m). Mosta na Adi imaće dužinu luka od 376 metara i biće, po tom parametru, treći na svetu.

„Vratiću se ponovo u Beograd kada most na Adi bude završen”

Deni Forster, domaćin emisije „Gradimo veće i bolje”, poručio je da bi se rado vratio u Beograd kada most preko Ade bude završen. Pritom, Forster nije precizirao da li će i taj boravak u prestonici, na završenom mostu, biti ovekovečen „okom kamere”. A na pitanje koji projekat nikada neće zaboraviti Forster je izdvojio stazu za trke Formule 1 koja je nedavno izgrađena u Abu Dabiju.
- Oko te staze napravljen je i hotel. Uopšte, to je jedan dobar pokušaj Arapa da se predstave u arhitektonskom svetu - zaključuje Forster.

............

Završeno snimanje dokumentarca o građevini na Adi
Šef TV ekipe „Diskaverija“ u Beogradu otkrio i ćevapčiće
L. Gedošević | 09. 12. 2010. - 00:02h | Foto: M. Đurica

Na gradilištu mosta preko Ade Ciganlije reporteri „Blica“ zatekli su i ekipu “Diskaveri kanala” kojoj je juče bio poslednji dan snimanja emisije „Gradimo veće i bolje“. Oni danas napuštaju prestonicu sa, ako je suditi po njihovim izjavama, sjajnim utiscima.

98373_most-preko-ade-ciganlije-foto-m-djurica-040_f.jpg

Deni Forster (drugi sleva) oduševljen je kako je ekipa primljena u Beogradu

- Imao sam vremena i da obiđem vaš grad. Vi izlazite svako veče, do kasnih sati. Ovo je zapravo grad za zabavu! Ja sam iz Njujorka, mislio sam da znam šta su žurke, ali sam ovde shvatio da tek učim kako se luduje - priča kroz smeh Deni Forster, voditelj emisije “Gradimo veće i bolje”.

On kaže da je Beograd zaista divan, da je hrana odlična, da su Beograđani sjajni domaćini, kao i da bi ćevape (izgovara na srpskom) mogao da jede po ceo dan.

- Kada smo dolazili u Beograd razmišljali smo da su nam potrebne tri stvari: dobro vreme, sreća i podrška. Prva dva ne možeš da kontrolišeš, ali podršku možeš i zaista smo prezadovoljni jer smo dobili sjajnu pomoć ljudi odavde. Takođe, pogodilo se da smo ovde kada se radovi na betonskom delu pilona završavaju, što je sjajno - kaže Forster.

On i njegova ekipa provodili su svaki dan sa radnicima na gradilištu mosta preko Ade, dolazili i odlazili kada i oni. Kažu da će most preko Ade doprineti da se imidž Beograda i Srbije zauvek promeni, kao i da će njegova izgradnja radikalno uticati na život u gradu.

- Ovo je prvi mega-projekat koji se dešava u Beogradu, i to je jako značajno jer jer je komplikovan, skup, zahtevan, a eksperti sa svih strana sveta rade na njemu. To se mora primetiti. On će sigurno biti i dobra reklama za Srbiju jer se radi o dobroj arhitekturi i dizajnu - kaže Forster istakavši da bi jedan od zaštitnih znakova glavnog grada mogli da budu i beogradski mostovi.

Emisija o izgradnji mosta preko Ade Ciganlije u Srbiji će biti prikazana u martu, a u Americi u aprilu naredne godine.

:bye:

kako su smeli da naprave toliki toranj u sred grada a da nas nisu pitali?

Da li oni znaju da će taj ogromantni toranj da zapara naš vidokrug, da se ureže u naša sećanja, u naš mozak?

Grad hiljadama godina postoji sa svojom pitoresknom arhitekturom i sad se odjednom dešava takav dramatični preokret? I niko ništa..?

da li bi u svojoj kući požeželi da nam se na sred sobe pojavi neki masivni hidrant?

Erektivni toranj..zaboden međ dve raskrečene reke..Šta nam to govori?
da li to Beograd pokazuje kitu nekome? i Zašto?

KO ima potrebu da pokazuje svojju kitu?
Ko ima potrebu da pravi kitu većom nego što je potrebno?

Sve mi je tu vrlo sumnjivo..

Back