Direktorka škole ne dozvoljava popove i tamjan za Svetog Savu u školi

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.733
koja je to agresivnost
mislim ako nije pozvan
ono daću ja tebi, ima da me ima tamo
ja tu ne vidim nikakav hrišćanski duh. ali ko još misli na Hrista kada piše o tradiciji :roll:

Sram te bilo, kako to mislis skolu da odvojis od crkve.
Skola je u Srbiji.
Srbija je drzava srBskog naroda (rece gore moderator, oni koji nisu Srbi a drzavljani su Srbije treba da idu u posebne skole ako im to smeta).
SrBki narod je pravoslavan.
Dakle mora pop u skolu 😁

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Sram te bilo, kako to mislis skolu da odvojis od crkve.
Skola je u Srbiji.
Srbija je drzava srBskog naroda (rece gore moderator, oni koji nisu Srbi a drzavljani su Srbije treba da idu u posebne skole ako im to smeta).
SrBki narod je pravoslavan.
Dakle mora pop u skolu 😁
pa sad, na mestu gde treba, tj na forumu Religija sam postavila to pitanje koje me zanima

Ja ne volim pamflete, sama sam religiozna, ne volim nikoga ni da ismejavam, poštujem sve, samo mi ima tu dosta nejasnih mesta. I štošta mni ne liči na hrišćanstvo, onako kako sam ja stekla dojam o njemu.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.733
pa sad, na mestu gde treba, tj na forumu Religija sam postavila to pitanje koje me zanima

Ja ne volim pamflete, sama sam religiozna, ne volim nikoga ni da ismejavam, poštujem sve, samo mi ima tu dosta nejasnih mesta. I štošta mni ne liči na hrišćanstvo, onako kako sam ja stekla dojam o njemu.

Ne znam. Danas si u Srbiji gradjanin drugog reda ako nisi pravoslavac, ako ne volis popove i zelis da se drzava drzi svog Ustava i bude sekularna.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Ne znam. Danas si u Srbiji gradjanin drugog reda ako nisi pravoslavac, ako ne volis popove i zelis da se drzava drzi svog Ustava i bude sekularna.
pa ne vidim to tako
ima dosta ljudi koji nisu u toj šemi.. sve zavisi gde čovek radi i sa kojim ljudima imaš posla.
Kod mene su uglavnom ateisti, pa ja i ne obraćam pažnju.

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.945
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2023&mm=01&dd=27&nav_id=2280607

uh , dobro je

pop i nekoliko roditelja su provalili u skolu i uradili magiju

zamalo da prodje bez toga , posle se u toj skoli nista ne bi naucilo

sveštenik lokalnog hrama Svetog Dimitrija Velikomučenika u mestu Sečanj, u jutarnjim časovima, nešto pre osam, sa grupom meštana i roditelja, ušao je u zgradu škole i u prisustvu učenika i nastavnika održao obred povodom Svetog Save, školske slave i rezanja slavskog kolača.
Jadna deca, zamisli, provalio pop a nije neki mafiozo iz centralnog grada.. jadna smo mi zemlja kada sveštenstvo treba da provaljuje u škole, dok lopovi bez provaljivanja ulaze gde hoće. Koliko pročitah, roditelji su se oglasili i rekli da nadaju da se ovo više neće dešavati.

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.945
Gde si ti to pročitao ? Nikada nikog nisam nipodaštavalla ni omalovažavala jer nije pravoslavac ili je ateista. Apsolutno se slažem da svako ima prava na svoj izbor i prava da se u državi Srbiji oseća ne kao građanin drugog reda, već ravnopravni građanin. Tolerantna sam prema svim grupacijama i muka mi je više da slušam da sam nacionalista zato što poštujem svoju zemlju, svoju religiju. Nijednim postom nisam nikoga vređala ko misli drugačije ili je pripadnik druge vere,nacije ili je ateista. Nešto što je vekovima deo moje kulture , smatram da treba proslaviti na način na koji je to propisano.

sasasta

Buduća legenda
Poruka
32.062
Jadna deca, zamisli, provalio pop a nije neki mafiozo iz centralnog grada.. jadna smo mi zemlja kada sveštenstvo treba da provaljuje u škole, dok lopovi bez provaljivanja ulaze gde hoće. Koliko pročitah, roditelji su se oglasili i rekli da nadaju da se ovo više neće dešavati.
meni je stvarno zao sto smo na tom nivou

i sto se trazi takvo opravdanje za zatucane stvari

ko nije za popa odmah je za mafiju , klasicna manipulacija i zamena teza

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.945
meni je stvarno zao sto smo na tom nivou

i sto se trazi takvo opravdanje za zatucane stvari

ko nije za popa odmah je za mafiju , klasicna manipulacija i zamena teza
Čitanje na način koji odgovara je izgleda hobi ovde. Samo sam napravila poređenje, mogla sam da navedem bilo koji drugi primer, ali sam aktuelne navela. To što ti nazivaš zatucana stvar, je tvoje mišljenje i eto,time sad ti mene vređaš. Ja nigde nisam navela da su oni koji drugačije misle zatucani, ili nešto još gore.

sasasta

Buduća legenda
Poruka
32.062
Čitanje na način koji odgovara je izgleda hobi ovde. Samo sam napravila poređenje, mogla sam da navedem bilo koji drugi primer, ali sam aktuelne navela. To što ti nazivaš zatucana stvar, je tvoje mišljenje i eto,time sad ti mene vređaš. Ja nigde nisam navela da su oni koji drugačije misle zatucani, ili nešto još gore.
nije zatucanost uvreda

nego je to kad neko nedovoljno zna, ne prati nova naucna saznanja

ni razvoj civilizacije

pre 100 god je to bilo sasvim moderno, sad nije

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.945
nije zatucanost uvreda

nego je to kad neko nedovoljno zna, ne prati nova naucna saznanja

ni razvoj civilizacije

pre 100 god je to bilo sasvim moderno, sad nije
Izvini, ali kada je meni uputiš,onda jeste uvreda, jer sebe ne smatram zatucanom, ni verski ni u kom drugom pogledu.Neke stvari nemaju zastarevanje. Je l hoćeš da kažeš da su Teslini pronalasci zatucani ? Da ne navodim dalje.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.733
Gde si ti to pročitao ? Nikada nikog nisam nipodaštavalla ni omalovažavala jer nije pravoslavac ili je ateista. Apsolutno se slažem da svako ima prava na svoj izbor i prava da se u državi Srbiji oseća ne kao građanin drugog reda, već ravnopravni građanin. Tolerantna sam prema svim grupacijama i muka mi je više da slušam da sam nacionalista zato što poštujem svoju zemlju, svoju religiju. Nijednim postom nisam nikoga vređala ko misli drugačije ili je pripadnik druge vere,nacije ili je ateista. Nešto što je vekovima deo moje kulture , smatram da treba proslaviti na način na koji je to propisano.

Vidi, da privatna skola ima slavu i dovodi popove - okej. Mnoge privatne skole u svetu, u vlasnistvu raznih crkvi, to rade, i to je njihovo legitimno pravo.

Ali da javna skola, drzavna, finansirana od strane poreza SVIH gradjana se ponasa kao skola JEDNE religijske ustanove, je vredjanje svakog gradjanina koji nije pripadnik te religijske ustanove.

Usput je i krsenje Ustava.

I ona prica "ko ne zeli da dodje na to ne mora" ne prolazi, jer 27. januar je radni dan. Dan bez nastave, ali je radni, i obavezan je dolazak svih u skolu.

Okej je da se proslavi kao dan svih skola, uz sve moguce svecanosti, sportske igre, i kako vec dolikuje.

Ali bez religijskih obreda u samoj skoli.

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.945
Vidi, da privatna skola ima slavu i dovodi popove - okej. Mnoge privatne skole u svetu, u vlasnistvu raznih crkvi, to rade, i to je njihovo legitimno pravo.

Ali da javna skola, drzavna, finansirana od strane poreza SVIH gradjana se ponasa kao skola JEDNE religijske ustanove, je vredjanje svakog gradjanina koji nije pripadnik te religijske ustanove.

Usput je i krsenje Ustava.

I ona prica "ko ne zeli da dodje na to ne mora" ne prolazi, jer 27. januar je radni dan. Dan bez nastave, ali je radni, i obavezan je dolazak svih u skolu.

Okej je da se proslavi kao dan svih skola, uz sve moguce svecanosti, sportske igre, i kako vec dolikuje.

Ali bez religijskih obreda u samoj skoli.
Jeste radni i obavezni za nastavnike, ne za decu. Ako se neko od nastavnika izjasni kao pripadnik druge religije ili je ateista, takođe ne mora prisustvovati, kao što i navedena direktorica , koja je ateista, nije prisustvovala tom delu proslave, već samo priredbi.I sad da pitam, da li je time, na neki način, ugroženo pravo onih koji misle drugačije ?

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.733
Jeste radni i obavezni za nastavnike, ne za decu. Ako se neko od nastavnika izjasni kao pripadnik druge religije ili je ateista, takođe ne mora prisustvovati, kao što i navedena direktorica , koja je ateista, nije prisustvovala tom delu proslave, već samo priredbi.I sad da pitam, da li je time, na neki način, ugroženo pravo onih koji misle drugačije ?

Prekrsen je Ustav.
Drzava je sekularna.
Skola je drzavna - mora biti sekularna.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.733
Sveti Sava je proglašen za državni praznik, kao takav, pripadnici pravoslavne crkve imaju prava taj dan slaviti na način za koji smatraju ispravnim.

Pa da, ali ne idu samo pripadnici prsvoslavne crkve u skolu.
Neka verski obred odrade u crkvi - gde je i mesto, a ne u skoli.

Smara me vise ovo, besmisleno jez ocigledno imamo dijametralno suprotan stav po pitanju sekularnosti drzave i skole, i ne vredi vise pricati na tu temu.

SporCki pozdrav 😁

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.945
Pa da, ali ne idu samo pripadnici prsvoslavne crkve u skolu.
Neka verski obred odrade u crkvi - gde je i mesto, a ne u skoli.

Smara me vise ovo, besmisleno jez ocigledno imamo dijametralno suprotan stav po pitanju sekularnosti drzave i skole, i ne vredi vise pricati na tu temu.

SporCki pozdrav 😁
Samo po pitanju proslave Svetog Save , inače što se ostalog tiče, naravno da ne podržavam mešanje crkve u neka druga pitanja.

Lagerta

Iskusan
Moderator
Poruka
6.945
Устав Републике Србије у члану 11 прописује:
„Република Србија је световна држава. Цркве и верске заједнице су одвојене од државе. Ниједна религија не може се успоставити као државна или обавезна.ˮ
Али, исти Устав прописује и следеће у члану 43:
„Свако је слободан да испољава своју веру или убеђење вероисповедања, обављањем верских обреда, похађањем верске службе или наставе, појединачно или у заједници с другима, као и да приватно или јавно изнесе своја верска уверења.ˮ
А у члану 44 Устава стоји:
„Цркве и верске заједнице су равноправне и слободне да самостално уређују своју унутрашњу организацију, верске послове, да јавно врше верске обреде, да оснивају верске школе, социјалне и добротворне установе и да њима управљају, у складу са законом.ˮ
Закон о црквама и верским заједницама, у члану 31 прописује:
„Богослужење и верски обреди се могу обављати на захтев надлежног органа и у болницама, војним и полицијским објектима, заводима за извршење кривичних санкција и другим институцијама и објектима, а у школама, установама социјалне и дечје заштите само у пригодним приликама.ˮ
Уставни суд Републике Србије је у одлуци из 2013. године одлучио, између осталог и следеће:
„Стога, Уставни суд сматра да се коришћењем простора државних институција, односно јавних места и отворених простора за одвијање верских обреда, не нарушава световни карактер тог простора, а сваком вернику омогућава се да слободно и неспутано изрази своје веровање, односно и да би слобода исповедања вере или уверења на таквим местима могла бити ограничена само законом који би био у складу са условима ограничења уживања тог права, како је предвиђено ставом 4. члана 43. Устава и ставом 2. члана 9. Европске конвенције.”

zlatko01

Buduća legenda
Poruka
27.420
Imaju oni te glave koje im promaknu. Pazi kad je i predsednik opštine, a radi se o mestu manjem od 3.000 stanovnika potpisao peticiju za njenu smenu.

Devet meseci je direktorka, a sama kaže, parafraziram : sad je došlo moje i biće kako ja kažem, tako će da se obeležava, pa me smenite da procveta Srbija...

Nikad do sad nije bilo problema povodom načina obeležavanja Svetog Save ni u Sečnju, niti su se đaci ili roditelj, pripadnici manjih konfesija, bunili što se školska slava obeležava na tradicionalan način.
u blizini moje kuce, zivi jedna direktorka skole u Krusevcu...kakva je to ljigavost i bez ikakvih skrupula, ona i muz su promenili sve stranke koje postoje...nisu bili samo clanovi manjinskih stranaka...na sve spremni, odlicno ih poznajem

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
63.983
pokondirena tikva
FB_IMG_1674900729956.jpg

:D

moš mislit pripadnica jedne sekte više pažnje na tv-u kojoj ne smeta noć veštica po školama.
treba najuriti iz prosvete.