Disciplin A Kitschme

Da greska sa sinom i nekom mladjom devojkom.Ne znam da li je to sinovljeva devojka,ali su snimili jedan CD.Sad cu da potrazim.

To ti je Manja Đorđević (back vocal), nije mlađa, imala je tad 39 godina kad je bila pesma "Bunt". Bubanj je Miloš Velimir Buca, on je sada pop u crkvi ili nešto slično, bio veroučitelj . Religiozan čovek, puko šta ćeš.
Ovo šta si ti stavio to je postava koja je došla kasnije. Vul na bubnju (ne znam jel on svirao Van Gogh, Darkwood Dub ili nesto slicno neda mi se sad trazit) a usna harmonika koja oponaša Zerkmanovu trubu je Igor Đeke iz Vinkovaca. Odakle si nasao da Koja ima cerku, pa sina u bendu, pa da mu je to devojka i da su svi u bendu stvarno ne znam :D

Inace kad sam spomenuo albume, ajd da se nesto i kaze. Taj treci period Discipline koji je ostavio engleski naziv, krenuo je sa svirkom nekom mesavinom engleske i one stare Discipline. Taj prvi album je bio album kratkih formi, 3-4 minuta pesme (Kada Kazes Muzika Na Sta Tacno Mislis, Reci Mi). Drugi album (Uf!) sa istom postavom je imao formu pesama kao iz 60tih i 70tih prog rock izvodjaca. Znaci pesme su radjene; imas uvod, tekst, refren, pa jamming 5 ili 6 minuta, povratak na temu i zavrsetak pesme. Koja je volio taj jam session ali u prvom periodu Discipline ga nije bilo puno, poneka stvar po albumu. Ovaj album je citav bio taj koncept. Takodjer, Kuzma je bio na albumu sa elektricnim klavirom, to nisu nikad koristili a i koristili su onaj (zaboravio mu ime) instrument one dugacke cevi kroz koje puses pa bude onaj jako dubok zvuk. Pa zvukove slonova takodje. To je bilo znaci nesto novo.
Onda je Buca otisao u popove :D , pa dosao Vul na bubanj, a dosao i Đeke sa harmonikom. Koja kaze da je oduvek hteo probati harmoniku u bendu. I jos Đeke koji zna oponasati trube za harmonikom. Tako da je to opet bilo nesto novo u bendu. Vul je dao tu svezinu, zvucalo je na nekim stvarima kao Dule Dejanovic (Limunovo Drvo) sa albuma 'Planeta Dosade' vibra, ali oko pola albuma je bio ponovljeni recept sa proslog albuma, stvari po 10 minuta i jamm session prica. Taj dio jedino nisam zadovoljan previse, trebali su nesto novo, nisu trebali bar ovako djelomicno ponavljati koncept. Ali ovaj album je ustvari prvi dupli album kojeg su napravili.
Album da bude dupli, mora trajati preko sat vremena, ovaj je nekih 70minuta.
Oni engleski albumi, oni su bili oko 55 minuta, sto bi ustvari bilo za tri strane na ploci a ne za cetiri. Album "Uf" koji je nekih 57min kao i engleski, nagurali su na jednu ploču, pa je zvuk slabiji. Engleske albume reizdanja su stavili na duple ploce. Ali neki danas albume koji su po 45 minuta stavljaju kao reizdanja na duplu plocu. To nisu dupli albumi. To je bitno znati.
Dakle ovaj jedan album, njihov zadnji, "Opet" je jedini njihov pravi dupli album.

Na tom trecem periodu, oseti se iskustvo, ali nema vere u muziku. To je najcesce na sto se ljudi zale. Muzika osim poruka, tog intelektualnog dela, onda svirackog dela, mora imati emociju-energiju-entuzijazam, ne samo buku. To su fanovi govorili kad su govorili da to sve zvuci dobro, al kao da nesto fali. To fali! Dusa! Ti kad cujes "Buka U Modi" amtosfera pesme te odnese, toga nema tu.... To je taj problem. Ili ako ima, to nije jako kao na prvom periodu benda.

To sam ja prvi put osjetio na zadnjem engleskom albumu. U tom drugom periodu benda, prva dva albuma zvuce bez mane, nakon toga stvari se za bend ne odvijaju dobro. Peter Warren (Beat) je nezadovoljan pozicijom benda, hoce zivjeti od toga, zaraditi pare itd..... Koji vec dosadjuje da mora cekati da se neki menadjeri velikih diskografskih kuca smiluje, pa Beat izlazi iz benda. Te negde 1999 upoznao sam Will Parkera u Sloveniji, tek je usao u bend, mislim da je imao nekih 17 godina. Ja sam imao 19. Tada on ne moze da bude kao Beat ali sve osnove za neki malo vise funky album, to moze. Taj treci i zadnji album engleskog perioda, "Refresh Your Senses, Now" je prvi na kojem se osetilo da vere u muziku, tog poleta, tog mladenackog entuzijazma, tog uverenja da ce muzika utjecat na ljude itd... vise nema. Sviracki zvuci ok, malo losije od predhodna dva ali zvuci pristojno. Medjutim, fali to nesto, ta dusa, osjetio sam to samo na "This Is How It Should Be Done" i mozda na "I am Shape Shapeshifter". Taj album je bio 2001. Jedan od zadnjih koncerata a mozda i zadnji je bio 23.12.2004 u Zagrebu na festivalu FijuBriju. To je bilo u Domu Sportova velika dvorana, Disciplina je bila headliner.
Dvorana je bila puna, ali kad je Disciplina izasla, dvije trecine dvorane je bilo prazno. Sto govori o losem ukusu masa na balkanu, klasika, ako su im narodnjaci na distorziji urbana muzika (azra, corba, dugme, kazaliste itd....), jasno da im Disciplina nije jasna. Masa je tada sjecam se najvise reagirala na Kawasaki 3p i Let3.

Inace, sto se mozda osetilo na tom zadnjem engleskom albumu te 2001, taj gubitak vere u muziku, je mozda i razlog sto mnogi ne znaju, da je taj album te 2001 sa tom engleskom postavom, snimljen u Beogradu. Nije to vise snimano na onaj nacin kao prva dva, trebalo se malo snalaziti. Ali to je bio znak da Koja tu vec razmislja o raspustanju engleske postave i povratka trajno u Beograd.

Nakon FijuBriju 2004, Treci period Discipline se formira 2005. Tada snimaju singl Politicari + Virusi.....
Ako si previse progresivan za mase, radis veliku stvar, u ovom slucaju u svetu umetnosti, cesto se desava da dugo vremena nakon sto autor umre ljudi pocinju shvacati sto je to bilo. Nije samo umetnost, tako je bilo i sa znanoscu. To sam uvek dozivljavao kao veliku nepravdu. To treba biti prepoznato na vreme, a ne da cekamo one koji nista ne shvacaju da mozda nakon sto godina shvate.

ti si @Lemmy the bastard kraljina.
Ovako dobar post odavno nisam procitao
:heart:

Svojevremeno sam Koji, dok sam bio prodavac, pomogao da odabere i kupi plocice za kuhinju i kupatilo.
Isti sam utisak imao kao i kad sam kao klinac gledao "Decko koji obecava" a to je ovaj covek nije sa ove planete.
Taj neki mir i tu neku neobjasnjivu harizmu kojom je zracio sam bio ocaran.
Dovoljno sam bii pristojan da ga ne smaram oko muzike.
Oseti se da mu je malo neprijatno sto sam ga prepoznao i moje odusevljenje njegovom pojavom i time da pricamo i razmenjujemo ideje koje plocice sa kojim bi napravile ambijent gde ce se osecati lepo.

E to je meni muzika Discipline ... ambijent gde god da ih cujem muzika cini da se osecam lepo i malo iznad ove planete gde smo LJUDI sa dostojanstvom.

Ti mislis na ovo? Ali kazem, nema to veze sa njegovim sinom. Odakle ti to? :hahaha:

Ima neki spot koji sam gledao.Snimljen u nekom dvoristu,gde je bubnjar,jedan mlad decko i devojka,isto mlada na bas gitari.Trazio sam to,ali ne mogu,je ne mogu da se setim kako se zove pesma.Bilo je na TV-u i cinimi se da rekose da je osnovao novu grupu sa sinom i ta mlada devojka.Spot je bio crno beli.

ti si @Lemmy the bastard kraljina.
Ovako dobar post odavno nisam procitao
:heart:

Svojevremeno sam Koji, dok sam bio prodavac, pomogao da odabere i kupi plocice za kuhinju i kupatilo.
Isti sam utisak imao kao i kad sam kao klinac gledao "Decko koji obecava" a to je ovaj covek nije sa ove planete.
Taj neki mir i tu neku neobjasnjivu harizmu kojom je zracio sam bio ocaran.
Dovoljno sam bii pristojan da ga ne smaram oko muzike.
Oseti se da mu je malo neprijatno sto sam ga prepoznao i moje odusevljenje njegovom pojavom i time da pricamo i razmenjujemo ideje koje plocice sa kojim bi napravile ambijent gde ce se osecati lepo.

E to je meni muzika Discipline ... ambijent gde god da ih cujem muzika cini da se osecam lepo i malo iznad ove planete gde smo LJUDI sa dostojanstvom.
Da, ja ga znam licno. Ne voli bas da ga se gleda onako sa postovanjem, u smislu da pokazujes kako ti je idol. Malo ga to smara. A i odmah imao sam utisak da ga mnogi ljudi smaraju iz vise razloga; prvo ne voli da neko lesinari njegovom muzikom i to sto ga poznaje, drugo od pocetka karijere su mu mnogi isli na zivce jer nerazumiju to sto radi, u smislu ljudi po koncertima, na tim nekadasnjim zurkama, diskografskim kucama itd.... Problem je sto to sto radi je na visem nivou nego sto masa razumije (Milan Mladenovic je izjavio u intervju, da on zeli svirati jenostavniju muziku koja je bliza masama i na taj nacin prenositi poruke, a Koja je inzistirao na najboljem sto se moze napraviti bezobzira ko to razumije ili ne, tako se raspao Sarlo). Ti moras imati taj nacin razmisljanja, zivjeti to, proucavati to, biti posvecen, to vecina ili ne razumije ili imaju druge stvari kojima se bave i nemaju vremena duboko ulaziti u muziku. Ali onda takve bas ne voli kad mu prilaze. Ali to ne mozes izbjeci ako si javna osoba, pa koliko debila dodje na Orgazam, na Obojeni Program nesto manje...... ne mozes na ulazu kontrolirati ko ce ti doci na koncert, ko ce te slusati. Isto ljudi imaju razlicita poznanstva, pa preko tih poznanstava dolaze do ovih osoba, sto preko muzickog biznisa, koncertnih agencija itd.... a nemaju pojma o muzici i onda smaraju. Znaci imas one koji razumiju ali su manjina, verni fanovi, a ova vecina te oblece sa svih strana, pa ti to ide na zivce. E tako ti je njemu.
Dodju papci koji prave film Sretno Dijete, pa hoce Koju i Disciplinu u isti kos sa Prljavim Kazalistem i Azrom, e ne ide to tako. To se vidi da njima nije jasno ko je Disciplina. Tako da ljudi imaju osjecaj da je Koja prgav, drzak, a nije. Potpuno je pitom kad ga poznas. Nego, ide mu na zivce primitivizam koji je kod svih masa, drzava, prisutan. Koja to malo vise pokazuje pa ljudi steknu utisak da je prgav.
On bi najradje kako se meni cini, da Disciplina i na kulturnoj razini ( u Srbiji jest, postoje neka priznanja) postane prepoznata bar u Europi od svih naprimjer ministarstava kulture ili nesto na toj razini, kao sto su i neki drugi muzicari iz sadasnje ali i iz jako davne proslosti, da ljudi koji to razumiju dolaze na koncerte, da deca to uce u skoli (nesto ima tog u Srbiji tu i tamo) a ostala masa koja to ne razume neka zivi neki svoj zivot dalje od Discipline.
Ali to tako ne ide. Ne mozes kontrolirati ko ce da te slusa, ko ce da ti dodje na koncert itd.... Inace bio je on kad je bio mladji malo ostriji, godine ga malo smirile al to je to. Te neke stvari ne voli.
Ja ti to isto vidim kao i neki znanstvenici, recimo Leonardo Da Vinci, koji se derao kroz prozor masi da su stoka, kad mu se masa smijala sto je bio jedan od prvih ako ne i prvi, konstruktor aviona iako nije uspio da leti. Ali na njegovim proucavanjima je kasnije sve krenulo.
Znaci ljudi se inace sprdaju sa pametnijima od sebe jer su ljubomorni, jer u prisustvu takvih vide koliko su glupi, a to im ne prija, pa onda krece sprdnja nebi li tog pametnijeg pokusali 'spustiti' na svoj intelektualni nivo.
Slicno ti je i sa muzikom. Kako i sa ljudima, tako i sa muzikom, mali dio je na visokom nivou. Ostalo je prosjek ili ispod toga. Da nije tako svak drugi covjek na planeti bi bio Einstein, Tesla, Nietzsche itd.....
E a to tako nije. Vecini to smeta sto to tako nije. Dakle, puno je tu i neimanja prava na sebe (ovo sad nema veze sa Disciplinom) kad je Nietsche rekao "masa uvek pokusava da pobedi pojedinca, mozes se odupirati, bit ces napadan i osamljen, ali to je mala cena za platiti da bi posedovao samoga sebe". U smislu ako imas izmisljene ljudske kultove, ako nacije i religije, dva glavna alata za svu patnju i ratove kroz ljudsku istoriju, ljudi umesto da to ukidaju na razini planete, oni to njeguju, pa se ratovi ponavljaju.
Znaci, niko ti neda da budes svoj; trebao bi biti do 21 godine zivota udaljen skroz on nacija i religija, da onda sam odlucis kao odrasla osoba hoces li biti anacionalan gradjanin sveta ili ces pripadati nekoj umjetnoj zajednici nacije i religije. Koliko bi vjernika bilo da se prvi puta susretnu sa religijom sa svojih recimo 25 godina, pa da pokusas uveriti coveka od 25 godina kako mu na nebu gore sedi neki bog.
Dakle, religija napada decu, jer dece mozes oblkovati, prati mozak, uveriti ih da je to njihov identitet, ako deca to prihvate a vecina prihvati, oni uzimaju identitet koji ima je nametnut i time nikada u svom zivotu ne upoznaju same sebe, jer zive ono sto su im drugi nametnuli.

Tako je govorio i John Lennon u pesmi "Imagine", to je prava definicija sta je RnR a ne Corba. Corba je anti RnR, kao i od 90'tih Partibrejkers (dodjes na njihov koncert imas osecaj kao da si dosao na misu, a Cane pop). U pesmi "Imagine" je opisana sloboda covecanstva. I sada u Ukrajini opet nacije i religije, ovi se odvajaju po religiji/kalendaru itd.....

Dakle, bendovi tipa Discipline, Obojenih pa i Orgazma, kao i stranih tipa Motorhead/Hawkwind/Pink Fairies/The Deviants, imaju neki ovakakav pogled na svet, time i zrace u svojoj muzici. Ako nemas ovakve poglede na svet, neces ih bas rezumeti niti njihovu muziku.
To nije ustvari muzika za mase, mase kakve su danas. A da bi ovaj nacin razmisljanja postao mainstream, moras preoblikovati mase/ poduciti ih. A to nije lako. Nekima je šok sto kad saznaju da nisu nikad upoznali sebe nego zive sto im je nametnuto (kao to je tradicija, nezno ime za nametanje i nedavanja prava na izbor u vezi vlastita zivota) pa onda nece da veruju, jos te proglase budalom. To su zrtve, pa im ne treba to uzimati ozbiljno.

I tako dalje....

Dakle, kako je Kebra govorio (kojeg isto mnogo godina znam licno) RnR je nacin razmisljanja. To nije samo riff na gitari, jer onda bi i Thompson spadao u RnR. RnR je sloboda od nacija i religija, koje razdvajaju covjecanstvo. RnR je sloboda za sve ljude, RnR spaja ljude da budu ono sto i jesu po zakonima prirode jedna nacija, na svojoj jednoj planeti. A kasnije da sirimo u svemiir da saznamo zasto postojimo. Drzave, granice, nacije, religije su tu da manipuliraju, odvajaju ljude jedne od drugih ida unistavaju ljude ratovima. Nije prirodno da ljudi na planeti govore drugacijim jezicima, to je bolest u kojoj zivimo jako dugo, kao kad narkoman navikne na heroin pa zaboravi kako je biti trezan. E tako i ovo. Granice drzava su kao zice oko zatvora, tzv elita drustva je kao mafija, drzave kao mafijaski karteli, a ljudi topovsko meso. Nedaju ljudima niti da osvjesteni, da imaju pravo na sebe. O cemu onda da pricamo?
Ja sam u stanu koa u ćeliji, a Zagreb mi je zatvorsko dvoriste po kojem prosetam povremeno, i planeta mi je mala, hocu svemir! A ne omedjen zicom u nekoj drzavi. EKV " treba mi prostor, otvoren za poglede, otvvoren za trcanje...."

Dakle, RnR nije Corba, Partibrejkers sa svojom religijom, Prljavo Kazaliste sa svojim nacionalizmom i svi slicni.. prvo to je anti rock n roll, a drugo su narodnjaci na distorziji koji puno muzicki sa RnR nemaju veze (komsije ce da me biju zbog preglasnog rnr-a i slicno).

Sve ovo treba znati da bi se razumjela Disciplina Kicme, Obojeni Program, Motorhead, Hawkwind.... orgazam i album "Lisce Prekriva Lisabon" a ne dosadna "Distorzija" za mase itd..... Milan Mladenovic je isto bio na ovom tragu pogleda na svet. Samo muzika je bila previse za mase, ja sam vise Kojin tip.

Poslednja izmena:

Back