DIPLOMATSKE PASOŠE NIJE VRATILO 57 BIVŠIH POSLANIKA Ovo su funkcioneri, kojima je istekao mandat, a ne odriču se povlastica

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.325
DIPLOMATSKE PASOŠE NIJE VRATILO 57 BIVŠIH POSLANIKA Ovo su funkcioneri, kojima je istekao mandat, a ne odriču se povlastica
Kombo diplomatski pasoši
FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ, D. MILENKOVIĆ, V. LALIĆ / RAS SRBIJA
Od 86 poslanika u prošla dva saziva Skupštine Srbije koji su imali diplomatske pasoše skoro dve trećine njih nije vratilo ovaj VIP putni dokument iako im je istekao mandat, pokazuju zvanični podaci. Među 57 onih koji nisu ispunili obavezu jesu i šef SRS Vojislav Šešelj, lider LDP Čedomir Jovanović, potpredsednica SSP Marinika Tepić i kopredsednica SMS Tatjana Macura.

Pravo na diplomatski pasoš ima najviši državni vrh, poslanici, crkveni velikodostojnici i zaslužni građani. Zakon kaže da ova VIP putna isprava mora da se vrati kad istekne funkcija na osnovu koje je i pripao, što praktično znači da su narodni tribuni tu obavezu morali da ispune kada su novi položili zakletvu 3. avgusta ove godine.
- Što se tiče poslanika prošlih saziva kojima je istekao mandat, nakon konstituisanja Narodne skupštine 3. avgusta 2020. godine, svi narodni poslanici, nosioci diplomatskih pasoša koji nisu osvojili mandate, obavešteni su da treba da vrate diplomatske pasoše radi poništenja. Nijedan od poslanika nije odbio da vrati diplomatski pasoš, s tim da je trenutno, od ukupno 86 diplomatskih pasoša za vraćanje, vraćeno i poništeno samo 29 pasoša, a 57 nije - kažu za "Blic" u Skupštini Srbije.

PROČITAJTE JOŠ...
KO SU NAPREDNJACI KOJI SU ZAVRŠILI IZA REŠETAKA Jedan iz opštinske kase dao 1,7 miliona za restorane, drugi petljao s rasvetom
"UČIM VREDNO" Vučić o studentskim danima na Višoj trenerskoj školi, otkrio da li je već ODGOVARAO PRED PROFESORIMA
"NADLEŽNI DA SE POZABAVE TIM POSLOM" Dačić o cenama u skupštinskom restoranu, a ovo je tražio od ministra Malog

Procedura koju narodni poslanici takođe moraju da ispoštuju nalaže da se po korišćenju vrate u depo, ali to retko ko čini.
- Prilikom korišćenja diplomatskog pasoša se na osnovu člana 8 Uredbe o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša iz čl. 4, 6. i 7 ove uredbe, putne isprave posle obavljenog službenog posla u inostranstvu deponuju kod državnog organa - podnosioca predloga za izdavanje diplomatskog ili službenog pasoša. Navodi ove Uredbe su i u "Vodiču za narodne poslanike", s tim da su u jedanaestom sazivu narodni poslanici diplomatske pasoše držali kod sebe - kažu u parlamentu.

Vojislav Šešelj
FOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA
Vojislav Šešelj
To priznaje i lider SRS Vojislav Šešelj, koji za "Blic" kaže da zna da je trebalo da ga vrati, ali da se namerno oglušio jer putuje u Zagreb.
- Od mene su iz MSP tražili da vratim pasoš, ali sam se ja oglušio o taj zahtev pošto planiram da putujem u Zagreb. Treba mi taj pasoš, i tek kad se vratim, onda ću im predati. Sad su sazreli uslovi da idem u Hrvatsku, zaboravili su da su mi zabranili ulazak. Idem prvo na Jelačića plac, ima tamo dobrih knjižara koje sam voleo da obilazim, pa ću onda pravo Ilicom i do kraja - kaže Šešelj.
Njega je, podsetimo, sud u Hagu osudio na deset godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima.
Tatjana Macura
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
Tatjana Macura

Većina poslanika tvrdi da se iza nevraćanja ne krije loša namera. Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS), koja je sada u Ujedinjenoj demokratskoj Srbiji, kaže za "Blic" da se njeno ime našlo na spisku poslanika koji nisu vratili pasoš iz - čistog nemara.
- Slučajno ga nisam vratila. Čist je nemar u pitanju, ali ono što mogu da kažem je da ga svakako nisam zloupotrebila, nisam ga ni koristila - priča Macura.
Diplomatske pasoše često mnogi smatraju pitanjem prestiža pa se zato mnogi članovi elite, ili oni koji sebe tako smatraju, trude da ga izdejstvuju za sebe. Možda je to razlog što ga poslanici koji su ga po slovu zakona dobili nisu vratili i što su, sudeći prema izjavama nekih od njih, osetljivi na ovu temu.
Tako je potpredsednica SSP Marinika Tepić unapred, a kao što tekst pokazuje i bez osnova, pretpostavila šta će biti naša tema i ustvrdila da je na MSP da ga poništi.
Marinika Tepić
FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA
Marinika Tepić

- Kada vam prestane mandat u Skupštini, ne možete više ni parking da koristite, a kamoli diplomatski pasoš. To je u nadležnosti MSP, koji izdaje diplomatske pasoše, da ih po automatizmu poništi kada su ograničeni mandatom ili nas obavesti ako su promenili proceduru i kakva je. No, ne brinite, pasoš svakako nisam koristila, pa samim tim ni zloupotrebila, kao što će, verujem, vaš tekst insinuirati - rekla je Tepićeva.
PROČITAJTE JOŠ...
POLITIČARI, SPORTISTI, SVEŠTENA LICA Diplomatske pasoše poseduje 1.877 ljudi u Srbiji, evo KO SVE IMA PRAVO na njih
"MOŽDA IM UVEDEM I AUTOMATE, PA KOLIKO UBACE" Dačić najavio novine u radu Skupštine, a evo odakle će krenuti PROMENE
ZUKORLIĆU OBRAZOVANJE, BEČIĆU KONTROLA SLUŽBI... Izabrani predsednici više odbora u Skupštini Srbije
Lav Pajkić U ODBORU PARLAMENTA ZA USTAVNA PITANJA i zakonodavstvo, a evo ko će još sedeti u skupštinskim telima

Nekadašnji poslanik sa liste SNS i šef POKS-a Žika Gojković kaže da ga je sektetarica pre tri dana obavestila da će stići poziv o vraćanju pasoša i da će to uraditi u najkraćem roku, a isto kaže i poslanik Miroslav Aleksić.
- Nijednom ga nisam koristio, uvek sam koristio privatni pasoš kada putujem, tako da ću ga svakako vratiti. Planiram da ovih dana vratim pasoš i podnesem zahtev za trajnu poslaničku legitimizaciju - kaže Aleksić.
Rašković Ivić kaže da je greškom na spisku, Tepić i Macura tvrde da ne koriste pasoše i da će ih svakako vratiti
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Rašković Ivić kaže da je greškom na spisku, Tepić i Macura tvrde da ne koriste pasoše i da će ih svakako vratiti

Na listi se našla i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, ali ona za "Blic" tvrdi da se potkrala greška.
- U ovom sazivu nisam ni imala diplomatski pasoš, iako sam bila aktivna članica parlamentarne delegacije IPU (Interparlamentarne unije, prim. aut.). Prethodni diplomatski pasoš sam vratila 2014. odmah posle izbora - kaže Sanda Rašković Ivić za "Blic".
Čedomir Jovanović: Lečite se
Čedomir Jovanović
FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA
Čedomir Jovanović
Na spisku nemarnih poslanika je i lider LDP Čedomir Jovanović, koji je štićeno lice, ali je, sudeći prema zvaničnim podacima, diplomatski pasoš dobio na osnovu poslaničkog mandata.
On je nedavno teniskim reketom napao poslovnog saradnika, a očigledno je rešio da u sličnom maniru, doduše ovoga puta verbalnim obračunom, nastavi i sa novinarima. Povišenim tonom poručio nam je "da se lečimo". I to nakon što nam je jako zamerio što smo mu poslali poruku i pitali ga za izjavu u nedelju pre podne.
- Znate li vi da sam ja štićeno lice? Jesu li iz Skupštine rekli da li sam ikada uzeo ijednu dnevnicu kad sam vratio legitimacija? Znate li da je nedelja, šaljete poruke ujutru! Lečite se - izgovorio je Jovanović.
Na skupštinskom spisku se nalazi i bivša samostalna poslanica, danas članica SSP Ana Stevanović, koja pak demantuje da poseduje ovu putnu ispravu.
- Tokom mandata narodnog poslanika nikada nisam podnela zahtev za diplomatski pasoš, s toga ja nikad nisam niti imala diplomaksti pasoš na svoje ime. Protekle četiri godine isključivo sam koristila jedino svoj lični pasoš, a diplomatski nikada nisam imala, a samim tim ni koristila - navela je ona u mejlu poslatom redakciji, povovivši da pošto pasoš niakda nije imala "nisam ni imala šta da vratim".
Spisak poslanika koji nisu dostavili diplomatski pasoš:
SRS - 13
- Belačić Aleksandra
- Bojić Dubravko
- Delić Božidar
- Despotović Zoran
- Jovanović Nataša
- Mandić Momčilo
- Mirčić Milorad
- Perić Sreto
- Savić Nikola
- Šarović Nemanja
- Šešelj Vojislav
- Milovan Bojić
- Marko Milenković
Bez poslaničke grupe - 9
- Aleksić Miroslav
- Vesović Dragan
- Kostić Ivan
- Lapčević Milan
- Nogo Srđan
- Radojičić Zoran
- Stamenković Branka
- Nikolić Jasmina
- Čabradi Goran
LDP - 1
- Jovanović Čedomir
Vojv. front, 21 - 1
- Konstantinović Nenad
Stranka moderne Srbije - 6
- Božić Nenad
- Đurić Vladimir
- Macura Tatjana
- Mihajlovska Ljupka
- Radojević Nemanja
- Stevanović Aleksandar
Klub samostalnih poslanika - 3
- Jovanović Jovan
- Stevanović Ana
- Tepić Marinika
Nova Srbija - Pokret za spas Srbije - 1
- Rašković Sanda
SVM - 1
- Babić Vlada
SPS - 5
- Jovanović Neđo
- Bogosavljević Bošković Snežana
- Miladinović Stefana
- Miletić Mijalović
- Radenković Dejan
SNS - 17
- Veljković Dragan
- Gojković Žika
- Karić Milanka
- Knežević Blažo
- Knežević Milan
- Kompirović Stanija
- Krlić Mirko
- Lakatoš Ljubuška
- Manojlović Ivan
- Mijailović Ostoja
- Milenković Marko
- Manojlović Ivan
- Novaković Milan
- Borković Dušan
- Kostić Radmilo
- Sušac Željko
- Obradović Bogdan
Na ovo je reagovala Ana Stevanović, poslanica Kluba samostalnih poslanika, koja tvrdi:
„Tokom mandata narodnog poslanika nikada, ali nikada nisam podnela zahtev za diplomatski pasoš stoga ja nikad nisam niti imala diplomatski pasoš na svoje ime, tako da logički – nisam ni imala šta da vratim.“


https://www.blic.rs/vesti/politika/...oslanika-ovo-su-funkcioneri-kojima-je/jzr9857

Тему сам отворио само да могу да прокоментаришем Чеду.

Чеда јовановић је начисто прс'о. Са њим нешто много није у реду.
 

Top