Disanje-tehnike

euridika 090

Početnik
Poruka
7
Koje su osnovne vitalne funkcije koje uslovljavaju čovekov život?
Odgovor koji bi logički sledio jeste: disanje, piće i hrana.
Nauka tvrdi da bez disanja prosečan čovek može preživeti nekoliko minuta. Bez vode u proseku desetak dana. Dok, bez hrane, ili sa drastičnom redukcijom ishrane, može izdržati i mesecima. Ali, u takvim se slučajevima dešavaju znatna privremena ili trajna oštećenja vitalnih funkcija organizma.
To tvrdi nauka. Nećemo sada da otvaramo teme i dileme dali i koliko je to tačno. Samo ćemo da pomenemo dokazane primera da se vežbom može bez disanja opstati znatno duže. A to isto važi i za piće i hranu. Pri tom se podrazumeva da subjekat ostane bez nikakvih poremećaja ili oštećenja vitalnih funkcija i zdravlja. Uostalom u svim praksama duhovnog razvoja i vežbi, pravilno disanje je osnovni i nezaobilazni preduslov.
Ono što je ovde značajno za nas jeste naš program disanja.
Istočna učenja koja potiču iz drevnosti uvek potenciraju disanje kao primarno i najvažnije za ispravno funkcionisanje čoveka. Postoje tvrdnje da smo mi manje-više zaboravili da pravilno dišemo i kao posledica toga postoje značajna narušenja našeg zdravlja. Moramo priznati da ima velike istine u takvim tvrdnjama.
Disanje je osnovni vitalni proces. Medicina dokazano tvrdi da mozak ukoliko ostane nekoliko sekundi bez krvi, odnosno bez kiseonika, može da pretrpi fatalna oštećenja.
Evidentno jeste da savremeni čovek, pogotovo zapadni, premalo pažnje obraća tom osnovnom vitalnom procesu.
Važnost otvorenog prostora, svežeg vazduha, planinskog ili morskog vazduha. Svi se slažemo da je to vrlo bitno za naše zdravlje, ali premalo činimo da to stvarno u praksi poštujemo i da nešto učinimo da to unapredimo ili promenimo.
Neki autori sa istoka a i sa zapada otvoreno tvrde da su čak više od 90% funkcionalnih poremećaja i bolesnih stanja savremenog čoveka direktna posledica neispravnog disanja.
Moramo priznati da mi u stvari NE ZNAMO DA PRAVILNO DIŠEMO.
Zato smo mi ovde razradili tehnike disanja koje su vrlo bitne i efektivne kao proces za preventivno i terapeutsko delovanje na čovekovo zdravlje i vitalnost. Naše su tehnike i vežbe disanja bazirane na drevnim razrađenim metodima i raznim tehnikama duhovnih vežbi koji su se praktikovali i praktikuju se i danas širom sveta.

Back