Директор Српског телеграфа Милан Лађевић напао новинара Вука Цвијића

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
92.659

1717014836675.png

Direktor Srpskog telegrafa Milan Lađević napao novinara Vuka Cvijića


Direktor Srpskog telegrafa Milan Lađević napao novinara Vuka Cvijića 1
Vuk Cvijić

Danas Online danas 13:40

Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda, a prema najnovijim informacijama u incidentu je učestvovao direktor Srpskog telegrafa Milan Lađević.

Njega je pesnicom u glavu udario direktor Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj ulici.

„Napao me je Milan Lađević, udario me je pesnicom u glavu. Prolazio sam blizu njihove redakcije i on me napao. Mi nismo u ličnom sukobu, ja ga poznajem odavno, ali nismo u sukobu. Pisao sam tekstove u kojima sam ga spominjao. Pretpostavljam da je to jer nismo u ličnom sukobu. Počeo je da me vređa i onda sam krenuo da se udaljavam, on mi se zatim uneo u lice u udario me je. Policija je tu, razgovarao sam sa njima, i pretpostavljam da su sada otišli da razgovaraju sa njim. Nisam očekivao da će me napasti neko ko se predstavlja kao novinar. Mi živimo u društvu nasilja, ali čak je i ovo iznenađenje za mene“, rekao je Cvijić koji se uživo sa lica mesta uključio u vesti N1, prenosi Radar.

Kako je naveo, napad je prijavio i Veranu Matiću, predsedniku Komisije za istraživanje ubistava novinara, kao i novinskim udruženjima.

S druge strane, na portalu Republika.rs objavljen je tekst u kom Lađević objašnjava svoju stranu priče.

Prema njegovim rečima, Vuk Cvijić je „iz čista mira prišao stolu za kojim su sedeli suvlasnik Medijske mreže Milan Lađević i njegov zamenik Boris Vuković“.

„Prišao je stolu i iz čista mira počeo cinično da se smeje, vređa i da govori kako će tek da piše o nama unoseći mi se u facu. Stajao sam ispred njega, a on je nastavio da mi preti i rekao je ovim rečima ‘da ćemo ga zapamtiti’. On je inscenirao da sam ga ja odgurnuo. Pretio mi je i policijom“, rekao je Milan Lađević.

Naime, Vuk Cvijić je navodno iz čista mira napao Milana Lađevića, čak mu se unosio i u facu, a onda je počeo da mu preti.

linkМора се у недељу рећи: No pasarán!✊
 
Poslednja izmena od moderatora:

1717015446414.png

Gruhonjić o napadu na Cvijića: U vremenu tabloidnih laži govoriti istinu je postalo ekstremizam


"To šta rade tabloidi služi da se uništi novinarska profesija"


Dinko-Gruhonjic-foto-N1.png


29. МАЈ 2024.

Napad na novinara Vuka Cvijića je nešto novo, jer je to sada zvanično kao napad „novinara na novinara“, međutim, u pitanju je napad propagandiste na profesionalnog novinara, jer to što rade urednici tabloida nema veze sa novinarstvom“, rekao je za N1 novinar Dinko Gruhonjić.

„To šta rade tabloidi služi da se uništi novinarska profesija i da se pravim, profesionalnim novinarima više ne veruje, tačnije da se takvi novinari izbrišu poput nepoželjanog svedoka. Svi mi koji pokušavamo da se profesionalno bavimo svojim poslom smo meta napada, a sad i fizičkih napada i to je neka vrsta metastaze nasilja. Tabloidi neprestano okreću stvarnost naopačke, pa neki od njih su objavili kada je pčeo rat da je Ukrajina prva napala Rusiju, i u takvom vremenu tabloidnih laži govoriti istinu je postao ekstremizam, a novinari koji prenose istinu su ekstremisti. I otišlo se i još korak dalje, to što rade tabloidi više nije obična propaganda, već crna propaganda, a to je ratna propaganda. Mislim da se svo ovo svakodnevno nasilje dešava i zbog toga što se režim oseća silno i misli da može da bije koga hoće, ali više verujem da im nije svejedno pred ove lokalne izbore jer ne stoje kako bi voleli“, rekao je Dinko Gruhonjić u emisiji Newsnight.

On je rekao i da je saopštenje Ministarstva informisanja koje je napad na Vuka Cvijića okarakterisalo kao incident manje bitno od onoga šta sledi.

„Saopštenje ministarstva nije presudno, već sada treba da vidimo kako će krivično delo biti kvalifikovano. Koliko sam ja obavešten za ovo krivično delo je predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Ne bi me iznenadilo da se ovo što se danas desilo kvalifikuje kao remećenje javnog reda i mira jer bi takva kvalifikacija dela bila u skladu sa stalnom zaštitom nasilnika u svim sferama našeg života“, naveo je Gruhonjić.
Gruhonjić je naveo i da ga saznanje da može neko da ga fizički povredi jer je novinar svakodnevno prati.

„Iako imam lično obezbeđenje moram da vodim računa kako se krećem kroz grad. U društvu u kojem ima toliko gneva, nikada niste sigurni, da li će i kada, neki ‘slobodni strelac’ da uradi nešto“, zaključio je novinar Dinko Gruhonjić.

Podsećamo, Vuk Cvijić, novinar „Radara“, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda.

Kako je izjavio za N1, pesnicom ga je udario direktor tabloida Srpski telegraf Milan Lađević.

Po saznanju iz medija da je Cvijić napadnut u centru Beograda, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović dao je nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da postupi i utvrdi sve okolnosti ovog slučaja.

Hitno je naloženo da se identifikuju i procesuiraju napadači, jer nasilje i napadi na novinare, kako poručuju iz Tužilaštva, ne smeju biti tolerisani.
 

1717060822484.png

Komitet za zaštitu novinara: Napad na Vuka Cvijića rezultat retorike koju koristi Aleksandar Vučić


"Užasavajuća igra bezbednošću novinara i njihovim životima"


CPJ-komitet-za-zastitu-novinara.png


30. МАЈ 2024.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) veoma je zabrinut zbog fizičkog napada na novinara Vuka Cvijića i poziva srpske vlasti da sprovedu brzu i efikasnu istragu o incidentu i pozovu počinioca na odgovornost, rekla je u pisanoj izjavi za Glas Amerike Gulnoza Said, koordinatorka programa CPJ za Evropu i centralnu Aziju.

„U Srbiji je okruženje za medije i novinare koji kritikuju postalo toksično, a beležimo porast i fizičkih i onlajn napada na nezavisne novinare. To je rezultat retorike protiv novinara koju koristi predsednik Aleksandar Vučić, državni zvaničnici i državni mediji. Vlasti moraju da preduzmu mere kako bi osigurale bezbednost novinara, kao i punu pravdu u slučajevima ubistava novinara, kao što je slučaj Slavka Ćuruvije“, navela je Said za Glas Amerike.
Novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić fizički je napadnut u sredu na ulici u centru Beograda.

„Napao me je Milan Lađević, udario me pesnicom u glavu, on je urednik (Srpskog) telegrafa, u kafiću blizu njihove redakcije. Ja sam tu prolazio i on me je napao“, rekao je Cvijić u uključenju za N1, govoreći o prorežimskom tabloidu.

Kazao je da je samo prolazio ulicom i da je Lađević prvo počeo da ga vređa, da bi mu se – iako je Cvijić probao da se udalji – „uneo u lice i onda udario“.
Ispričao je da odavno poznaje napadača, ali da nisu bili ni u kakvom kontaktu i da je pisao tekstove u kome ga je pominjao povodom jednog sudskog postupka.

„Iskreno, nisam očekivao da će me napasti neko ko se predstavlja kao novinar. Mi živimo u društvu nasilja, ali ovo je čak i za mene iznenađenje“, rekao je Cvijić za N1 u direktnom uključenju iz kafića ispred kog je napadnut.

U međuvremenu, Srpski telegraf je objavio vest navodeći da je Cvijić inscenirao ceo napad.

„Navikli smo da oni objavljuju neistine, ali nismo navikli da nas fizički napadaju. Nakon udarca je nastavio da me vređa, a kada sam rekao da ću pozvati policiju, rekao je: ‘Samo napred, reci im da sam gore'“, naveo je Cvijić.

Redakcija Radara pisala zvaničnicima​

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović dao je nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da postupi i utvrdi sve okolnosti napada na novinara Vuka Cvijića, javio je N1.

Hitno je naloženo da se identifikuju i procesuiraju napadači, jer „nasilje i napadi na novinare ne smeju biti tolerisani“, navode iz tužilaštva.
Redakcija Radara najoštrije je osudila napad na Cvijića i u otvorenom pismu od nadležnih institucija sistema zatražila da do kraja istraže sve činjenice koje su dovele do napada i da počinioca najstrože kazne.

U pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Milošu Vučeviću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i ministru informisanja i telekomunikacija Dejanu Ristiću ocenjuje da „zastrašujuća vest“ o napadu „ima svoj još zlokobniji dodatak – napao ga je Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabolida“.

„Već godinu dana, sa drugim nezavisnim medijima u Srbiji, upozoravamo da smo kao društvo ušli u opasnu spiralu nasilja – nažalost, podstaknutu od strane vlasti i medija koji su im bliski. Propagandno izvrtanje činjenica i zataškavanje stanja u kome se društvo nalazi ne može prikriti i zaustaviti nasilje koje raste iz dana u dan i preti nezaustavljivom eskalacijom“, navedeno je u pismu.

Matić: Cvijić smišljeno udaren​

„Mislim da je ovo što se dogodilo našem kolegi Cvijiću očekivano u atmosferi koja se godinama pravi i koja je postala veoma toksična za sve one koji se bave posebno istraživačkim novinarstvom i teškim temama vezanim za korupciju, organizovani i politički kriminal“, izjavio je za Glas Amerike Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost novinara i izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Matić podseća da je upozoravao da u Srbiji postoji 20-ak novinara koji su dugo izloženi „vrlo eruptivnim napadima koji se događaju kroz javnu sferu, bilo da je u pitanju tabloidna sfera, politika ili društvene mreže“, te da se „uvek može očekivati da na ulici neko izvrši ono što se često sugeriše u takvim tekstovima koji su često prepuni diskvalifikacija, uvreda, neistina…“

Matić podseća da Cvijić nikada nije tražio bilo kakvu vrstu zaštite i da svi koji ga poznaju znaju da nije nasilan, te da ono što se danas dogodilo „podseća na određenu vrstu planirane provokacije“.

„Mislim da je smišljeno udaren i ono što se sada pitam je šta bi se dogodilo da se taj njegov pad završio sa ozbiljnijim posledicama, jer tu se u okolini nalaze betonski stubovi sa oštrim ivicama“, rekao je Matić ocenjujući da je posredi „užasavajuća igra bezbednošću novinara i njihovim životima“ i to usred bela dana, na ulici, kao i „jedan od rezultata nekažnjivosti ubistava i nasilja nad novinarima“.

(Glas Amerike)
 
vest dakle nebitna

prvi komentar je dao sabhudin gruhonjic od miloste samoprozvani Dinko i njegovo drugo ja , debeloguzi nedim sejdinović... dvojac iz baznije koji ja tokom rata u bosni dosao u ns da rovari i glumi toboz novinare i ''vojvođane antifašiste''...


:bljak:

šta kažu turci , promucaj pa prospi
 

Komitet za zaštitu novinara: Napad na Vuka Cvijića rezultat retorike koju koristi Aleksandar Vučić


"Užasavajuća igra bezbednošću novinara i njihovim životima"


CPJ-komitet-za-zastitu-novinara.png


30. МАЈ 2024.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) veoma je zabrinut zbog fizičkog napada na novinara Vuka Cvijića i poziva srpske vlasti da sprovedu brzu i efikasnu istragu o incidentu i pozovu počinioca na odgovornost, rekla je u pisanoj izjavi za Glas Amerike Gulnoza Said, koordinatorka programa CPJ za Evropu i centralnu Aziju.

„U Srbiji je okruženje za medije i novinare koji kritikuju postalo toksično, a beležimo porast i fizičkih i onlajn napada na nezavisne novinare. To je rezultat retorike protiv novinara koju koristi predsednik Aleksandar Vučić, državni zvaničnici i državni mediji. Vlasti moraju da preduzmu mere kako bi osigurale bezbednost novinara, kao i punu pravdu u slučajevima ubistava novinara, kao što je slučaj Slavka Ćuruvije“, navela je Said za Glas Amerike.
Novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić fizički je napadnut u sredu na ulici u centru Beograda.

„Napao me je Milan Lađević, udario me pesnicom u glavu, on je urednik (Srpskog) telegrafa, u kafiću blizu njihove redakcije. Ja sam tu prolazio i on me je napao“, rekao je Cvijić u uključenju za N1, govoreći o prorežimskom tabloidu.

Kazao je da je samo prolazio ulicom i da je Lađević prvo počeo da ga vređa, da bi mu se – iako je Cvijić probao da se udalji – „uneo u lice i onda udario“.
Ispričao je da odavno poznaje napadača, ali da nisu bili ni u kakvom kontaktu i da je pisao tekstove u kome ga je pominjao povodom jednog sudskog postupka.

„Iskreno, nisam očekivao da će me napasti neko ko se predstavlja kao novinar. Mi živimo u društvu nasilja, ali ovo je čak i za mene iznenađenje“, rekao je Cvijić za N1 u direktnom uključenju iz kafića ispred kog je napadnut.

U međuvremenu, Srpski telegraf je objavio vest navodeći da je Cvijić inscenirao ceo napad.

„Navikli smo da oni objavljuju neistine, ali nismo navikli da nas fizički napadaju. Nakon udarca je nastavio da me vređa, a kada sam rekao da ću pozvati policiju, rekao je: ‘Samo napred, reci im da sam gore'“, naveo je Cvijić.

Redakcija Radara pisala zvaničnicima​

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović dao je nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da postupi i utvrdi sve okolnosti napada na novinara Vuka Cvijića, javio je N1.

Hitno je naloženo da se identifikuju i procesuiraju napadači, jer „nasilje i napadi na novinare ne smeju biti tolerisani“, navode iz tužilaštva.
Redakcija Radara najoštrije je osudila napad na Cvijića i u otvorenom pismu od nadležnih institucija sistema zatražila da do kraja istraže sve činjenice koje su dovele do napada i da počinioca najstrože kazne.

U pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Milošu Vučeviću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i ministru informisanja i telekomunikacija Dejanu Ristiću ocenjuje da „zastrašujuća vest“ o napadu „ima svoj još zlokobniji dodatak – napao ga je Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabolida“.

„Već godinu dana, sa drugim nezavisnim medijima u Srbiji, upozoravamo da smo kao društvo ušli u opasnu spiralu nasilja – nažalost, podstaknutu od strane vlasti i medija koji su im bliski. Propagandno izvrtanje činjenica i zataškavanje stanja u kome se društvo nalazi ne može prikriti i zaustaviti nasilje koje raste iz dana u dan i preti nezaustavljivom eskalacijom“, navedeno je u pismu.

Matić: Cvijić smišljeno udaren​

„Mislim da je ovo što se dogodilo našem kolegi Cvijiću očekivano u atmosferi koja se godinama pravi i koja je postala veoma toksična za sve one koji se bave posebno istraživačkim novinarstvom i teškim temama vezanim za korupciju, organizovani i politički kriminal“, izjavio je za Glas Amerike Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost novinara i izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Matić podseća da je upozoravao da u Srbiji postoji 20-ak novinara koji su dugo izloženi „vrlo eruptivnim napadima koji se događaju kroz javnu sferu, bilo da je u pitanju tabloidna sfera, politika ili društvene mreže“, te da se „uvek može očekivati da na ulici neko izvrši ono što se često sugeriše u takvim tekstovima koji su često prepuni diskvalifikacija, uvreda, neistina…“

Matić podseća da Cvijić nikada nije tražio bilo kakvu vrstu zaštite i da svi koji ga poznaju znaju da nije nasilan, te da ono što se danas dogodilo „podseća na određenu vrstu planirane provokacije“.

„Mislim da je smišljeno udaren i ono što se sada pitam je šta bi se dogodilo da se taj njegov pad završio sa ozbiljnijim posledicama, jer tu se u okolini nalaze betonski stubovi sa oštrim ivicama“, rekao je Matić ocenjujući da je posredi „užasavajuća igra bezbednošću novinara i njihovim životima“ i to usred bela dana, na ulici, kao i „jedan od rezultata nekažnjivosti ubistava i nasilja nad novinarima“.

(Glas Amerike)
nedime, ima li koje drugo glasilo osim brloga autonomije ?
 

Back
Top