Diplomirani = master, kako?

Zvezdica

Iskusan
Poruka
6.474
Da li ima nekoga ko se upustio u ovu avanturu (zavrsene osnovne studije po starom zakonu i naziv diplomirani). Kako je moguce priznavanje master, kako to ide?

I da li je moguce nakon tog upisati doktorske studije?

Pitam jer su danas izasli konkursi za master studije pod uzasnim uslovima (NEMA BUDZETA!!!!!) pa ako treba da se placa, mozda bolje da se uzme master i da se placaju doktorske?

Da li ima nekoga ko se upustio u ovu avanturu (zavrsene osnovne studije po starom zakonu i naziv diplomirani). Kako je moguce priznavanje master, kako to ide?

Pitam jer su danas izasli konkursi za master studije pod uzasnim uslovima (NEMA BUDZETA!!!!!) pa ako treba da se placa, mozda bolje da se uzme master i da se placaju doktorske?

Е баш нађе шта да питаш. Превођење старе дипломе у ову нову мастер диплому варира од факса до факса, и иде од лаког, преко скупог до немогућег (мој факс је овај задњи случај). Мораћеш да се распиташ директно. А докторске мислим да можеш да упишеш и са старом и са новом, мада и оне коштају ко Светог Петра кајгана, јер ни ту нема буџета...

Meni se čini da sam čula da su sad opet nešto menjali i da nema te zamene za master.:think:....nego moraš da ideš e sad samo zavisi koliko imaš poena čini mi se da oni koji imaju 180 idu dve godine a oni koji imaju 240 jednu e sad nemam pojma nađi Zakon o visokom obrazovanju pa pročitaj.

Zakon o visokom obrazovanju (Sl. glasnik RS 76/2005, 45/2010) je izjednačio nazive diplomirani sa masterom, tako da ti nije potrebna nostrifikacija diplome za master osim ako ne ideš u inostranstvo.
Ako imaš diplomu fakulteta na kojoj piše "Diplonirani" možeš odmah upisati doktorske (Phd) studije.Ako fakultet pod raznim izgovorima neće da te primi sa tom diplomom na doktorske studije tuži ih sudu i odma ćeš se upisati.

Zakon o visokom obrazovanju (Sl. glasnik RS 76/2005, 45/2010) je izjednačio nazive diplomirani sa masterom, tako da ti nije potrebna nostrifikacija diplome za master osim ako ne ideš u inostranstvo.
Ako imaš diplomu fakulteta na kojoj piše "Diplonirani" možeš odmah upisati doktorske (Phd) studije.Ako fakultet pod raznim izgovorima neće da te primi sa tom diplomom na doktorske studije tuži ih sudu i odma ćeš se upisati.

Ma jelenu bre sad su opet nešto menjali....čini mi se da samo oni kojima su redovne studije trajale 5 godina mogu da imaju master a ovi što su imali 4 godine nemaju.

Hvala svima na odgovorima!

Meni se čini da sam čula da su sad opet nešto menjali i da nema te zamene za master.:think:....nego moraš da ideš e sad samo zavisi koliko imaš poena čini mi se da oni koji imaju 180 idu dve godine a oni koji imaju 240 jednu e sad nemam pojma nađi Zakon o visokom obrazovanju pa pročitaj.

Ja nemam poene uopste, ja sam po starom zakonu, pre-Bolonja. U tome i jeste cela fora.

Ja bih volela kao sto jelen.co kaze.

Htela sam da idem na master, ali zasto ako je to gubljenje vremena i para?

Našao i pročitao. Evo šta piše:

Vrste i nivoi studija
Član 25.
Delatnost visokog obrazovanja ostvaruje se kroz akademske i strukovne studije na osnovu
odobrenih, odnosno akreditovanih studijskih programa za sticanje visokog obrazovanja.
Na akademskim studijama izvodi se akademski studijski program, koji osposobljava studente za
razvoj i primenu naučnih, stručnih i umetničkih dostignuća.
Na strukovnim studijama izvodi se strukovni studijski program, koji osposobljava studente za
primenu znanja i veština potrebnih za uključivanje u radni proces.
Studije prvog stepena su:
1) osnovne akademske studije;
2) osnovne strukovne studije .
Studije drugog stepena su:
1) diplomske akademske studije - master master akademske studije;
2) specijalističke strukovne studije;
3) specijalističke akademske studije.
Studije trećeg stepena su doktorske akademske studije.

Stručni, akademski i naučni nazivi
Član 95.

Lice koje završi osnovne akademske studije u obimu od najmanje 180 ESPB bodova, odnosno u
trajanju od najmanje tri godine stiče stručni naziv sa naznakom zvanja prvoga stepena akademskih
studija iz odgovarajuće oblasti.
Lice koje završi osnovne akademske studije u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, odnosno u
trajanju od najmanje četiri godine i lice koje ostavari najmanje 240 ESPB bodova na akademskim
studijama prvog i drugog stepena, stiče stručni naziv "diplomirani" sa naznakom zvanja prvog stepena
akademskih studija iz odgovarajuće oblasti.
Lice koje završi osnovne strukovne studije stiče stručni naziv sa naznakom zvanja prvoga stepena
strukovnih studija iz odgovarajuće oblasti.
Lice koje završi specijalističke akademske studije stiče stručni naziv specijalista sa naznakom
zvanja drugog stepena akademskih studija iz odgovarajuće oblasti.
Lice koje završi specijalističke strukovne studije stiče stručni naziv specijalista sa naznakom
zvanja drugog stepena strukovnih studija iz odgovarajuće oblasti.
Lice koje završi diplomske akademske studije stiče akademski naziv master sa naznakom zvanja
drugog stepena diplomskih akademskih studija iz odgovarajuće oblasti.
Lice koje završi doktorske, odnosno akademske studije trećeg stepena, stiče naučni naziv doktor
nauka, odnosno doktor umetnosti, sa naznakom oblasti.
Listu zvanja iz odgovarajućih oblasti i skraćenice stručnih, akademskih i naučnih naziva utvrđuje
Nacionalni savet, na predlog Konferencije univerziteta, odnosno Konferencije akademija strukovnih
studija.
Skraćenica stručnog naziva i akademskog naziva master navodi se iza imena i prezimena, a
skraćenica akademskog naziva magistar nauka, odnosno magistar umetnosti i naučnog naziva doktor
nauka, odnosno doktor umetnosti ispred imena i prezimena.
U međunarodnom prometu i u diplomi na engleskom jeziku naziv koji je steklo lice iz stava 1. ovog
člana je bachelor, naziv koji je steklo lice iz stava 2. ovog člana je bachelor with honours, naziv koji je
steklo lice iz stava 3. ovog člana je bachelor (appl.), naziv koje je steklo lice iz stava 6. ovog člana je
master, a naziv koje je steklo lice iz stava 7. ovog člana je Ph.D., odnosno odgovarajući naziv na jeziku
na koji se diploma prevodi.

Inače, ceo zakon možete pročitati ovde:

LINK

Dakle:

"Lice koje završi diplomske akademske studije stiče akademski naziv master sa naznakom zvanja
drugog stepena diplomskih akademskih studija iz odgovarajuće oblasti."

Po ovome ispada da svako ko je zavrsio po starom (=diplomirani) ima zvanje mastera i da tu pitanja nema.

Dakle:

"Lice koje završi diplomske akademske studije stiče akademski naziv master sa naznakom zvanja

Po ovome ispada da svako ko je zavrsio po starom (=diplomirani) ima zvanje mastera i da tu pitanja nema.

А па не, видиш да је формулација ''које заврши'' а не ''које је завршило''.

Иста су права, али не и звање...

Dakle:

Ne, zavisi od fakulteta.

Na mom, koji je trajao 9 semestara po starom nisi master. Treba jos jedan ispit i master rad, s tim sto mozes odmah na doktorske ako imas prosek preko 9.

Na nekim fakultetima to jeste izjednaceno. Raspitaj se na faksu.

Meni rekose da se na mom fakultetu automatski dobija diplomirani=master uz dodatak diplomi. Dakle, nemas naziv master of the universe, ali imas sva prava kao isti.

Crno na belo, da pogledamo šta piše u zakonu:

Usklađivanje stečenih akademskih, stručnih, odnosno naučnih naziva
Član 127.

Stručni, akademski, odnosno naučni naziv stečen prema propisima koji su važili do stupanja na
snagu ovog zakona, u pogledu prava koja iz njega proizlaze, izjednačen je sa odgovarajućim stručnim,
akademskim, odnosno naučnim nazivom utvrđenim ovim zakonom, i to:
1) stručni naziv stečen završavanjem:
- studija na višoj školi, u trajanju do tri godine, izjednačen je sa stručnim nazivom iz člana 95.
stav 3. ovog zakona,
- dela studijskog programa osnovnih studija na fakultetu, čijim završavanjem se stiče prvi
stepen visokog obrazovanja, izjednačen je sa stručnim nazivom iz člana 95. stav 1. ovog
zakona,
- osnovnih studija na fakultetu, u trajanju od tri godine, izjednačen je sa stručnim nazivom iz
člana 95. stav 1. ovog zakona,
- osnovnih studija na fakultetu, u trajanju od četiri do šest godina, izjednačen je sa
akademskim nazivom iz člana 95. stav 6. ovog zakona;
2) akademski naziv stečen završavanjem:
- specijalističkih studija na fakultetu izjednačen je sa stručnim nazivom iz člana 95. stav 4.
ovog zakona;
3) naučni stepen doktora nauka stečen završavanjem doktorskih studija, odnosno odbranom
doktorske disertacije, izjednačen je sa naučnim nazivom doktora nauka iz člana 95. stav 7. ovog zakona.
Lice koje je steklo, ili stekne odgovarajući akademski, stručni ili naučni naziv (u daljem tekstu:
naziv) prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona, zadržava pravo na njegovo
korišćenje u skladu sa propisima prema kojima ih je steklo.
Lice iz stava 1. ovog člana može tražiti od visokoškolske ustanove u kojoj je steklo naziv da mu u
postupku i pod uslovima propisanim opštim aktom visokoškolske ustanove, a u skladu sa kriterijumima za
usklađivanje stečenih naziva koje propisuje Konferencija univerziteta, odnosno Konferencija akademija
strukovnih studija, utvrdi da ranije stečeni naziv odgovara nekom od naziva iz člana 95. ovog zakona.
Kada visokoškolska ustanova u postupku iz stava 2. 3. ovog člana utvrdi odgovarajući naziv, izdaje
novu diplomu u skladu sa ovim zakonom.
Diploma iz stava 3. 4. ovog člana može se izdati samo ako se ranije izdata diploma oglasi
nevažećom.
Ako je visokoškolska ustanova na kojoj je lice iz stava 2. 3. ovog člana steklo naziv prestala da
postoji, a nema pravnog sledbenika, Ministarstvo će odrediti visokoškolsku ustanovu koja će odlučivati o
zahtevu.

Nennad,

A da li ste imali diplomski ispit? Nekad i od toga zavisi- ako nisi radio nijedan rad to moze da bude kao losija okolnost od onih koji su imali diplomski.

PS-A zna li neko koliko to priznavanje diplomirani=master okvirno kosta?

Da, imao sam diplomski na kraju. Opet, zavisi od fakulteta, na nekima koji traju 4 godine master i dipl su izjednacavani, na drugima ne.

Član 95 sam već citirao, pa da to sumiramo....

Viša škola u trajanju do 3 godine - stručni naziv sa naznakom zvanja prvoga stepena strukovnih studija iz odgovarajuće oblasti.
Osnovne studije na fakultetu u trajanju do tri godine - stručni naziv sa naznakom zvanja prvoga stepena
akademskih studija iz odgovarajuće oblasti.
Onovne studije na fakultetu u trajanju 4 do 6 godina - akademski naziv master sa naznakom zvanja
drugog stepena diplomskih akademskih studija iz odgovarajuće oblasti.
specijalističke studije na fakultetu - stručni naziv specijalista sa naznakom
zvanja drugog stepena akademskih studija iz odgovarajuće oblasti.
doktorske studije - doktor nauka.

DA napomenem:

1. stepen = bachelor (BSc) za trogodišnje i bachelor with honours(BScHons) za četvorogodišnje
2. stepen = master (MSc)
3. stepen = doctor (PhD)

Izgleda da ipak to zavisi od fakulteta do fakulteta, kako hoce da tumace, mada ne bi smelo da bude razlike.

U svakom slucaju, saznala sam da na mom fakultetu to ipak ide automatski, da ne mora nista da se moli, trazi, placa itd.

onda odeš na studentski pa se malo svadjaš, pa kod šefa službe, dekana, i da vidiš kako lepo to prođe. Nema tu šta da se tumači navedeno je više nego jasno.

Fakulteti tu pokušavaju da ućare na foru "bodovanja" starih diploma, a na to po zakonu nemaju pravo. Možeš slobono da ih tužiš ako to pokušaju da urade.

onda odeš na studentski pa se malo svadjaš, pa kod šefa službe, dekana, i da vidiš kako lepo to prođe. Nema tu šta da se tumači navedeno je više nego jasno.

Fakulteti tu pokušavaju da ućare na foru "bodovanja" starih diploma, a na to po zakonu nemaju pravo. Možeš slobono da ih tužiš ako to pokušaju da urade.

Kazem, saznala sam da na mom fakultetu ne prave problem. Uostalom, bar 70% predmeta koji su sada na masteru sam ja vec imala tokom osnovnih studija, bio bi mi problem da izaberem. :zcepanje:

Ali da, ako neko ima problem sa tim, neka se svadja. Pricala sam i sa ljudima iz ministarstva, i rekli su da, ukoliko neki fakulteti prave problem, mozemo slobodno da ih uputimo na ministarstvo (dakle, sa njima je problem resen, a deluje mi da im je vise i smor da se oko toga raspravljaju. )

To me jako čudi.Prošle godine je dogovoreno sa ministarstvom da postoje budžetska master mesta tj. određena je budžetska kvota.Kod mene na fakultetu imamo usvojene kvote za master programe.Stari studenti koji su imali prosek iznad 8,5su mogli da upišu direktno doktorske studije(naravno nemaju budž. kvote ali se pravi materijalni kompromis na drugi način) dok su oni ispod 8,5(ne znam donju granicu) morali da idu na master pa ntek onda na doktorske.

To me jako čudi.Prošle godine je dogovoreno sa ministarstvom da postoje budžetska master mesta tj. određena je budžetska kvota.Kod mene na fakultetu imamo usvojene kvote za master programe.Stari studenti koji su imali prosek iznad 8,5su mogli da upišu direktno doktorske studije(naravno nemaju budž. kvote ali se pravi materijalni kompromis na drugi način) dok su oni ispod 8,5(ne znam donju granicu) morali da idu na master pa ntek onda na doktorske.

hah, to je još diskutabilno. videćemo.... od mene belog cvonjka neće videti ako budu hteli da mi naplate školarinu. A više ja njima trebam nego oni meni. Što da se zahebavam sa njima ovde kad mogu u inostranstvo na master, i još da mi plate ako dođem....

Ovo sa masterom s ejos nista ne zna. Kvote su objavljene, ali ih ministarstvo nije odobrilo. :zper:

Verovatno ce biti kao i do sad,a odobrice kvote negde do decembra, pa ce ljudima vratiti pare za prvu ratu.

prosek iznad 8,5su mogli da upišu direktno doktorske studije(naravno nemaju budž. kvote ali se pravi materijalni kompromis na drugi način) .

Da li znas na koji nacin? Vrrrlo je vazno!

Back