DirectX ???

benitez

Primećen član
Poruka
555
Zanima me sta je DirectX da li ga trepa upgreidovati tj stalno instalirati novu verziju ili on ima neke veze sa grefickom kartom. Konkretno pitanje je: imam pentium 3 i gefoce 4 - 64mb pa me interesuje da li mogu da instaliram novu verziju DirectX-a i sta time dobijam?

DX 10 i DX11 idu samo uz Vistu i 7-cu, a i to ne vredi ništa ako grafička kartica hardverski ne podržava tu verziju.
Ja imam ATI Radeon HD 4670 koja hardverski podržava najviše DX10.1 tako da mi DX11 na Win7 ne znači ništa.
U suštini, u modernim igricama, teško je primetiti razliku između ovih standarda. Pravi kvalitet dolazi do izražaja tek na super mašinama koje imaju po dve grafičke zadnje generacije, jake procesore i mnogo brze memorije. Podrška za DX10 ne znači ništa ako igricu moraš da igraš u low ili medium podešavanjima.
GeForce 4 ima podršku za davno prevaziđeni DX8, tako da nemaš ništa od instaliranja novih drajvera.

Poslednja izmena:
GeForce 4 serija kartica hardverski podržava najviše DX8.1 grafiku. Dakle, iako će se instalirati 9.0c drajveri, GPU ih neće moći pokrenuti. Razlika u kvalitetu slike između DX8 i DX9.0c je poprilična i lako uočljiva. Uglavnom se ogleda u poboljšanom senčenju i osvetljavanju objekata (recimo odsjaj sa cevi puške, koji ne može da se vidi pod DX8).

DX je napravljen od strane Microsofta kao multimedijalna platforma za pravljenje softwer-a u grafičkom radnom okruženju, odnosno za prelazak sa DOS-a na Windows. U sebi objedinjuje Direct3D, DirectDraw, DirectMusic, DirectPlay i DirectSound, a u suštini ove komponente su osnova raznim softwerskim kućama za pravljenje multimedijalnih aplikacija, a ponajviše igara. A kako to u svetu računara obično biva, softwerski razvoj prati i onaj hardverski, te se uporedo sa razvojem DX tehnologije razvija i hardwer. Zadnje generacije kartica u stanju su da prikažu DX11 grafiku.

Back